Thursday, December 4, 2008

#569 KAKO ODIGRATI OVU TESKU POZICIJU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

27. septembar 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 569

SADRZAJ:

1. KAKO ODIGRATI OVU TESKU POZICIJU

2. KOMSIC O SILAJDZICEVOM GOVORU U UN

3. KOMENTAR: PREPOZNATLJIVA "KOMSICEVA" POLITIKA

4. SDA: Kljucni uslov za povlacenje OHR-a je ustavna reforma

5. UZBUNA ZBOG SPOMINJANJA USTAVA REPUBLIKE BiH OD STRANE SDA

6. KOMENTAR: NISU SE ONI BEZ RAZLOGA PREPALI OD USTAVA REPUBLIKE BiH

7. Ivan Krndelj: Moguce je da regularnost izbora dovedemo u pitanje

8. Željko Matic: I BANJALUCKIM HRVATIMA ONEMOGUCENO GLASANJE

9. SAN¨ OBJAVLJUJE JAVU

10. PODMETALJKA NA STRANICAMA "SLOBODNE BOSNE"

11. SARAJEVO-X CENZURA

12. NEMANJA KUSTURICA PONOVO "UGROZEN" KAO ZRTVA "SOVINIZMA"

13. Ogromni posao obavljen na novoj web stranici BH patriota

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. KAKO ODIGRATI OVU TESKU POZICIJU

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Kada su novinari pitali Tigrana Petrosjana, bivseg svjetskog sampiona u sahu, koliko poteza vidi unaprijed on je im je odgovorio: "Jedan, ali dobar."

To je mudrost koja vrijedi u svakoj slozenijoj situaciji, u svakoj situaciji gdje put do pobjede nije odmah vidljiv.

Upravo u takvoj situaciji su oni gradjani Bosne i Hercegovine kojima je stalo do spasa domovine.

U ovoj poziciji ne postoji carobni stapic, ne postoji niz jednostavnih poteza koje moze bilo ko na svijetu povuci, a kojim bi odmah bila ukinuta Republika Srpska i vracena Republika BiH. Ovo znaju cetnicki provokatori i to obilato koriste u svojoj demagoskoj propagandi protiv bh patriota.

Poslije Tihicevog potezanja Ustava Republike BiH, mada je to bilo dosta "nespretno" ucinjeno, o cemu smo pisali u proslom Glasniku, ipak su se uzburkale strasti. Pokazalo se da se cetnici i provokatori vise plase Ustava R BiH, nego crnog djavola. Toliki strah od Ustava R BiH najbolje dokazuje da taj Ustav i nije "mrtav" kako ga oni verbalno karakterisu, jer ne bi se oni bojali mrtvaca. Taktika kojom cuvaju Dayton je cista demagogija, i to u stilu: "Republika Srpska je stvarnost. Ne postoje potezi kojima se moze ukinuti RS i vratiti cjelovita (100%) RBiH?" ( Na ovo se npr. svodi i Komsicev govor pod tackom 2, koja slijedi.)

Svim tim provokatorima, bas kao i Tigran Petrosjan sahovskim pacerima onomad, porucujemo:

Postoji dobitnicka strategija, a pocinje sa jednim dobrim potezom. A taj prvi potez je da od sada Bosnjacki predstavnici prestanu da dalje legalizuju RS u Skupstini BiH. Dakle, NE smije se provesti popis stanovnistva jer bi se time legalizovalo etnicko ciscenje, NE smije se dati saglasnost na podjelu drzavne imovine, NE smije se legalizovati daytonski ustav, nego nasi predstavnici trebaju insistirati na cinjenici da je Ustav R BiH samo suspendovan, a da ja Daytonski ustav nelegalan.

To je taj jedan, ali dobar potez kojega bi povukli bosnjacki patrioti koji zele da spase Bosnu i Hercegoviinu od raspada.

Istina je taj potez ne bi doveo odmah do ukidanja RS, ali bi nam poboljsao poziciju. Da smo vukli takve poteze u proslosti ne bi npr. pristali na Izborni zakon kojim je uvedeno entitetsko glasanje. Zamislite koliko bi nam pozicija bila sada povoljnija!

Dakle, ne smije se vise ni milimetar popustati, pa makar time postigli samo pat. Jer bolje i pat nego poraz. Bolje i da postoji nelegalna RS, nago legalizovana RS koja ce se kao takva moci otcijepiti i sahraniti Bosnu i Hercegovinu za sva vremena. Sta ce onda biti sa bosnjackim enklavama - koja susjedna drzava ce ih progutati? Da li ce legalizovana RS ispostaviti zahtjev da se provedu Alijini rani potpisi i dogovori po kojima lijeva obala Miljacke pripada Srbima. Sta ce biti sa Brckim? Kako ce se putovati od Sarajeva do Bihaca i od Sarajeva do Gorazda? Sta ce biti sa povratnicima u Srebrenicu, Prijedor, Kozarac, Janju itd.?

Onim koji nas plase da ce biti rata ako krenemo ovim putem porucujemo: Upravo popustanje cetnicima ce dovesti do raspada BiH, zatim do okupacije bosnjackih enklava od strane susjednih drzava RS, Srbije i Hrvatske, i na kraju do "nestanka jednog naroda" kako Karadzic rece. Jedini nacin da se spasimo od rata je da ne dozvolimo legalizaciju RS, jer bi to neminovno znacilo otcjepljenje RS i nevidjenu nesrecu za ostatak BiH.

Bosanski patrioti ne traze od bosanskih politicara da imaju carobni stapic kojim ce odmah ukinuti RS, nego trazimo da povuku jedini dobar potez u ovoj poziciji, koji ca nas spasiti od poraza, da zaustave proces legalizacije RS.

Nazalost, "bosnjacki" politicari ne pomisljaju da povuku taj jedini dobar potez. To je nas glavni problem, a ne nekakvi Amerikanci, Englezi, UN i ostale trice i kucine koje nam Silajdzcic potura, da bi sakrio svoju ulogu u cetnickom projektu. Umjesto pravog poteza, "nasi" politicari toboze pokusavaju da odigraju taj (nepstojeci) dobitnicki magicni potez, trazeci od nekog imaginarnog "svijeta" da donosi odluke za koje su jedino bh politicari nadlezni. Tako se dogadja da se u pricaonici UN-a govori patriotski, a u Skupstini BiH radi izdajnicki.

U isto vrijeme, cetnicki provokatori traze od BH patriota ili da kazu carobnu formulu kojom se ukida RS, ili da se pomire se sa nestankom Bosne i Herecgovine.

Imamo vijest za njih: Niko ne moze pokoriti narod koji se bori za svoju slobodu, a narod Bosne i Herecgovine se budi iz Alijine, tj. udbaske hipnoze.
____________________________________


2. KOMSIC O SILAJDZICEVOM GOVORU U UN

Prema Komšicu navodi i kritike Silajdžica dolaze sa 13 godina zakašnjenja. ...
Mora se jasno podvuci i naglasiti da se, u krajnjem slucaju, Daytonski sporazum nije morao potpisati, isto tako kao što se nije ni usvojio aprilski paket ustavnih promjena", istice Komšic, saopcio je njegov ured.

Clan Predsjedništva BiH Komšic istice da treba podsjetiti predsjedavajuceg Predsjedništva BiH Silajdžica da je za vecinu stanovnika BiH, nažalost, genocid vec odavno nagradjen samim cinom potpisivanja Daytonskog sporazuma. "Takvo stanje se u BiH održava vec više od decenije i to najviše zahvaljujuci kvazi - patriotama koji su BiH 'branili' i koji su radili za nju negdje na sigurnom, van njenih granica, odnosno i tamo i ovamo, predaleko, a koji se danas okupljaju oko stranaka s demagoškim sloganima 100 % ovo 100 % ono, odnosno 100 % “moj džep", navodi Komšic.
_____________________________________


3. KOMENTAR: PREPOZNATLJIVA "KOMSICEVA" POLITIKA

U kritici Silajdzicevog nastupa u UN Komsic tacno kaze da Silajdzic nije natjeran da potpise Daytonsku izdaju. To isto govorimo i mi stalno u Glasniku. Medjutim, mi to govorimo da bi dokazali da je Silajdzic cetnicki agent i da zato Dayton ne vrijedi, jer Bosnjaci nisu imali istinske predstavnike u Daytonu. S druge strane Komsic implicitno podvaljuje Silajdzica kao legitimnog bosnjackog predstavnika, te njegova tvrdnja da Silajdzic nije natjeran da poptise Dayton sluzi ucvrscivanju Daytona. Dakle, mada govori kao i mi da Silajdzica niko nije natjerao da potpise Dayton, Komsicev cilj je potpuno suprotan od naseg cilja.

Pri tome Komsic kritikuje one koji su "na sigurnom, van granica" i koji "preko decenije" pothranjuju nadu u 100% BiH. On tu vjerovatno misli i na nas iz NKRBiH. U isto vrijeme on lazno promovira Silajdzica za lidera tih rusitelja Daytona koji djeluju "van granica".

To je stara udbaska taktika kojom se pokusava kao vodju bh patriota ponovo postaviti lazni patriota, koji ima zadatak da iskontrolise prave patriote, da njihovim akcijama "izvadi zube".

Najgore Komsica otkriva dobro poznata cetnicka demagogija koju prepoznajemo i u gornjoj kritici. Naime, on ni ne pokusava da obori argumente pobornika cjelovite BiH, nego kritikuje to sto su oni "van granica". Sta ima veze geografska lokacija onoga ko iznosi argumente?! Argumnti se samo vrednuju prema tome da li su valjani, tj. istiniti i/ili logicni, a ne sa koje geografske lokacije su iskazani.

Kada dobijete nekoliko takvih pisama u kratkom periodu, kao sto ih mi dobijamo, i kada tu istu demagogiju procitate kod dezurnih cetnickih provokatora na internetu, znajte da je cetnicka tajna sluzba lansirala novo propagandno oruzje. Jedno od takvih demagoskih oruzja je upravo omalovazavanje kriticara vlasti, tako sto se omalovazava geografska lokacija sa koje su iskazani njihovi argumenti, u nedostatku pravih kontraargumenata.

I jos nesto. Podvala je i to da zahtejv za cjelovitom BiH dolazi od onih "izvan granica". Ta patriotska zelja je jednako ziva i medju gradjanima BiH u domovini, kao i medju nama izvan domovine. Locirajuci borbu za cjelovitu BiH izvan domovine Komsic cini jos jednu uslugu cetnicima i tako zabija jos jedan noz u ledja onima koji su ga izabrali.

Dr. Muhamed Borogovac
______________________________________


4. SDA: Kljucni uslov za povlacenje OHR-a je ustavna reforma

20.09.2008. u 15:29

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj 9. redovnoj sjednici održanoj u Brckom prihvatio je Deklaraciju o potpunom provodjenju Dejtonskog sporazuma, koju je predložio predsjednik Stranke Sulejman Tihic.

Zbog drasticnog pogoršanja politicke situacije, a narocito u provodjenju Dejtonskog sporazuma, Glavni odbor SDA traži od medjunarodne zajednice odlucnije djelovanje na polju reformi u BiH, jer neodlucnost ohrabruje antibosanske snage. Pet proklamovanih uslova Vijeca za implementaciju mira za povlacenje OHR-a iz BiH nisu dovoljni. Kljucni uslov koji se mora uobziriti je ustavna reforma koja ce zemlji omoguciti funkcioniranje bez OHR-a, saopceno je nakon sjednice.

Glavni odbor SDA je usvojio i stavove po aktuelnim pitanjima, prije svega državne imovine i popisa stanovništva, pravnog statusa Distrikta Brcko, provodenju seta zakona iz oblasti javnog RTV servisa.

Državnu imovinu cini imovina koja je predmet sukcesije SFRJ, imovina ondašnjeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i imovina Republike Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je pravni sljednik Republike Bosne i Hercegovine, a Republika BiH je pravni sljednik SR BiH (SFRJ). Entiteti su nastali 1994. i 1995. godine, zato sva ova imovina treba da bude upisana kao državna imovina. U skladu sa zakonima, država ce dio vlasništva ili prava na korištenje prenijeti na entitete, kantone ili opcine, stav je Glavnog odbora SDA.

Glavni odbor je naglasio da SDA podržava popis stanovništva sa svim relevantnim ekonomsko-socijalnim pokazateljima i bez izjašnjavanja o etnickoj, vjerskoj i jezickoj odrednici bh. gradana "jer smatramo da one nisu relevantne i neophodne u ovom trenutku". Ako bi se u ovakvoj situaciji i radio popis prema ovim odrednicama, ti podaci bili bi nepotpuni i netacni, a time nemjerodavni.

Stanovništvo Bosne i Hercegovine je još uvijek u pokretu kako unutar, tako i izvan zemlje. Pored toga, znatan broj bh. gradana živi u jednom, a ima dokumente CIPS u drugom entitetu zbog ostvarivanja prava na zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje, neuskladjenih nastavno-obrazovnih programa itd. Dakle, takav popis bi samo proizveo dodatne politicke posljedice, naglašava se.

"Ukoliko vlasti RS odluce da ovakav popis (iz)vrše na teritoriju samo toga bh. entiteta, mi cemo pozvati Bošnjake i ostale da ga bojkotiraju, tako da bi to bilo popisivanje samo Srba u jednom dijelu Bosne i Hercegovine". Osim što bi ovakav popis bio nepotpun i irelevantan, takoder bi bio antiustavan, zakljucak je GO SDA.

Pitanje pravnog statusa Brcko Distrikta treba riješiti dopunom Ustava Bosne i Hercegovine i odredenim zakonima. Postojeca odluka arbitra nije dovoljna za puno inkorporiranje Brcko Distrikta u ustavno-pravni sistem Bosne i Hercegovine, mišljenje je Glavnog odbora Stranke. (FENA)


KOMENTAR: I ovdje se vidi koliki je Tihic licemjer. Na primjer, upravo on je kreator zakona po kojem borci Armije Republike BiH mogu primati boracke beneficije samo ako su u Federaciji. Time je upravo on uzrokovao novi talas odjavljivanja Bosnjaka iz RS, jer ljudi nisu zeljeli da izgube boracke nadoknade i osiguranje. Sada Tihic toboze uzima u zastitu te iste ljude, stiti ih od nepravednog popisa.

Tacno je, popis se ne smije provesti, jer bi to bio jos jedan korak RS prema legalnosti, a to znaci prema legalnoj disoluciji Bosne i Herecgovine. Medjutm, Tihicu se ne moze vjerovati, on samo govori rijeci kojima ce steci povjerenje Bosnjaka, da bi onda mogao prodati ljude cije povjerenje je stekao.
_____________________________________________


5. UZBUNA ZBOG SPOMINJANJA USTAVA REPUBLIKE BiH OD STRANE SDA

Funkcioneri iz RS odluku Predsjedništva SDA da ce ukoliko OHR u BiH bude zatvoren prije punog provodenja Dejtonskog sporazuma, tražiti da se shodno odluci Skupštine RBiH, u BiH vrati Ustav RBiH od prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, smatraju predizbornim marketingom, te elementarnim nepoznavanjem prava.

Svoj stav SDA je navela u dokumentu "Deklaracija o provodenju Dejtonskog sporazuma - Šta i kako dalje", koja je usvojena na sjednici Predsjedništva SDA. Stav Predsjedništva SDA temelji se na cinjenici da je Dejtonski ugovor zapravo aneks na Ustav RBiH.

Povodom Deklaracije oglasio se i OHR koji kaže da ce SDA promovisati jednostran povratak na Ustav Republike BiH.

Miroslav Lajcak, visoki predstavnik za BiH, uputio je pismo Sulejmanu Tihicu u kojem traži da Glavni odbor izmijeni Deklaraciju prije njenog finalnog današnjeg usvajanja.

- Ovako jednostran potez nije u skladu sa Ustavom, koji je sadržan u Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je na snazi i koji ima primat nad Ustavom RBiH - navodi se u saopštenju OHR-a i dodaje da je Upravni odbor PIK-a u nekoliko navrata naveo da politicari u BiH moraju prestati s praksom prijetnji jednostranim promjenama ustavne strukture ove zemlje. (fokus.ba)

Ne postoji pravni osnov za vracanje Ustava Republike BiH, što zagovara deklaracija SDA, jer nije moguc jednostran raskid Dejtonskog sporazuma, kazao je ovo juce Petar Kunic, ekspert za ustavno pravo, nakon što je Glavni odobor SDA usvojio Deklaraciju o potpunom provodjenju Dejtonskog sporazuma.

Sulejman Tihic, predsjednik SDA, obrazlažuci ovu deklaraciju rekao je da njen cilj nije povratak na Ustav RBiH, ali da ta mogucnost postoji na osnovu clana 12 Dejtonskog sporazuma i odluke Skupštine RBiH, koja je u slucaju neprovedbe ugovora iz Dejtona zahtijevala vracanje na prethodni ustav.

Miro Lazovic, bivši predsjednik Skupštine RBiH, kaže da je prilikom razmatranja okvirnog mirovnog sporazuma iz Dejtona 1995. godine bilo amandmana kojima se traži povratak na Ustav RBiH.

"Stav SDA u ovoj deklaraciji je politicki, jer bi BiH bila posve drugacija država da se Dejtonski sporazum u cjelosti provede. Zbog toga podržavam ovaj stav, a o mogucnosti vracanja Ustava RBiH odgovor može dati samo Ustavni sud BiH", kaže Lazovic.

Tihic je prije usvajanja deklaracije kazao da je ona obavezujuca za clanstvo SDA i funkcionere ove stranke koji se trebaju zalagati na svim nivoima vlasti da se ona provede. (nezavisne)
_____________________________________

6. KOMENTAR: NISU SE ONI BEZ RAZLOGA PREPALI OD USTAVA REPUBLIKE BiH

1. Prilikom potpisivanja dejtonskog sporazuma su prekrseni:

a) Ustav RBiH clan 155

"Niko nema pravo da prizna ili potpise kapitulaciju niti da prihvati ili prizna okupaciju RBiH ili pojedinog njenog dijela"

b) Becka konvencija o potpisivanju ugovora:
Sekcija 2, clanovi 46-53, na stranicama 17 i 18.

http://untreaty.un.org/ilc/texts/instruments/english/conventions/1_1_1969.pdf

c) Povelja Un-a

Prema tome taj ugovor nije tesko raskinuti jer sam po sebi krsi sve navedene zakone

2. Ovdje Miro Lazovic lazno tvrdi kako samo Ustavni Sud BiH moze odluciti o ustavnosti Ustava RBiH sto je glupost jer je Ustavni Sud BiH dejtonska institucija prema tome formiran je krsenjem Ustava RBiH i shodno tome normalno je da ce doci do odluke kako je dejtonski sporazum iznad Ustava RBiH.

Da podsjetim da jos nikada koliko znam nije doslo do promjene tj. ponovnog primanja dejtonske BiH kao clanice UN-a. I dalje je samo RBiH legalna clanica UN-a jer zasto bi inace i dalje svakok 22. maja predstavnici dejtonske BiH dolazili na sjednicu UN-a?

http://www.un.org/documents/ga/res/46/a46r237.htm

N. N.

______________________________________________


7. Ivan Krndelj: Moguce je da regularnost izbora dovedemo u pitanje

Predsjednik HSS-NHI BiH Ivan Krndelj kazao je u izjavi za Fenu da se kršenje ljudskih prava prema 2.048 prognanih Hrvata Dervente i Bosanskog Broda i dalje sustavno nastavlja.

"Godinama smo cekali da se državni aparat pokrene i konacno preuzme odgovornost prema obespravljenim gradJanima BiH. Maticne knjige koje su uslijed ratnih djelovanja izmještene iz Bosanskog Broda i Dervente u Hrvatsku vracene su prije nekoliko dana, ali one ni dan danas nisu u funkciji. Nažalost, odgovorni i dalje zatvaraju oci pred ocitim kršenjem osnovnih ljudskih prava, mnogobrojnih medJunarodnih konvencija, ali i Ustava BiH", kazao je Krndelj.

On je ponovo zatražio od nadležnih državnih organa i predstavnika medJunarodne zajednice u BiH da omoguce obespravljenim Posavljacima glasovanje putem pošte.

"Prema informacijama koje do mene dopiru posljednjih dana mnogi prognani Hrvati i Bošnjaci, koji danas žive u nekim zapadnoeuropskim i prekooceanskim zemljama, još uvijek nisu dobili materijale za glasovanje putem pošte. Krajnje je vrijeme da netko za ove propuste odgovara", istaknuo je Krndelj. (FENA)
________________________________


8. Željko Matic: I BANJALUCKIM HRVATIMA ONEMOGUCENO GLASANJE

Na spiskovima za glasanje nema prognanih Hrvata Željko Matic, predsjednik izbornog stožera i nositelj liste Hrvatske koalicije za Banje Luku, saopcio je da je ta koalicija iznenadjena da je na spisaku glasaca poštom za Banju Luku samo 600 prognanih Hrvata, iako je posljednjih mjeseci registrirano novih 700 uz ranijih 1.000.

"Ocigledno država tri puta lakše i brže briše s glasackog popisa nego što u njega upisuje", ocjenjuje Matic u pisanoj izjavi.

Istice da je, nakon posljednje odluke Državnog izbornog povjerenstva kojom su s birackog popisa "pometeni" prognani Posavljaci, dodatno ih uznemirila i elektronska pošta koja im svakodnevno stižu iz Kanade i Australije i u kojoj se prognani sugradani žale da, iako im je potvrdena registracija za glasovanje poštom, još nisu dobili pisma s glasackim materijalom.

Isti upiti, navodi, stižu im i iz susjedne Hrvatske.

"Sada je jasno da Državno izborno povjerenstvo koristi tzv. potvrdne obrasce kojima oni koji su registrirani za prethodne izbore potvrdjuju svoju namjeru sudjelovanja na novim izborima , ne za registraciju nego za deregistraciju takovih. Imamo razloga sumnjati u to jesu li uopce svima poslani ti potvrdni obrasci, jer ispada da njih nitko nije odgovorio", istice Matic.

"Zato, prije nego što potpuno nestane polovica bh. Hrvata iz RS-a s birackih popisa, potrebno je žurno preispitati smisao ovakvog Državnog izbornog povjerenstva i Izbornog zakona po kome rade", zakljucuje predsjednik izbornog stožera i nositelj liste Hrvatske koalicije za Banju Luku. (FENA)
_____________________________________


9. SAN¨ OBJAVLJUJE JAVU

Sarajevo, 26. septembar, 2008. -- Sarajevska dnevna novina ¨SAN¨ danas pokazuje veliki napredak u inace antibosanskim lokalnim medjima, svojom naslovnicom ¨HOCE LI BOŠNJACI PODIJELITI BiH¨? -- uz slike S. Tihica, H. Siladžica i B. Izetbegovica. Ovo je možda prvi puta da sarajevska novina ovako direktno (iako suzdržana znakom pitanja, ali ovaj puta retoricke naravi) pokazuje ko su stvarni djelitelji odn. uništitelji države Bosne i Hercegovine. Tekst koji slijedi na str. 3, konkretniji je od naslovnice; direktno optužuje ta tri lidera SDA i SBiH, kao djelitelje, uništitelje države BiH.

Sven Rustempasic
__________________________________________


10. PODMETALJKA NA STRANICAMA "SLOBODNE BOSNE"

Sarajevo, 19. septembar, 2008. -- Ovih dana je Tribunal u Haagu proglasio gen. Rasima Delica, ARBiH, krivim jer nije sprijecio i kaznio zlocine koje su pocinili pripadnici jedinice dobrovoljaca ¨Mudžahid¨, 1995. u centralnoj Bosni. Jedinica je bila sastavljena od dobrovoljaca koji su u Bosnu došli iz inozemstva, uglavnom iz arapskih zemalja, a i muslimana koji su duže vremena boravili u Evropi. Tribunal je dokazao da su neki od njih pocinili neke ratne zlocine.

U ranijim Glasnicima smo objasnjavali da je Alija Izetbegovic, uz podršku Franje Tudjmana, doveo "mudjahedine" da bi sekularnoj Armiji Republike BiH nametnuo islamski "imidz", i time pomogao Karadzicu u politickoj borbi da agresiju na Republiku BiH prikaze kao "vjerski gradjanski rat".

Medjutim, trebamo se suprotstaviti moralno i pravno neutemeljenom komentaru ¨Slobodne Bosne¨ od 18. septembra, 2008. Naime, kolumnista Senad Avdic piše: ¨Presuda Delicu kao promjena karaktera rata¨, i to elaborira. Ali, pravna podloga je slijedeca: jedna mala vojna formacija od stotinjak ili par stotina boraca-dobrovoljaca ne može definirati ili redefinirati pravni karakter ovog rata, pa niti ¨Mudžahid¨. Neki pripadnici te jedinice su pocinili pojedinacne ratne zlocine nad malim brojem pojedinih neprijateljskih vojnika i civila. Ti borci moraju odgovarati za te zlocine, a gen. Rasim Delic snosi odgovornost ako je to mogao sprijeciti a nije, i pogovoto ako ih barem nakon toga nije kaznio na vojnom sudu. Malo je vjerojatno da je gen. Delic te zlocine mogao sprijeciti, ali ih je definitivno morao kazniti, i za to snosi odgovornost.

Ali, nekoliko pojedinacnih prekršaja pravila ratovanja od strane pojedinih vojnika u jednoj jedinci, NECE i NE MOGU promjeniti pravnu definiciju karaktera agresivnog rata koji su susjedne države vodile protiv Republike BiH – pa takav štetan, zlonamjeran zakljucak ¨Slobodna Bosna¨ nije smjela napraviti. Naime, karakter agresivnog rata protiv clanice UN, Republke Bosne i Hercegovine, su još od 1992. godine pa nadalje, odredile, pravno definirale Rezolucije 752 i 757 Savjeta Sigurnosti UN, kojima su Srbija i Crna Gora proglasene agresorima na R BiH, te su im uvedene ekonomske sankcije kao kazna za agresiju. Zatim, presude Internacionalnog suda pravde u Den Haagu, više Predsjednickih direktiva Predsjednika SAD i Rezolucije Kongresa SAD, mnoge presude na Tribunalu, mnogi pravni akti relevantnih svjetskih organizacija i institucija govore o agresiji i genocidu u BiH.

Mi znamo da je Alija Izetbegovic uticao na promjenu karaktera rata, ali mu to ipak, na svu srecu, nije uspjelo. U svakom slucaju, treba osuditi ovo podmetanje kukavicjeg jajeta braniocima Republike BiH, od strane ¨Slobine Bosne¨.

S. R. i M. B.
__________________________________


11. SARAJEVO-X CENZURA

Piše: Sven Rustempašic

Sarajevo, 21. septembar, 2008. -- Prije godinu-dvije dana, registrirao sam se na Web forum sarajevo-x, ali sam nakon postavljanja nekoliko tekstova, drsko i žurno odstranjen. Bez iole akademski, civilizacijski opravdanog razloga.

Ko na forumu sarajevo-x objavi tekst iz ovog Glasnika, biva uglavnom odstranjen.

Ovih dana je neko prenio tekst o zauzimanju Sarajeva iz prošlog Glasnika, i moderatorka upozorava da nije dozvoljeno postavljati tekstove NK RBiH odn. Bosanskog kongresa (BK), jer je, piše ona -- BK objavio optužnicu protiv Alije Izetbegovica za veleizdaju. Komicno neodrživa argumentacija za cenzuru!

Znamo zašto zaista (!) oni to na sarajevo-x rade -- ali, pravimo se nemušti i idimo formalno.

Prvo, u demokratskoj praksi je ne samo dozvoljeno, nego i cesto prakticirano da politicke stranke, organizacije, gradjanska javnost, mediji, itd., javno optužuju predsjednika i ostale državne funkcionere da krše ustav, izdaju državu, rade protiv državnih interesa itd. Ustvari, mediji u Sarajevu redovno optužuju funkcionere na vlasti za izdaju državnih interesa, kršenje zakona ... A pošto je Alija Izetbegovic doista izvršio veleizdaju Republike BiH, i kako je naša optužba potpuno legitimna -- izgovor moderatora sarajevo-x za cenzuru tekstova iz Glasnika NK RBiH, odn. BK, totalno je patetican.

Jasno, sarajevo-x pred citaocima nastoji održati privid liberalnog, demokratskog, necenzuriranog foruma, i zato mora naci izgovor za odstranjivanje (¨baniranje¨) ucesnika koji se usude postaviti tekst sa ovog Glasnika. Ali, ko bi rek'o, našli su izgovor u Aliji Izetbegovicu! Da je to Web stranica SDA, mogli bi to i prihvatiti -- ali da sarajevo-x citaocima pruža tako plitak i neodrživ izgovor, e, to je vec karikatura!

Iznenadjenje! Evo paradoksalne istine: pod svojim punim imenom i prezimenom, redovno sam postavljao svaki Online glasnik NK RBiH na forum oficijelne Web stranice SDA, preko godinu dana (period 2006, 2007) -- a da ih moderator iz SDA nije skinuo! Tek je nakon više od godinu dana, ipak stigla ¨naredba odozgor¨ -- i ukinuli su mi pristup portalu (naravno, bilo je i uvreda, ali to je njima na obraz).

Na drugom mjestu, moderatorka "MirCerka" porucuje jednom forumasu da ga je zabranjivala jer je "klon" Bosanskog kongresa. Inace, na portalu je uobicajena praksa da forumasi iznose stavove raznih stranaka ili organizacija, bilo da su SDA, SBiH, SDP, SNSD, Radikali, ali kada neko zastupa stavove Nacionalnog kongresa Republike BiH od te moderatorke biva proglasen za "klona" i zabranjen.

Za pametne to znaci samo jedno, da se doticna moderatorka jedino plasi istine koju iznosi NKR BiH, tj. da je "Bosanski kongres" jedini dostojan protivnik izdajnicima drzave.
---

O LDS BiH -- Buduci da je meni, kao i svim ostalim javno deklariranim clanovima NKR BiH, bez ikakvog legitimnog razloga zabranjen pristup forumu sarajevo-x, a pri tome su dozvoljene i cak i ohrabrivane sve moguce uvrede clanova NKR BiH, prinudjen sam da na ovaj nacin odgovorim na neke od podmetaljki toboznjih forumasa.

Da, uclanio sam se decembra 2007. godine u Liberalno demokratsku stranku (LDS) BiH i kandidirao za predsjednika. Nažalost, u nekoliko mjeseci su se moje pesimisticne slutnje pokazale ispravnim -- ta stranka doista NE POSTOJI. Nemojte pogrešno shvatiti, oni imaju registraciju, kancelariju, clanstvo, stranacka tijela, neke susrete itd. Medjutim, LDS ne djeluje kako bi trebala djelovati jedna (teoretski) gradjanska stranka. Oni jeftinim potezima skupljaju poene medju gradjanski orijentiranom omladinom, dok na djelu paraliziraju gradjansku opciju, jer ne cine nista sustinski protiv podjele drzave. To narod vidi, tako da oni uistinu ni ne postoje na stranackoj mapi.
_____________________________________


12. NEMANJA KUSTURICA PONOVO "UGROZEN" KAO ZRTVA "SOVINIZMA"

Režiser Emir Kusturica odricuci se statusa pocasnog gradanina Užica izmedu ostalog piše:

"Pošto ste propustili priliku da javno osudite šovinisticki ispad koji se desio na skupu održanom u Kremnima, gde sam grubo napadnut, a kako su prijetnje mitraljezima i zoljama kulminirale izjavama koje ugrožavaju moju bezbednost, obaveštavam Vas da se više ne osecam pocasnim gradaninom Užica" navodi se u Kursturicinom pismu.


_____________________________________

13. Ogromni posao obavljen na novoj web stranici BH patriota

http://rbih-free.blogspot.com/2008/08/ncrbh-561-silajdzic-serbian-agent-with.html

*************************************************************

No comments: