Wednesday, December 3, 2008

#540 DONOSE SE DVA KLJUCNA ZAKONA ZA UKIDANJE BOSNE I HERCEGOVINE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

9. april 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 540

SADRZAJ:

1. DONOSE SE DVA KLJUCNA ZAKONA ZA UKIDANJE BOSNE I HERCEGOVINE

2. Usvojene izmjene i dopune Zakona o upotrebi i zaštiti naziva BiH

3. Razgovori o modelu raspodjele državne imovine

4. SAOPCENJE SVJETSKOG SAVEZA DIJASPORE O "REFORMI" POLICIJE

5. Ne legalizujte policiju rs!

6. BOSNO I HERCEGOVINO, ZNAM RANE TE BOLE

7. Hvala za pjesmu

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. DONOSE SE DVA KLJUCNA ZAKONA ZA UKIDANJE BOSNE I HERCEGOVINE

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Dok su policijski zakoni "zapeli" u Skupstini jer su pod lupom javnosti, iza ledja narodu u istoj Skupstini BiH se donose dva zakona koji su jednako stetni za BiH, a korisni za RS, kao i Dodik-Siljadzicev protokol, kojega sada nazivaju Mostarska deklaracija.

Policijski zakoni su pod lupom javnosti, zato sto je Evropa pokusala da nam pomogne sa istinskom Reformom policije, te je javnost svojim ocima gledala izdaju na djelu kojom je to osujeceno.

Medjutim, svakodnevno, rutinsaki izdajnici u Skupstini BiH donose zakone kojima se legalizuju dvije drzavice na teritoriji BiH, tacnije jedna drzava RS, i neka nedefinisana teritorija, Federacija, koja se kroji tako da se moze dalje raspadati.

U Zakonu o upotrebi i zaštiti naziva BiH definse se da ne moze vise biti koristeno ime Bosne i Herecgovine ako institucija koja zeli da nosi BiH u imenu ne djeluje na cijeloj teritoriji BiH, dakle i u RS. A da bi se djelovalo u RS, treba dobiti dozvolu od RS. Dakle, ovim se ukida ime Bosne i Hercegovine u svim institucijama koje ne dobiju potvrdu od RS da mogu djelovati u RS. Ovim je zabranjeno nadijevati ime BiH i u Federaciji, jer se tada moras izloziti raznim rizicima na teritoriji RS.

I tako dok je Tihic pred izbore trazio ukidanje imena "Srpska", od cega ne bijase nista cim izbori zavrsise, sad se tiho, bez pompe i bez ikakvih problema ukida i ime Bosna i Hercegovina.

Glatko se odvijaju stvari i sa drugim zakonom, Zakonom o raspodjeli drzavne imovine. Ako ste mislili da se radi o raspodjeli imovine raspadnute drzave Jugoslavije, varate se. Radi se o raspodjeli drzavne imovine Bosne i Hercegovine. Evo citata iz agencijske vijesti:

"Predsjednik Komisije za državnu imovinu Zvonimir Kutleša kazao je da bi vec u naredna dva do tri mjeseca Bosna i Hercegovina mogla imati zakon o državnoj imovini kojim bi se regulirala raspodjela državne imovine, uz napomenu da je preostalo malo pitanja o kojima dosad nije postignuta saglasnost."

U cijelom clanku koji slijedi pod tackom 3 ovog Glasnika, vidjecete da se imovina Bosne i Herecgovine dijeli po teritorijalnom pincipu, i da se ide cak i dalje od Dayona, tj. ima manje Bosne i Hercegovine, a vise Republike srpske, u ovom Zakonu nego je predvidjeno Daytonom.

Znali su Izetbegovic i Siljadzic sta rade kada su u Daytonu dogovorili da Skupstina BiH ima samo 42 delegata. Jer uvijek je moguce iskontrolisati 42 covjeka, uvijek je mogiuce naci 42 agenta udbe iz svih naroda i vjera.

Inetersantno kako se sada sarajevska novinarska fukara ne sekira zbog pljacke drzavne imovine, a koji se inace ubise od kuknjave protiv lopova i profitera. Znate zasto ovo moze bez problema? Zato sto se na ovaj nacin dijeli Bosna i Hercegovine, te onda nema veze sto je usput i kradja drzavne imovine na djelu, i to na najvisem mogucem nivou bijelih okovratnika - poslanika skupstine. Vazno je da se dijeli Bosna, onda ni "raspodjela", citaj kradja od naroda BiH, drzavene imovine ne izgleda tako lose.

Slijede agencijske vijesti o pomenuta dva zakona.

_________________________________________


2. Usvojene izmjene i dopune Zakona o upotrebi i zaštiti naziva BiH

Objavljeno 07.04.2008. u 14:52

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upotrebi i zaštiti naziva Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da je Predstavnicki dom ranije usvojio ovaj zakon u nešto drugacijem tekstu bit ce potrebno usaglašavanje izmedu domova.

Izmjenama ovog zakona utvrdeno je, izmedu ostalog, da sve pravne osobe koje u svom nazivu žele upotrebljavati naziv BiH to pravo mogu ostvariti ako svojim osnivackim aktom i statutom utvrde vršenje aktivnosti na teritoriji cijele BiH.

Takoder, ako se kroz njihovu djelatnost, odnosno aktivnost, nedvosmisleno može utvrditi da ce promovirati interese BiH kako na unutrašnjem, tako i medunarodnom planu, te ako unošenje naziva BiH u naziv pravne osobe nije u suprotnosti s interesima unutrašnjeg i medunarodnog pravnog poretka.

Zakonskim izmjenama, sve pravne osobe koje su stekle pravo na upotrebu naziva BiH dužne su da, na kraju svake poslovne godine, dostavljaju organu kod kojeg su registrovane izvještaje o radu koji ce sadržavati detaljan opis djelatonosti koje su vršile i nacin vršenja djelatnosti i aktivnosti na teritoriji cijele BiH.

(FENA)

______________________________________________


3. Razgovori o modelu raspodjele državne imovine

Objavljeno 07.04.2008. u 17:11

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajcak sastao se danas s predsjedavajucim Vijeca ministara BiH Nikolom Špiricem i clanovima Komisije za državnu imovinu sa Zvonimirom Kutlešom na celu.

Razgovarano je o dosadašnjim aktivnostima na planu iznalaženja prihvatljivog modela raspodjele državne imovine, kao jednom od preduvjeta za jacanje funkcionalnosti države i prioritetu koji je utvrdilo Vijece za implementaciju mira.

Kako je u izjavi datoj nakon sastanka u zgradi OHR-a istaknuo visoki predstavnik Miroslav Lajcak, radi se o jednom od pet kljucnih ciljeva vezanih za završetak finkcioniranja OHR-a i njegovu tranziciju u ured specijalnog predstavnika EU-a.

Uz obecanje da ce pružiti punu potporu na planu zakonskog reguliranja pitanja raspodjele državne imovine, Lajcak je izrazio ocekivanje da ce se aktivnosti na tom planu okoncati uskoro, što osim tehnickih podrazumijeva i razrješavanje eventualnih otvorenih politickih pitanja.

Dosadašnji rad spomenute komisije pozdravio je i predsjedavajuci Vijeca ministara BiH Nikola Špiric, izražavajuci uvjerenje da ce svi nivoi vlasti uciniti sve da bi pitanje raspodjele državne imovine bilo razriješeno u najkracem mogucem roku.

Predsjednik Komisije za državnu imovinu Zvonimir Kutleša kazao je da bi vec u naredna dva do tri mjeseca Bosna i Hercegovina mogla imati zakon o državnoj imovini kojim bi se regulirala raspodjela državne imovine, uz napomenu da je preostalo malo pitanja o kojima dosad nije postignuta saglasnost.

Ocijenjeno je da je važno da imovina u BiH dobije titulara, što je jedan od preduvjeta za realiziranje razvojnih projekata i funkcioniranje institucija na svim nivoima vlasti.

U kontekstu raspodjele državne imovine izmedu razlicitih nivoa vlasti usvojen je funkcionalno-teritorijalni princip (kriterij), te zakljuceno kako Sporazum o sukcesiji bivše države ne može sam po sebi biti osnov za uknjižbu imovine, nego da se radi o unutarnjem pitanju o kojem ce odlucivati institucije BiH.

Ocijenjeno je, takodJer, da svaki od nivoa vlasti može biti titular državne movine, a ostalo je da se dogovori o tome ko ce biti zadužen za implementaciju zakona o državnoj imovini kada on bude usvojen - hoce li to biti poseban ured za državnu imovinu, ili neka od postojecih državnih institucija.

(FENA)

______________________________________________


4. SAOPCENJE SVJETSKOG SAVEZA DIJASPORE O "REFORMI" POLICIJE

07-04-2008

Svjetski savez dijaspore trazi i moli sve zastupnike Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine da jos jednom, prije nego bude kasno, dobro razmisle i donesu odluku u interesu svih gradjana Bosne i Hercegovine, ukljucujuci i nas u dijaspori. Svima nama je poznat razlog zbog kojeg smo, vecina nas, van nase domovine i nemojte dozvoliti da, usvajanjem Zakona o policiji, zabetonirate i zapecatite stanje nastalo agresijom i ratnim desavanjima.

Mi smo svjesni situacije u kojoj se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina i podrzavamo svaku odluku koja vodi evropskim integracijama, ali isto tako ne mislimo da se po svaku cijenu mora pristati na sve kompromise i sva uvjetovanja od strane OHR-a i Evrope.

Ni u kojem slucaju, mi u dijaspori, ne podrzavamo opstanak entitetskih policija i smatramo da je jedino pravo rjesenje drzavna policija koja ce moci djelovati na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Svjetski savez dijaspore ce uvijek podrzavati sve odluke i zakone koji vode ka Evropi ali samo pod uvjetom da Bosna i Hercegovina bude jaca i kompaktnija kao zajednicka drzava svih naroda i gradjana koji u njoj zive i svih nas koji se osjecamo gradjanima Bosne i Hercegovine a koji smo trenutno razasuti po cijelom svijetu.

Nikada necemo pomagati niti podrzavati razbijanje BiH i tako i ovaj put dizemo glas za Zakone o policijskim reformama na tri evropska principa i samo i dosljedno se moramo njih pridrzavati i usvajanjem takvih zakona jos vise se pribliziti Evropsko uniji.

S postovanjem,

Senada Softic-Telalovic

Predsjednica, Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSD BiH)

Tel: +61 419 329 344
_______________________________________


5. Ne legalizujte policiju rs!

Ne legalizujte policiju koja je ubijala i unistavala sve sto nije srpsko!
Ne legalizujte policiju koju je stvorio Radovan Karadzic, Ratko Mladic, Biljana Plavsic....!
Ne legalizujte policiju koja jos uvijek cuva svoje stvaraoce!

Ne legalizujte policiju cije metode su GENOCID i ETNICKO CISCENJE!

Ne legalizujte policiju onih koji prijete da ce se odcijepiti!
Da je moguce i da postoje pravni uslovi oni bi se davno odvojili! Priznanjem vi njima poklanjate te uslove!
Danas traze da priznamo policiju, sta je sledece na redu? Federalizacija?

Sta ne zeli narod BiH?!
Ne zeli policiju rs!
Ako od nas traze da priznamo olicenje zla onda i ne zelimo u tu takvu EU ili NATO!

Sta zeli narod BiH?!
Zelimo suverenu BiH, jedinstvenu, sa jednom policijom, jednim predsjednikom, bez entiteta, bez federacija, bez Lajcaka ....!

Sjetimo se Srebenice i 'cuvara' Srebrenice!
Tko su oni koji su 'cuvali' Srebrenicu?
Zar im ikad vise treba vjerovati?

Sjetimo se embarga!
Zar im ikad vise treba vjerovati!

Zasto na dnevnom redu nema ukidanje policije rs?
Zasto na dnevnom redu nema ukidanje entiteta?
Zasto na dnevnom redu nema povratak ustava Republike Bosne i Hercegovine?

Zasto nam Lajcak ne da svoju definiciju kako je nastala rs na svojoj stranici www.reci.ba, kad se to od njega trazi?

Udjite u bosansku i svjetsku historiju kao HEROJI, kao branioci suverniteta BiH.
Nek vam moto bude Mandela! Borite se za pravdu, za dobro!

Ucinite me ponosnom sto ste predstavnici moga naroda i sto se borite za pravdu, dostojanstvo!

Zivjela Republika Bosna i Hercegovina!

Nadija

_______________________________________


6. BOSNO I HERCEGOVINO, ZNAM RANE TE BOLE

Od koga traziti da se ne usvoje Dodikovi zakoni? Mislite mozda od ovih nasih izdajnickih posRanika. Sto god od njih da trazimo u korist naseg naroda nase BiH, necemo nista dobiti, budite uvjereni! Jedini nacin je da se "podmazu kojom zelenom", kao sto je traktorista iz Laktasa kupio onog Lajcaka, pa sada jos vise laje na Bosnjake. Para vrti gdje burgija nece! Ljudi moji, da mi je samo 5 sekunde vlasti, ja bih njima presudila. UBIJ CETNIKA DODIKA, UKINI REPUBLIKU MRSKU, NASU BAGRU IZDAJNICKU! Ja na robiju a oni u crnu zemlju pored smetljista. Osvetila bih svoje dijete i sve druge koji su dali zivot za nasu domovinu da bi ova bagra danas na vlasti mogla uzivati, dijeliti evropske plate, putovati, zderati, lokati....

Neka im je na dusu.

'NEDAJ SE BOSNO I HERCEGOVINO, ZNAM RANE TE BOLE, MAJKO DOMOVINO JUNACI TE VOLE"!

Lijep pozdrav,

Azemina
___________________________________


7. Hvala za pjesmu

Boze dragi, ako te ima, ovom covjeku sto je napisao "Nedam Bosne, nedam" podari stogodisnji zrdav i sretan zivot.

Suze su mi lile dok sam pjesmu citala. Hvala vam sto ste je objavili. Proslijedila sam je dalje na sve Bosanske e-maile koje licno imam.



S postovanjem

Devla Tomic

Svedska

***************************************************

No comments: