Tuesday, December 2, 2008

#519 Šarinic: Svi su dijelili Bosnu i Hercegovinu

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

31. januar 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 519

SADRZAJ:

1. BORBA ZA PRAVA ABU HAMZE JE BORBA ZA PRAVNU DRZAVU BOSNU I HERCEGOVINU

1.1 HALALI NAM HAMZA

1.2 VELIKA NOVOST IZ STRAZBURA

2. IZ PERSPEKTIVE JEDNOG BIH GRAÐJANINA

3. Malkic: Gdje je 27 miliona maraka?

4. BH geoloska nauka o "piramidama"

5. NIJE VLADISLAV PETKOVIC DIS, NEGO ANTUN BRANKO SIMIC

6. JEDNO POJASNJENJE ZA CITAOCE

7. KONSTRUKTIVNA VALIDNOST

8. Šarinic: Svi su dijelili Bosnu i Hercegovinu

9. AMERICKI IZBORI - CLINTONOVI POKUSAVAJU DA IZBORE PREBACE NA RASNI KOLOSJEK

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. BORBA ZA PRAVA ABU HAMZE JE BORBA ZA PRAVNU DRZAVU BOSNU I HERCEGOVINU

Dr. Muhamed Borogovac

1.1 HALALI NAM HAMZA

Protestni skup protiv istjerivanja iz BH drzavljanstva internacionalnih dobrovoljaca Armije Republike BiH odrzace se u subotu 2. februara u 13:00 sati na trgu Alije Izetbegovica u Zenici pod parolom: "HALALI NAM HAMZA".

Svi Bosnjaci iz Zenice i okoline, cak i iz Sarajeva, Tuzle, Mostara itd. bi trebali doci i protestvovati zbog istjerivanja gradjana BiH iz njihove i nase domovine. Ako nista drugo, tako bi spasili nase ljudsko dostojanstvo.

Sjetimo se ukratko kako se dogodilo da je "mudzahedinima" bilo omoguceno da dolaze u BiH cak i u vrijeme najvece blokada za vrijeme agresije 1992-1995.

Kada je pocela agresija na Republiku BiH svijet se masovno svrstao uz Republiku BiH kao zrtvu agresije i poceo da kaznjava cetnike za agresiju. Dakle, svijet je na taj aukob gledao kao na rat izmedju agresora i zrtava agresije i te se svrstao uz pravednu stranu, Republiku BiH, i poceo kaznjavati agresore uvodeci im ekonomsku blokadu.

Tada su Izetbegovic, Karadzic i Boban poceli da dovode mudzahedine da bi promjenili takvo vidjenje rata koje je odgovaralo Republici BiH, da bi svijet poceo gledati na rat kao na sukob "hriscanstva" protiv "muslimanskog terorizma". Zato su mudjahedini slobodno propustani kroz blokadu koju je drzala Tudjmanova Hrvatska.

Medjutim, mudzahedini nisu krivi sto su bili izmanipulisani od strane Alije Izetbegovica. Oni nisu znali kakvu politicku igru Alija Izetbegovic igra. Oni su dosli da pomognu nama, Bosnjacima, jer su bili potreseni zlocinima kojima smo bili izlozeni od strane cetnika. To su dobronamjerni ljudi koji su bili spremni i zivot da daju za nas jer nas smatraju svojom bracom.

Dakle, svaki Bosnjak koji ima trunku ljudskog dostojanstva doci ce u subotu na trg Alije Izetbegovica i protestvovati zbog zlocinackog ponasanja cetnickih vlasti daytonske BiH.


1.2 VELIKA NOVOST IZ STRAZBURA

Upravo dok pripremamo ovaj Glasnik saznajemo da je Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura, danas 31. januara 2008. godine zabranio polticarima (Vijecu ministara) da deportira Abu Hamzu iz BiH dok BH sudovi ne donesu konacnu odluku.

To je zaista veoma vazna i veoma dobra vijest za Bosnu i Hercegovinu. To znaci da Evropa zeli da i u Bosni i Hercegovini zakon bude iznad politicara, a TO JE JEDINI NACIN DA IMAMO PRAVNU DRZAVU KOJA CE DOBITI RAT PROTIV KORUMPIRANIH VLASTI. DAKLE, BORBA ZA PRAVA ABU HAMZE JE BORBA ZA PRAVNU DRZAVU KOJA CE PORAZITI BANDU PROFITERA KOJI SU POTPUNO PREUZELI DRZAVU U SVOJE RUKE.

Mi Bosanci i Hercegovci moramo pomoci Evropi da otmemo nasu domovinu od korumpiranih kriminalaca koji su zaposjeli vlast. Zato svako ko moze treba doci na miting podrske pravu Abu Hamze u subotu u Zenici, jer odluka suda u strazburu je samo pomoc narodu BiH za pravnu drzavu, a ne kompletno rjesenja nasih problema.

Mi smo danas 31. januara 2008. u Internacionlanom izdanju Glasnika, na Englesakom jeziku, upoznali svijet i sa namjerom BH vlasti da ukinu BH drzavljanstva 2011. godine gradjanima iz dijaspore. To mozete pogledati na linku

http://republic-bosnia-herzegovina.com/

______________________________


2. IZ PERSPEKTIVE JEDNOG BIH GRAÐANINA

Javnosti u Bosni i Hercegovini posljednjih nekoliko godina poznata je problematika revizije državljanstava naturaliziranih gradana. Radi se, uglavnom, o preispitivanju ispravnosti državljanstava datih osobama afro-azijskog porijekla na temelju ratnih zasluga u odbrani Bosne i Hercegovine tokom proteklog rata.

U svojstvu obicnog gradanina države koja teži demokratskim principima, izražavam duboku zabrinutost aktuelnom situacijom. Sasvim je jasno da dodjela državljanstva spada u diskreciono pravo svake države, koje se ne može osporiti. BiH je to svoje pravo iskoristila prilikom dodjele državljanstva spomenutim osobama. Medutim, sada se našem sugradjaninu Imadu Al-Husinu, zvanom Abu Hamza, definitivno oduzima državljansvo pod izgovorom da on predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine. Bitno je napomenuti da je Abu Hamza za vrijeme boravka u BiH zasnovao porodicu, te da ima suprugu, troje djece i troje jetima kojima je bio otac sve ove godine. Iz perspektive obicnog gradanina (p)ostaje nejasno zbog cega je doticnom oteto državljanstvo i zbog cega mu u narednih nekoliko dana prijeti prinudna deportacija.

Kada pogledamo unazad, Abu Hamzi je državljanstvo oduzeto pocetkom 2007. godine, a kao razlog za oduzimanje nije navedeno da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Navodeni su mnogi drugi razlozi, ali kada ih je sudskim putem sve oborio, ipak mu nije vraceno državljanstvo i prikacen je ovaj novi razlog. To pokazuje da je ovaj slucaj politicki, a ne pravni problem i da se cak i sudstvo podreduje politickim pravilima. To je jako zabrinjavajuce. Uostalom, ako je Abu Hamza bilo kakva prijetnja, a kamoli prijetnja nacionalnoj sigurnosti, kako je moguce da on vec više od godinu dana (od kako mu je oduzeto državljanstvo) živi nesmetano u BiH i da nije ranije deportovan? Kako to da našu nacionalnu sigurnost ranije nije niko štitio i sada, kada je Abu Hamza iskoristio sve pravne lijekove, odjednom nam je ugrožena nacionalna sigurnost?

To su pitanja na koja može svako odgovoriti, bez da je strucnjak za nacionalnu sigurnost ili bilo kakav strucnjak. Lahko je sabrati dva i dva.
Mi, koji pripadamo ovoj naciji, valjda zaslužujemo detaljnije objašnjenje zašto (i ako) je neko prijetnja našoj sigurnosti. Ovako vlasti u BiH vrijedaju našu inteligenciju dajuci kratak i jednostavan odgovor. Kao gradanin izražavam duboku zabrinutost ovakvim stavom organa vlasti, uzevši u obzir cinjenicu da protiv doticnog nije pokretana nikakva istraga, nije podizana optužba , niti je voden postupak za pocinjenje bilo kakvog krivicnog djela. Takodjer, vlasti nisu ponudile ni adekvatan odgovor u smislu koja su to njegova djelovanja konkretno dovela do prijetnje po nacionalnu sigurnost.

Nesumnjivo je jasno da je Abu Hamza osoba kojoj je u ovakvoj situaciji ugrožena sigurnost.

Veliko je pitanje šta ce biti s njegovom mnogobrojnom porodicom ako on bude deportovan. Vidimo da se naši politicari brinu samo sami za sebe.
Osim navedenih razloga, jako je bitno napomenuti da istom po povratku u Siriju prijeti tortura i da postoji mogucnost smrtne kazne ili doživotnog zatvora. I to zašto?!

Zato što se dobrovoljno prikljcio borbi, rame uz rame s nama protiv agresora. Zbog svega toga svaki gradanin ove države može biti uplašen da ce možda jednog dana državne vlasti ugroziti njegovu vlastitu sigurnost i prava na nekom drugom polju, iz razloga što se za ovako bitne odluke vlasti navode samo površna i nedorecena objašnjenja. Stoga od Vas ljubazno tražimo da na nacin na koji to najbolje možete izrazite suosjecanja i pomognete uplašenim gradanima BiH koji nakon ovakvog ponašanja državnih organa iskazuju duboku zabrinutost za sigurnost i stabilnu buducnost za sebe i svoje porodice.

Ishak Edu
ZABRINUTI GRAÐANIN

_____________________________


3. Malkic: Gdje je 27 miliona maraka?

Tacno je da je uloženo 5.393.654,44 konvertibilne marke, kategorican je nacelnik Srebrenice - Vlada RS u izvještaj uvrstila i pomoc Evropske komisije...

27.01.2008. 09:35

Nakon što je nacelnik opcine Srebrenica Abdurahman Malkic upozorio javnost da su ulaganja Republike Srpske u Srebrenicu znatno manja od onoga šta u javnosti plasira premijer Vlade RS Milorad Dodik, mediji u RS ubrzo su objavili zvanicne podatke Vlade, iz kojih se vidi da ta ulaganja premašuju cifru od 27 miliona maraka.

Postoji evidencija

- Još u predizbornoj kampanji premijer Dodik je govorio o neka 42 miliona maraka koja se troše na Srebrenicu, da bi skoro u svojim medijima prezentirao cifru od 27 miliona KM koja su, navodi, potrošena na izgradnju infrastrukturnih i drugih objekata u ovoj opcini, kao i za druge potrebe.

Tacno je da je uloženo 5.393.654,44 konvertibilne marke. Jeste da o nekim projektima RS ne informira Opcinu Srebrenica, ali bez obzira, mi imamo evidenciju o tome šta se i gdje gradilo, ko je šta donirao, uložio, obecao da ce dati, a nije dao - kazao nam je jucer Abdurahman Malkic.

U Opcini Srebrenica došli su do izvještaja koji je Vlada RS sacinila za neke strane ambasade, a u vezi sa sredstvima koje je ta vlada navodno uložila u Srebrenicu. U spomenutom izvještaju tako stoji da je u dvije faze CEB projekta RS uložila blizu 900.000 KM, premda se zna da su ta sredstva kreditno zaduženje države BiH kod Evropske banke za razvoj.

- Navedena je i stavka da je za deminiranje odredenog prostora uloženo 97.000 KM, a zna se da je sredstva donirala Evropska komisija. U jednoj od stavki "održivi povratak" stoji da je u te svrhe potrošeno oko 23.000 KM, a taj novac je dat manastiru u Sasama.

Uvrstili i kredite

I sredstva od 250.000 KM koja, prema odluci Doma za ljudska prava RS, mora isplacivati za Memorijalni centar u Potocarima, evidentirana su kao ulaganje u Srebrenicu u protekloj godini. Takoder, i projekti urbane infrastrukture, koje ce Svjetska banka preko Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kreditirati s oko 435.000 KM, evidentirani su kao ulaganja RS - navode iz Opcine Srebrenica.

Opremu za Dom zdravlja donirala je vlada Japana

Cija je sve sredstva koja su ulagana u Srebrenicu prošle godine Vlada RS pripisala kao svoja ulaganja, najbolje govori podatak o ulaganju u sektor zdravstva u Srebrenici.

Tako je donacije vlade Japana u iznosu od oko 76.000 KM, kojom su Domu zdravlja u Srebrenici kupljeni EKG aparat, jedno ambulantno vozilo i druga oprema, Vlada RS evidentirala pod stavku ulaganja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Prema podacima iz Opcine Srebrenica, o mnogim ulaganjima koje je Vlada prikazala kao svoja, posebno ona u gradnju šumskih puteva, nema nikakvog traga da su ti projekti realizirani.

Autor: A. HADŽIC

KOMENTAR: Evo vidimo kako su zavrsila Silajdzcieva i Tihiceva obecanja narodu Srebrenice da ce biti para ako ne izglasaju izdvajanje iz RS.
__________________________________________


4. BH geoloska nauka o "piramidama"

Predstavnici institucija za geologiju u BiH i predstavnik Evropske asocijacije arheologa oštro se protive najavi navodne prezentacije Fondacije "Bosanska piramida Sunca"...

25.01.2008. 17:30

Prezentacija Fondacije "Arheološki park Bosanska piramida Sunca" iz Visokog zakazana je za 29. januar na Prirodnomatematickom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Jedinstven stav svih predstavnika i prakticno cjelokupne domace i medunarodne naucne zajednice iz svih relevantnih naucnih oblasti, jeste taj da je rijec o putujucem karavanu prevaranata željnih brze zarade bez obzira na posljedice po društvo u cjelini.

U pismu predstavnika Katedre za geologiju PMF-a, Odsjeka za geologiju RGF Tuzla, Zavoda za geologiju FBiH, Odsjeka za geologiju u BiH i Evropske asocijacije arheologa upucenom dekanu Prirodnomatematickog fakulteta u Sarajevu te naucnoj i široj javnosti poziva se na otkazivanje gostoprimstva "ovom karavanu koji svakoga ko se na bilo koji nacin izjasni o njihovom 'projektu' lažno predstavi u javnosti kao nekoga ko daje podršku".

Taj sramotni krug profitera baca ljagu ne samo na naš univerzitet kao svjetionik buduceg tehnološkog napretka zemlje vec i na Bosnu i Hercegovinu u cjelini, oslikavajuci je u svjetskoj javnosti kao zemlju u kojoj lažne senzacije istiskuju nauku i obrazovanje kao provjerene i društveno korisne vrijednosti, stav je potpisnika.

Svi oni, ogorceni zbog najavljene prezentacije Fondacije "Arheološki park Bosanska piramida Sunca" iz Visokog na PMF-u u Sarajevu, traže od dekana PMF-a, prof. dr. Muriza Spahica, da svojim autoritetom, kao što ce i oni svojim naucnim kredibilitetom, "ne dozvoli nadrinaucnicima da dodaju PMF na listu onih koji 'podržavaju piramide'", niti "da obmanjuju studentsku populaciju našeg fakulteta i univerziteta".

S obzirom na to da se u pozivu kaže da se spomenuta prezentacija održava "za studente i profesore PMF-a", potpisnici pisma podsjecaju javnost da ta univerzitetska institucija slovi za vodecu instituciju naucnoistraživackog i visokoobrazovnog karaktera u BiH.

"Piramidalna šema" koja tvrdi da je neka nepoznata civilizacija u središnjoj Bosni sagradila najvece piramide svijeta, trenutno predstavlja najvecu neposrednu opasnost geobaštini Evrope i BiH, navedeno je u ovom pismu, te nastavlja konstatcijom da je npr., prema pouzdanom geološkom izvještaju s lica mjesta, najmanje 45 izuzetnih fosila Numulita, pronadenih u sondi SM-12, nestalo bez traga te da su "i nebrojeni drugi fosili morske i kopnene faune takoder nestali".

Svi su izgledi da je ova devastacija svjetskog kulturnog naslijeda, u koje svakako ulazi širi arheološki lokalitet Visokog, pocinjena s namjerom da se unište ovi kljucni i ocigledni protudokazi bizarnoj prici o piramidama, smatraju potpisnici, dodajuci da su "o ovome nezapamcenom uništavanju geološkog naslijeda obavijestili protekle sedmice i ProGeo evropsku asocijaciju za zaštitu geobaštine".

Namjera clanova ProGeo, koji su svoju medunarodnu konferenciju u Sarajevu u organizaciji PMF-a 2006. godine ocijenili kao izuzetno uspješnu, jeste da ovaj slucaj ude u tekst nove rezolucije Evropskog parlamenta o zaštiti tla, cija je izrada u toku i u cijem pisanju ucestvuju vodeci geonaucnici iz više od 20 zemalja Evrope.

O nevjerovatnosti postojanja graditeljske civilizacije u to doba na tlu Evrope medunarodna zvanicna arheologija vec je dala svoj jasan stav.

Potpisnici "protesnog pisma" su:

prof. dr. sc. Galiba Sijaric, šef Katedre za geologiju PMF-a, prof. dr. sc. Sejfudin Vrabac, šef Odsjeka za geologiju RGF Tuzla i nastavnici Odsjeka za geologiju, prof. dr. sc. Ramo Kurtanovic, Zavod za geologiju FBiH, prof. dr. sc. Nenad Tanovic, PMF, clan IO prvog Odsjeka za geologiju u BiH, prof. dr. sc. Anthony Harding, predsjednik Evropske asocijacije arheologa, i dr. sc. Mensur Omerbašic, potpredsjednik IO prvog Odsjeka za geologiju u BiH.
_________________________________________


5. NIJE VLADISLAV PETKOVIC DIS, NEGO ANTUN BRANKO SIMIC

Citalac Sakir H. mi je skrenuo paznju da nije Vladislav Petkovic Dis napisao "Covjece pazi da ne ides malen ispod zvijezda" nego da je to napisao Antun Branko Simic.

Zahvaljujem se na ispravci. Istina je, poezija mi nije jaca strana. Osim tog, davno sam to ucio, pa sam pobrkao autore. Medjutim, svrha moga clanka nije bila poezija, nego da kazem da je ta Alijina "Poruka sebi" dokaz da Alija nije budala i da je znao razliku izmedju prolaznih i vjecnih vrijednosti. Dakle, nema govora da je Alija pristao da zbog pritiska nekog prolaznog smrtnika Holbrooka podijeli drzavu Bosnu i Hercegovinu.

Jedino objasnjenje zasto je u Daytonu Alija zadao smrtni udarac Bosni i Hercegovini je da Aliji nije ni stalo do Bosne i Hercegovine, nego da je on Srpski rodoljub, kojemu je vaznija velika Srbija. Nije nam bilo vazno da li je Alija svjesno napravio plagijat te pjesme ili nije, jer to nije nista u poredjenju sa njegovim glavnim zlociom, izdajom drzave i naroda koji mu je vjerovao.

To je vazno da se shvati, a ne da uhvatimo Aliju u plagijatu.

Zahvaljuejmo se Sakiru i sto nam je "poslao" cijelu pjesmu, koja slijedi.

Opomena

Covjece pazi
da ne ides malen
ispod zvijezda!

Pusti
da cijelog tebe prodje
blaga svjetlost zvijezda!

Da ni za cim ne zalis
kad se budes zadnjim pogledima
rastajo od zvijezda!

Na svom koncu
mjesto u prah
prijedji sav u zvijezde!

Antun Branko Simic


P.s. Sjetimo se da je Alija na samrtnoj postelji prilikom posjete delegacije SDA iz Mostara, dakle kada se "rastajao od zvijezda", porucio: "Cuvajte Dayton."
_________________________________________


6. JEDNO POJASNJENJE ZA CITAOCE

Cijenjena gospodo,

Ne samo naslov vaseg email-a, nego i vase objasnjenje "jer i medju Romima ima plemenitih ljudi", je rasizam.

Sramota je da institucija koja pretenduje da bude predstavnik svih ljudi koji zive u BiH, napravi jednu ovako fatalnu gresku!

Mislim da je red da priznate gresku i uz izvinjenje Romima, vise nikad ne koristite rijec "ciganluk".

Ako to ne ucinite, molim vas da me izbrisete sa vase email liste.

Mirsad B.

Holandija.

----------

Postovani Mirsade,

kompletna recenica glasi: "Ne misli se tu na Rome, jer i medju Romima ima plemenitih ljudi, dok medju nama ima dosta "ciganluka", neki kazu "balilika"."

Ako malo razmislite ono "i" znaci da su Romi kao i ostali da i medju njima ima plemenitih ljudi kao i medju ostalima.

Vi ste pogresno shvatili tu recenicu. Vi ste je shvatili kao da smo mi Rome sa time "i" iskljucili, a ne ukljucili medju ostale.

Vi ste to shvatili kao da smo mi npr. rekli "... cak i medju Romima ima plemenitih ljudi", ili kao da smo rekli "Ne misli se tu samo na Rome...", a sto mi nismo rekli, nego smo jasno rekli da se "ne misli na Rome".

Mi ne mozemo mijenjati nas jezik, a u tome jeziku potoji rijec "ciganluk" kao i "baliluk" kojima se opisuje jedna vrsta ljudskog ponasanja. Za mene su te dvije rijeci sinonimi, sto sam gore i kazao.

Osim toga, da sam mislio vrijedjati Rome, ne bih rijec "ciganluk" izjednacio sa rijeci "baliluk", jer rijec "baliluk" se odnosi na moj narod, buduci da sam ja musliman i Bosnjak.

Ne mogu valjda biti rasista prema samome sebi.

Pozdrav.

Muhamed.

p.s. Ako i dalje zelite da vas izbrisemo, mi cemo to odmah uciniti.

_________________________________________


7. KONSTRUKTIVNA VALIDNOST

Sintagma "Konstruktivna validnost" (Constructive validity) oznacava cinjenicu je neka naucna hipoteza dokazana sa najvecim mogucim stepenom pouzdanosti. Ukratko Konstruktivna validnost neke spoznaje je ustanovljena ako dvije potpuno nezavisne osobe, svaka na svoj nacin dodju do iste spoznaje (zakljucka). To je i logicno, jer u procesu rjesavanja nekog problema postoji mnogo koraka gdje se moze pogrijesiti, a svaka greska vodi do drugacije i pogresnog zakljucka. Jedino ako niko ne pogrijesi, svi ce dobiti isti, tj. tacan rezultat. (Sjecamo se iz skole da su nastavnci znali da prepisujemo ako imamo istu gresku kao kolega do nas. To je zato sto je gotovo nemoguce da dva covjeka na potpuno isti nacin pogrijese, ako rade samostalno.)

Mnogi istoricari, novinari, generali, politolozi i politicari iz cijeloga svijeta su do sada dosli do zakljucka da je Alija Izetbegovic bio djelitelj Bosne i Hercegovine, a ne njen cuvar. Sjetimo se, nedavno je Bakir Izetbegovic morao spasavati ugled "babe" Izetebegovca, kada su u relativno kratkom vremenu Mate Granic, pa zatim dvojica Americkih generala, svaki nezavisno drugih, u svojim memorarima tvrdili da je Alija Izetbeogvic dijelio, a ne spasavao Bosnu i Herecgovinu. I medju Bosnajcima ima nas dosta koji smo dosli do tog zakljucka, nezavisno jedni od drugih. Na primjer, mi iz BK smo godinu i po prije daytona predvidjeli da ce Alija podijeliti BiH te smo napisali "Optuznicu protiv A.I za veleizdaju R BiH". Potpuno nezavisno od nas je do tog zakljucka su dosli i Sefer Halilovic i Nijaz Durakovic, sto su obojica svojevremeno objavili. Dakle, vec davno je postignuta konstruktivna validnost, tj. potpuna naucna validnost tvrdnje da je Alija Izetbegovic dijelio, a ne cuvao Republiku BiH.

Ali evo ako jos uvijek ima neko ko sumnja, pojavilo se jos jedno svjedocenje o pregovorima o BiH. Slijedi svjedocenje Hrvoje Sarinica, ratnog predsjednistva vlade Republike Hrvatske, koje je veoma znacajno i zato sto POTVRDJUJE i CINJNICU DA SU SJEDINJENE AMERICKE DRZAVE ZELJELE CJELOVITU BiH.

M. B.
_________________________________________


8. Šarinic: Svi su dijelili Bosnu i Hercegovinu

Objavljeno 16.01.2008. u 08:51

Bosna i Hercegovina bila je kljucni problem bivše Jugoslavije i svi su je dijelili nakon raspada federacije, a od medjunarodnih aktera SAD je bio taj koji je odlucno zagovarao cjelovitu BiH, rekao je u utorak navecer Hrvoje Šarinic, bivši predsjednik Vlade Republike Hrvatske i jedan od bliskih suradnika pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tudjmana.

Šarinic je u Društvu sveucilišnih nastavnika održao predavanje pod nazivom "Okolnosti radjanja samostalne hrvatske države - uspomene i razmišljanja", a povodom godišnjice medjunarodnog priznanja RH na kojem je uglavnom govorio o pitanju BiH.

Prema njegovim rijecima, Tudjman je, kao povjesnicar, BiH smatrao "geopolitickim apsurdom", stvorenim "prema granicama turskih osvajanja iz 15. stoljeca", ali je u politici, s vremenom, bivao sve pragmaticniji.

Kako je Miloševic pristajao na cjelovitu BiH samo unutar Jugoslavije, Tudjman je, tvrdi Šarinic, na sastanku s tadašnjim njemackim kancelarom Helmutom Kohlom u srpnju 1991. iznio stajalište da treba "uz pomoc Europske zajednice i SAD-a privoliti Srbiju na podjelu BiH uz stvaranje manje muslimanske države".

Prema Šarinicu, o podjeli Bosne tada nije bilo jedinstvenog stava niti medju Muslimanima, pa je, kako stoji u njegovoj zabilješci od 14. rujna 1993., na sastanku u Ženevi, Alija Izetbegovic dao do znanja da se "ne bi protivio pripajanju Herceg-Bosne Hrvatskoj".

No, Tudjman je tada bio odlucan da je "naš prvi prioritet cjelovita BiH", kazao je Šarinic.

Prije toga, u januaru 1992., Tudjman se sastao s americkim državnim sekretarom Warrenom Zimmermanom koji mu je, raspravljajuci o bosanskom problemu, kazao da je SAD imao "vrlo gorka iskustva s islamskim fundamentalizmom", te da podjela BiH ne dolazi u obzir.

"Tko ima u vidu podjelu, neka ne racuna na našu podršku", prenosi Šarinic Zimmermanove rijeci.

Nakon toga je, tvrdi Šarinic, Tudjman je u znatnoj mjeri korigirao svoja stajališta o BiH.

Kao konstantu u potpori cjelovite Bosne i Hercegovine naveo je poziciju Katolicke crkve, pa je tako prisutnima procitao pismo nadbiskupa vrhbosanskog, kardinala Vinka Puljica, od 18. jula 1992., u kojem on obavještava Tudmana da ce na predstojecem referendumu pozvati Hrvate da glasuju za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. Puljic je tada istaknuo da bosanske Hrvate i Muslimane povezuje "prirodna upucenost na Zapad", te da je "ocuvanje BiH ne samo u interesu Hrvata vec i moralna obveza prema Muslimanima".

Kao krunu svog politickog djelovanja, Šarinic navodi potpisivanje preuzimanja teritorija istocne Slavonije od okupatora 15. januara1998.

(FENA)

___________________________________________


9. AMERICKI IZBORI - CLINTONOVI POKUSAVAJU DA IZBORE PREBACE NA RASNI KOLOSJEK

Americkom narodu je dosta ljudi kao sto su Clintonovi, koji sebe zovu "well connected" (dobro uvezani). To su ljudi koji imaju veze i vezice i koju svrsavaju poslove iz kulisa zahvaljujuci svojim vezama. Medjutim kada takvi ljudi dodju na vlast, onda su duzni da vracaju usluge velikim kompanijama, ne mareci kako je drzavi i narodu.

Baraka Obamu je Americki narod vidio kao nekoga ko nije takav, kao covjeka promjene. Medjutim, lukavi Clintonovi su utrku za predsjednika prebacili na rasni kolosjek.

Na primjer CNN uvijek iznosti statistike koliko crnaca je glasalo za Obamu, a koliko zena za Hilarry itd. Interesantno zasto ne iznose statistike npr. koliko jevreja je glasalo za Hilarry?

To je isto ono sto su Alija, Karadzic i Tudjman uspjeli sa ratom u BiH, da prvobitnu percepciju svijeta da se tu radi o agresiji na nezavisnu drzavu BiH, prebace na kolosjek vjerskog rata, jer takva percepcija odgovara agresorima, koji onda ispadaju borci protiv islamskog terorizma.

Zato mi Bosanci i Hercegovci mozemo uciniti veliku stvar. Mozemo npr. stati pred nase glasacko mjesto, sa Obaminim plakatom i tako dati do znanja glasacima koji dolaze da glaaju da se ne radi o borbi bijelaca protiv crnaca, nego da se radi o borbi za buducnost, a protiv "uvezanih" (citaj korumpranih) politicara proslosti.

M. B.

***************************************************

No comments: