Thursday, December 4, 2008

#572 TRI OTUZNE SLIKE SA GODISNJEG U BOSNI

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

2. Novembar 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 572

SADRZAJ:

1. TRI OTUZNE SLIKE SA GODISNJEG U BOSNI

1. 1 SILAJDZIC: "SVE SE TRESAM OD STRAHA"
1. 2 KOMSIC UVODI TEORIJU RELATIVNOSTI U POLITICI
1. 3 CELICNA METLA METE NOVINARE KOJI MISLE SVOJOM GLAVOM

2. ¨GLAVNI GRAD SARAJEVO¨ - KAKO RASTURITI I OVO MALO ŠTO JE PREOSTALO

3. MEHMED ŽILIC, DVIJE GODINE POSLIJE: ¨PONOVNO BIH BIO PROTIV, I TO S OBJE RUKE¨

4. STA STOJI IZA ZAHTJEVA IZ BIJELJINE ZA IZRUCENJE NASERA ORICA REPUBLICI SRPSKOJ

5. REISE TURCINE, MARS U TURSKU

6. NADBISKUP VRHBOSANSKI KARDINAL PULJIC POZVAO NA MOLITVU ZA BIH

7. ABDICEVA DJECA NISU SA "SANU" DOGOVARALA PODJELU BiH KAO STO SU ALIJINA

8. KAKO JE ABDIC SLAO POMOC SARAJEVU

9. KAKO JE TITO UJEDINIO HRVATSKU, A RAZBIO SRBIJU

10. IZETBEGOVIC, TUDJMAN I SILAJDZIC SARADJUJU SA CETNICIMA I BRITANCIMA NA NOSACU "INVINCIBLE"

11. BENJAMIN FRANKLIN: ¨IMACETE REPUBLIKU, AKO JE ZNATE SACUVATI¨

12. TIHIC SABOTIRA NJEMACKO-AUSTRIJSKE INVESTICIJE U BiH DA BI DOVEO SRBIJANSKE

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. TRI OTUZNE SLIKE SA GODISNJEG U BOSNI

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Vratih se sa godisnjeg sa mnogo utisaka, ali su me najvise dojmila slijedeca tri dogadjaja:

1. 1 SILAJDZIC: "SVE SE TRESAM OD STRAHA"

Gledao sam "Pitanje Dana" u cetvrtak 23. oktobra 2008. Nastupao je Haris Silajdzic.

Na pitanje reportera da li se plasi da ce biti smijenjen od strane OHR-a zbog njegovih istupa u Ujedinjenim nacijama i na Vijecu Evrope, Silajdzic ironicno odgovara, parafraziram: "Evo se sav tresem od straha, da ce me smijeniti." Zatim on objasnjava novinaru da ne postoji nikakva mogucnost da neko iz svijeta moze smjeniti legitimnog predstvnika naroda zato sto zastupa ono sto je narodu na izborima obecao i bio izabran da to obecanje provede u djelo.

Nismo ljubitelji Silajdzica, ali ovo je 100% tacno. Jedini problem je sto se ovo Silajdzicevo znanje ne uklapa u njegovo ponasanje. Naime, ako je politicar odgovoran jedino narodu koji ga je izabrao, a jeste, kako onda Silajdzic objasnjava Alijinu i njegovu dosadasnju predstavu po kojoj su morali slusati "svijet" i pokloniti 49% BiH vec porazenim cetnicima. Sjetimo se njihove (zvanicne) verzije, vjesto plasirane u narod, da im je svijet "zavrtao ruke" da podjele drzavu kada su cetnici vec bili dozivjeli poraz na bojnom polju, kada je Banja Luka bila na tockovima. Zar oni tada nisu bili legalni predstavnici Republike BiH koji su bili izabrani da sacuvaju cjelovitu Republiku BiH? Zar njihova tadasnja prica o zavrtanju ruku, nije u kontradikciji sa istinom da su oni odgovorni samo narodu koji ih je izabrao i da ih niko nema pravo tjerati da izdaju ono zbog cega su izabrani?

Silajdzic je nevjerovatno vjest glumac, spijun vrhunske klase podmetnut Bosnjacima, i kao takav stalno mora lagati i glumiti patriotu. Medjutim, kada neko laze, bez obzira koliko je vjest, on mora upadati u kontradikcije. Ovo je samo jedan takva situacija kada je Silajdzic uhvacen u kontradikciji, ili kako narod daze, kada je "sam sebi skocio u stomak".

A sto se tice njegovih nastupa u UN i u Vijecu Evrope, to je samo prica za bosnjacke usi, prodavanje magle kako se Silajdzic bori za cjelovitu BiH kao sto je obecao na izborima. Upravo svojim gornjim ironicnim odgovorom da se "trese od straha" pred svijetom, Silajdzic je pokazao koliko se svijet pita, tj. koliko se smije mijesati u unutrasnje stvari suverenih drzava.

Zato od Silajdzica trazimo da nas postedi njegove glume i da ubuduce ne trazi od nekog imaginarnog "svijeta" da radi ono sto je u njegovoj nadleznosti dok on istovremeno donosi odluke kojima spasava cetnicku drzavu, kao sto je bilo nedavno npr. sa njegovim spasavanjem policije RS, ili sa sprecavanjem Srebrenicana da donesu odluku o izlasku iz RS itd.

_______________________________


1. 2 KOMSIC UVODI TEORIJU RELATIVNOSTI U POLITICI

Slijedi citat sa bloga Zeljka Komsica:

Po našem obicaju, što bi nešto bilo jednostavno kada može biti komplikovano. Politiziralo se pitanje nacionalnog izjašnjavanja ispitanika u popisu stanovništva.

Iskreno receno, ne mogu da dokucim razloge necijeg protivljenja tom pitanju. Mislim da je to pitanje znacajno za Bosnu i Hercegovinu i da se ne može samo "gurnuti pod tepih" i to iz razloga što je, ipak, za Bosnu i Hercegovinu, kao multietnicku državu, bitan nacionalni kljuc, kako u cilju ocuvanja ravnopravnosti njenih naroda, tako i u politickom životu, odnosno pri raspodjeli politickih funkcija.

Svako malo pametniji je shvatio da su ovi zadnji izbori na odreden nacin dali preciznu sliku nacionalne strukture stanovništva u BiH, jer pasivna registracija znaci da se glasac automatski stavlja na glasacki spisak u mjestu gdje je prijavljen i gdje je izvadio CIPS-ovu licnu kartu.

Stvarno ne vidim razloga zašto bježati od ocite cinjenice da u Banjoj Luci i Prijedoru živi više od 90 % Srba, u Sarajevu i Bihacu više od 90 % Bošnjaka, ili u Livnu i Capljini više od 90 % Hrvata. To je naš realitet, loš realitet, ali mi od njega ne možemo pobjeci, moramo prihvatiti živjeti s tim i nema razloga da sami sebe lažemo. Drugo je pitanje koliko vecina u odredjenim sredinama manjini olakšava ili otežava život.

Cini mi se da je, nekako, najprihvatljivije da u anketnom listu za popis stanovništva treba da stoji pitanje o nacionalnosti ispitanika, ali naglasiti da nije obavezno da se ispitanik o tome izjasni, ukoliko to ne želi (pogledati upitnike za popis stanovništva iz zemalja bivše SFRJ) i rješenja u nekim zemljama EU.

- Kraj citata.

Komsic nas ni malo ne iznenadjuje. Ocigledno mu je majka Srpkinja razvila Srspko rodoljublje, pa je izagubio svaki obraz i zaboravio da predstavlja Hrvate, a da su mu glasacka baza Bosnjaci, te je otovoreno krenuo da nam prica cetnicke bajke.

Par pitanja za Komsica: Zasto su cetnici vrsili etnicko ciscenje, ako nisu zabog politike, zbog kreiranja cisto srpske drzave na pola BiH? Kako to sad odjednom da to nije politicko pitanje?

I ovo sto Komsic radi, kukajuci sto se "politizira" popis stanovnistva, je zaista perfidna politika. To je teorija relativnosti u politici, relativiziranje samih osnovnih pojmova. To ti je kao kada ti neko ukrade novcanik, a onda ti kaze, nemojmo o kriminalu, to su samo pare u pitanju.

Pogotovo perfidna podvala je Komsicev prijedlog da se stavi pitanje o etnickoj pripadnosti, a da se ne mora odgovoriti na njega. Pa to bi samo vodilo daljem etnickom ciscenju Republike Srpske u dokumentima UN-a, jer vjerovatno bi se Bosnjaci i Hrvati u RS plasili popisivacu u RS hraboro reci, ja sam "Bosnjak", ili ja sam "Hrvat", jer znaju da bi srpski popisivac to cuo kao ja sam "fundamentalista", i ja sam "ustasa".

Zar to nije licemjerno od Komsica, predstavljati se kao gradjanski politicar da bi dobio glasove Bosnjaka na izborima, a onda propagirati etnicki popis stanovnistva BiH, dok Evropa omogucava gradjanski popis, tj. da u popisnim formularima ne mora biti pitanja o etnickoj pripadnosti?

Ovim je ko zna koji put Komsic dokazao da je samo jos jedan u nizu veoma vjestih cetnickih agenata koji su podmetnuti Bosnjacima i Hrvatima, od strane velikosrpskog projekta.

___________________________________


1. 3 CELICNA METLA METE NOVINARE KOJI MISLE SVOJOM GLAVOM

Iz pouzdanih izvora saznajemo da je nova urednica "Oslobodjenja" Vildana Selimbegovic oduzela kolumne Rami Kolaru, Josipu Vricku, Mirku Sagolju i Gojku Bericu. Selimbegovicka je to izvela cim je stupila na duznost glavne urednice, sto znaci da je i dovedena upravo zato da obavi taj prljavi posao likvidacije kolaga novinara.

To je zaista sraman kraj novinarke Selimbegovic, ali nazalost i sraman kraj Oslobodjenja, kao nezavisne novine.

Kome treba novina kojoj politicari diktiraju ko ce i sta pisati u njoj? Ko ce u buducnosti vjerovati novinarki, glavnoj urednici, koja je prodala svoju novinarsku profesiju da bi dosla na urednicku poziciju da likvidira iz novine nepodobne kolege i da bude instrument diktata politicara nad novinarima, umjesto da se bori za novinarsku nezavisnost i slobodu misljenja?

Jedini smisao postojanja novina i novinara je da oni budu kriticko oko koje nadgleda politicare. Tako je barem u demokratskim drzavama. Kome treba novina koja ce biti samo sredstvo propagande, transmisija odredjene politike? Dakle, na sceni je povratak u proslost, u vrijeme komunizma kada su novinari podrzaumjevali da po misljenje idu kod politicara. Nazalost sada je mnogo zlocudnija politika na djelu.

A koja je to politika, pokazuje drugo "pojacanje" "Oslobodjenja", a to je Mehmed Bazdulj. Mehmed Bazdulj je jedan otvoreni srbofil. O njemu smo pisali jednom prilikom kada smo ga uhvatili na djelu kako dovodi u pitanje pravo "muslimana" iz Srbije i Crne gore da se izjasnjavajau kao Bosnjaci, dok istovremeno ne dovodi u pitanje pravo pravoslavnih iz BiH da se izjasnjavaju kao Srbi itd.

Posto takva novina ne treba nikome, osim mozda zbog TV programa i citulja, predvidjamo pad tiraza i potpunu marginalizaciju "Oslobodjenja".

___________________________________


2. ¨GLAVNI GRAD SARAJEVO¨ - KAKO RASTURITI I OVO MALO ŠTO JE PREOSTALO

Piše: Sven Rustempašic

Kanton Sarajevo, 22. oktobar 2008. -- Ponovno izabrani nacelnik opcine Novi Grad u Kantonu Sarajevo, Damir Hadžic (SDP), dao je izjavu po pitanju izbora novog gradonacelnika Sarajeva. Kako prenosi ¨Oslobodenje¨ od 21. oktobra 2008., Hadžic je uvjeren da ce novi gradonacelnik biti iz redova SDP-a, pa izmedju ostalog kaže, citat:

¨SDP ima veoma kvalitetne kadrove koji bi mjesto gradonacelnika obavljali odgovorno i na najbolji moguci nacin.

To ce biti osoba kojoj ce gradjani biti na prvom mjestu, a SDP ima nekoliko takvih ljudi … novi ce se gradonacelnik morati boriti da se konacno reguliše status Sarajeva kao glavnog grada naše zemlje.¨ -- kraj citata.

U tekstu iz Online Glasnika od 14. septembra 2008., ¨Ode Sarajevo na pazar – bez ijedne ispaljene granate¨, naglašeno je da SDP forsira fakticko uništenje Kantona Sarajevo tako što mu vec skoro 10 godina nastoji ¨odcijepiti¨ cetiri glavne opcine -- Stari grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi grad – i osnovati ¨Distrikt Sarajevo¨. Iako je taj plan naizgled propao -- zahvaljujuci upornoj borbi preostalih patriota RBiH, a sticajem okolnosti i bošnjackih ¨faktora¨ koji su ¨uzeli Sarajevo pod svoje¨ (iz cisto interesnih, financijskih razloga, za razliku od patriotskih) – plan je stalno ¨podgrijavan¨, pa je ove godine u javnosti ¨vaskrsnuo¨ pod novim imenom projekta ¨Glavni grad Sarajevo¨. Sada pogledajmo geostrateški znacaj tog projekta. Šta vidimo na mapi dejtonske BiH?

Vidimo u Washington-Dayton-skoj tvorevini Federaciji BiH, 10 kantona koji izgledaju kao ¨poderotine¨ na mapi BiH, i jedva tvore neku iole homogenu cjelinu. Ali, ipak nekako kantone u kojima su satjerani preostali Bošnjaci, na okupu drži Kanton Sarajevo (9) kao centralna bošnjacka vecinska teritorija, jedinica koja teritorijalno povezuje skoro sve kantone u kojima Bošnjaci imaju vecinu.

Izdvajanjem "glavnog grada Sarajeva" iz te cjeline, bila bi pokidana svaka geografska veza izmedju teritorija sa bosnjackom vecinom.

Unsko-sanski kanton (1) je ionako vec izoliran i predmetom je spekulacija. Izdvajanjem "Glanog grada Sarajevo" homogena teritorija koju je odbranila Armije Republike BiH bi bila rabijena na cetiri nepovezane cjeline: Gorazde, Sarajevo, Hercegovina, Tuzla-Zenica.

Dakle, nastavlja se proces pravljenja sve manjih i manjih rezervata za preostale Bosnjake. Dok se cetnici bore da stave pod kontrolu Brcko da bi povezali "srpske" teritorije, SDP gleda kako da razbije preostale bosnjacke teritorije.

Sarajlije ne smiju pristati ni na kakav "Glavni grad Sarajevo" ako u njemu nece biti sve njegove predratne opstine, ukljucujuci Pale i Lukavac itd. Ako Romanijski korpus hoce da sidje u Sarajevo, mora dozvoliti Sarajlijama pravo da imaju okolinu grada, kao svaki glavni grad na svijetu.

________________________________________


3. MEHMED ŽILIC, DVIJE GODINE POSLIJE: ¨PONOVNO BIH BIO PROTIV, I TO S OBJE RUKE¨

¨Oslobodenje¨, 22/10/08

Nakon što je na iznenadenje stranackih kolega iz SDA prije dvije godine glasao protiv usvajanja ¨aprilskog paketa¨ ustavnih promjena, tadašnji poslanik te stranke u državnom Parlamentu Mehmed Žilic kaže da bi ponovo ucinio isto, i to sa obje ruke.

¨Da je prošao aprilski paket, sudbina BiH, onakva kakva je danas, bila bi zacementirana. Entitetsko glasanje bi državne institucije dovelo u krizu. Taj paket je bio obmana koja bi omogucila RS-u da se odvoji od BiH¨, kaže Žilic.

On smatra da bi se o izmjenama Ustava BiH na referendumu trebali izjasniti gradani naše zemlje, a ne lideri vladajucih stranaka.

¨Ocigledno je da se americka administracija zasitila BiH, te da bi se izmjenom Dejtonskog ustava riješila hipoteke koju ima u našoj zemlji¨, istice aktuelni poslanik SBiH u Predstavnickom domu FBiH.

Unatoc uvjeravanjima tadašnjih stranackih (SDA) kolega i uglednika, Žilic nije želio promijeniti stav. Uoci kljucne sjednice Parlamenta, na kojoj se odlucivalo o sudbini BiH, potpisnicima medustranackog sporazuma nedostajao je jedan glas za potrebnu dvotrecinsku vecinu pa da ¨aprilski paket¨ prode. Nadali su se da ce ¨ruku¨ dobiti od neodlucnog nezavisnog poslanika Seada Avdica. Do neocekivanog preokreta došlo je kada se protiv amandmana na Ustav izjasnio tada poslanik SDA Mehmed Žilic. Ne poštujuci stav SDA, on je glasao protiv, kako je kazao, ¨podjele BiH¨. Nakon toga Žilic je iskljucen iz SDA, a nedugo zatim postao clan SBiH.
_____________________________________________


4. STA STOJI IZA ZAHTJEVA IZ BIJELJINE ZA IZRUCENJE NASERA ORICA REPUBLICI SRPSKOJ

Sarajevo, 2. Novembar 2008. – Okružno tužilaštvo Bijeljina vodi istragu protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orica zbog navodnih ratnih zlocina pocinjenih 1992. i 1993. godine. Iz Bijeljine se sada traži njegovo izrucenje, što je potvrdio okružni tužilac u Bijeljini Novak Kovacevic, ne izjasnivši se pri tome da li se radi o djelima za koja mu je vec sudjeno u Hagu.

Oric je prije mjesec dana uhapšen u Sarajevu i zatvoren pod optužbom da je izvršio krivicno djelo iznude. Komentirali smo vec u Glasniku da je hapšenje naredio stvarni šef SDA i udbaške strukture unutar ¨bošnjackog naroda¨, Bakir Izetbegovic, koji Orica sada nastoji eliminirati kao opasnog, nepoželjnog svjedoka o kolaboraciji Alije Izetbegovica u predaji Srebrenice cetnicima na klanje.

Advokat Vasvija Vidovic, koja je Nasera Orica u Hagu odbranila od optužbi da je izvršio ratne zlocine nad civilnim stanovništvom u Podrinju, kazala je da još nema saznanja o zahtjevu iz Bijeljine, te da se za ista djela jednoj osobi ne može dva puta suditi.

Ali, pošto ovdje nije na sceni pravda, nego specijalna operacija eliminiranja opasnog svjedoka Nasera Orica, može se dogoditi (na što je NK RBiH upozorio) da on nakon okoncanja pritvora u Sarajevu bude prebacen u zatvor u Bijeljinu!

Naser Oric se kriminalom bavi vec godinama i nikada nije za to bio hapšen, u zamjenu za njegovu šutnju po pitanju Srebrenice. Stvari su se zakomplikovale kada su Tihic i Izetbegovic odlucili da raskinu alijansu iz nuzde sa Oricem, i da postave svoga covjeka za nacelnika Srebrenice. Oric to nije mogao otrpiti, jer je njegov glavni cilj uvijek bila vlast u Srebrenici, dok su Tihic i Izetbegovic odlucili da Srebrenicu stave ad akta, kao neupitnu teritoriju Republike Srpske. Njihov covjek na celu Srebrenice ima zadatak da bude posljednji Bosnjak - nacelnik Srebrenice tj. da narod Srebrenice i BiH prirpemi za "bezbolno" izrucenje Srebrenice cetncima na slijedecim izborima.

Na sudjenju eventualnom u Federaciji Oric bi mogao implicirati izdaju Srebrenice i zato se to sudjenje mora zataškati. Zato je jedini izlaz za Izetbegovica i Tihica da se za sva vremena oslobode Orica, da ga izruce cetnicima. To je pozatina zahtjeva za izrucenje Okružnog tužilaštva Bijeljina.

S.R.

_____________________________________________


5. REISE TURCINE, MARS U TURSKU

Ne vjerujem da se ikad u istoriji dogodilo da vjerski lider jednog naroda /reis Mustafa Ceric/ izjavi da taj narod /Bosanci-Bošnjaci/ nije on sto se predsavlja, vec da su B o s nj a c i zapravo narod sa drugog kontinenta tj. Turci. Vecu glupost, a i bezobrazluk svijet nije upamtio u svojoj pisanoj istoriji i ta izjava može biti proglašena za „Najveci izmet stoljeca“.

Shvatam njegovu veliku želju za bogacenjem, ali i uvlacenje u bilo ciju straznjicu treba imati mjeru. Možda je njegov maternji jezik turski, možda mu je mati Turkinja, ali mi Turci nismo. Ako on jest, eto mu Turska nek ide i tamo reisuje – mada mislim da Turska ima svog lojalnog reisa, koji ni u snu ne bi izjavio da su Turci Arapi. Jedino je u Bosni dozvoljeno, a i probitacno biti kvisling. I kako nismo sudili politickom Kvislingu, sada se pojavio i vjerski izdajica. I osudjeni smo da svaki dan gledamo njegove slike / ko da je Tito / i citamo idiotske izjave sa naslovnica jednih dnevnih novina. A još gore, svjedoci smo kampanje promjene nacionalnog identiteta i putem uvodjenja novih obicaja u vjeri i što je vidljivije i u oblacenju putem placenih /doduše, iz nužde/ manekena. Na našim zelenim trotoarima sve cešce vidjamo žene u arapskim, iranskim ili nošnjama ko zna kojeg svjetskog naroda, ali bosanske nošnje nema. Ima ih i skroz umotanih u crne cefine – krecu se vjerovano pomocu GPS – satelitske navigacije. Kao da dragi bog nije znao kako da napravi ženu – pa mu ovi probisvjeti inoviraju proizvod.

Tursko carstvo /1288-1922/ je imalo 29 oblasti ko što je Bosna, a površinu vecu od ijedne sadašnje države. Ali Kurdi su i dalje Kurdi, Egipcani su Egipcani, Arapi su Arapi, a Srbi Srbi. Jedino bi reis Mustafa Ceric Bosance poturio.

A koliko su Turci volili Bosance dokaz je i gušenje bosanskog ustanka Huseina-kapetana za autonomiju 1832.- /doduše uz pomoc Hercegovaca/, dok su knezu Milošu Hatišerifom iz 1830. /pro/dali autonomiju za Srbiju. A izgleda da je reis od Turaka i baštinio taj osjecaj za trgovinu/ tamam-tamam/ - razlika je što su Turci prodavali države, a reis bi prodao jedan narod. Za njega je i Radovan Karadžic – Barbika.

Muharem M., LUKAVAC
___________________________________


6. NADBISKUP VRHBOSANSKI KARDINAL PULJIC POZVAO NA MOLITVU ZA BIH

24.10.2008

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljic pozvao je sve vjernike, svecenike, redovnike i redovnice da 25. oktobra, na smrtni dan bosanske kraljice Katarine Kosaca-Kotromanic, na osobit nacin mole za domovinu BiH.

Odredio je da se i ove godine u svim župama toga dana slavi misa za domovinu, saopcila je Katolicka novinska agencija.

Kardinal je pozvao i na tradicionalno hodocašce na Bobovac, te na sudjelovanje na misnom slavlju u 11.00 sati koje ce, zbog njegova sudjelovanja na Biskupskoj Sinodi, predvoditi pomocni biskup vrhbosanski Pero Sudar.

Na Bobovcu ce, pod vodstvom Ureda katolickog dušobružništva Ministarstva obrane BiH, sudjelovati i vjernici-katolici djelatnici Ministarstva obrane BiH, pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH, policajci na svim razinama u Federaciji BiH, te djelatnici Granicne policije, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

___________________________________


7. ABDICEVA DJECA NISU SA SANU DOGOVORALA PODJELU BiH KA STO SU ALIJINA

Sve sto ste iznijeli o Abdicu je cista laz. Niti je kad bio izdajnik niti je izdao Bosnu.

To je za vas malo visa matematika gdje se je racunalo sa sto manje zrtava da se ne desi druga Srebrenica.

Atifa i 5 korpus je naoruzao Abdic kako sa hranom tako sa oruzjem. Jedan od igraca je u svemu Abdic Hamdija.

Na kraju je Abdic izigran i napravljen ratnim zlocincem. Atif je znao da Abdic nece dati pad B. Krajine.

Fikret nije UDBAS kao Alija, to nemojte nikad zaboraviti. Njegova djeca nisu kao Alijina isla na sastanke sa SANU u Beograd, na dogovor o Podjeli BiH.

Ako Vam treba istine samo se javite ja imam autenticne dokumente o sprezi SDA BiH, sa SDA HR, te veze izmedju Stipe Mesica i Bogica u svrhu politickog unistenja Fikreta Abdica.

Zrtava je moralo biti, a ovako je manje nego Srebrenica.

Krajina je opstala to je najvaznije, a oni znaju ko je dao doprinos, Fikret Abdic.

Pozdravljam vas.

Eno D.
__________________________________


8. KAKO JE ABDIC SLAO POMOC SARAJEVU

Zelio bih samo ukratko objasniti doticnoj gospodji koja brani Fikreta Abdica. Alija i Fikret su igraci iste organizacije. Kad je Fikret pobijedio na posljednjim legalnim izborima 1991 g, on ustupa vlast, svoje predsjednicko mjesto Aliji, bez ikakvih vecih problema, cudno? Da bi se spojila Krajina u Hrvatskoj sa RS u Bosni smetala je samo ljuta Krajina. Da bi to osvojili, Srbi su inicirali sukob Bosnjaka u Krajini preko svojih agenata Fikreta i Alije. Upotrijebite logiku, draga gospodjo, kome je koristio sukob Bosnjaka u Krajini? Tesko pitanje?

Alija i Fikret su samo na pozornici izigravali svadju, a u stvari radili su obadvojica za iste gospodare. Npr. Fikret salje kamionima pomoc za Sarajevo 1992 g, a zna vrlo dobro da pomoc od Kladuse do Sarajeva ne moze stici. Tada njegove kamione Srbi preuzimaju kod Banja Luke i uzimaju sebi i na taj nacin je Fikret namjerno poslao kamione robe braci Srbima, ali u javnosti se kaze da oni idu k'o fol za Sarajevo, pa eto Srbi ih oteli, a ratno je stanje. (To je isto ono sto je radio agent UDBE Adil Zulfikarpasic kada je uoci cetnicke agresije na RBiH doturio 13 briodova oruzja u Crnogorsku Luku Bar da toboze bude prosvercovano u Bosnu. M.B.)

Ha Alija, ha Fikret, isto vam je to draga gospodjo, ili je ovo pokusaj da nam sad drugi agent sjedne za vrat.

Sajid K.
_________________________________________


9. KAKO JE TITO UJEDINIO HRVATSKU, A RAZBIO SRBIJU

PIŠE: PROF. DR PAVLE NIKOLIC, prof. Ustavnog Prava

Ako je tacno da je istorija uciteljica života, onda je neophodno u raspravi o problemu položaja Vojvodine kao autonomne pokrajine u ustavnom uredjenju Srbije, izmedu ostalog, obratiti pažnju i na njen ustavni položaj koji je imala u bivšoj Jugoslaviji. To podsecanje može korisno da posluži da se otklone mnoge zablude, spreci ponavljanje ranije ucinjenih grešaka i slicno.

Pre svega, treba se podsetiti da su autonomne jedinice (Vojvodina i Kosovo i Metohija) stvorene 1945. samo u Srbiji arbitrarnom voljom tadašnjih komunistickih vlastodržaca, iako su isti, zvanicno formulisani razlozi za njihovo obrazovanje, postojali i u nekim drugim republikama - u Hrvatskoj (Dalmacija, Dubrovnik, Istra, Slavonija, Krajina...), u Makedoniji (zapadni deo naseljen vecinskim albanskim stanovništvom), i drugde. To je bio prvi korak politike ondašnjih upravljaca usmerene na slabljenje Srbije kao najvece i najmnogoljudnije federalne jedinice i destrukciju Srbije kao države. Drugi korak bilo je pretvaranje tih autonomnih jedinica u kvazi federalne jedinice i kvazi države 1971, odnosno 1974. godine.

Ustavom SFRJ od 1974. (i Ustavom Srbije od iste godine) stvoren je „model" autonomije potpuno nepoznat teoriji i praksi u svetu, „model" koji je naucno neobjašnjiv, a politicki neprihvatljiv i apsurdan.

Dve su bitne karakteristike ove potpuno izvitoperene prirode autonomnih pokrajina. Prvo, one su, formalno i fakticki, postale „konstitutivni elemenat" federacije i federativnog uredjenja uopšte. To je znacilo da su pokrajine tretirane kao subjekt federacije i federativnog uredjenja, posed socijalistickih republika. Izmedju ostalog, to se ispoljavalo u tome što su one, kao i republike, bile nosioci originernih ovlašcenja vlasti, bile su direktno zastupljene u svim organima federacije i to, po pravilu, jednako kao i republike, zajedno (ravnopravno) sa republikama su vršile najvažnije funkcije federacije (sa, prakticno, pravom veta), i drugo. Drugo, u bice pokrajina su uneti krupni elementi „državnosti": pokrajine su imale svoje ustave, pravo na samoorganizovanje, imale su organe koji su svojstveni iskljucivo državama (predsedništvo, ustavni sud, vrhovni sud), suvereno su odlucivale o svojim granicama, imale su svoje zakonodavstvo koje je znatno prošireno i, u odnosu na savezno zakonodavstvo, izjednaceno sa zakonodavnim pravima republika, uživale su sudsku i ustavno-sudsku autonomiju, pa je Srbija time bila lišena mogucnosti da putem sudstva obezbedjuje pravni poredak Republike...

_________________________________________


10. IZETBEGOVIC, TUDJMAN I SILAJDZIC SARADJUJU SA CETNICIMA I BRITANCIMA NA NOSACU "INVINCIBLE"

Izvodi iz ratnog dnevnika Dr. Nikole Koljevica.

Beograd - Pale, utorak, 21. septembar 1993: Kada je Oven na veceri kod Miloševica pomenuo da bi sutrašnji tajni sastanak trebalo održati na britanskom nosacu aviona (Invincible) u Jadranu, njegov razlog je bio "što tajnije i skrovitije mesto".
...

Oven je otvorio sastanak sa nekoliko opet ritualno kratkih i udarnih recenica: "Nacin na koji mi vidimo situaciju je sledeci: iz ekonomskih i drugih razloga tri republike treba da imaju izlaz na more, kao i sama Unija. To je uslov da se osecaju slobodno i neugroženo..." itd. Ovenov predlog je bio da Hrvati daju Muslimanima specijalne garancije za Ploce, kao i da Muslimani dobiju mogucnost izgradnje sopstvene luke u plovnom delu Neretve izmedu sela Višici i Celjevo. Predložio je da se nastavi njihov dijalog sa hrvatskom delegacijom, a da se Muslimani i Srbi povuku u "rezervnu kabinu" ukoliko žele da razmotre svoja "sporna pitanja".

Izetbegovic nas je pozvao u svoju kabinu i posle pet minuta bilo je jasno da pregovori na brodu imaju još jedan psihološki efekat. Nemoguce je, naime, sedeti u stešnjenom prostoru brodske kabine, a ponašati se formalno i državnicki pompezno. Moralo se govoriti direktno i neposredno, povremeno cak i sa intimistickim aluzijama. Uostalom, Izetbegovic je bio otvoren i jasan. Njegova logika se svodi na sledece: Bosne kakva je bila više nema i nemoguca je. "Kralj je umro, živeo kralj!" doslovno je rekao. Moguca je nova, muslimanska Bosna, i on se za nju bori. Njegova prva "koncesija" je, istice, to što je Srbima i Hrvatima omogucio (odnosno politicki je spreman da omoguci) stvaranje sopstvenih državnih jedinica. (Njemu, izgleda, ne pada na pamet da bi to moglo biti prirodno pravo Srba i Hrvata, koje se ustavno može braniti s obzirom na to da su ti narodi u svim posleratnim ustavima bili konstitutivni u BiH.)

Alijina druga "koncesija" jeste njegov pristanak u Ženevi (na sesiji sa Krajišnikom i Buhom) da Republika Srpska može izaci iz Unije cim se postigne "uzajamno zadovoljavajuce teritorijalno razrešenje". Izetbegovic, dakle, izlazak iz bosanske države tretira kao neko oslobodenje iz ropstva i u tom smislu kao "koncesiju". To, naravno, nije ni logicno ni legitimno, ali zahvaljujuci medjunarodnom priznanju, jednostavno - može mu se. I on to, kako otvoreno kaže, želi teritorijalno da naplati. Silajdžic je bio još eksplicitniji: "Vi ste pobedili vojnicki, a mi diplomatski", kaže, "sada to treba da razmenimo".

Kada smo otišli u svoju kabinu, odlucili smo da naša poslednja ponuda bude u istocnoj Bosni, izvesno teritorijalno povecanje izmedu Žepe i Goražda, s tim da nam Muslimani ustupe desnu stranu Drine oko goraždanske enklave.
S obzirom na to da su oni tražili ustupke i u Bihackoj regiji, kao i mnogo vece u istocnoj Bosni (do Zvornika), ovakva ponuda je za njih bila nedovoljna, ali je nisu ni odbacili. Na plenarnoj sednici Izetbegovic je izjavio da ce se sledeceg ponedeljka (27. septembra) održati "bosanski sabor" (to je sad neko novo telo), na kojem ce biti donesena definitivna odluka. No najzanimljivija stvar bila je Izetbegoviceva izjava da je nezadovoljan predloženim rešenjem izlaska na more i da je "komad obale" na moru psihološki najvažniji uslov za sve njegove gradjane koji "osecaju gušenje" bez toga, a da su teritorije u istocnoj Bosni ipak sekundarna stvar, posebno znacajna samo za izbeglice iz tih krajeva, ali ne i za druge.

TUDJMAN DAJE REPUBLCI SRPSKOJ IZLAZ NA MORE

Pale, sreda, 22. septembar 1993: Poslednja tacka dokumenta o pristupu moru odnosi se na srpski izlaz na more. O tome je bilo dosta reci i Karadžic je insistirao na tome da se sa Hrvatima na ovom sastanku postigne definitivan sporazum tako da se zalede Dubrovnika zameni za teritoriju izmedu Molunata i Oštrog Rta, odnosno, Prevlake. Hrvatska delegacija nije pristala da se to definitivno dogovori zbog toga što ocigledno insistiraju na tome da ta tacka ostane vezana za naknadni dogovor oko Krajine.

Tudman je Karadžicu otvoreno rekao da su njegovi argumenti povodom srpskog izlaza na more sasvim u redu, ali neka on zamoli "svoje prijatelje", gospodu Miloševica i Bulatovica, da pristanu na "uzajamno priznanje Jugoslavije i suverene Hrvatske", pa ce i on moci odmah da ispuni naše zahteve. Naravno, razgovor u tom pravcu nije mogao biti konstruktivan iako je Karadžic insistirao na tome da Jugoslavija nema ništa sa ovim našim zahtevom. Tudjman je ostao pri svom stavu, iako su Muslimani bili spremni da podrže naše pravo izlaza na more, kao što smo i mi podržali njihovo.

KOMENTAR: Ocigledno da je Koljevic samo profesor, civil, istina tada visoki predstavnik RS, ali covjek koji ne zna najstrozije cuvanu tajnu, da su Alija i Haris cetnicki agenti, te on na svoj nacin objasnjava njihovo ponasanje, a oni se ne otkrivaju pred njim.

Medjutim, zato je njegovo svjedocenje vjerodostojnije. Primjetimo npr. da Alija zna da mu priznanje Republike BiH omogucava da diktira uslove. Medjuitm, on ipak bez problema daje Srbima istocnu Bosnu, a trazi "izlaz na more" od Hrvata, ali samo zato da bi plan lakse prodao narodu. Imajmo na umu da Republika BiH, ima izlaz na more. Da li je vrijedilo dati cijelu Istocnu Bosnu, gdje je zivjela glavnina Bosnjaka, za neku tacku na obali, a koja svakako pripada Republici BiH. Ako je Alija pravio muslimaniju, zar se ne bi borio za Srebrenicu, Bratunac, Visegrad, gdje su Bosnajci bili oko 70% stanovnistva, i cak to tada drzali u velikoj mejri i vojno. Ali Alija se bez problema odrice onoga sto bi mu svijet mogao logicno dati zbog omjera u stanovnistvu. Zar se vec tada, dvije godine prije pada Srebrenice, nije kreirala sudbina Srebrenice?

Primjetimo kako se Silajdzic, kao obavjstajac najvice klase, skriva i pred Koljevicem, opravdavajuci to sto on i Alija rade. On implicira da oni Bosnu dijele, dakle, trguju sa priznanjem drzave, jer "smo izgubili vojno", a tada je Armija R BiH svaki dan bivala sve jaca, a cetnici sve slabiji.

Primjetimo i da je jugoslovenski general Tudjman, sudjelovao u cetnickom projektu dajuci izlaz na more Republici Srpskoj. Sjetimo se da je on bio otvoren za podjelu Hrvatske i u Krajini, dajuci autonomiju Srpskoj Krajini, koju je vise puta u pregovorima i potpisao, ali su autonomiju odbili krajinski Srbi, trazeci potpuno odvajanje od Hrvatske. Tito je vjerovatno zato i smjestio Tudjmana u zatvor, jer je Tudjman jos u svojoj dokrtorskoj disertaciji napisao da se trebaju mijenjati AVNOJ-evske granice jugoslovenskih republika i uvesti "prirodne", etnicke granice. Time je Tudzman otovorio put cetnickoj agresiji na Hrvatsku i BiH, jer jedino ako se mogu mijenjati granice, agresija ima smisla.
_____________________________________


11. BENJAMIN FRANKLIN: ¨IMACETE REPUBLIKU, AKO JE ZNATE SACUVATI¨

Sarajevo, 20. oktobar 2008. -- Kada je nakon zasjedanja osnivacke skupštine Americke Republike u Filadelfiji, iz dvorane izašao Benjamin Franklin, okupljeni gradani su ga upitali: ¨Šta smo dobili?!¨ Franklin im je odgovorio: ¨Imacete republiku, ako je mognete sacuvati¨.

Bosanskohercegovacki gradani su svoju Republiku Bosnu i Hercegovinu dobili na ZAVNOBiH-u, a cijeli svijet im je 1992. priznao kao suverenu, neovisnu državu. Ali, unutarnjom izdajom i vanjskom agresijom, uz jezivo kršenje Povelje UN, Internacionalnog prava – srljaju da svoju republiku izgube.

Nedavno je u TV emisiji ¨Pošteno govoreci¨, Alijin ideolog iz '90-tih zakukao da ¨nije riješeno bošnjacko nacionalno pitanje¨. To je laž. Istina je da je Bošnjacima (bilo) riješeno i narodno i nacionalno pitanje.

NAROD. Bošnjackom narodu je narodno pitanje definitivno riješeno 1993. godine tako što je u Ustav RBiH umjesto kategorije Musliman unesena kategorija Bošnjak. Narod je kulturna kategorija, tj. definise ga kultura (jezik, narodni obicaju, narodna kuhinja, narodne nosnje, narodni plesovi itd.) i, sto je najvaznije, subjektivni osjecaj svakog covjeka kojem narodu pripada.

NACIJA. Nacionalno pitanje Bosnjaka je riješeno kada je 1992. priznata Republika BiH. Nacija (tj. drzava) se definise ustavom, dakle pravnim kategorijama, a ne kulturnim, kao narod. Kada je 1992. cijeli svijet priznao Republiku Bosnu i Hercegovinu, priznao je bosanskohercegovacku naciju – Republiku BiH. Jer nacija je sinonim za drzavu, i nista drugo. Nacionalni Bosanac i Hercegovac je svaki nosilac BH pasosa, bez obzira ako je on etnicki Arapin, Kinez, Srbin, Hrvat, Bosnjak, Rom itd. i bez obzira da li voli ili ne Republiku BiH. Nacionalni Bosanac i Hercegovac ne mora voliti svoju drzavu, ali nema pravo razbijati njen teritorijalni integritet, niti podrivati njen suverenitet.

Benjamin Franklin je Amerikance upozorio: ¨Imacete republiku, ako je znate sacuvati¨.

U Dejtonu je Republika BiH samo suspendovana, ali ne i ukinuta. Iako za izbavljenje Republike BiH iz suspenzije postoji veoma dobra pravna podloga, i dalje ni jedna politicka stranka ne traži da se odbaci ilegalni i nefunkcionirajuci Dejtonski ustav (Aneks 4) i primjeni princip Quo Ante, tj. vrati Ustav Republike BiH – osim što je pred ove izbore Sulejman Tihic i GO SDA spominjao tu mogucnost. Medjutim, nakon toga Tihic je hitno dopuzao u Banja Luku na izvinjenje cetnicima. Doista, SDA BiH vec godinama nema nikakvog izgovora za ¨BiH¨ u svom imenu, nego treba pisati "SDA Federacije". Komotno se i SDP BiH može preimenovati u "SDP Federacije", a ime ¨Stranka za BiH¨ služi za politicki humor. SDA, SDP, SBiH tretiraju pitanje BiH kao srpsko-balijski tj. kao dogovor izmedju pravoslavnih i muslimanskih Srba - Dodika sa jedne strane, a Tihica, Lagumdjije, Silajdzica sa druge. Republika srpska im je neupitna država, i ogranicili su se iskljucivo sada na razbijanje i osvajanje Federacije podvalama tipa "Glavni grad Sarajevo".

S. R. i M. B.
__________________________________________

12. TIHIC SABOTIRA NJEMACKO-AUSTRIJSKE INVESTICIJE U BiH DA BI DOVEO SRBIJANSKE

U slijedecm clanku je dosta dobro objasnjeno sta Tihic radi, samo sto autor nije vidio, ili nije htio da vidi prave motive Tihicevog zlocinackog ponasanja, kako smo ih mi istakli u naslovu.

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=fok&broj_id=594&tekst_rb=3

****************************

No comments: