Thursday, December 4, 2008

#554 LEGALIZACIJA DAYTONSKOG SPORAZUMA NA MALA VRATA PREKO AMANDMANA ZA BRCKO

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

28. juni 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 554

SADRZAJ:

1. LEGALIZACIJA DAYTONSKOG SPORAZUMA NA MALA VRATA PREKO AMANDMANA ZA BRCKO

2. IFIMES: SILAJDZIC NE PREDSTAVLJA VISE NIKOGA U BOSNI I HERCEGOVINI

3. Ombudsmen BiH na namjeru da se usvoji Zakon o ombudsmenu za djecu RS-a

4. EU nece imati ovlasti OHR-a, pogotovo ne Bonske ovlasti

5. Mirsad Ceman sudija Ustavnog suda BiH bez i jednog dana iskustva na bilo kojem sudu

6. RE: NOSANJE TURSKIH ZASTAVA

7. GARFICKI I STILSKI DOTJERANI GLASNICI

8. DA LI JE DOLIJAO "ZLAJA" ZA NJEGOV RASISTICKI ZLOCIN PROTIV MUSLIMANA

9. KLJUJIC I ALIJA

10. ZALE SE NA "BIVSI SISTEM", A SPRECAVAJU ZAKON O LUSTRACIJI?!

PREGLED MEDIJA

11. Novo poturcavanju Bosnjaka

12. PREVODI BIBLIJE I KUR'ANA TOMISLAVA DRETARA

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. LEGALIZACIJA DAYTONSKOG SPORAZUMA NA MALA VRATA PREKO AMANDMANA ZA BRCKO

Postovana redakcijo Bosanskog Kongresa!

Saljem vam sljedeci prilog koji je objavila Slobodna Dalmacija i zamolio bih vas da ga objavite posto stranke na vlasti pokusavaju da proguraju Dejtonski sporazum "na mala vrata".
---

Gregorijan traži potporu za amandmane na Ustav za Brcko

Zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Distrikt Brcko Raffi Gregorijan posljednjih dvadesetak dana vodi pojedinacne pregovore s liderima politickih stranaka u BiH, u kojima traži potporu za amandmane na Ustav za Brcko. Gregorijan predlaže izmjenu Ustava za Brcko kako bi vlasti Distrikta mogle aplicirati sa zahtjevom na Ustavni sud BiH, a cime bi se u stvari indirektno ratificirao daytonski ustav u Parlamentu BiH, piše Slobodna Dalmacija.

Kao što je poznato, od posljednje krize vlasti u prosincu prošle godine, premijer RS Milorad Dodik inzistira na ratifikaciji daytonskog ustava u Parlamentu BiH, jer ovaj Ustav ni nakon trinaest godina od njegova donošenja u Daytonu nije potvrden u Parlamentu BiH, pa ga je moguce mijenjati na isti nacin na koji je i donesen - nametanjem.

Iz tog razloga pojedini lideri smatraju neprihvatljivim podnošenje amandmana na Ustav za Brcko jer bi to znacilo ratifikaciju Daytona "na mala vrata", dok neki podupiru Gregorijanov prijedlog iako su svjesni da je to zapravo - cementiranje entiteta.

Kako saznajemo u Stranci demokratske akcije, njihovo celništvo je prihvatilo Gregorijanov prijedlog, isto je ucinio i SDP, ali i HDZ BiH. Kao što je poznato, Stranka demokratske akcije službeno promovira ustroj BiH kroz cetiri regije, što je nedavno i SDP BiH istaknuo kao svoj model ustavnog uredenja BiH, a iza kulisa podupiru - dvoentitetski ustroj.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Covic vec više od godinu dana službeno promovira federalizaciju BiH kroz tri federalne jedinice i distrikt Sarajevo, a, kako neslužbeno saznajemo, dao je potporu za amandmane na Ustav za Brcko, dakle i za ratifikaciju daytonskog sporazuma u Parlamentu BiH.

Ako Gregorijanovi amandmani za Brcko produ u Parlamentu BiH, Daytonski ustav više nece biti moguce mijenjati bez suglasnosti predstavnika vlasti RS, odnosno, ovaj ustav više nece moci biti promijenjen na isti nacin na koji je i donesen.

Oni koji podupiru indirektnu ratifikaciju Daytona, pristaju na trajnu podjelu zemlje na dva entiteta, pa bi svoju rekoriku, usmjerenu na obmanjivanje glasaca, trebali prilagoditi obecanjima danim supervizoru za Brcko Raffiju Gregorijanu.

---
KOMENTAR: Cini se da Covic vara Hrvate na isti nacin kako Silajdzic i Izetbegovic varaju Bosnjake, dok Karadzicevi Srbi svaki dan i u svakom pogledu sve vise napreduju.

Sada je sve u rukama samih Brcaka, poslanika u skupstini distrikta i veliko je pitanje da li ce oni odoliti pritisku izdajnika iz Sarajeva, tj. da li ce izdati i Brcko i Bosnu i Hercegovinu, da bi se ulizali partijskim sefovima iz Sarajeva.
---

S postovanjem:

Sakib F.
___________________________________________


2. IFIMES: SILAJDZIC NE PREDSTAVLJA VISE NIKOGA U BOSNI I HERCEGOVINI

Medjunarodni institut za bliskoistocne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira dogadjanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES je povodom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) Bosne i Hercegovine (BiH) sa EU 16.juna/lipnja 2008.godine u Luxembourgu pripremio analizu aktuelnih politickih dogadjanja u BiH. Iz opširne analize izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove.

SILAJDŽIC VIŠE NE PREDSTAVLJA NIKOGA

Neuspjeh Harisa Silajdžica, predsjedavajuceg Predsjedništva BiH, da potvrdi svoje izdvojeno mišljenje u obliku veta u parlamentu Federacije BiH (FBiH) na sporazum države BiH sa Srpskom pravoslavnom crkvom ukazuje na njegov vrlo slab politicki uticaj u BiH, a posebno u bošnjackom narodu, ciji bi trebao biti reprezent. Situacija je pokazala drugacije, jer je Klub Bošnjaka u Parlamentu FBiH, koji je ustavno zadužen za zaštitu interesa bošnjackog naroda odbio predloženi veto Harisa Silajdžica. Poslije toga Silajdžic nije niti može biti reprezent Bošnjaka u BiH.

Institut je izvrsio i anketiranje javnog mnijenja u BiH, sa slijedecim rezultatima:

Podaci o uzorku:

• Uzorak: slucajan troetapni
• Velicina uzorka: 1.001 ispitanika (punoljetni gradjani oba pola-Bošnjaci)
• Metodologija: telefonska anketa
• Period: od 16 do 20.06.2008
• Stepen pouzdanosti: 95%
• Kontrola: na 10% uzorka
• Standardna devijacija +/-3
• Teritorija: BiH

- PODRŽAVATE LI DOSADAŠNJU POLITIKU HARISA SILAJDŽICA POSLIJE NJEGOVOG IZBORA U PREDSJEDNIŠTVO BiH OKTOBRA 2006.GODINE?

DA 16,30%
NE 72,10%
NEMAM STAV 11,60%
---

KOMANTAR NKRBiH: Rezultati ove anekete pokazuju da bosnjacki narod sada zna da je Silajdzic cetnicki agent koji odlucuje o sudbini Bosnjaka, najvecih zrtava velikosrpskog projekta. Nazalost on nije jedini, cijela garnitura vlasti u BiH je u rukama srpskih obavjestajnih struktura.

Nadamo se da ce medjunarodna zajednica tj. OHR koji ima ta ovlastenja, prekinuti ovu igru macke i misa koju srspke obavjestajne sluzbe igraju sa njihovim zrtvama u BiH. Krajnje je vrijeme je da se zamrznu sve aktivnosti usvajanja raznih zakona (ukljucujuci i predstojece ustavne promjene) dok se Bosnjaci Bosne i Herecgovine ne oslobode srpske obavjstajne dominacije, tj. dok ne budu u stanju da iskazu svoje autenticne politicke interse.

U suprotnom, bice napravljena velika nepravda, jedan cijeli narod ce biti izrucen na milost i nemilost njihovim neprijateljima, kojima nije samo stalo da ih ekonomski porobe nego i da ih "ociste" iz BiH, tj. fizicki istrijebe.

__________________________________


3. Ombudsmen BiH na namjeru da se usvoji Zakon o ombudsmenu za djecu RS-a

Ombudsmen BiH Safet Pašic danas je podsjetio da se nedavno oglasio i protestirao zbog namjere predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovica i parlamenta tog entiteta da usvoje Zakon o ombudsmenu za djecu RS-a.

Pašic u današnjem saopcenju istice da je protestirao i zatražio odgovarajucu rekaciju od Parlamenta BiH, zbog toga što se nastoji ponovno razbijanje ili bolje reci otcjepljenje te oblasti ljudskih prava od državne kancelarije Ombudsmena BiH.

Dodaje da je protestirao i zbog toga što je ta namjera u direktnoj suprotnoti s Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH i državnim Zakonom o ombudsmenu za ljudska prava BiH.

Medjutim, navodi Pašic u saopcenju, kad god se ovo pitanje pokrene ili se o njemu pocne raspravljati, pojedinim ljudima iz državnih organa jedino pada na pamet kako je dovoljno samo imenovati nove državne ombudsmene i time zadovoljiti osnovni zahtjev reforme objedinjavanja entitetskih institucija ombudsmena sa državnom.

"To naravno nije tacno jer je osnovni zahtjev da se prethodno trebaju ukinuti entitetske institucije ombudsmena i time oblast ljudskih prava, uklucivo i prava djece, dici na državni nivo. Ovo stoga što je u dosadašnjem radu entitetskih institucija postojao vidan nesklad, a da bi se nivo zaštite ljudskih prava u BiH izjednacio na njenom cijelom prostoru, donešen je zakon o objedinjavanju tih institucija sa državnom institucijom ombudsmena", navodi se u saopcenju.

Pašic dodaje kako zbog toga i ne cudi ovakvo ponašanje predsjednika i Parlamenta RS-a koji ce, nažalost zbog takvog pristupa provodjenju reforme objedinjavanja i inertnosti državnih institucija, i uspjeti. To ce izazvati i nepotrebno ustavno-pravno procesuiranje na državnom nivou, što bi bilo neophodno s ciljem zaštite Ustava BiH.

(FENA)

KOMENTAR: Dakle, ukida se jos jedna institucija BiH i svodi na entiteski nivo, a da nema nikavog otpora od strane "bosnjackih" politicara kojima su za vrijeme izbora bila puna usta borbe za cjelovitu BiH. Da je suprotno, da se ukida neka institucija RS vidjeli bi kako bi Dodik skocio da se bori za RS.
__________________________________


4. EU nece imati ovlasti OHR-a, pogotovo ne Bonske ovlasti

Evropska unija nije, niti ce biti jedna nova vrsta ureda visokog predstavnika u BiH, jer se ovlasti ovog ureda razlikuju od ovlasti EU i specijalnog predstavnika, izjavio je danas u Sarajevu ambasador SR Njemacke u BiH Michael Schmunk.

On je u uvodu okruglog stola "BiH i protivrjecnosti procesa EU integracija", koji je okupio predstavnike medunarodne zajednice, civilnog društva i politickog života BiH, govorio o nekim nerazumijevanjima procesa evropskih integracija koja su još prisutna u BiH.

- EU nije imala, niti ce imati nešto nalik "bonskim ovlastima", pojasnio je ambasador Schmunk na skupu koji je organizirao Ured njemacke Fondacije Heinrich Boll u BiH.

On je ocijenio da neki politicki lideri još vjeruju da BiH ne treba prihvatiti i provesti norme i standarde evropske pravne stecevine, te da je BiH u poziciji da mijenja ove norme.

-To je jedna pogrešna percepcija, naglašava ambasador Schmunk, naglašavajuci da BiH, tek kada jednom ude u evropsku zajednicu može pokušati mijenjati ovu pravnu stecevinu.
---

KOMENTAR: Sjetimo se da je SBiH podrzala SNSD u zahtjevu da ode OHR, tj. da se prakticno proglasi zavrsenim daytonski prelazni period i tako zavrsi legalizacija RS. Pri tome se SBiH zalagala da umejsto OHR-a dodje "Evropski predstavnik", implicirajuci da bi tako sve ostalo isto ka da je tu OHR.
____________________________________________


5. Mirsad Ceman sudija Ustavnog suda BiH bez i jednog dana iskustva na bilo kojem sudu

Predstavnicki dom Federalnog parlamenta danas je u Sarajevu izabrao Mirsada Cemana za sudiju Ustavnog suda BiH iz reda bošnjackog naroda, na upražnjeno mjesto sutkinje Hatidže Hadžiosmanovic, koja ide u penziju.

Od pet predloženih kandidata u prvom krugu glasanja, uz Cemana je najviše glasova imao Damir Arnaut, a potom u drugom krugu tajnog glasanja Ceman je osvojio 47, a Arnaut 28 glasova.

U javnom glasanju poslanika, Ceman je takodjer dobio dovoljnu podršku od 54 glasa.

Mirsad Ceman je rodjen 1955. godine u Tešnju, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci 1979. Tokom bogatog strucnog angažmana u više navrata bio je clan redovnih ili ad hoc komisija za ustavna pitanja.

On ce ovu funkciju obavljati do 70. godine, kada je po zakonu dužan otici u penziju.

KOMENATER: Primjetimo "strucno" iskustvo koje se navodi i obrazlozenju: "u više navrata bio je clan redovnih ili ad hoc komisija za ustavna pitanja." Znaci, on nema ni dana iskustva kao sudija, cak ni u nekom opstinskom sudu, a ipak Ceman je proizveden za sudiju, ni vise ni manje nego Ustavnog suda.

A kako je to moguce? Pa to je na djelu ona Alijina direktiva: "Birajmo radije podobne (citaj, udbase) nego sposobne." Ovo nije izuzetak nego pravilo i Alijinoj "Bosni". Sjetimo se da je i Suada Palavric na isti nacin i sa slicnim referencama postala sudinca Ustavnog suda.

M. B.
__________________________________


6. RE: NOSANJE TURSKIH ZASTAVA

Sto se tice vaseg clanka o nosanju turskih zastava, ja se apsolutno slazem sa svim cinjenicama i detaljima.

Ali vjerujem da je to daleko u proslosti, a da danas Turci reprezentiraju naciju sa kojom moramo konsolidirati bratske odnose i interese sto se tice ulaska u Evropsku Uniju i opstanka u Evropi kao evropski Muslimani.

Poslje svega tamo zivi oko tri miliona Bosnjaka koji mogu naj bolje opstati, pa mozda i izboriti konstitutivni identitet, kroz dobre bilateralne odnose dvije nacije. Mozda ono sto je zapoceo, a nije uspio dovrsiti, rahmetli Dzemal Bijedic sa Bulentom Ecevitom.

Anel J.
___________________________________

Anele,

naravno da je i meni drago da BiH i Turska imaju prijateljske odnose. Medjutim, mozes imati samo jednu majku i jednu otadzbinu, tj. domovinu. A nosanje zastave je simbolican cin, kojim deklarises sta smatras svojom domovinom. Pa i u Bosni se za politickog prelivodu i nekaraktera kaze: "On ce stati pod svaku zastavu." ili "On ce stati pod svaki churak."

Zato se zastava ne mijenja ni sa promjenom drzavnog uredjenja. Hrvati, Srbi, Albanci su makar ilegalno nosili svoju zastavu i u komunizmu i trpili zbog toga, ali je nisu izdali. Mi Bosnjaci imamo nasu zastavu, a to je zastava sa ljiljanima. Nekad nasi okupatori, a danas nasi izdajnici nastoje izbrisati iz naseg sjecanja tu zastavu da bi nas ponizili i da bi unistili nas identitet i nas patriotizam.

Ne smije se dogoditi da se mi deklarisemo kao bilo sta drugo nego kao patrioti nase domovine Bosne i Hercegovine, a mozemo biti etnicki Bosnjaci, Srbi ili Hrvati. Toliko zamjerimo onim Hrvatima i Srbima sto su se okrenuli protiv svoje domovine BiH za racun stranih drzava Srbije i Hrvatske, a onda i mi bez ikakve potrebe podrivamo nasu domovinu slijedeci cetnickog agenta Mustafu Cerica koji kaze: "Turska je nasa mati." Cericevi ljudi su dijelili Turske zastave i na djenazama u Srebrenici da bi posmrtno poturcavali Mladiceve zrtve, jer Mladic kaze da se on bori protiv Turaka. Nosanjem Turskih zastava mi navodimo vodu na mlin cetnicima koji nas zovu Turcima, tj. uljezima u Bosni. Mi mozemo navijati za Turke, i razvijati prijateljske odnose sa njima, ali samo kao ravnopravni partneri, tj. ne smijemo nositi njihove zastave, jer samo Turci nose turske zastave.

Evo kako Srbin "Cedo" podrugljivo likuje na portalu Bosnjastvo.com:

Od silnog nacionalnog lutanja, konacno ste se odlucili za nacionalnost. Sinoc je ideja bosnjastva definitivno dozivjela kraj. Dakle, imamo tri konstitutivna naroda u BiH: Srbe, Hrvate i Turke.

Ja se nadam, da vam je to konacno opredjeljenje. Red bi bio da znamo kako se komsije zovu.
---

O ovoj temi nam je stiglo desetine pisama, koje naravno ne mozemo sve objaviti, ali jedno od njih donosi veoma interesantno poredjenje, citiram:

"U Austriji bi bilo nezamislivo da za vrijeme utakmice Njemacke i Hrvatske, Austrijanci idu s njemackim zastavama. Ovaj primjer bi bio prirodniji jer imaju isti jezik, istu kulturu, zajednicku povijest i obicaje. U Austriji je za vrijeme spomenute utakmice vecina Austrijanaca cak navijala za Hrvate, zato sto su smatrali da bolje i cistije igraju."

Dr. Muhamed Borogovac
____________________________________________


7. GARFICKI I STILSKI DOTJERANI GLASNICI

Imao sam nedavno jedno vazno iskustvo u Sarajevu, kada sam posjetio jednu firmu, gdje poznajem neke ljude na visokom položaju. I jedna od tih osoba mi je rekla: ¨Pratimo Vas, citamo Vas¨, sa velikom dozom odobravanja, ali, oni ne citaju Glasnike i tekstove sa e-maila, nego upravo sa web stranice http://republikabih.net/ , koju cak printaju i daju papirnu verziju, printout, da se okolo cita!

Dakle, neophodno je radi ugleda, reference, kvaliteta i prakticnosti za ljude koji nas poštuju, koji nas citaju i pokazuju naše argumente i kao SVOJE, tj. preuzimaju našu pricu, argumentaciju, sugestiju o zbivanjima, te distribuiraju dalje, da se barem u Online glasniku naglasi da su svi Glasnici, aktuelni, prezentirani na republikabih.net web stranici.

To je veliki plus, i to treba staviti u zaglavlje Glasnika koji je poslan na e-mail listi, da se to zna i da ljudi i taj link imaju na umu i na raspolaganju!

S. R.
____________________________________________


8. DA LI JE DOLIJAO "ZLAJA" ZA NJEGOV RASISTICKI ZLOCIN PROTIV MUSLIMANA

SARAJEVO - Tužiteljstvo Kantona Sarajevo pokrenulo je istragu protiv Zlatka Lagumdžije, bivšeg predsjedavajuceg Vijeca ministara BiH, Tomislava Limova, bivšeg zamjenika ministra u Federalnom MUP-u i više neimenovanih zaposlenika Centralnog zatvora i MUP-a Federacije BIH.

U naredbi koju potpisuje glavni kantonalni tužitelj Branko Šljivar, stoji, izmedju ostalog, kako su navedene osobe zajednicki i u dogovoru, državljane BiH, takozvanu »alžirsku grupu«, protupravno uhitili i isporucili vlastima SAD-a.

I to sve na osnovu namjere zasnovane na temelju razlike u etnickoj pripadnosti.

25.6.2008.
Pincom.info
____________________________________________


9. KLJUJIC I ALIJA

Stjepan Kljujic, bivsi clan Predsjednistva napadnute Republike BiH iz reda Hrvatskog naroda, je vjerovatno inteligentan covjek, medjutim, iz ovog njegovog intervjua za RFE se vidi da ga je Alija radio "k’o malo dijete". Naime, Alija smjenjuje njega, lagalno izabranog predstavnika Hrvata, iz predsjednistva i dovodi Lasica sa ulice, samo zbog jednog razloga - zato sto je Kljujic za cjelovitu BiH, a Lasic je neprijatelj BiH. Time Alija direktno rusi Ustav Republike BiH, tj. rusi drzavu i sebe svodi na vodju muslimanske falange u gradjanskom ratu tj. agresiju na drzavu BiH pretvara u gradjanski rat. Sve to Kljujic shvata. Osim toga, Kljujic je svjestan da je Alija izdao Bosnu i to jasno kaze, ali misli da je sve to Alija nesvjesno uradio, kao naivcina, da je “upao u Tudjmanovu i Milosevicevu klopku”?! Na drugom mjestu u intervjuu Kljujic pokazuje da je svjestan da je KOS pruzio svoje pipke u BiH.

Gosp. Kljujicu, sta treba da se dogodi da bi vi povezali sve te katastrofalne Alijine “greske” protiv drzave BiH sa mogucnoscu da je i Alija ubacen od strane KOS-a da predstavlja Bosnjake. Kako moze neko ko je postao predsjednik drzave, dakle, neko ko je nadmudrdio sve protivnike i konkurante, generale i politicare, ukljucujuci i vas, biti naivan i ne vidjeti npr. da skidanje legalnog clana predsjdnistva i postavljanje ilegalnog rusi ustav drzave?

Slijedi pitanje novinarke RFE-a Sabine Cabaravdic i Kljujicev odgovor.

RFE: Vi ste licno, gospodine Kljujicu, ostavši u Predsjedništvu kad su ga napustili i Srbi, pa i Franjo Boras, davali legitimitet tom Predsjedništvu, aromu one nekdašnje Bosne i Hercegovine, u krajnjoj liniji pred svijetom ono zašta se deklarativno gospodin Izetbegovic zalagao - multinacionalna, multikonfesionalna i tako dalje. Licno ste cak više djelom nego rijecima pokazali kako poštujete gospodina Izetbegovica. U augustu 1991. ste rekli da gledate u njega kao u bosanskog mudraca koji ima tako blage i plemenite oci i da volite citati njegove govore. On se sam, medjutim, tako se bar meni cini, nije ponio fer prema vama?

KLJUJIC: Vidite, ja njemu to opraštam. ... Dakle, ja to nisam smatrao kao svoju žrtvu. Ali, on je izdao Bosnu i Hercegovinu, izdao je muslimanski narod prije svega. Jer, upao je u stupicu koju su mu postavili Miloševic i Tudman - da potpuno ravnopravno s njima raspravlja, ali u inferiornom položaju, jer oni imaju države, a mi je nismo imali. S druge strane, cijelu garanciju otporu agresiji, a da je ovo agresija potvrdio je americki Kongres, dali su Ujedinjeni narodi i najcestitiji Srbi i Hrvati koji su ostali u Sarajevu. To niste imali ni u zapadnom Mostaru, niti ste imali u Bijeljini, niti u Banjoj Luci. Onaj ko izda multinacionalu Bosnu i Hercegovinu, taj je izdao Bosnu i Hercegovinu. Moram vam reci da sam sretan covjek što nemam nikakve animoznosti prema njemu ( Izetbegovicu - op.S.C.). Zadnji put kad smo se vidjeli prije nekoliko godina, on je rekao: "Ja znam da si ti cestit covjek, nemoj se ljutiti na mene." Ja sam rekao: "Prvo, ja se nikad ne bih na tebe ljutio, a drugo, ti nisi kompetentan da kažeš ko je cestit covjek." Naravno, ona svita se odmah okrenula, ja sam ostao kao bijela vrana. Ali vam moram reci da je on politicki moj krvnik. On nije vjerovao da ja necu izaci iz Sarajeva. Znate, kad su mene istjerali iz Predsjedništva, istjerali su me neustavno, jer su doveli covjeka s ulice u Predsjedništvo. Jer, Miro Lasic nije bio kandidat, on nije bio kao Pejanovic i Kecmanovic. On je bio covjek s ulice - za clana Predsjedništva. On je njega doveo i time narušio ustav, a onda mu je Tudjman rekao nakon mjesec dana: "Pa, vi znate, gospodine Izetbegovicu, da vi niste više predsjednik Bosne i Hercegovine, vi ste predsjednik Muslimana:" I Tudjmanu i Miloševicu je trebao Musliman, a ne država Bosna i Hercegovina. I u cijeloj toj situaciji ja nemam nikakve žestine prema njemu, nemam ništa. Meni je žao što je on veliki meštar na malom prostoru, ali nažalost ne može dobaciti, ne može nigdje dobaciti. I na kraju, moram vam reci, muslimanski narod koji je bio najveca žrtva u ovom ratu i imao je najveci ponos - jer su uz njega ostali najjaci i najkvalitetniji Srbi i Hrvati - najviše je izgubio i izgubit ce i u buducnosti, jer surovost s kojom se odnosilo rukovodstvo SDA prema jednom Šiberu, prema jednom Jovi Divjaku, prema jednom Vikicu… Što se mene tice, ja ništa nisam ni ocekivao od njih, od Izetbegovica nisam ocekivao ništa u životu. Da sam ja htio karijeru, materijalna dobra, ja sam bio na najboljoj adresi. Tudjman je tu gentleman, on je sve svoje podanike nagradio vrlo obilato. Znate, mene su dugo tjerali u ambasadore, ja sam rekao: "Možda ja jedini od vas licim na ambasadora, ali ne možete me kupiti, jer ona snaga koju ja imam u borbi za demokraciju u Bosni i Hercegovini, to je nešto što mi kao Heraklu kad je padao na zemlju majka Gea daje, to je nešto cudesno, ja to ne mogu opisati."

___________________________________________


10. ZALE SE NA "BIVSI SISTEM", A SPRECAVAJU ZAKON O LUSTRACIJI?!

Postovani,

povodom izvjestaja iz Avaza, danas 27. juna 2008. sa zasjedanja parlamenta Europe gdje je govorio kao "predsjedavajuci parlamentarne delegacije BiH", Bakir, sin Bosanskog Lopova, molimo da slijedeci tekst objavite, jer sve su cinjenice tacne. Ovo je tekst za drzavog tuzioca, za genocid nad nasim narodom od strane kvislinga i lopova.

Zaista je smijesno i drsko da sin lopova veceg od bagdadskog, bradonja i munafik koji igra trostruku igru, Bakir Izetbegovic drzi govore o stanju demokratije, i to tako sto istice napredak u odnosu na predratno, po njemu mracno doba Republike BiH.

Ovo me podsjeca na onu staru poslovicu: "Ko o cemu kurva o postenju."

U nasem slucaju ko o cemu Bakir i Hamdibeg o proslom sitemu i "totalitarizmu"!

Medjutim, upravo Izetbegovic i Silajdzic po dogovoru ne donose Zakon o Lustraciji, sto je jedan od najbitnijih uslova istocno evropskih zemalja da krenu naprijed i jedan od uslova za pridruzenje Europi koji je davno trebao biti ispunjen, ali upravo licemjeri i izdajnici ga ne donose. Jos Silajdzic, Alija Izetbegovic i Krajisnik su se dogovorili da ga ne donose niti ga iko spominje da bi se sve zaboravilo, jer su na sceni upravo oni, UDBINI shpijuni. Silajdzic i Izetbegovic senior i junior kao i drugi koji su sada na sceni bi automatski bili izbrisani sa svih lista i funkcija donosenjem pravog Zakona o lustraciji. Postoje spiskovi UDBAsa i treba ih objelodaniti. Kriju se neoborivi dokazi ko su bili spijuni u bivsem sistemu za racun velike Srbije, a protiv Republike BiH, upravo oni koji sada drvljem i kamenjem se bacaju na taj sistem. (Da su vjernici, bilo bi ih strah Boga sto su munafici, jer to je naveci grijeh, to je kao da da jedes mrtvog brata..)

Ako nema sta drzati tenzije tada "da se vlasi ne dosjete" potezu za bivsim sistemom, a oni licno ne daju da se donese zakon o lustraciji!

Izetbegovicu Bakire i ti Silajdzicu Harize lazete i podastrijet cemo vam sljedece dokaze da ste vi, tj. vasa uska klika koja je sada na vlasti, centar udbe, KOS-a i lopovluka u BiH:

Kako je Haris Silajdzic mogao zavrsiti medresu Gazi Husrefbega u Sarajevu, pa onda fakultet, pa dalje do doktorata i onda raditi u jugoslovenskim ambasadama kao povjerljiva osoba (prevodilac) dok su neki gubili funkciju sto su klanjali roditelju na djenazi? Pa mogao je jer je bio u sluzbi sitema tj. UDBE i KOSA!

Zasto ti Hamdibeg u biografiji ne podastres radni staz do 1991 godine kada si direktno kao licnost od povjerenja, iz Jugoslovenskih amabasada dosao u Sarajevo kao savjetnik Resia Selimovskog i sa tobom je dosao u Rijaset Murat Ramadanovic bivsi izbacivac u Holidey Innu i desna ruka pozantog UDBASA Dursuna. I danas ti je Murat desna ruka i kojeg ste proizveli u ambasadora u MIPU?! Izbacivac-ambasador je dan danas u tvojoj privatnoj diplomatiji poznat kao uvezivac i tvoja batina.

Kako si mogao putovati ti Bakire, sin "islamskog fundamentaliste Alije" u Cirih da "radis" kod "emigranta" Adila Zulfikarpashica?

Ko ti je tetic, od teke sin s oceve strane? Emin Skopljak. Sta je on bio u onome sistemu? Aktivno vojno lice u Vojnoj Akademiji JNA Rajlovac. Ostao po nalogu KOSA na Grbavici i nije mu falila dlaka s glave, a onda "razmjenjen" za cetnike kapitalce direktnim dogovorom Alije i Karadzica, i tako ubacen na nasu stranu! Sta radi danas i gdje je zapolen i na koliko mjesta i upravnih odbora uzima place?

Pojasni sta i kako se radi danas na suzbijanju kriminala i korupcije kada si ti Bakire Izetbegovicu upravo nosilac tog organizovanog kriminala sa Harisom Silajdzicem sa tacnom linijom razgranicenja kriminalnog djelovanja.

Potpisujes se kao arhitekta, a shtale nisi isprojektovao, ali si vladao najvecim kapitalom gradjana Sarajeva, njihovim stanovima kao Direktor zavoda za izgradnju Sarajeva i sve kontrolisao i prao.

Nepotizam ste ti i tvoj tajo Alija uveli u Bosnu. Supruga ti je na pedijatriji UMCa i ova desavanja oko ubijanja beba je nestrucnost i nemar izmedju ostalih i tvoje supruge dr. Seke Burdzevic-Izetbegovic, koja je direktorica iz sjene.

Tvoj badjo Miro Purivatra je direktor Sarajevo Film Festivala, gdje ste ogromne pare oprali od donacija da bi ti preko njega zavladao i filmskom industrijom i kinematografijom BiH.

Izigrali ste zakon predstavljauci to kao firmu grupe gradjana tako da ne placate 1KM poreza drzavi, opcini, niti kantonu, a kamo li rente za drzavne prostore koje koristite na destak lokacija u centru Sarajeva, te iste dan danas gruntite u gruntu u Opcinskom sudu Sarajevo!

Falsifikovali ste javne iprave i gruntovne knjige uz pomoc Igora Gaona, koji je pobjegao glavom bez traga, a posao ste zavrsili sa Ljubisom Markovicem!

Markovic Ljubisa je covjek Milorada Dodika koji je kao pravnik dosavsi za nacelnika morao procesuirati Igora Gaona, ali ste se dogovorili i ukljucili ga u dalju pljacku drzavne imovine te je i on postao kriminalac koji je danas, kao notar, pod kao istragom, ali koju vi otezete i bice kao i sa ubijenom novorodjenom djecom - pojeo vuk magarca.

Obustavljaju se istrage po nalogu od korumpiranih tuzilaca i sudija koje ste licno vi postavili kao sto ste, nije sala, Mirsada Cemana inaugurisali za sudca Ustavnog Suda BiH. Tog provaljenog udbasa ste trajno uhljebili sa nikakvim referencama da mozete napokon sahraniti Bosnu i Hercegovinu, i da se ne morate sekirati hoce li raja glasati za njega na slijedecim izborima.

Da ne nabrajamo dalje, jer i Slobodna Bosna je dosta toga objavila o vilama i aprtmanima sto ste pokrali od ovog naroda i drzave - ne smeta vam da kradete sto je "komunizam" izgradio.

Gdje su ti Bakire i sta rade zetovi Braco Berberovic i Jasminko Aksamija? Sta ti radi setra Lejla i ciju je zgradu vakuf ona uzurpirala - Narodne Uzdanice Vakuf ste oskrnavili prdibegovici !!!!

Ko je usicario IPSU, Institut Zeljeznica BIH? Aksamija Jasminko sa Esrefom Gracaninom.

Koji je direktor u BHtelecomu za investicije, najvece u Federaciji, koji je svoga kuma Residbegovica Nedzada zvanog Nedzo Galici, postavio po drugi put da skrha, opljacka te proda budzasto Bhtelecom. Za taj prljavi posao ste poslali u Austriju "lobistu" Ibrahima Momu Aksamiju. Uzimate 20% od svakoga tendera raspisanog u BHTELECOMU vani i stvaljate vani direktno na vase bankarske kontove.

Da, sve Bakire ti i Haris drzite pod kontrolom od MIPA gdje vam je pola familije, od Zlatar Nidzare koja je dozivotni konzul u Istambulu, do Silajdzic Sadzide koja je vjeciti ministar-savjetnik(?) u ambasadi BiH u Libiji kod vaseg ahbababa i Milosevicevog prijatelja Muamera El Gadafija. A preko Libije se pere novac iz Beograda i dostavlja vama za spijunsku djelatnost!

Preko Libije je isplacivan i Ejup Ganic ciji je pseudonim kao sluzbenika KOSA Zika.

Od one eksplozije na grobarevom grobu, nije sala i straze se drze. Znas li zasto? Pa da ti ocu, grobaru Bosne, kosti ne ranzesu pravi sehidi medju koje je zalutao, jer on nije poginuo na Bozijem, nego na cetnickom putu!!!!!

Polozicete vi racune narodu gdje su pare sto je cio islamski svijet davao za Bosnu 5 godina. Vi ste tih 10 milijardi Dollara ukrali. Tesko vama jer ste izvrsili zlocin nad sopstvenim narodom kao shpijuni, izdajnici, saradnici UDBE, KOSA i JNA. Ti da pricas o demokratiji i situaciji danas u Bosni, kada ti podrumas uzimas za putne troskove po Evropi hiljade maraka, a ne isplacujete mizerne boracke penzije od 150KM pravim borcima koji su u rovu odbranili Sarajevo. Nema za borce da bi bilo za dousnike UDBE kao ste ti, Kebo Mirsad, Beriz Belkic i slicni.

Ubili ste Musana Toplovica Cacu da ne progovori.
Ubili ste Mustafu Hajrulahovica da ne progovori.
Ubili ste Karisika.
Ubili ste Celu Ramiza Delalica kada se oteo, kao i mnoge druge od Zajke do Sehovica.

Sram i stid da te bude ti Bakire prdonja iz Central banke i trezora da pricas o Demokratiji kada ti sa Harisom, metodom toplo-hladno, drzis kao taoce kompletan muslimanski Bosnjacki korpus. Vasih 5 familija je porobilo Bosnu sjeme vam se zatrlo dabogada i Amin.

N. N. Sarajevo
---

KOMENTAR: Ovo pismo je veoma emotivno i ima dosta "epiteta" koje mi inace ne koristimo u Glasniku. Medjutim, ipak smo se odlucili da ga objavimo jer ovakve reakcije gradjana BiH su postale pravilo. Ako pogledate komentare citalaca na bilo kojoj web stranici, npr. Avaz ili sarajevo-x, ispod bilo koje vijesti o Izetebgovicu vidjecete da ovakve emocije nisu izuzetak nego pravilo. Zato smo objavili ovo pismo, jer ovakvo stanje svijeti Bosnjaka je jedna veoma interesantna vijest. Ovo pismo na drugi nacin, "narodnim jezikom" potvrdjuje rezultate gornja naucne ankete IFIMES-a.
___________________________


PREGLED MEDIJA

11. Novo poturcavanju Bosnjaka

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=kol&broj_id=576&tekst_rb=1


12. PREVODI BIBLIJE I KUR'ANA TOMISLAVA DRETARA

Gosp. Tomislav Dretar je preveo zajedno Bibliju i Kuran na Hrvatski, Srpski, Bosanski jezik. Za one koje interesuje ta problematika prevodi su na slijedecim linkovima. Predvidjamo zestoke polemike strucnjaka, kao i uvijek do sada kada se radilo o ovoj osjetljivoj problematici, buduci da ni jedan prevod nije potpuno bezlican, jer svaki prevod je u izvjesnoj mjeri i prevodioceva interpretacija materije.

http://hr.wikisource.org/wiki/Biblija_%28Ekumenski_prijevod_Tomislava_Dretara%29

http://bs.wikisource.org/wiki/Kur%27an_%C4%8Dasni_%28Tomislav_Dretar%29

http://hr.wikisource.org/wiki/Kur%27an

http://sr.wikisource.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80_%D1%81%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BC:Ban

http://bs.wikisource.org/wiki/Biblija_%28Tomislav_Dretar%29

http://sr.wikisource.org/w/index.php?title=%D0%92%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0_%28%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%99%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B4_Tomislava_Dretara%29&action=history


****************************************************

No comments: