Thursday, December 4, 2008

#551 RS trazi ukidanje OHR-a, a Stranka za BiH to podrzava

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

7. juni 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 551

SADRZAJ:

1. RS TRAZI RATIFIKACIJU DAYTONA I ODLAZAK OHR-a DA BI SE RAZDRUZILA OD BiH

2. RS trazi ukidanje OHR-a, a Stranka za BiH to podrzava

3.SILAJDZIC PONOVO IZ POTAJE POMAZE DODIKU

4. BAKIR ISTI BABO ALIJA

5. U POLEMICI SA MESICEM DODIK JE REKAO JEDNU VELIKU ISTINU

6. Vlada RS pomaže obnovu vjerskih objekata u Srebrenici

7. HNZ: Dodik je nametnut BiH

8. LEGALIZOVANI CETNICKI ORDENI, DAKLE I CETNICKA ZLODJELA

8. PROVOCIRANJE MUSLIMANSKO-KATOLICKIH SUKOBA

9. IZETBEGOVICEVO PRIZNANJE DA JE UKRAO POBJEDU ARMIJI R BiH PROTIV HVO-A

10. ODRZAN 60. KONGRES EVROPE U DEN HAGU

PREGLED MEDIJA

11. VEOMA DUHOVITO

12. ALIJINI BISERI NA RFE

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. RS TRAZI RATIFIKACIJU DAYTONA I ODLAZAK OHR-a DA BI SE RAZDRUZILA OD BiH

Zamjenik predsjedavajuceg Predstavnickog doma Parlamentrane skupštine BiH Milorad Živkovic najavio je da ce u Parlamentranoj skupštini BiH zatražiti analizu svih do sada prenesenih nadležnosti sa entiteta na nivo Bosne i Hercegovine.

Kazao je da se „politicari u BiH moraju uozbiljiti i raditi ono za što su izabrani“, a to znaci stvaranje uvjeta za odlazak OHR-a iz BiH.

Govoreci o provedenim i reformama koje se nalaze pred BiH, Živkovic je u emisiji RTRS-a rekao da je RS spremna za razgovore, za razliku od zvanicnika iz Federacije BiH, „koji se kriju iza medjunarodne zajednice“.

Ustvrdio je i da je ozbiljna poruka politicarima i potreba što skorijeg ratificiranja Dejtonskog sporazuma u Parlamentranoj skupštini BiH, nakon cega je moguce pristupiti reformi Ustava.

Objavljeno 31.05.2008. u 17:48 (FENA)

KOMENTAR: Dakle, sada smo u zavrsnom stadiju prelaznog stanja koje se zove Daytonska BiH. Ostalo je da se obavi jos nekoliko stvari i RS postaje potuno legalna drzava, koja ce se onda moci razdruziti kada god to pozeli.

Dakle, ostalo je jos da se obavi:

i) Da se ratifikuje Daytonski sprazum. (Primjetimo da sada rukovodstvo RS priznaje da Dayton nije ratifikovan, tj. da je RS jos uvijek ilegalna, ali da se ne plase to priznati jer znaju da to niko nece iskoristiti protiv RS.)

ii) Da se razdruze one ZAJEDNICKE daytonske insitucije koje su nasi izdajnici dogovorili umjesto JEDINSTVENIH institucija Republike BiH. (Jedinstvene institucije R BiH se ne bi mogle razdruziti nego bi garantovale jedinstvenu drzavu BiH, i zato su ih izdajnici sistematski ukidali tokom daytonske BiH).

iii) Da ode OHR, sto bi znacilo da je Dayton proveden do kraja i da je novonastalo stanje ujedno i legalno i kao takvo trajno rjesenje.

Upravo ove tri stvari RS trazi u gornjem clanku. Svi znamo da im se to ne smije dati, ali takodjer znamo da ce nasi izdajnici naci nacina da im sve to daju, dok ce na rijecima biti veliki patrioti i muslimani.

M. B.
_____________________________________


2. RS trazi ukidanje OHR-a, a Stranka za BiH to podrzava

21.05.2008. 18:33

Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini RS Željko Mirjanic rekao je da u BiH, poslije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, više nema potrebe za OHR-om. Potpisivanje Sporazuma, rekao je Mirjanic novinarima u Banjaluci, znaci priznanje BiH da je sposobna da sama odredi svoj put na osnovu evropskih standarda i kriterijuma.

Šef Kluba poslanika Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS Muharem Murselovic smatra da je potrebno da u dogledno vrijeme OHR preraste u kancelariju specijalnog predstavnika EU, ali da taj proces ne treba forsirati. "Mislim da samo nedobronamjerni, naivni ili oni koji ne žele dobro BiH pokušavaju da taj proces ubrzaju", rekao je Murselovic novinarima u Banjaluci.

Predsjednik Socijalisticke partije (SP) Petar Ðokic rekao je da ova stranka podržava inicijativu da se misija OHR-a transformiše u misiju specijalnog predstavnika EU za BiH, jer je uvjeren da su vlasti u BiH sposobne da upravljaju zemljom.

Autor: Onasa
______________________________________


3.SILAJDZIC PONOVO IZ POTAJE POMAZE DODIKU

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Neka nikoga ne zavara ovo sto u prethodnoj vijesti Silajdziceva stranka trazi da OHR bude zamijenjen nekim specijalnim predstavnikom EU. To je pravljenje veresije od gotovine. U sustini ovim prijedlogom Silajdziceva stranka podrzava iniciativu iz RS da treba da ide OHR, sto znaci totalnu legalizaciju statusa qvo.

Kada se jednom ukine OHR onda je veliko pitanje kolike ce nadleznosti dobiti taj "Evropski specijalni predstavnik", ako bi i bio ikada postavljen. Da li ce se npr. Rusi ili Srbi sloziti da i on ima Bonske ovlasti? Sigurno da nece.

Neka niko ne misli da bi ovako vaznu podvalu smio iznijeti neki lokalni politicar SBiH kao sto je Muharem Murselovic, a da iza toga ne stoji Silajdzic licno. Zar nije Alija gurao ostale, npr. Sacirbegovica, Halilovica itd. da predlazu i potpisuju izdajnIcke dokumente, jer vazno je sacuvati mozak izdaje neokaljan.

Po svojoj prirodi ovo je ista vrsta prevare koju je Alija izveo kada je dosao u New York poslijue Americkog skidanja embarga na oruzje Armiji BiH i kazao: "Nama ne treba ravnoteza naoruzanja na visem nivou, naoruzavanjem Bosnjaka, nego na nizem, razoruzavanjem Srba." Americki senatori su do tada dvije godine vodili politicku borbu da skinu Arms embargo Armiji BiH, da dobiju pare za oruzje, da obezbjede dvotrecinsku vecinu u senatu kojom su onemogucili Clnitonov veto, a onda Alija od te gotovine napravi veresiju, trazeci nesto sasvim drugo. Dakle, Alija tada odbaci skidanje embarga i zatrazi od istih ljudi da pocnu ispocetka da se bore ponovo u Americkim institucijama za nesto sasvim drugo. Tada su Americki senatori shvatili da je tacno ono sto im govori adminstracija (Clinton i Christopher) da i "Bosanci zele podjelu" i tada su pristali da ucestvuju u daytonskoj podjeli BiH.

Ovim sto Silajdzic trazi odlazak OHR-a on jasno daje do znanja da su Bosanci i danas zadovoljni sa legalizacijom podjele drzave. Pitanje je samo dana kada ce Evropa i Amerika totalno dici ruke od bilo kakve drzave BiH, ako ne zaustavimo Silajdzica u njegovim lukavim podvalama drzavi BiH.
_____________________________________


4. BAKIR ISTI BABO ALIJA

BH stampa je ovih adna prenosila skandalozne Dodikove izjave u Zagrebu i Mesiceve odgovore.

Jedna od Dodikovih izjava koja je izazvala kontoverzu je njegovo poredjenje "etnickog ciscenja" Srba u Hrvatskoj sa etnickim ciscenjem Bosnjaka i Hrvata iz RS. Medjutim, razlika je ogromna. Srpska policija je i u "Srpskoj Republici Krajina" u Hrvatskoj i u "Republici Srpskoj" u BiH dolazila na vrata ljudima i vodila ih u koncentracione logore ili im davala nalog da napuste imovinu u roku od par sati i da predaju novce i zlato itd. Tako nesto se nije dogadjalo Srbima u krajevima Hrvatske i BiH koji su bili pod jurisdikcijom legalnih Hrvatskih ili BH vlasti.

U kasnijem razvoju dogadjaja kada je Hrvatska Vojska oslobadjala Hrvatsku Srbi su bjezali sa "svojom vojskom". To je ipak drukcije nego kada predstavnci vlasti dolaze civilima na vrata i vode ih.

Medjutim, najvecu kontraverzu su izazvale Dodikove izjave kako je Bosna i Hercegovina nametnuta Republici Srpkoj i kako BiH nije trajna, a RS jeste itd.

"Bosnjacki" lideri su se osjetili prozvanim da reaguju, ali su to oni uradili na nacin da zataskaju aferu. Prema Avazu, u reakciji na istup premijera RS Dodika, Bakir Izetbegovic, kaže da to "nije ništa novo od Dodika, ali je sreca da ono što, na kraju krajeva, Dodik uradi i nije tako loše kao što su njegove rijeci". Smatra da bi postalo opasno kada bi Dodikovi postupci poceli pratiti te rijeci, ali Izetbegovic ne misli da bi se to moglo i dogoditi.

- To je za sada samo njegova retorika. On puno prica i prijeti, ali na kraju radi stvari koje jacaju BiH, jer cak i ekonomski oporavak tog dijela BiH ide u prilog BiH.

I Silajdzic je reagovao slijedecim rijecima: "Ovi ataci, stoga, još jednom potvrdjuju neophodnost daljeg anganžmana medjunarodne zajednice u BiH, jer nagovješavaju opasnost da iz retorike prerastu u konkretne poteze u slucaju preranog odlaska OHR-a", kaže se u Silajdžicevom saopcenju.

Dakle i Izetbegovic i Silajdzic na isti nacin umanjuju znacaj Dodikovih izjava, tako sto to nazivaju samo praznom retorikom, bez konkretnih djela.

Medjutim, jos i prije zagrebacke epizode, Dodik, Vasic i ostali lideri RS-a, osokoljeni legalizacijom cetnicke policije i citavim nizom ostalih uspjeha u institucijama daytonske BiH, javno govore kako ce njima “nametnuta” Bosna i Hercegovina vjerovatno nestati u narednih desetak godina, a kako ce RS ostati kao nazavisna drzava itd. Govor o usvoenim zakonima kojima su legalizovani razni aspekti RS nije prazna retorika, nego konstatovanje cinjenica.

To je u stvari, na neki nacin repriza 1992, kada je Karadzic govorio da ce nestati Republika BiH i bosnjacki narod. Jedina razlika je sto sada cetnici ne moraju da prijete ratom, jer sada RS ima gotovo sve papire da cetnici mogu postici svoj cilj, razbiti BiH, a da ih niko ne moze ni ratom sprijeciti.

Isto kao sto se Alija verbalno suprotstavio Karadzicu, a djelima mu pomogao, tako se i danas Silajdzic i Bakir Izetbegovic verbalno suprotsavljaju Dodiku, dok mu takodjer pomazu da dodje do cilja. Dodik ne bi mogao bez njih nista i bio bi samo klovn kojemu se narod smije, da mu SDA i SBiH nisu dopustile da prodje citav niz zakona kojima se jaca RS i razbija BiH (Policijski zakoni, Zakon od drzavnoj pravoslavnoj crkvi, Zakon o imovini kojim se drzavna imovina prevodi u enitetsku, Zakon o upotrebi imena Bosne i Hercegovine).

Mada su za vrijeme Dodika svi ovi katastrofalni zakoni glatko usvojeni, nama Bakir Izetbegovic i Haris Silajdzic bacaju prasinu u oci nazivajuci Dodikov ucinak samo praznom retorikom. Medjutim, usvajanje ovako vaznih zakona je ogroman ucinak za RS. Nije mogao vise uciniti, nego sto je ucinio? Istina, manje je tu Dodik zasluzan, a vise SDA i SBiH koji su mu usvajanjem ovih zakona omogucili da ovo sto Dodik govori vise nije “retorika” nego je utemeljeno u cinjenicama da je RS zaista gotovo legalizovana, a da je BiH na rubu nestanka.

Nama u stvari Bakir Izetbegovic prosipa iste one infantilne prevare, koje je Alija toliko puta koristio. Pri tome on svjesno racuna na politicku nepismenost i naivnost Bosnjaka.

Dr. Muhamed Borogovac
____________________________________


5. U POLEMICI SA MESICEM DODIK JE REKAO JEDNU VELIKU ISTINU

"Alija Izetbegovic, tada predsjednik ratnog Predsjedništva BiH, i Franjo Tudjman potpisali su poznati splitski dogovor u kojem su dogovorili humano preseljenje naroda i zar to možda nije neka vrsta etnickog cišcenja", upitao je Dodik i dodao da o tome mogu da govore cinjenice, te da on ovim ne pokušava da prikaže neku politicku borbu, vec samo cinjenice.

Objavljeno 03.06.2008. u 14:41

(FENA)

_____________________________________


6. Vlada RS pomaže obnovu vjerskih objekata u Srebrenici

Miladin Dragicevic, koordinator Vlade RS-a za Srebrenicu, urucio je u petak 36 metara kubnih rezane grade za pokrivanje i uredenje manastirskog konaka u Sasama kod Srebrenice.

Prilikom predaje donacije, Dragicevic je rekao da je Vlada RS-a, u okviru podrške održivom povratku, odlucila da pomogne i obnovu porušenih vjerskih objekata.

Obnova manastira u Sasama, jednog od najstarijih u BiH (izgraden u XIII stoljecu), pocela je 2002. godine, kada je u Srebrenici bilo sjedište mitropolije.

Kroz program Vlade RS-a za oporavak Srebrenice u ovoj godini ce se asfaltirati i put do sela Sase.

Objavljeno 31.05.2008. u 11:18 (FENA)
---

KOMENTAR: Evo zbog ovih "para" obecanih od Dodika, Silajdzica, Tihica, Lagumdjije i Zeljka Komsica su Srebrenicani odustali od izdvajanja iz RS poslije presude za genocid u Srebrenici.
____________________________________


7. HNZ: Dodik je nametnut BiH

Hrvatska narodna zajednica smatra stavove Milorada Dodika, izrecene u Zagrebu, sramotnima i neprihvatljivima...

Milorad Dodik je izrecenim stavovima kompromitirao prije svega samoga sebe, zatim instituciju kojoj je na celu, a na koncu i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, navodi se u HNZ-ovom priopcenju za javnost.

HNZ vjeruje da je bilo kakva suradnja hrvatskih politickih predstavnika iz BiH s Dodikom i strankom kojoj je na celu politicki i moralno nedopustiva, dok god on u svojim stavovima omalovažava identitet Bosne i Hercegovine, te tako jasno krši daytonske propise o zabrani širenja netrpeljivosti, što bi visoki predstavnik trebao sankcionirati.

02.06.2008. 15:01

FENA
____________________________________


8. LEGALIZOVANI CETNICKI ORDENI, DAKLE I CETNICKA ZLODJELA

Predstavnicki dom Parlamenta BiH odbio je juce da se u dnevni red zasjedanja uvrsti i tacka pod nazivom "Informacija o odlikovanjima i priznanjima koja je od 1992. do 1995. godine urucio najtraženiji ratni zlocinac Radovan Karadžic". To je predložio poslanik Denis Becirovic. Protiv je bilo 14 poslanika, 11 je bilo za, a njih 11 bilo je suzdržano. Nije glasalo pet poslanika iako su prisustvovali sjednici.

Na ovaj nacin, priznao to neko ili ne, ordeni i odlikovanja koje je dodjeljivao ratni zlocinac u bjekstvu Radovan Karadžic su legalizovani. Logicno bi bilo da je o tim ordenima Parlament Bosne i Hercegovine zauzeo svoj stav i poništio ih na što ima pravo sa obzirom da je odluku entitetska - tokom srpsko-crnogorske agresije na BiH donijela je Narodna skupština Republike Srpske, komentarisali su jucer poslanici koji su glasali za uvrštavanje te tacke u dnevni red zasjedanja.

Treba posebno naglasiti da se niko od 180 onih koje je Karadžic odlikovao kao svoje najvidenije borce, nije odrekao ordena!

Karadžic je odlikovanja urucio na svecanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je održana 9. januara 1994. godine. Inace, Zakon o odlikovanjima i priznanjima Republike Srpske, koga je 27. aprila 1993. potpisao Karadžic, važi i danas u tom entitetu!

Ordenom RS sa ogrlicom odlikovani su patrijarh Pavle i Slobodan Miloševic.

Ordenom RS sa lentom odlikovani su Biljana Plavšic, Nikola Koljevic, Momcilo Krajišnik, Vojislav Maksimovic, Jovan Raškovic i Radovan Karadžic.

Pored ovih, postoje još i Orden Njemanjica i Orden Njegoša. Svi oni primili su ordene iz ruku ratnog zlocinca Radovana Karadžica.

Zanimljivo je da je medju onima koje je Radovan Karadžic odlikovao svojim ukazom i Milorad Dodik, aktuelni predsjednik SNSD-a i premijer Republike Srpske. On je za zasluge dobio orden Njemanjica.

Karadžic je ordenom Njegoša drugog reda odlikovao i Vitomira Popovica, aktuelnog kandidata za ombudsmena BiH.

List "San" je saznao kako su poslanici Predstavnickog doma jucer pojedinacno glasali o prijedlogu da se u dnevni red uvrsti tacka pod nazivom "Informacija o odlikovanjima i priznanjima koja je od 1992. do 1995. urucio najtraženiji ratni zlocinac Radovan Karadžic":

SUZDRŽANI: Bakir Izetbegovic, Sead Jamakosmanovic, Bajazit Jašarevic, Šemsudin Mehmedovic, Husein Nanic, Ekrem Ajanovic, Sadik Bahtic, Mehmed Suljkanovic, Velimir Jukic, Slavko Matic, Martin Raguž.

PROTIV: Niko Lozancic, Milorad Živkovic, Slavko Jovicic, Milica Markovic, Drago Kalabic, Lazar Prodanovic, Snježana Rajilic, Jovan Todorovic, Momcilo Novakovic, Savo Eric, Mirko Okolic, Vinko Zoric, Hadži Jovan Mitrovic.

ZA: Sadik Ahmetovic, Šefik Džaferovic, Halid Genjac, Salko Sokolovic, Adem Huskic, Remzija Kadric, Denis Becirovic, Selim Bešlagic, Jozo Križanovic, Mirjana Malic, Rifat Dolic.

NISU GLASALI: Beriz Belkic, Azra Hadžiahmetovic, Azra Alajbegovic, Sefer Halilovic, Jerko Ivankovic-Lijanovic.

Jucerašnjoj sjednici prisustvovali su svi poslanici, dakle i oni koji nisu glasali.

Zasjedanju jedino nije prisustvovao Zlatko Lagumdžija koji je u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: SAN
---

KOMENTAR: Parlament BiH u kojem su nedavno bez problema verifikovani nekolicina izdajnickih zakona na stetu Bosne, dobio je priliku od casnih pojedinaca, da se uklone odlikovanja ratnoga zlocinca Radovana Karadzica, da se time eliminise bar za "jotu" nesto sto je na sramotu Republike Bosne i Hercegovine.

Naravno, kao i do sada, cetnicki pritajeni agenti, izdajnici vlastitog naroda od kojeg jos uvijek jedu hljeb, nisu dali da se ova "odlikovanja" stave van zakonske snage.

Naravno uradili su to perfidno, znalacki, onako kako to spijuni rade: suzdrzali su se od glasanja i time prevagnuli na vagi koja je pokazala rezultat u korist nasih dzelata-cetnika.

AFERIM Izetbegovicu mladji! Mi smo znali ko si ti i da "iver nece daleko od klade" da ces opet, bas kao i nedavno "glasati" izdajnicki.

Tvoja izjava za medije o tome da se Kosovo ne treba priznati kao nezavisna drzava od strane BiH i sve rijeci koje si uzeo iz usta srpskih sovinista, sada su utvrdjene kroz legalizaciju ordenja koje je ratni zlocinac Radovan Karadzic dodijelio za unistavanje i klanje bosanske nejaci.

Nisi ni mogao glasati drugacije, jer ukinuo bi orden Miloradu Dodiku, tvom sefu, pa bi se nasao u situaciji "Ni kud majci, ni kud u djevere.".

Jos samo, Bakire, da malo pustis bradu duze i da je koji put iza obroka ne operes, pa ce biti pun pogodak, bas kao i korpa tvoje izdaje u korist takozvane RS.

Ovim glasanjem se opet, po ko zna koji put, dokazuje da je Stranka za BiH upravo Stranka za RS i da je leglo izdajnicke gamadi isto kao i Srpska Demokratska Stranka, SDA.

Primjetimo da su neki od glavnih izdajnika po pitanju policijskih zakona npr. Šefik Džaferovic i Adem Huskic, sada dobili ulogu da glasaju "patriotiski". Drugi put ce se promjeniti uloge, pa ce neki drugi dobiti priliku da glasaju patriotski, ali ce uvijek biti dovoljan broj "bosnjackih" glasova uz Srbe, da bi uvijek cetnicki interes imao vecinu glasova.

Vas ima premnogo "bre" pa nije ni cudo sto svakim danom takozvana "RS" jaca, a BiH slabi.

Maske su vam spale: vasa lica i tvoja masna brada Bakire Izetbegovicu, sinu Alije grobara Republike BiH, su vidljiva narodu. Narod samo treba sada da vas poveze, stjera s vlasti, pozatvara, da vas vise nase oci ne gledaju i usi ne slusaju!!!

Vrlo je interesantno da se i Sefer Halilovic lijepo uklopio u to drustvo, jer vazan je komoditet, zasto bi se on izlagao sekiraciji. Tragicno je, ali istinito da gradjanin Bosne i Hercegovine kojem je stalo do ocuvanja drzave nema vise za koga glasati medju Bosnjacima.

Abdulah M.
____________________________________


8. PROVOCIRANJE MUSLIMANSKO-KATOLICKIH SUKOBA

Autor: Sven Rustempašic

Sarajevo, 7. juni, 2008. -- Najveci interes velikosrpskog, cetnickog projekta je rat izmedju dvije države Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Taj rat su patrioti RBiH, poglavito oni iz redova bošnjackog naroda, 1991. godine odbacili kada su odbili da stupe u redove JNA i krenu u rat protiv Republike Hrvatske, i ne samo to nego se u izvjesnom broju aktivno prikljucili obrani RH, a najkonkretnije pomogli Hrvatskoj kada su marta 1992. godine glasali za samostalnost i traženje internacionalnog priznanja Republike BiH. Ali, znamo da je i pored toga Tudjmanova Hrvatska pristupila projektu podjele RBiH, prema dobro poznatom scenariju u Karadjorjevu.

Tudjman je bio jedini medju predratnim hrvatskim liderima koji je smatrao da su historijske granice Jugoslovenskih drzava, a koje su bile potvrdjene i na AVNOJ-u, nelogicne i da ih treba mijenjati da bi se dobile "prirodne" etnicke granice. Zato ga je Tito svojevremeno strpao u zatvor. Srbi su znali da su internacionalni zakoni koji priznaju legalne (AVNOJ-evske) granice najveca prepreka sirenju velike Srbije. Zato su Srbi toliko mrzili Tita. Vjerovatno je upravo zbog njegove spremnosti da se mijenjaju AVNOJ-ske granice Hrvatske i BiH Tudjman imao zakulisnu podrsku Srpskih obavjestajnih sluzbi koja mu je omogucila da na kraju ostane jedini neprikosnoveni lider Hrvata. Znamo da je Tudjman sukladno svojim uvjerenjima u vise navrata pristajao na razne planove po kojima se osniva "Srpska Republika Krajina" u Hrvatskoj, ali su nezajazljivost lokalnih Srba i patriotizam Hrvatskih generala dovela do Oluje kojom su spasene AVNOJ-ske granice Hrvatske. Tudjmanova zelja da kreira etnicke granice na Balkanu ga je odvela u agresiju na BiH, dok je jos trecina Hrvatske bila okupirana od cetnika, sto najbolje dokazuje da on nije imao nista ni protiv etnickih srpskih granica na racun Hrvatske.

I danas su primjetni veliki napori velikosrpskog projekta i njegovih jataka u bošnjackom liderstvu, kao i njihovih internacionalnih sponzora -- da se što više zakuha konfrontacija dva naroda, Bošnjaka i Hrvata, i posebno dvije vjere, islama i katolicanstva. Taj rat podržavaju ne samo velikosrpske snage u BiH, nego i anglocionisticke snage radi sirih svjetskih strateskih interesa. Upravo sa te tacke gledišta treba posmatrati napore da se od nekoliko pripadnika sekte selefija, poznatih i kao vehabija, pokuša lažnim svjedocenjima i podmetnutim nazovi-dokazima, konstruirati tobožnja ¨grupa¨ koja je ¨namjeravala rušiti katolicke crkve¨ itd. O tome je pisano u Glasniku od 31. maja, 2008. citatom iz hudbe Nezima Halilovica Muderisa, iz džamije na Alipašinom polju u Sarajevu, a rijec je o Rijadu Rustempašicu, Muhamedu Meci, Abdulahu Handžicu i Edisu Velicu.

Na svu srecu, kako tvrdi ef. Halilovic, a kako je ustanovio i Sud, posrijedi je podvala, a to ponavlja i novi broj magazina SAFF koji ujedno opisuje izvjesnog vehabiju Nihada Cosica, na kojega novinari sumnjaju da bi mogao biti agent-provokator instruiran da lažno svjedoci i podmece krivicu optuženim Bošnjacima. Naime, taj Nihad Cosic, je prema navodima SAFF-a, javno govorio da je ucestvovao u borbama na strani ¨Al-Kaide¨, ali i dalje se slobodno šeta po BiH.

Doista bi bila velika glupost tih Bošnjaka selefija kada bi doista planirali ili izvodili neka teroristicka djela, jer su ona apsolutno kontraproduktivna po interes BiH, a pogotovo bošnjackog naroda i muslimana. Dodatna glupost tih vehabija bi bila ako ne bi razumjeli da su svaki kvadratni metar BiH, svaka telefonska linija, svaka pora života u BiH, maksimalno nadgledani od strane ostataka UDBA-e i KOS-a, koji apsolutno kontrolisu bosnjacki dio vlasti u daytonskoj BiH, a dijelom i hrvatski. Na svu srecu, ovaj pokušaj podmetanja kukavicjeg jajeta grupi muslimana, nije uspio, ali to ne znaci da nece biti još nastojanja da se prave ovakve akcije od strane neprijatelja BiH, bošnjackog naroda i muslimana.

Imajmo na umu da je ogromna propagandna steta nasesena jer je vijest o "teroristima" obisla svijet, a kada je dokazana njihova nevinost, demant nije objavljen na isti nacin.

____________________________________


9. IZETBEGOVICEVO PRIZNANJE DA JE UKRAO POBJEDU ARMIJI R BiH PROTIV HVO-A

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Naidjoh na Izetbegovicev intervju za RFE. To je jos jedan od Izetbegovicevih bisera. Ja sam ga odmah spasio dok ga nisu izbrisali sa weeb stranice RFE, vidite link na kraju Glasnika.

Novinar Nenad Pajic postavlja Izetbegovicu mnoga kljucna pitanje, tj. pita ga o situacijama koje mnogi u BiH i u svijetu smatraju Izetbegovicevim direktnim izdajama. On se tu opravdava, onako kako je najbolje mogao sa obzirom da to zaista jesu bile izdaje naroda i drzave. Ta njegova opravdanja mozda piju vodu kod njegovih naivnih sljedbenika iz sarajevskih mahala. Medjutim, imajmo na umu da ce Izetbetgovicevo djelo u istoriji ocjenjivati neki malo pametniji ljudi od prosjecnog Alijinog sljedbenika. E tu je Alija u skripcu. Tada njegova mahalska odbrana nije nista drugo nego direktno priznanje izdaje.

Nemamo previse prostora u Glasniku, pa evo samo jednog primjera, gdje on direktno priznaje da je sprijecio Armiju Republike BiH da pobjedom zavrsi rat protiv HVO-a, citiram.

RFE (Nenad Pejic): Rekli ste mi u pripremi ovog razgovora da je Armija Bosne i Hercegovine mogla da da udje u Vitez koji je bio pod kontrolom hrvatske komponente.

IZETBEGOVIC: Vitez je druga situacija (od Srebrenice). Tu je koncentracija Armije bila puno veca. Naša nadmoc u Srednjoj Bosni je bila izrazita, što nije bio slucaj sa granicnim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao što su Srebrenica, Foca, Višegrad, Goražde i tako dalje, podrinjski dijelovi. Situacija u Srednjoj Bosni je bila drugacija, bila je potpuno u našu korist i mi smo pritiskivali Vitez dugo vremena. Ja sam se, iskreno receno, pribojavao ulaska naših trupa u Vitez i bio sam veoma obradovan kada je kriza bila na vrhuncu i kada je pad Viteza bio skoro izvjestan i kad je moja najveca briga bila šta ce se dogoditi, jer vi ne možete kontrolirati trupe koje mjesec dana opsjedaju grad i imaju velike gubitke i smatraju da su one legalne trupe, kao što su i bile, a da su ove druge ilegalne. Vi ne možete znati šta ce se dogoditi u gradu gdje je bilo nekoliko hiljada civila. Ja sam se, iskreno govoreci, toga plašio. Kad je kriza bila na vrhuncu, Tudjman me pozvao i ponudio pregovore. Ja sam to odmah prihvatio i zatražio da se obustave akcije oko Viteza. Došlo je do onog Washingtonskog dogovora, do primirja i tako dalje. To je bio pocetak mira izmedu HVO-a i Armije Bosne i Hercegovine. - Kraj citata

KOMENTAR: Dakle, Alija priznaje da je na Tudjmanov poziv sprijecio Armiju Republike BiH da oslobodi Vitez, tj. i Srednju Bosnu. On to opravdava time sto ga je bilo strah da ce Armija pociniti zlocine. Pa gdje je Armija pocinila neke velike zlocine poslije oslobodjenja? Bilo je manjih zlocina, i mozda bi se i dogodio neki zlocin, ali da li je trebalo zrtvovati drzavu zbog jednog relativno malog rizika. Naime, zar on kao predsjednik drzave i komandant Armije nije mogao sprijeciti moguce zocine, tako sto bi sazvao komandante i zaprijetio da niko ne smije nista nazao uraditi ni zarobljenom vojniku ni civilu prilikom ulasaka u Vitez?

Umjesto toga, Alija tu pobjedu Armije Republike BiH pretvara u kraj Republike BiH. Naime, Washingtonskim sporazumom je prvi puta rabijena Republika BiH. Tu su Bosnjaci i Hrvati odradili stvar za Karadzica, ne cekajuci cak ni njegov potpis. Tu su Bosnjaci i Hrvati ucinili uslugu cetnicima jer su legalno, u parlamentu, gdje su imali vecinu, otcijepili Federaciju od Republike BiH i ostavili prostor za RS, buduci da Srbi nisu mogli legalno otcijepiti RS jer nisu imali vecinu u parlamentu Republike BiH.

Osim toga, tim potezom je Alija spasio Tudjmana koji je tada bio pred padom u Zagrebu. Naime, tada su se Mesic, Manolic, Boljkovac, dakle i drugi i trecim covjek u HDZ-u, pobunili protiv Tudmana zbog toga sto je krenuo u osvajacki rat u BiH, dok je jos trecina Hrvatske bila okupirana. Dajuci mu povoljan Washingtonski sporazum, Alija je Tudzmana pretvorio u sposobnog politicara koji zna sta radi i tako ga spasio na vlasti u Zagrebu. Alija je to uradio, jer bi sa kapitulacijom HVO-a i izbacivanjm iz igre Tudjmana, bio kriticno ugorzen cetnicki projekat podjele BiH.
___________________________________________


10. ODRZAN 60. KONGRESU EVROPE U DEN HAGU

Na zalost na ovom Kongresu o buducnosti Evrope niko od predstavnika BiH nije bio prisutan. Pa kako da ocekujemo da nas oni uvedu u Evropsku Uniju ili da sacuvaju BiH kao drzavu.

Jedino se na kongresu pojavio Dzevad Kuric. On je jedini smogao snaga da dodje tamo i kaze ono sto je rekao celnicima Evropske Unije.

O tome vidi i citaj u njegovom pismu kojeg saljem u prilogu.

Bas kao sto pisete u Glasnicima, prema sadasnjem rukovodstvu BiH njena buducnost je zaista neizvijesna, a time nazalost i nasa. Moramo traziti prava rjesenja. A to je cini mi se jedino Kongres Republike BiH.

Moramo sve uciniti da se Kongres Republike BiH pojavljuje sto vise u javnosti, da se taj glas cuje i nadasve postuje. Druge alternative tamo nekoj ljigavoj vlasti kao sto su Hare iliti Tihic nema.

Kemal

Slijedi Kuricev izvjestaj sa Kongresa Evrope.
---

IZVJESTAJ SA 60. KONGRESA EVROPE U DEN HAGU

(skracena verzija)

Model Evrope koji danas poznajemo je zamisljen i utemeljen prije 60 godina u Evropi, tad vec podijeljenoj “gvozdenom zavjesom” od grada Stettina na Baltiku do Trsta na Jadranu, u Evropi koja je lebdjela izmedju velike opasnosti i velike nade, od strane najmarkantnijih licnosti tog vremena kao sto su Winston Churchill, britanski premijer i predsjedavajuci i pocasni predsjednik Kongresa, Konrad Adenauer, prvi kancelar Zapadne Njemacke, Harold Mcmillan, cuveni poslijeratni britanski konzervativni premijer i drugi.
...
Sadasnjem Kongresu Evrope, odrzanom u 23. i 24. maja 2008. u Hagu, kao i na prvom poslijeratnom Evropskom kongresu, prisustvovali su najpoznatiji evropski politicari i predstavnici civilnog drustva i Evropskog pokreta (EP):
- Pat Cox, predsjednik EP i bivsi predsjednik Evropskog parlamenta
- Han-Gert Pottering, predsjednik Evropskog parlamenta
- Jose Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije,
- Janez Jansa, premijer Slovenije i predsjedavajuci EU i dr.

...
Na workshopu Politika Evrope gdje se tezisno raspravljalo o pitanjima odbrane, bezbjednosti, energije i klimatskih promjena, uprkos vladajucoj atmosferi isticanja uspjeha i samozadovoljstva, govorio sam o greskama Evrope i posebno nekih njenih zemalja i institucija prema Bosni i Hercegovini.

Rekao sam da sam proevropski raspolozen kao i vecina gradjana Bosne i Hercegovine, ali da sam razocaran neprincipijelnom politikom Evrope prema BiH. Istakao sam da sam zapravo za Evropu, ali ne ovakvu kakva je ona sada i dosada bila prema BiH nego za bolju, izmijenjenu i u sustini pravedniju Evropu. Obrazlozio sam da je Evropa u posljednjih 16 godina napravila vise kardinalnih gresaka u svojoj politici prema gradjanima BiH i drzavi BiH.

Prvo, nakon medjunarodnog priznanja BiH u aprilu 1992. i pocetka agresije na nasu zemlju od strane UN nam je nametnut embargo na snabdijevanje oruzjem, koji je Evropa neprincipijelno podrzala i zastupala i zdusno sprovodila, a sto je nas narod kostalo vise od stotinu hiljada dodatnih zrtava.

Drugo, u julu 1995. je omogucen pad zasticene enklave Srebrenica u kojoj je brutalno pobijeno preko deset hiljada ljudi i pocinjen najtezi zlocin genocida na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Najodgovornije evropske zemlje za pad Srebrenice su Britanija i Francuska, pored Holandije kao neposrednog ucesnika na terenu.

Trece, u Parizu je krajem 1995. potvrdjen nametnuti Dejtonski ugovor koji predstavlja podjelu zemlje i nagradu agresoru za pocinjeni genocid sa gotovo polovinom teritorije BiH.

Cetvrto, po jasnoj presudi Svjetskog suda pravde od februara 2007. su Vojska i Policija RS u regionu Srebrenice pocinile zlocin genocida sto namece konkretne pravne obaveze svim evropskim zemljama i odgovarajucim pravnim institucijama da postupe u skladu sa odlukama ovog suda i uklone posljedice nastale izvrsenjem zlocina genocida.

Na kraju Skupstina evropskih regija je nedavno primila RS kao svoju novu clanicu sto je svojevrstan politicki i pravni skandal, kao i grubo krsenje postojecih kriterija prijema jer se RS nalazi na prostoru cetiri odvojena i zasebna geografska i privredna regiona (Krajina, Posavina, Podrinje i Hercegovina) i ne moze predstavljati normalan i jedinstven evropski region.

Nisam dobio nikakvu zvanicnu reakciju na ovaj govor, ali u glasanju koje je uslijedilo su srodna pitanja i ideje za buducu izgradnju i razvoj Evrope u ovom vijeku dobile maksimalan broj poena, tako da visoki rang i aktuelnost ovih pitanja i njihov proritet u buducem djelovanju i izgradnji Evrope daje nadu za sigurniju buducnost i nama gradjanima BiH, kao sto su:

- Nema buducnosti Evrope bez efikasne garancije temeljnih prava zena i ljudi (244 poena)
- EU treba da ima jedno mjesto u Savjetu bezbjednosti UN (139 poena)
- Nacionalni parlamenti za evropsku demokratiju (gdje se istice uloga nacionalnih parlamenata, ali i Evropskog parlamenta) (131 poen)
- EU zajednicka odbrambena politika i vojne akcije (93 poena). Premijer Slovenije Janez Jansa se zalagao za jake evropske vojne snage, imajuci u vidu iskustva iz nedavne proslosti na Balkanu, ali da one ne budu konkurent postojecim snagama NATO. Frans Timmermans, holandski ministar za Evropske poslove, istice da Evropi nije potrebna posebna vojna sila samo se postojece vojne snage zemalja clanica trebaju reorganizovati i racionalnije upotrebljavati.
- Takodjer je pitanje Klimatskih promjena, sigurnog energetskog snabdijevanja i nasljedja dobilo visoko mjesto (228 poena).


Quentin Peel, urednik Financial Times za medjunarodne poslove na prijemu mi kaze da zna sve o Bosni i da je razgovarao sa Mishom Gleniem, poznatim politickim analiticarom za Balkan, i da je i on takodjer uvjeren da sve sto je uradila Evropa u BiH je pogresno.

Zatim me pita: - Ali, kad vec optuzujete Britansku vladu, sta onda kazete za Bosansku vladu i njene greske? Potvrdio sam da je i vlada BiH sa svoje strane takodjer vukla pogresne poteze koji su doprinijeli tragediji naroda i podjeli zemlje. On se zatim izvinuo sto mora da ide da bi se pripremio za vodjenje TV prenosa zavrsnog dijela Kongresa i odlazeci se smijao. Moze se samo pretpostaviti sta je taj smijeh iskusnog i izvanredno dobro obavijestenog Britanca mogao sve znaciti.

U razgovoru sa Pat Coxom, predsjednikom Evropskog pokreta, primijetio sam da je skoro svaki od funkcionera Evrope, pa i on licno, govorio o potrebi sirenja evropskih vrijednosti u Evropi i svijetu. Gospodin Luc van den Brande, predsjednik Komiteta regija, je naglasio da Evropa ne znaci nista bez svojih vrijednosti. Govorio je o evropskim vriednostima na cetiri nivoa: lokalnom, regionalnom, drzavnom i nivou cijele Unije. U vezi s tim sam pitao gospodina Pata sta je sa sistemom vrijednosti na najvisem nivou – medjunarodnom, niko ga ne spominje, a taj nivo je visi od svih prethodno navedenih i po medjunarodnom pravu je obavezujuci, a u isti je i Evropa ugradila svoje vrijednosti i iskustva preko Becke, Zenevske konvencije itd., te kako objasnjava cinjenicu da Evropska unija nista ne preduzima u vezi sa presudom Medjunarodnog suda pravde o izvrsenom zlocinu genocida i zlocinu protiv covjecnosti u BiH/Srebrenici. Rekao je da oba svjetska suda (Sud pravde i Medjunarodni krivicni sud za bivsu Jugoslaviju) rade iskljucivo zahvaljujuci podrsci EU, a ne Amerike, te da oni bez rezerve podrzavaju privodjenje svih optuzenih za ratne zlocine sudu i njihovo procesuiranje.

...
Nadajmo se da ce vizija Evropske unije, koju je Winston Churchill prije 60 godina ugledao kao ”iskru svjetla koje ce postajati sve svjetlije i jace u srcima i svijesti ljudi” biti u cijelosti ostvarena i pocinioci zla u BiH pravedno kazniti a njihovo naslijedje zauvijek ukloniti.

D. Kuric
___________________________________


11. VEOMA DUHOVITO

http://republikabih.net/
---

12. ALIJINI BISERI NA RFE

http://www2.slobodnaevropa.org/svjedoci/html/Alija_Izetbegovic.html


****************************************************

No comments: