Tuesday, December 2, 2008

#522 REFORMA POLICIJE ZAVRSILA SA SUPROTNIM REZULTATOM

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

14. februar 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 522

SADRZAJ:

1. Ministar Sadovic: "Reforma" bez evropskih principa

2. REFORMA POLICIJE ZAVRSILA SA SUPROTNIM REZULTATOM

3. NY Times: Here Comes Kosovo

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. Ministar Sadovic: "Reforma" bez evropskih principa

14.02.2008. 21:05

Oni su na taj nacin ‘’utvrdili’’ nacrte zakona o ‘’reformi’’ policije, saopceno je iz Kabineta ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovica.

Cak su i dnevni red sjednice usvojili preglasavanjem, bez ijednog bošnjackog glasa, suprotno Zakonu o Vijecu ministara i Poslovniku o radu.

Predsjedavajuci Špiric je priznao i preuzeo odgovornost za kršenje propisa kojima se ureduje rad i odlucivanje u Vijecu ministara BiH, pravdajuci to višim interesima.

Odlukom o imenovanju radne grupe za izradu Zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi, te Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture, precizno je utvrdeno da se o svim pitanjima odlucuje konsenzusom.

Radna grupa nije postigla konsenzus. Ako nema konsenzusa, nema zakona. Zašto je licni predstavnik Nikole Špirica i predsjednik radne grupe Sredoje Novic uputio radne verzije zakona Vijecu ministara, poznato je samo njima dvojici.

Ocito je sve bilo dio razradenog plana za promicanje stranackih interesa.

Predsjedavajuci Špiric je zatim protuzakonito predložio te radne verzije zakona kao svoje, iako to nije njegova nadležnost nego nadležnost Ministarstva sigurnosti.

Prethodni, usaglašeni plan za reformu policije, koji je Direkcija radila godinu dana, Špiric nikada nije htio da stavi na dnevni red Vijeca ministara, a ovaj neusaglašeni je stavio, potpuno svjestan pravnog nasilja koje cini.

Valjda je rijec o diktatu njegovog visokog predstavnika Milorada Dodika.

Prevarena je i Stranka za BiH, jer su iz zakona izbacene kljucne odredbe na kojima je insistirala.

Stranka za BiH je potpuno pogrešno vjerovala da ce novoformirana policijska tijela imati ingerencije nad svim lokalnim policijama kada se i ako se izvrši ustavna reforma.

Raspršila se i njihova maglovita nada da ce nekada doci do jedinstvene policijske strukture na bazi tri principa Evropske komisije.

Nijedan evropski princip nije ugraden u reformu policije.

Umjesto evropskih principa imamo ‘’zamazivanje ociju’’ gradanima Bosne i Hercegovine.

Ako Parlamentarna skupština BiH kojim slucajem prihvati ovo ruglo od reforme u narednom periodu desit ce se razgradivanje postojecih državnih policijskih agencija koje ce debelo placati gradani BiH, saopceno je.

Autor: FENA

___________________________________


2. REFORMA POLICIJE ZAVRSILA SA SUPROTNIM REZULTATOM

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Sjetimo se, svijet je priznao ustav jedinstvene gradjanske Republike BiH, i Armija Republike BiH je porazila cetnike, ali je Alija potpisao da se osniva RS na pola teritorije Republike BiH.

Poslije daytona Evropa je pokusala da od RS napravi "praznu ljusturu", entitet bez stvarnih ovlastenja, kako to lijepo u vise navrata rece Dodik. Medjutim, sa svakom incijativom Evrope u tom pravcu, SrBalije koji predstavljaju Bosnjake su stali na stranu cetnika, te bi se sa cetnicima dogovarili potpuno suprotno incijativi Evrope. Tako je sa svakim novim zakonom jacala RS, a slabila Bosna i Hercegovina. Sada je RS drzava u punom smislu rijeci. Zaboravimo rijec "entitet", jer imamo adekvatniji izraz za RS, a to je "drzava".

Kada je Alija umro i kada se izdajnicima pocela otimati situacija iz ruku, vracen je Silajdzic iz Turske da zavrsi posao.

U prethodnom clanku Sadovic je u svemu u pravu osim u dvije stvari.

Prvo, nije to Spiriceva krivica sto u proceduru nije usla istinska reforma policije koju je napravila Direkcija, i u kojoj su bili svi evropski principi. Spiric se mogao opirati samo neko vrijeme, ali bi na kraju morao postupiti po "zakonu". Jer, sjetimo se, i Skupstina RS se obavezala Evropi da ce postovati odluke Direkcije.

Medjutim, Evropu smo "razoruzali" mi Bosnjaci, tacnije Silajdzic i Tihic jer su pristali da ponovo pregovaraju o refomi policije, i jer su usvojili Mostarsku deklaraciju, bas kako Spiricu i Dodiku odgovara.

Dakle, nije tacno da je Stranka za BiH "prevarena", nego je Haris Silajdzic prevario sviju nas. Mozda je prevario i ponekog clana Stranke za BiH, ali je sigurno da Siljadzic nije prevarena strana, nego cetnicki agent koji vara nas, Bosnjake. Osim toga, "prevareni" mogu i sada u Parlamentu glasati protiv ovog neispravnog, nelegalno proguranog, prijedloga zakona i ne bi bilo nista od "prevare". Dodik se ne bi ni 5 minuta dvoumio da glasa protiv necega sto cetnicima ne odgovara. U cemu je problem?! Zasto to i "prevareni" poslanici iz SDA i S BiH ne bi ucinili?

Bezbrojni su primjeri gdje su "nasi" predstavnici okrenuli ledja Evropi i svijetu i stali odlucno na cetnicku stranu.

Evo na primjer ovih dana, Hrvatski ministar inostranih poslova kaze: "Mi cemo slijediti Evropu, sta god da odluci o Kosovu.", a Sven Alkalaj kaze: "Mi necemo priznati Kosovo." A upravo mi koji smo najvece zrtve cetnika bi morali radi naseg dostojanstva okrenuti ledja cetnicima i ideji velike Srbije i priznati Kosovo. Neka RS stavlja veto, mi Bosnjaci moramo postupiti kao dostojanstveni ljudi i traziti priznanje Kosova.

U subotu se demonstrira u Sarajevu. Svaki dostojanstven slobodarski narod bi demonstrirao zbog ropstva, o kojem govori i gornji clanak ministra Sadovica. Medjutim, medju nama ima toliko baliluka, da su i ove demonstracije vec preoteli agenti Republike srpske za svoje ciljeve. Sarajevo-x je cetnicka agentura (imamo dokaze) i oni su se u velikoj mjeri infiltrirali medju omladinu koja slijedi "Dosta" i "Grozd". Vjerovatno ce cetnicki agenti uskoro potpuno preuzeti kontrolu i nad "Sarajevskom ulicom", kao sto su iskontrolisali i sve ostale sarajevske bitne politicke snage, od najvecih stranaka SDA, SBiH i SDP do raznih "gradjanskih foruma", medija itd.

A da li ce subotnje demonstracije biti samo galama razularene rulje, bez smisla i orjentacije, ili ce to biti "revolucija ljiljana" koja ce zahtijevati ostavke izdajnika i slobodu od cetnicko-izdajnickih okova, zavisi samo do Sarajlija.

Na kraju svako ce dobiti sta je zasluzio i do cega mu je stalo: Kosovski Albanci ce dobiti drzavu i slobodu, koju nikada nisu imali, a koju toliko vole, isto kao sto su je izborili i Slovenci i Hrvati i Makedonci i Crnogorci, svi drzavotvorni narodi bivse Jugoslavije. Srbi ce dobiti pola Bosne, tj. utjesnu veliku Srbiju, a balije ce dobiti rezervate u kojima ce mirisati burek i cevapi.

A dobicemo i nove viceve o glupim Bosancima.

Slijedi clanak iz New York Timesa, iz kojega mozete vidjeti da i mnogi Amerikanci slave slobodu dostojanstvenog naroda Kosova.

__________________________________________________


3. NY Times: Here Comes Kosovo

By ROGER COHEN

Published: February 14, 2008

Europe will get a new state, Kosovo, on Sunday and the long, bloody unraveling of Yugoslavia will be concluded 17 years after the first war of its dissolution broke out in Slovenia. That is cause for celebration.

I say celebration although Serbia will rail against what its prime minister calls “this fictitious state on Serbian territory,” and the Russian bear will growl, and Balkan tensions will flare for a while, and lawyers will fret over precedent.

The fact is the independence of Kosovo is justified, unique and unavoidable. There is no other way. Serbia lost a nationalist gamble on Kosovo a long time ago; the differences stemming from it are unbridgeable. Further delay of the inescapable can only damage the region.

So, come Sunday, I am reliably told, Kosovo will proclaim independence and early next week major powers — including the United States, France, Britain and Germany — will recognize the new state.

European Union foreign ministers meet Monday and may agree on a “platform” statement saying conditions for recognition have been met. A clear majority of the 27 European Union members — certainly no less than 20 — are expected to recognize Kosovo rapidly.

Cyprus, with its Turkish-occupied northern third, will lead the holdouts. Other European Union states that are recognition-reluctant, some out of concern over separatist minorities, include Spain, Romania, Slovakia, Greece and Bulgaria.

Unanimity would be nice, but broad consensus is sufficient. Thanks largely to the work of Wolfgang Ischinger, the German ambassador to Britain, the European Union will be united enough. More important, the United States and Europe will march in step, not a frequent occurrence of late.

“This has been a common endeavor illustrating the way we and Europe ought to work together,” said Frank Wisner, the former U.S. ambassador to India who labored fruitlessly with Ischinger last year to bring Kosovo and Serbia closer. Wisner’s view: “There was never an attempt by anyone in Belgrade to reach out to a Kosovar Albanian.”

Reaching out to Kosovo had scarcely been the Serbian thing in recent decades. Slobodan Milosevic, the late dictator, set Serbia’s murderous nationalist tide in motion on April 24, 1987, when he went to Kosovo to declare that Serbian “ancestors would be defiled” if ethnic Albanians had their way.

Milosevic’s quashing of Kosovo’s autonomy was central to his conversion of Yugoslavia into “Serboslavia.” The revolt against his bullying brought independence to former Yugoslav republics from Croatia to Macedonia. Serbs will kick and scream, but Kosovo is just the last piece of a dead state to go its inevitable way.

Albanians accounting for about 95 percent of a Kosovo population of 2.1 million cannot be reconciled with a Serbia that suppressed, beat up, evicted and killed them until NATO’s 1999 intervention. Belgrade is no Berne: a Pristina inside Serbia would always be Pariahville.

But, Serbs protest in their blind pursuit of an untenable moral equivalency, the Kosovo Liberation Army were no kittens. Nor, once the Serbian genocide against Bosnian Muslims of April to September 1992 was completed, was the emergent Bosnian army. That’s right: persecute a people with enough savagery and they will in the end unite, rise up, fight and go their own way.

What will Serbia do now? Vojislav Kostunica, the nationalist prime minister, says he won’t allow “such a creation to exist for a minute.”

That’s been the nihilistic Serbian drumbeat ever since United Nations Resolution 1244 of 1999 made clear that a U.N.-overseen and NATO-protected autonomy in Kosovo would extend only until “a final settlement.” Belgrade never wanted to settle.

I expect Serbia to make modest trouble but stop short of violence and cutting off Kosovo’s electricity. Some of the 120,000 Serbs in Kosovo may hit the road. Serbs in the pocket north of Mitrovica may be encouraged to go for partition.

But the recent election of a pro-western Serbian president, Boris Tadic, will be a force for restraint. So will U.S. and European pressure on Albanians. Kosovo’s prime minister, Hashim Thaci, has been making gestures to Serbs: that’s positive.

Russia will call an emergency United Nations Security Council meeting. It will scream. But it’s backed the wrong horse. Europe is right to demonstrate that it will not cave to Moscow’s pressure. Ultimately, Serbia will want to move toward European Union membership.

Kosovo is not Transdniestria or Abkhazia or South Ossetia. It is an anachronistic remnant of a now defunct country, Yugoslavia, a province that has been under U.N. administration for eight years pending a final settlement impossible within Serbia. Milosevic rolled the dice of genocidal nationalism and lost.

In the long run, I believe this outcome will be positive for Serbia. Instead of dwelling on medieval battles, victory-in-defeat symbolism, shrinking borders and a poisonous culture of victimization, Serbia will begin to see what it wrought and look forward — to the West rather than the East.

**********************************************

No comments: