Tuesday, December 2, 2008

#518 NOVA FRKA U CIGANLUKU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

26. decembar 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 518

SADRZAJ:

1. NOVA FRKA U CIGANLUKU

2. Sefer Halilovic: Iz najmanjeg stana najveca pljacka!

3. Loš ambijent za novi ustav?

4. KAKO ZAUSTAVITI OVO RASTURANJE DRZAVE

5. Sta je starije, Gasi ili Brankovic

6. PECANIN OSTAO "KRATAK" ZA KLJUCNI KORAK

7. Tadic: Covic bi dijelio samo Federaciju BiH

8. RE: DODIK SE SVETI BAKIRU

9. Kirsch: Tužba protiv BiH pred sudom za ljudska prava zbog Alžirske grupe

10. DANAS "ABU HAMZU" ISTJERUJU IZ BH DRZAVLJANSTVA, A SUTRA CE NAS

11. Alija Izetbegovic: Poruka sebi

12. SLOBODNA BOSNA I AVAZ O "MEDIJSKOM RATU"

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. NOVA FRKA U CIGANLUKU

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

U Bosanskom jeziku Ciganluk znaci mahalu u kojoj vladaju veoma prizemni pricipi. Drugim rijecima ciganluk je drustvo u kojem ne postoji ni etika, ni estetika, niti ideali, nego samo pohlepa, otimacina, egoizam, zavist itd. U ciganluku nema patriotizma niti pozrtvovanja, niti koga interesuje sloboda i domovina, ali svi se ubise za "lovu". Sto vise maznes to si veci "hadzija", a "posten i budala, to ti je jedno te isto".

Ne misli se tu na Rome, jer i medju Romima ima plemenitih ljudi, dok medju nama ima dosta "ciganluka", neki kazu "balilika".

Ovih dana se cuje pojacana galama iz BH ciganluka. Iskrvise se oko toga ko ce maznuti vise BH elektroprivrede.

Ciganluk ne bi privlacio nasu paznju, kada bi se akteri bavili samo sobom.

Medjutim, postoje barem dva razloga da se osvrnemo na ovu dreku.

- Obje strane pokusavaju da maznu komad bogatstva kojega je teskom mukom stekao narod Bosne i Hercegovine.

- Obje strane pokusavaju da pridobiju simpatije naroda tako sto onu drugu stranu optuzuju da saradjuje sa bivsim (i sadasnjim) cetnicima ili agentima UDBE i KOSa. Medjutim, smijesno je kada Radoncic optuzuje Safetovu i Hecinu klapu da im je partner Branko Crnogorac (Montenegro) i neki istaknuti cetnici ili srbijanski agenti, dok je njemu glavni partner niko drugi neko Milosevicev Miskovic zvani "Delta".

Nadamo se da je narod dovoljno zreo, da nece zaboraviti na prave probleme ove drzave, a to je Daytonska Republika Srpska, koja je maznula pola drzavne teritorije i narodnog bogatstva.

Medjutim, iz ove frke u ciganskoj ma'li izaslo je i ponesto dobro za narod Bosne i Hercegovine. Na primjer, obje strane su pocele da iznose prljavi ves svojih protivnika, tako da se saznaje ko je ko od njih u UDB-i ili u KOS-u, ili cije je kodno KOS-ovsko ime "Scepo", a cije "Pilot" itd.

(Na kraju Glasnika mozete naci linkove do clanaka iz Slobodne Bosne i Avaza, dakle sa prvih borbenih linija ovog "medijskog rata", iz kojih cete se informisati o kakvim se tu likovima radi.)

Druga vazna stvar koja je u ovoj frci isplivala na povrsinu se tice licno Silajdzica. Naime, kada je Radoncicu zatrebala Silajdziceva pomoc, ovaj se oglusio i ostao neutralan?! Tada je Radoncic skontao da ga je "Hare" (jos jednom) izradio, jer kada je "Haretu" trebalo da se vrati u politiku iz Turske, Radoncic se svojski podmetnuo, a sada kada Radoncicu treba Heretova pomoc, nezahvalnik se samo izmakao i glumi princa, nece da se zamjeri Orucevicu.

Na Haretovu zalost Radoncic nije covjek kojem se tek tako mogu okrenuti ledja. Tako se dogodilo da je Radoncic, iz osvete nezahvalniku, pustio u Avazu od 25. januara 2008 (dakle, u petak kada izlazi TV program pa Avaz ima dvosgtruki tiraz) slijedeci clanak Sefera Halilovica kojega najtoplije preporucujemo.

__________________________________


2. Sefer Halilovic: Iz najmanjeg stana najveca pljacka!

Haris Silajdžic prodaje demagošku maglu da živi stanu od 42 metra kvadratna, dok u Turskoj ima vilu, u Londonu stan,kaže Halilovic...

25.01.2008. 07:33

Ponavljajuci stav Bosanskohercegovacke patriotske stranke da se pljacka elektroenergetskog sektora u BiH mora sprijeciti svim pravnim i parlamentarnim sredstvima, predsjednik te partije Sefer Halilovic u izjavi za "Dnevni avaz" jucer je porucio kako je krajnje vrijeme da javnost shvati "sve prevare iza kojih stoji uski krug ljudi iz Stranke za BiH s liderom te stranke Harisom Silajdžicem na celu".

Tuzlanska banka

- Pozivamo i Vladu i Parlament FBiH da sprijece pljacku koja je ocigledna, a pljackanja od SBiH zaista nam je bilo dosta. Iza toga sve vrijeme, nekad malo više, nekad malo manje, stoji gospodin Silajdžic. Najbolji primjer za to je "Željezara" Zenica, koja je prodata za dvije marke Kuvajcanima, koji su na tome zaradili oko 52 miliona KM - kaže Halilovic.

Napominje i da je odavno poznato "na koji nacin su Silajdžic i njegova grupa stajali iza prodaje Tuzlanske banke, koja je kupljena za 300.000 do 400.000 KM fiktivnim ugovorima i dionicama, a na kraju bila prodata za oko 60 miliona KM". Halilovic imputira Silajdžicu i da bi, ako kadrovi SBiH uspiju u nakani da opljackaju i elektroenergetski potencijal, to bila "najveca pljacka iz najmanjeg stana".

- Gospodin Silajdžic sve vrijeme nam prodaje demagošku maglu o tome da živi u stanu od 42 metra kvadratna u Sarajevu. Medutim, veliki dio javnosti u BiH zna da on u Turskoj ima kucu. U Istanbulu, odnosno u jednom elitnom naselju koje se zove Bakirkoj, ima vilu. Porodica mu sve vrijeme tamo živi, a kupio je sebi i stan u Londonu - istice Halilovic...

____________________________________


3. Loš ambijent za novi ustav?

Socijaldemokratska unija BiH mišljenja je da treba prolongirati razgovore o novom ustavu BiH...

20.01.2008. 14:40

Ukupna konstelacija odnosa u regiji i nacionalne tenzije uzrokovane rješavanjem pitanja Kosova nisu dobar ambijent za donošenje novog ustava BiH, zbog cega ovo pitanje treba rješavati tek s dobivanjem statusa kandidata za clanstvo u EU i jasnim uvjetima EU za usaglašavanje ustavnopravnog sistema sa standardima EU.

Ovo je stav Socijaldemokratske unije BiH (SDUBiH) povodom najavljenih novih razgovora lidera vladajucih politickih stranaka o ustavnim promjenama u BiH.

Ova stranka je mišljenja da razgovore o promjeni ustava treba prolongirati, te da je BiH potreban novi ustav koji ce osigurati svu neophodnu funkcionalnost državnih struktura BiH za njeno punopravno clanstvo u EU.

Razgovori o novom ustavu BiH, kako navodi SDU, ne smiju biti pitanje lidera šest vladajucih politickih stranaka, vec njih treba voditi u institucijama države - parlamentu BiH, Predsjedništvu i Vijecu ministara BiH.

Ova stranka ocjenjuje da stavovi srpskih i hrvatskih stranaka vezanih za nova ustavna rješenja ukazuju na dominiranje teritorijalnih rješenja i podjela, a ne suštinskih pitanja usaglašavanja ustavnopravnog sistema BiH s medunarodnim konvencijama i evropskim standardima.

"Pocetni stavovi ovih stranaka u startu sadrže ultimativne zahtjeve koji ne obecavaju dijalog i demokratsku raspravu, nego više podsjecaju na razgovore o mapama iz perioda rata i pokušaja provodjenja planova Tudjman-Miloševic za podjelu BiH", navodi se u saopcenju SDU BiH.


Autor: Fena
______________________________


4. KAKO ZAUSTAVITI OVO RASTURANJE DRZAVE

Redovno citam vase komentare, koji su zaista po "mojoj " mjeri, a vjerujem i svih ostalih koji dodju do ovih informacija, koje izvanredno komentarisete, te imate zdrave stavove po svim pitanjima koja su aktuelna.

Zelio bih, zajedno sa Vama potstaci jedno pitanje koje nadam se ima smisla, a koje nebi trebalo ostati ne rijeseno.

Moje pitanje se odnosi na cerecenje Bosne i Hercegovine, ali bas po svim pitanjima. Stanje je isto u Federaciji, kao i tzv. Republici Srpskoj. Imam osjecaj da su se politicari iz federacije i RS dogovorili, da niko nikome ne smeta, a da vlasti entiteta grabe sta ko moze.

Navescu primjer telekoma RS, koji je prodat, a njega su godinama gradili protjerani iz RS. Sada, M. Dodik, rspolaze tim vrijednostima, koje su krvlju, protjerivanjem, otimacinom i genocidnim radnjama u cijeloj Bosni i Hercegovini i Podrinju, uz pomoc Srbije i bivse JN armije oteli od onih koji su ga stvarali, te prisvojili sebi. To nekako dodje kó na divljem zapadu, ja ne vidim nikakvu razliku.

Po svim normama, koje se mogu smjestiti ili izlaze iz normalnih glava, dio sredstava, pripada onima koji su gradili telekom u RS, medjutim, o tome niko ne govori, valda nema interesa vlast u Federaciji, pa iz toga stoji da su se vlasti dogovorile.

Vlada Fedaracije je okupirana zeljom da isto uradi. Brankovicu je to izgleda jedini zadatak, da poskida sa rukovodecih mjesta ljude koji su to do sada radili dobro, a postavi osobe koje su njemu naklonjene, koje bi po isteku njegovog mandata njega ugurale da dovrsi "rasturanje" BH telekoma, kako je uradio u ostalim BiH gigantima, svojim "znanjem".

Moje pitanje bi bilo: Postoji li mogucnost, ili da svi zajedno pokusamo stvariti pravo da RS isplati stetu, po prodaji telekoma RS osobama koje su radile do protjerivanja 1992. godine, medju kojima sam i ja bio.

Bio bih zahvalan za vas komentar, ili za informaciju vise po ovom pitanju.

H. Alic

KOMENTAR: Postovani gosp. Alic, nema potrebe da mi obradjujemo "Brankovice" kada je to dosta dobro vec uradio Senad Pacanin u Danima od 18 januara. Slijedi izvod sa kraja Pecaninovog clanka.

______________________

5. Sta je starije, Gasi ili Brankovic

Senad Pecanin

...
Kriminalna hobotnica vlasti, u cijem centru se nalaze i Bakir Izetbegovic, Hasan Cengic i Edhem Bicakcic, cije najvece pipke koordinira Haris Silajdžic, a medijski i "islamski" ih pokrivaju Fahrudin Radoncic i Mustafa Ceric, oni svi zajedno predstavljaju gang pod cijim teretom sve teže brekcu i BiH i Bošnjaci. Prekjucer Željezara Zenica, jucer Energopetrol, Poštanska i Tuzlanska banka, danas Elektroprivreda BiH i Energoinvest, sutra BH Telecom i Koridor 5C... Ima li kraja nezajažljivim ambicijama novih milionera, sve perjanica "zaštite bošnjackih interesa" i "bosanskih patriota"? Da li Slovenci umjesto Neretve treba da potope Bendbašu praveci hidrocentralu, da umjesto Miloševicevih perjanica Miškovica i Lazarevica Radoncicev poslovni partner postane sam Karadžic, e da bi Bošnjaci shvatili šta rade njihove perjanice?

Iz pobrojanih i još mnogo drugih razloga pomalo nerado ucestvujem u (opravdanoj) hajci na Gašija i njegovu bandu. Priznajem, puno radije bih bio dio mase od barem dvadesetak hiljada ocajnih, razocaranih gradjana BiH - demobiliziranih boraca, penzionera, invalida, izbjeglica, bolesnih, nezaposlenih, mladih bez ikakve perspektive - koji bi danonocno protestirali tražeci Brankovicevu ostavku, prijeteci da ce, u protivnom, razlupati njegov kabinet, vilu na Poljinama, službeni auto, njegov slovenski fond koji je opelješio državu, fakultet na kojem mu je dodijeljen doktorat, apartman "njegove svastike" na Bjelašnici, skladišta Direkcije za robne rezerve...

Jednostavno, radi se o tome da je Gaši samo posljedica, a Brankovic uzrok stanja društva u kojem živimo. Za bezakonje i drski kriminal, ciji je maneken Brankovic, ne može biti kriv Gaši. Kriminal bijelih okovratnika porada nasilje "žestokih momaka". Ništa pogrešnije od jucerašnjeg uvjerenja da se kutarisanjem Cele nece pojaviti Gaši i današnjeg uvjerenja da se hapšenjem Gašija sutra nece pojaviti njegov dostojan nasljednik. Riba samo smrdi od cela i gašija, ali se, definitivno, cisti prvo od brankovica.

__________________________________


6. PECANIN OSTAO "KRATAK" ZA KLJUCNI KORAK

Ima dosta istine u ovome sto kaze Pecanim, mejutim to NIJE puna istina. Naime, ni Brankovic nije bitno drukcija pojava od Gasija. Jedina razlika je sto je Brankovic lopov sa "bijelim okovratnikom". (Tako se u svijetu karakterisu sofisticirani lopovi koji u "rukavicama" kradu kroz "papire", a ne klasicnim razbojnickim metodima.)

Isto kao sto ce poslije Gasija doci neko drugi, tako ce i poslije Brankovica doci neko drugi. Problem je u tome sto je Daytonska BiH pogodno tlo za sve vrste bandita. Naime, kako mozemo ocekivati da ce nesto sto je kreirano zlocinima i bezzakonjem moze proizvesti ista drugo nego zlocine i bezzakonje?!

Dakle, ako je Pecanin zaista sit lopovluka u drzavi, onda ce traziti da se vrati legalni Ustav Republike BiH, a ne voditi sizifovski rat protiv kriminalaca koji ce uvijek masovno nicati na plodnom tlu koje se zove daytonka BiH.

M. B.
______________________


7. Tadic: Covic bi dijelio samo Federaciju BiH


Predsjednik HSS-NHI-ja Marko Tadic nije skrivao iznenadenje stvaranjem slike o bezuvjetnoj potpori prijedlogu HDZ-a BiH o ustroju države na tri federalne jedinice i distrikt Sarajevo.

SARAJEVO - Zakljucci sa sastanka lidera šest hrvatskih politickih stranaka, održanog prošlog petka u Mostaru, ipak nisu dobili potporu svih sudionika kako su to tvrdili pojedini celnici stranaka.

Predsjednik HSS-NHI-ja Marko Tadic nije skrivao iznenadenje stvaranjem slike o bezuvjetnoj potpori prijedlogu HDZ-a BiH o ustroju države na tri federalne jedinice i distrikt Sarajevo, premda je dopredsjednik HSS- NHI Pero Rajic, koji je umjesto Tadica sudjelovao na sastanku "šestorice" u Mostaru,
novinarima izjavio " kako HSS-NHI nacelno nemaju ništa protiv Covicevog
prijedloga."

"Mene su doista iznenadile tvrdnje u medijima da smo na mostarskom sastanku, navodno, dali bezrezervnu potporu HDZ-u BiH. Za nas i dalje postoji Kreševska deklaracija i ona je izrazito antientitetski dokument. Jasno govorimo o preustroju cijele BiH i nikakve zablude o podjeli Federacije na dva entiteta ne dolaze u obzir, kao što je zabluda i neodrživa tvrdnja da sadašnja dvoentitetska BiH može opstati i može funkcionirati", kazao je Tadic u izjavi za mostarski Dnevni list.

Dodao je da u HSS-NHI-ju nikada nece odustati od Posavine kao jedinstvene regije ili federalne jedinice, a isto smatraju i za središnju Bosnu.

"Dakako, ni u kojem slucaju ne osporavamo Covicu da iznosi mišljenje i prijedlog svoje stranke, ali mogu kazati da on jest govorio o tri federalne jedinice i distriktu Sarajevo, ali nikada nije govorio koji je to prostor i koje ce mu biti nadležnosti", komentirao je Tadic zakljucke sa sastanka u Mostaru.

Sluti i išcitava izmedju redaka

"Imam dojam da Covic ipak govori o federalnim jedinicama, pri cemu bi RS ostala jedna od njih. Izmedu redaka slutim i išcitavam da bi zapravo Federacija bila sastavljena od dvije federalne jedinice s dominantnim etnickim kriterijem. To je ipak nešto sasvim drugo i novo i o tome nismo razgovarali. Za nas je neprihvatljiv preustroj samo Federacije, a da RS ostane netaknuta. To necemo nikada prihvatiti. Mislim da se pomalo otišlo krivim putem. Prvo moramo jasno kazati kakvu BiH želimo i koje su državne nadležnosti. Umjesto toga vec se crtaju karte. U biti, mi nismo protiv federalnih jedinica, ali zastupamo tezu o cvrstim kriterijima na kojima ce one nastati. Lako je njima u ustavu dati vece ili manje nadležnosti", kazao je Marko Tadic komentirajuci neke Coviceve izjave u medijima. Tadic kaže da nije isto je li država sastavljena od pet, osam ili deset izbalansiranih jedinica s etnickim, gospodarskim, kulturnim i povijesnim kriterijima, jer bi se onda rjede postavljalo pitanje koja bi se to od jedinica možda mogla odcijepiti. "To bi tada bilo bespotrebno i nestalo bi frustracija koje sada postoje", kaže Tadic. Celni covjek HSS-NHI-ja tvrdi kako vladajuce stranke nece donijeti Bosni i Hercegovini novi ustav jer to ne mogu, pa i ne žele.

Lijanovic: Svatko tjera vodu na svoj mlin

Dopredsjednik Narodne strane "Radom za boljitak" Jerko Ivankovic Lijanovic potvrdjuje Tadiceva pojašnjenja.

"Mi smo Covicev prijedlog samo primili na znanje. Jedino što smo zakljucili jest da BiH treba novi ustav i da Hrvatima treba televizija na hrvatskom jeziku. Apsolutno ništa drugo nismo dogovarali ni zakljucivali, a ocigledno je da ovdje svatko 'tjera vodu na svoj mlin'. Moja stranka podržava Kreševsku deklaraciju, ali prijedlog ustavnih promjena ocekujemo iskljucivo od vladajuce šestorke i jedino cemo o takvom prijedlogu iznijeti svoj stav", kazao je Lijanovic.

Prema njegovim rijecima, NS Radom za boljitak ne zanimaju pojedinacni stranacki prijedlozi ili rješenja koja nude predstavnici jednoga naroda.

"Sve drugo je pogrešan put i upucuje na politicku trgovinu, a poruka je da od ustava nema ništa. Inace, oba HDZ-a vec 18 godina rješavaju ustavnu poziciju BiH i hrvatskog naroda, a rezultat toga su obespravljeni, prepolovljeni i gospodarski uništeni Hrvati", kaže Lijanovic za Dnevni list. Napominje da su oni domacin sljedeceg sastanka te da ce tražiti od oba HDZ-a da unutar šestorke usuglase prijedlog novog ustava ili da od tog posla odustanu.

16.1.2008.
Pincom.info

KOMENTAR: Zaista je nejasno zasto se ne dozvoli televizija na Hrvatskom jeziku. Bosnu i Hercegovinu ne razbijaju kulturne, jezicne ili vjerke razlicitosti. To nas obogacuje. Bosnu i Herecgovinu razbijaju jedino etnicke teritorije. Medjutim, tzv. Bosnjackim politicarima ne smetaju etnicke teritorije, entiteti i kantoni, nece da se ne zamjere Republici Srspkoj, a onda glume patriotizam zabranjujuci TV na Hrvatskom, ili mijenjanjem imana ulica, ili gradnjom dzamija tamo gdje nema vjernika itd.

M. B.
______________________


8. RE: DODIK SE SVETI BAKIRU

Samo komunisti i dezinformisani ljudi mogu Bakira Hadziomerovica simpatisati. To da vi podržavata Bakira dovoljno govori o vama, a ne o SDA, SBIH ili, cuj, Dodiku koji nekog hoce u FBiH SMJENITI. Bakir je zajedno sa Slobinom Bosnom srpski novinar vec odavno. Ne treba se Dodik nikome svetiti, prije bi se reklo da se Bosnjaci svete Bakiru za sataziniranja koja on radi protiv istih....

Meho M.
--------------------

KOMENTAR: Mi nikada nismo rekli da simpatisemo bilo koga, pa ni Bakira. Mi smo samo osvijetlili tu situaciju da pokazemo da Dodik ima svoje ljude i u Federaciji.

A nase misljenje o Bakiru je da je on jedan od ljudi kojima je na prvom mjestu klasna svijest, a ne ljubav prema domovini, tj. patriotizam. Tu se on razlikuje od nas. On ne zna da je ljubav prema domovini osnov prosperiteta svih razvijenih drzava. Ljubav prema domovini je osnov i stabilnog pravnog sistema i ekonomskog razvoja. Zar bi ovako novokomponovani BH tajkuni rastakali BH privredu kada bi im bilo stalo do dobrobiti domovine? Svaka drzava mora imati kontrolu nad strateskim industrijama, a to su i Elektroprivreda i Telekom i metalurgija i banke itd. A nikakva policija ne moze iskontrolisati kriminace, ako nema kriticne mase patriota u narodu koji kontrolisu vlasti za dobrobit domovine.

M. B.
_________________________________


9. Kirsch: Tužba protiv BiH pred sudom za ljudska prava zbog Alžirske grupe

Objavljeno 19.01.2008. u 11:28

Šest godina nakon što su vlasti BiH izrucile SAD-u tzv. alžirsku grupu, poslije cega su prebaceni u zloglasni logor Guantanamo Bay na Kubi, više je pitanja nego odgovora u vezi s ovih šest ljudi, smatraju advokati firme Wilmer Hale iz Bostona, koji zastupaju pripadnike tzv. alžirske grupe.

- Mi u SAD-u sve vrijeme pokušavamo primorati americku vladu da izade pred nepristrasni sud i predstavi dokaze zbog kojih su ovi ljudi uhapšeni i zbog cega ih drže u pritvoru, izjavio je za FENU Robert Kirsch, advokat iz Bostona.

On navodi kako americka vlada odbija da predoci bilo kakve dokaze protiv ovih ljudi, zbog cega je uvjeren da zapravo nikakvi valjani dokazi ni ne postoje.

Advokat Kirsch smatra razocaravajucom cinjenicu da u BiH niko ne želi da temeljito problematizira to pitanje, te navodi da se vrlo slicno ponašaju i organi BiH.

- Da li su ikada tužioci u tom predmetu objasnili koji su ih to valjani dokazi motivirali da izdaju nalog za hapšenje ovih šest ljudi - pita advokat Kirsch, uz podsjecanje da je tužilac u ovom predmetu bila sadašnja predsjednica Suda BiH Medžida Kreso, a da je šef Federalnog tužilaštva u vrijeme hapšenja ovih ljudi bio Marinko Jurcevic, danas glavni tužilac Tužilaštva BiH.

Americki advokat pita kako to da nijedna parlamentarna komisija nikada nije pozvala Jasminku Puticu, koja je bila istražna sutkinja u ovom predmetu, da javnosti pruži odgovore na brojne misterije u vezi s tim kako je voden ovaj slucaj.

- Kako je moguce da ta osoba ode iz sudske profesije i naprosto odbija bilo kakav razgovor o ovom pitanju o kojem zna sve detalje - kaže ovaj americki advokat.

On takoder napominje da je tužilaštvu dostavljena krivicna prijava protiv odgovornih za nezakonito hapšenje ovih šest ljudi i za njihovo protivpravno izrucivanje u Guantanamo, ali da se po toj tužbi ništa ne radi "jer bi bilo kakva ozbiljnija istraga otkrila necasnu upletenost u ovaj problem i nekih od kljucnih ljudi tadašnjeg tužilaštva i suda".

Buduci da su se vlasti BiH oglušile o brojne pozive da nešto ucine za pomoc u oslobadanju ovih šest ljudi, advokatska firma Wilmer Hale pokrenula je tužbu protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Nakon preliminarne razmjene podnesaka ocekuje se da ova firma u martu predloži konkretan iznos novcane kompenzacije koju ce BiH morati platiti zbog nezakonitog izrucenja i svih posljedica koje su iz toga proizašle, najavljuju u ovoj advokatskoj firmi.

(FENA)
___________________________________


10. DANAS "ABU HAMZU" ISTJERUJU IZ BH DRZAVLJANSTVA, A SUTRA CE NAS

Poslije sto mu je sud vratio BiH drzavljanstvo, Vijece ministara mu ga je opet oduzelo i hoce da ga deportiraju po hitnom postupku. VM to zove "vitalni nacionalni interes".

Ovo je zaista skandalozno mijesanje politike u sudstvo. Nazalost, sutra ce se to isto dogoditi svima nama iz dijaspore. To jeste cetnicki "vitalni nacionalni interes" da istjeraju sto vise nesrba, a da dobave sto vise Srba u BiH. Ni jedan nas izdajnik na vlasti nije imao nista protiv sto se dovode stotine Hiljada Srba iz Hrvatske dok se istovremeno usvajao Zakon o drzavljanstvu kojim ce uskoro biti istjerani iz BH drzavljanstva Bosnjaci, koji su vec jednom fizicki istjerani iz BiH.

Ali, danas istjeruju "Abu Hamzu", sutra ce dijasporu, a prekosutra ce se izivljavati na preostalim pokorenim Bosnjacima u BiH, a nece nas biti dovoljno da ih zaustavimo.

Tarik.
__________________________________

11. Alija Izetbegovic: Poruka sebi

Ostani uspravan
Kako ces pognute glave ispod zvijezda
Kojim god putem da krenes
Na kraju ceka smrt
I sve se zavrsava sa propascu
I ti ces umrijeti
I ovaj svijet ce umrijeti
Zato ostani uspravan

-------

KOMENTAR: Veoma dobra pjesma.

Medjutim, relativno nepoznat srpski pjesnik Vladislav Petkovic Dis, 1880-1917, iz Cacka, napisao je pjesmu "Covjece ne hodaj malen ispod zvijezda", dakle sa slicnom poentom. Obratimo paznju na rijeci "ispod zvijezda". Upravo to ukazuje da je Alija bio upoznat sa Disovom pjesmom. Naime, ista misao se mogla iskazati na bezbroj drugih nacina, npr. budi ispravan pred Bogom, pred ljudima, ispod neba, pred sobom, zbog pokoljenja itd.

Ono sto saznajemo iz Alijine "poruke sebi" je da je on imao ispravan sistem vrijednosti, tj. da je znao da je vaznije ostati covjek i uraditi pravu stvar, nego imati neku kratkorocnu dobit.

Ono sto je problematicno ovdje je da se takav Alija ne uklapa u sliku nekoga ko bi se pognuo zbog pritiska nekog ovozemaljskog stvora. Zato ja ne vjerujem da je Alija ikada ucinio ista pod pritiskom. Naprotiv, Alija je cinio ono sto je smatrao ispravnim dok je dijelio Bosnu i Hercegovinu. Alija je Srpski rodoljub i on je radio ono sto je prava stvar za jednog srpskog rodoljuba, ucestvovao je u projektu podjele Republike BiH i sirenju Srbije.

M. B.

_______________________________________


12. SLOBODNA BOSNA I AVAZ O "MEDIJSKOM RATU"

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=46501&start=50


http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktuelno/scepo-stiti-pilota

***************************************************************

No comments: