Tuesday, December 2, 2008

#520 Ivanic optužio Tihica i Silajdžica za ugrožavanje buducnosti BiH

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

3. februar 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 520

SADRZAJ:

1. TIHIC SE PALI NA "MINUS 30"

2. SDA odustaje od reforme policije

3. Ivanic optužio Tihica i Silajdžica za ugrožavanje buducnosti BiH

4.IVANIC I DODIK SPASAVAJU SILAJDZICA

5. PROSVJEDI NARODNE STRANKE RADOM ZA BOLJITAK U SIROKOM BRIJEGU

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------


1. TIHIC SE PALI NA "MINUS 30"

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Misao iz gornjeg naslova smo "posudili" sa foruma "Politika i drustvo"

http://bosnjastvo.com/forum/viewtopic.php?t=2053

jer na veoma elegantan i duhovit nacin opisujue "bosnjacku" politiku, ne samo danasnju, nego otkako su je Alija Izetbegovic i njegovi saradnici uzeli u svoje ruke.

Ukratko, sustina prevare koja se stalno ponavlja je slijedeca:

Dok "bosnjacki" predstavnici imaju mogucnost donosenja neke odluke u svojim rukama, oni je se olako odricu i potpisuju nepovoljne sporazume te prebacuju pravo na cetnicku stranu. E onda, kada se nadju na "minus 30", tj. kada su sve odluke i pravne adute prebacili cetnicima u ruke, onda pocinju da se bore "k'o lavovi" za vec izgubljenu stvar.

Ponovimo kako je taj trik izveden sa reformom policije.

Sjetimo se, Evropa je donijela rezolucije da BiH treba biti jedinstvena drzava i da u tom smislu treba ukinuti entitetske policije. Teskom mukom i politickim pritiscima Evropa je uspjela da iznudi od Skupstine RS da za Reformu policije bude nadlezno jedno tijelo sastavljeno od policijskih strucnajaka, koje ce odlucivati prostom vecinom glasova, a ne dogovorom politicara. To tjelo su nazvali Direkcija za reformu policije.

Buduci da je RS pristala na taj dogovor tj. obavezala se Evropi, tada smo u stvari bili veoma blizu pravoj reformi policije.

Politicari iz RS kasnije pokusavaju izigrati Evropu i pocinju da odstupaju od preuzetih obaveza. Medjutim, u savremenom svijetu se moraju postovati preuzete obaveze, te je Evropa insistirala da se upravo takva reforma i provede. Tada su Tihic i Silajdzic trebali zajedno sa Evropom insistirati da se postuju postignuti dogovori, kao sto npr. Srbi insistiraju da se postuje Dayton. Nazalost, umjesto toga Silajdzic i Tihic skidaju sa udice RS, slozno stajuci iza Dodika usvajajuci Mostarsku deklaraciju, po kojoj ostaje policija RS. Time su doveli Evropu u situaciju da i sama mora odustati od korjenite reforme policije, jer niko nema pravo nametati Bosancima i Hercegovcima rjesenja, ako su oni slozni i zele nesto drugo. Tada, poslije Mostarske deklaracije, Evropa odustaje od Direkcije sastavljene od policijskih strucnjaka i "nasi" politicari umjesto Direkcije, formiraju politicku komisiju koja donosi odluke politickim usaglasavanjem - znaci RS je pustena sa udice.

Dakle, Silajdzic i Tihic su slozno ubacili reformu policije u rupu od "minus trideset", a tek sada Tihic pocinje da se pali. Ovaj put Tihic uzima ulogu patriote, dok Silajdzic ostaje uz izdajnicki projekt, jer bitno je da projekt bude zavrsen, s time da makar jedan od izdajnika prevari narod i dobije glasove na slijedecim izborima jer izdajnici zele dugorocno da sacuvaju vlast. U svakoj situaciji, kada se mora neka izdaja odraditi do kraja, jedan od izdajnika uzima ulogu patriote da bi i na slijedecim izborima Bosnjacki glasovi ostali u izdajnickom taboru, da ih slucajno ne bi privukli istinski BH patrioti.

U slijedecem izvjestaju iz Sirokog Brijega vidimo kako Tihic savjetuje da prijedlog "refome" policije protiv kojega je navodno on, ipak bude usvojen u Parlamentu bez SDA. Dakle, njemu je stalo da to prodje, s time da on sada pokupi izborni kajmak kao patriota.

Sada nam je jedina nada da ce se sami delegati Skupstine BiH iz redova SBiH otkazati poslusnost Silajdzicu i stati uz poslanike SDA, te da ce zaista propasti Mostarska deklaracija. Nazalost, to ne znaci automatski i povratak na Evropsku Direkciju strucnjaka, nego samo povratak na pocetno stanje od prije Direkcije. Dakle, izdajnici su unistili sve sto je Evropa bila postigla u reformi policije i usvajanjem Mostarske deklaracije su prakticno prebacili Evropu na Dodikovu stranu, a sada krecemo sa "minus 30" da se borimo da barem policija RS ne bude legalizovana.

Primjetimo da je Silajdzic ostao vjeran Dodiku. Njihov plan je da proguraju ovakvu "reformu" policije, u stvari legalizaciju policije RS, i buduci da se Mostarskom deklaracijom ta reforma veze za Ustav, time bi i prejudicirali i lagalizaciju RS u Ustavu. Zato Silajdzic gura da se usvoji "reforma" policije, da bi se potpisao "Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju s EU". Evo njegove izjave koju prenose novinske agencije, citiram:

"Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžic je kazao kako ni njegova stranka ne priznaje entitetske policije, no pojasnio je kako ovaj sporazum o reformi policije otvara vrata za potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU."

Kao i uvijek do sada, dok Silajdzic izdaje ono sto je na dnevnom redu, on prosipa patriotizam izjavama o onome sto nije na dnevnom redu, sto se ne usvaja sada. Tako dok gura usvajanje ove "reforme" policije, on istovremeno prica o tome kako ce on traziti "potpuno novi ustav".

Sjetimo se, kada je izdvajanje Srebrenice iz RS bilo na dnevnom redu Silajdzic je govorio da presudu za genocid treba bolje iskoristiti, da pomocu nje treba ukinuti, policiju RS, a sada vidimo kako tu pricu provodi u djelo. Toliko mu treba vjerovati i da ce traziti ukidanje RS u ustavu kada to dodje na dnevni red.

Nanovije vijesti su da izgleda izdajnici ipak nemaju dovoljan broj glasova jer je SDP iskazao odbijanje Mostaske deklaracije.

Slijedi novinski izvjstaj iz "Sirokog Brijega".

__________________________________


2. SDA odustaje od reforme policije

Jurica Gudelj

02.02.2008 19:46

ŠIROKI BRIJEG - SDA ne podržava dalji proces reforme policije, jer ona znaci ''zamrzavanje postojeceg stanja i potpuno udovoljavanje politickim snagama iz RS".


Kazao je ovo Sulejman Tihic, predsjednik SDA, nakon jucerašnjeg sastanka lidera šest vladajucih bh. partija u Širokom Brijegu.

"Ovim prijedlogom bi se formirale dvije entitetske policije i jedna državna.
Ta državna policije ne bi imala nikakvih ingerencija nad dvije lokalne. To nam je neprihvatljivo", rekao je Tihic.

Dodao je da se ipak do dogovorenog roka - 15. veljace mogu donijeti zakoni potrebni za reformu, jer ih ostale stranke mogu izglasati i bez glasova iz SDA.

Ovaj Tihicev gest ucesnici sastanka u Širokom Brijegu ocijenili su kao povlacenje potpisa sa Mostarske deklaracije i Akcionog plana o reformi policije u Sarajevu.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, je istakao kako Tihic ugrožava ranije postignuti konsenzus.

''Ocigledno je da Sulejman Tihic vodi svoje ratove sa Harisom Silajdžicem i sa mnom. Njemu nije važan sporazum o reformi nego mu je važno istjerati svoje inate'', tvrdi Dodik.

Tihic je uskocio Dodiku u rijec optuživši ga kako u stvari on vodi rat protiv BiH i to vec godinu dana.

Mladen Ivanic, predsjednik PDP-a, je kazao kako je trenutno u BiH poremecena pozitivna atmosfera i želja za postizanjem dogovora.

''Ocito je kako Tihicu nije stalo do opšteg interesa nego se dodvoravaju svojim glasacima. No, pred nama je 15 dana da popravimo taj ambijent'', izjavio je Ivanic.

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžic je kazao kako ni njegova stranka ne priznaje entitetske policije, no pojasnio je kako ovaj sporazum o reformi policije otvara vrata za potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Božo Ljubic, predsjednik HDZ 1990, složio se da su Mostarska deklaracija i Akcioni plan o reformi policije solidna garancija da BiH može potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Miroslav Lajcak, visoki predstavnik u BiH, je rekao kako od svih lidera, pa i Tihica, ocekuje poštivanje nacela koja su sadržana u Mostarskoj deklaraciji i Akcionom planu za reformu policije.

''To su dokumenti koje su potpisala sva šestorica lidera i koje je prihvatila Europska unija. Ja ocekujem da oni poštuju vlastite potpise", rekao je Lajcak.

No Tihic se tada žestoko usprotivio Lajcaku, kazavši kako reforma policije kakva se predlaže iskace iz okvira Mostarske deklaracije.

''Ovo što se predlaže ja nisam potpisao. U mostarskoj policiji jasno se govori kako ce lokalne policijske oblasti biti dio jedinstvene policijske strukture. Ovim što se trenutno radi one to nece biti'', rekao je Tihic.
__________________________________


3. Ivanic optužio Tihica i Silajdžica za ugrožavanje buducnosti BiH

Objavljeno 03.02.2008. u 15:40

Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanic optužio je danas predsjednike Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihica i Stranke za BiH Harisa Silajdžica za odustajanje od Mostarske deklaracije, kao i da su jucerašnjim istupima na razgovorima u Širokom Brijegu ozbiljno ugrozili mogucnost da BiH potpiše Sporazum o stabizaciji i pridruživanju.

„Tihic i Silajdžic jucer su se takmicili da po svaku cijenu unište policiju RS-a, dok o ustavnim promjenama nije bilo ni rijeci“, tvrdi Ivanic dodajuci da se iza toga krije nekoliko ciljeva, prvenstveno nastojanje da se zakomplicira politicka situacija i tako dodje do ostanka OHR-a o cemu ce se odlucivati krajem ovog mjeseca.

Uz ocjenu da ce se u narednih nekoliko sedmica pogoršavati politicki ambijent u našoj zemlji, Ivanic je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da odustajanje od Mostarske deklaracije u suštini predstavlja odustajanje od obecanja koje je dato komesaru Evropske komisije za proširenje Oliju Renu kada je parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

On sumnja i u potrebu daljeg održavanja sastanaka politickih lidera kao što je bio jucerašnji u Širokom Brijegu, za koji je rekao da je po svemu sudeci, bio i posljednji u tom sastavu.

Stav PDP-a je da zakone iz oblasti reforme policije treba uputiti u parlamentarnu proceduru, jer postoji vecina koja ih može usvojiti, a time i BiH može potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.

"Ako se to ne desi, uci cemo u ozbiljnu politicku krizu, a gradjani BiH ce biti najveci gubitnici u svemu što se dogada i zarobljenici sukoba SDA i SBiH, kao i personalnih sukoba izmedju Tihica i Silajdžica", smatra lider PDP-a.

Ponovio je i da ne smatra da je rješenje za BiH federalizacija, vec da se prvo partneri u Federaciji BiH treba medjusobno da dogovore, a ne da „RS bude neka vrsta žrtve rašcišcavanja odnosa unutar FBiH“.

(Sarajevo-x.com)

__________________________________


4.IVANIC I DODIK SPASAVAJU SILAJDZICA

Gornji clanak je interesantan za nas samo utoliko sto pokazuje koliko je Silajdzic bitan za politicare iz RS. Naime, Silajdzic je po svim izvjestajima iz Sirokog Brijega stao uz Dodika i prijedlog komisije po kojem ostaje policija RS. Ovdje Ivanic laze da se Silajdzic pridruzio Tihicu te ga toboze napada. U stvari, on "napada" Silajdzica jedino zbog toga da Bosnjake ubijedi da toboze i Silajdzic odustje od Mostarske deklaracije. Medjutim, Ivanic sam sebe hvata u lazi, jer kaze, citiram:

"Stav PDP-a je da zakone iz oblasti reforme policije treba uputiti u parlamentarnu proceduru, jer postoji vecina koja ih može usvojiti ...".

Medjutim, da je i Silajdzic protiv prijedloga reforme, ONDA NE BI POSTOJALA VECINA U PARLAMENTU.

Dakle, Ivanic strepi za Silajdzicev ugled medju Bosnjacima cak toliko da zbog Silajdzica laze, zrtvujuci cak i svoj integritet.

Kada je Dodik u pitanju on ide malo lukavije. On hvali Silajdzica, jer Silajdzic toboze svojim "ekstremizmom" pomaze Republici srpskoj. Na nedavnom nastupu u Bijeljini, osjecajuci da su gledaoci sumnjicavi i da ne kupuju tu pricu o Silajdzicu, Dodik je nabacio da mu treba vjerovati mada on "ne moze sve reci".

Kontrolisani BH mediji su kreirali stereotip dvije jednake "nacionalisticke" strane, gdje je Siljadzic bosnjacki nacionalista ekstremista, pandan Dodiku. Nazalost, istina je potpuno suprotna. Siljadzic je kljucni Dodikov agent u medju Bosnjacima. Projekat legalizacije RS u velikoj mjeri zavisi od Silajdziceve sposobnosti da vodi Bosnjake u izdaju Bosne i Hercegovine i zato ga Ivanic i Dodik cuvaju zrtvujuci cak i licni kredibilitet.

M. B.

__________________________________


5. PROSVJEDI NARODNE STRANKE RADOM ZA BOLJITAK U SIROKOM BRIJEGU

Objavljeno 02.02.2008. u 15:35

Predstavnici Narodne stranke Radom za boljitak organizirali su danas prosvjedni skup ispred Sportskog kompleksa "Ðulic" u Širokom Brijegu gdje se održava sastanak lidera šest bh. politickih stranaka i visokog predstavnika Miroslava Lajcaka kako bi vladajuce stranke upozorili na potrebu žurnog usvajanja ustavnih reformi.

Kako je u izjavi za Fenu kazala voditeljica Ureda za odnose s javnošcu spomenute stranke Mirjana Tomic, pripadnici policije sprijecili su oko 200 clanova i simpatizera te stranke da ispred kompleksa "Ðulic" u Širokom Brijegu iskažu svoje nezadovoljstvo nacinom i brzinom usvajanja ustavnih promjena.

Po njezinim rijecima, prosvjed je bio pravodobno najavljen, ali su pripadnici policije oduzeli transparente clanovima NS Radom za boljitak, a dva prosvjednika priveli su u Policijsku postaju kao bi ih legitimirali.

Tijekom prosvjednog okupljanja zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Jerko Ivankovic Lijanovic pozivao je vladajucu šestorku da žurno usvoji demokratski Ustav BiH.

"Pozivam ih da osiguraju BiH jako potrebne evropske integracije kako bi stanovnici BiH mogli uživati sve europske standarde", istaknuo je Ivankovic te porucio vladajucoj šestorki "da više ne troši vrijeme gradanima ove zemlje na prazne price i neuspjele dogovore".

"Gradani BiH su siti price vladajucih stranka, a gladni kruha za što celni ljudi ove zemlje nemaju sluha. Njima odgovora status quo što pokazuju i ankete u kojima cak 93 posto gradana misli tako", kazao je zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak u Parlamentu FBiH Marko Vujevic.

Vujevic je dodao da gradani BiH žele konkretna ustavna rješenja koja ce se temeljiti na demokratskim principima i europskim standardima u kojima ce biti zadovoljeni interesi svih naroda i gradana BiH.

(FENA)
***************************************************

No comments: