Thursday, December 4, 2008

#562 "GLUPI BOSANCI" NE ZNAJU ZA QID PRO QUO

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

4. avgust 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 562

SADRZAJ:

1. SRPSKI AGENT SILAJDZIC, LIJEPO GOVORI, ALI OBRATNO RADI

2. "GLUPI BOSANCI" NE ZNAJU ZA QID PRO QUO

2. 1. PLJACKA BH IMOVINE OD STRANE SRBIJE

2. 2. "HARE" PROPUSTIO PRILIKU DA RIJESI PROBLEM KOTOREKOG, KONJEVICA I DIVICA

3. NA DAYTON SU PRISTALI POD "PRISILOM" JOŠ 1989. GODINE

4. Bošnjacki delegati donijeli neustavnu odluku o vetu na grb i himnu RS-a

5. Gospodine Bakire Izetbegovicu

6. Stranka za BiH podržava rješavanje pitanja državne imovine

7. Jeste da je do hapsenja Karadzica trebalo doci ranije, ali...

8. NACIJA I NAROD, BOSANSTVO I BOSNJASTVO

9. Vremena je sve manje!

10. SLIKE KARADZICEVIH KLONIRANIH POLITICKIH POTOMAKA

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. SRPSKI AGENT SILAJDZIC, LIJEPO GOVORI, ALI OBRATNO RADI

Komentar Silajdziceog intervjua u BBS-u datog povodom Karadzicevog hapsenja.

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Sta je problem sa Daytonom? Zasto je Dayton bio toliko koristan za agresora, a tako poguban za Bosnu i Hercegovinu? Odgovor je jednostavan:

Zato sto je Dayton tako napravljen da sve ono sto su Srbi zeljeli su odmah po potpisivanju Daytona i dobili od nasih politicara, a to je promjena ustava kojom se osniva RS. S druge strane, povratak izbjeglica i ostalo za sta su Bosnjaci bili zainteresovani ostavljeno je za neka neodredjena buduca vremana. Takav nebalansiran ugovor se u civilizovanom svijetu zove "prevara" i "zavjera". Naime, svako zna da je jedina garancija da ce ugovor biti implementiran na obostrano zadovoljstvo ako potpisnici ugovora ISTOVREMENO ispunjavaju svoje obaveze, i ni jedna strana ne pristaje na veresiju.

U intervjuu za BBC Silajdzic se zali da daytonski Aneks 7 (povratak izbjeglica) nije implementiran i za to optuzuje neku imaginarnu "internacionalnu zajednicu". Medjutim, on je taj koji je dogovorio i potpisao takav ugovor iako je znao da ne postoje nikavi mehanizmi koji bi omogucili uspjesan povratak izbjeglica, cim se promjeni ustav i usposatvi Republika Srpska sa njenom policijom i svim drugim drzavnim mehanizmima kojima je jedini cilj da sacuvaju steceno stanje.

Ja sam jedan od trojice clanova tadasnjeg Bosanskog kongersa koji smo Silajdzica zvali u daytonu i upozoravali na sve opasnosti Daytona i molili da ne potpisuje. On je meni spustio slusalicu kada je ostao bez argumenata. I Prof. Boyle, koji je tada bio jos savjetnik BH Vlade, je takodjer analizirao Dayton, i to veoma detaljno, i upozoravao protiv potposivanja, izjednacujuci to sa kapitulacijom. Boyleova analiza u originalu na Engleskom je na ovom linku

http://www.hdmagazine.com/bosnia/legal/boyle-2e.html

Boyleova analiza prevedena na Bosanski je na slijedecem linku

http://www.hdmagazine.com/bosnia/legal/boyle-2b.html

Razlog zasto smo mi tada zvali Silajdzica, a ne nekog drugog od BH politicara u Daytonu je bio to sto smo mislili da je on zestoka opozicija Daytonu. Plakao je pred majkama Srebrenice i kleo se: "Ja vas nikada necu izdati." U stvari to je bila samo licemjerna predstava za bosansku publiku da nas uljuljka u laznoj sigurnosti da on nece dozvoliti kompromise protiv Republike BiH u Daytonu. Iz Holbrookeovih memoara medjutim saznajemo da nije bilo nikavih problema ni od strane Silajdzica ni od strane Izetbegovica da Srebrenica pripadne 1/1, tj. bez ikave autonomije, Republici Srpskoj.

Klauzule Daytona za koje su Bosnjaci bili zainetresovani nikada nisu ozbiljno bile ni planirane da se provedu jer predstavnci Republike BiH (Silajdzic i Izetbegovic) su pristali da Dayton stupi na snagu ODMAH, CAK I PRIJE RATIFIKACIJE U Skupstini Republike BiH. (Tako je Dayton postao nase "fakticko stanje", ali nije legalan i ta nelegalnost Daytona je jedini razlog sto svijet trazi promjenu Ustava i sto RS ne moze biti priznata kao nezavisna drzava. Medjutim, ako bi je mi legalizovali u novom ustavu ona bi se mogla otcijepiti bez obzira na genocidnu proslost.

Ovdje napomenimo da i svijet, preko Lajcaka, trazi promjenu Daytona, pa izdajnici vise nemaju opravdanje da "ne smiju raditi protiv Daytona", jer ce toboze biti proglaseni "antidaytonskom snagom".

Dakle, to sto su "nasi" implementirali odmah Aneks 4, tj. Daytonski Ustav, dalo je Srbima sve sto su zeljeli od daytona i cak im omogucilo da blokiraju ostale klauzule Daytona, za koje su bili zainteresovani Bosnjaci i Hrvati, kao npr. povratak izbjeglica. Tako se rani povratak izbjeglica nije ni dogodio i ruzni oziljak na licu Bosne i Herecgovine je "zabajatio". To je zavrsila monstruozna prevara bosanskog naroda od strane agenata jugoslovenskih tajnih sluzbi Silajdzica i Izetbegovica koji su instalirani na celo drzave uoci rata.

Clintonova administracija je takodjer odigrala sramnu ulogu u Daytonskoj zavjeri protiv zrtava genocida, cime je osramotila Sjedinjene drzave, bez obzira sto administracija ima opravdanje da su "bosnjacki lideri potpisali Dayton". Americka Adminstracija je bila saucesnik daytonskog zlocina jer je zasigurno znala da Silajdzic i Izetbegovic rade za srpskog agresora, a ipak je pristala da se ukljuci i da tako dade kredibilitet procesu kojim je unistena jedna drzava clanica UN, zrtva tako temeljito pripremljene agresije.

I kasnije, kada su zakoni Republike BiH uskladjivani sa daytonskim ustavom, clanovi Silajdziceve stranke su usvajali zakone koji su ucvrscivali podjelu drzave, tj. koji su jacali RS. Zato je nedavno bivsi visoki predstvnik Ashdown u intervjuu za Avaz ispravno konstatovao da je sada Bosna i Hercegovina blize konacnoj podjeli nego sto je bila 1995.

U intervjuu za BBC, Silajdzic je izjavio da su Bosni i Hercegovini ruke bile vezane jer nam je "internacionlna zajednica nametnula embrago na oruzje". Medjutim, istina je da su "nasi" lideri, Silajdzic i Izetbegovic krivci za ocuvanje embarga na oruzje armiji BiH cijelo vrijeme rata. Izetbegovic je u dva navrata odbio americko naoruzavanje Armije RBiH, o cemu smo detaljno pisali u prethodnim Glasnicima. Detalje mozete naci na linku

http://republic-bosnia-herzegovina.com/

Dakle upravo je Silajdzic jedan od krivaca za situaciju u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, i njegov patriotizam u intervjuu za BBC je samo predstava za naivne.

----

Na istom linku http://republic-bosnia-herzegovina.com/ mozete naci internacionalno izdanje Glasnika "Newsletter No. 561" kojem se nalazi kompletan Silajdzicv intervju za BBC na Engleskom i nas gornji komentar prevedan na Engleski, neznatno skracen.
____________________________________


2. "GLUPI BOSANCI" NE ZNAJU ZA QID PRO QUO

Gotovo svakodnevno citamo vijesti u kojima uvijek prepoznajemo isti mehanizam varanja Bosanaca, a kojega smo opisali u prethodnom clanku. Radi se o tome da bosanska strana unaprijed ispuni sve sto srpska strana zeli, a onda bezuspjesno moli da Srbi ispune svoju stranu pogodbe. U prosloj sedmici npr. mogli smo citati da je Fedreacija omogucila da Srbija udje u posjed sve svoje imovine u BiH. Sada Srbija oduzima BH imovinu u Srbiji, a Bosna i Hercegovina nema nikavu protivigru. Citiramo tu vijest:

2. 1. PLJACKA BH IMOVINE OD STRANE SRBIJE

Avaz 29.07.2008. I dok traje pljacka imovine bh. firmi u Srbiji, pod krinkom odluke donesene za vrijeme tehnickog mandata bivšeg premijera Vojislava Koštunice, kompanije iz te države bez problema su došle u posjed imovine u BiH.
...
Kako je sve glatko funkcioniralo, svjedoce i primjeri odluka Vlade FBiH, koja je, kao drugostepeni organ, prihvatala žalbe firmi „Fruška Gora“ i „Vatrosprem“ za poslovne prostore u Tuzli ili, pak, firme „Prvi maj“ za prostor u Zenici. Vracena je i sva imovina „Robnih kuca Beograd“, „Jugodrva“, „Simpa“, „Genexa“, a u RS problem sa srbijanskom imovinom nije ni postojao.

- Koliko sam upoznat, ne postoji nijedan slucaj koji nije riješen u skladu s propisima te Sporazumom o sukcesiji imovine bivše SFRJ, koji je obavezujuci za sve, ali ga je svojim potezima prekršila Srbija. Da li je sada uopce moguce privremeno odgovoriti kontramjerom, jer je srbijanska imovina uglavnom vracena, a kako bismo zaštitili interese naših firmi, otvoreno je pitanje - naglašava Ganic.

U medjuvremenu, dok BiH šalje Srbiji diplomatske note bez odgovora i tek pravi registar imovine svojih firmi u inozemstvu, krcmljenje po direktivi Beograda se nastavlja.

BNT Holding uskoro se ostati bez prostora vrijednog 400 hiljada eura, a slicno je i s odredenim objektima „Kljuca“, „Hidrogradnje“, dok firme poput „Agrokomerca“, „Šipada“ ili „Svjetolsti“ raspolažu milionski vrijednim objektima.

Na inicijativu bh. kompanija „Šipad Komerc“, „Energoinvest“ i „Agrokomerc“, danas ce u Sarajevu biti održan sastanak sa samo jednom tackom dnevnog reda - prodaja imovine bh. firmi u Srbiji. Poziv da prisustvuju sastanku upucen je visokom predstavniku Miroslavu Lajcaku, bh. šefu diplomatije Svenu Alkalaju te predstavnicima Agencije za privatizaciju u FBiH i Vanjskotrgovinske komore BiH.

- Kraj citata.

2. 2. "HARE" PROPUSTIO PRILIKU DA RIJESI PROBLEM KOTOREKOG i CRKAVA u KONJEVICu I DIVICu

Slijedi drugi primjer gdje toboze Silajdzic ne zna da koristi QUID PRO QVO te hitno daje saglasnost Republici Srpskoj za investicije u vodoopskrbu u Srpscu, a da to ne uslovljava bilo cim sto treba povratncima u RS, a primjeri su mnogobrojini. Mogao je npr. traziti da se rijesi pitanje bespravno podignute crkve u Kotorskom, ili na Divicu, ili u dvoristu Fate Orlovic. Nazalost, Silajdzic ponavlja staru prevaru, odmah daje sve sto Srbi traze, da bi kasnije lio licemjerne suze kako neka "inetrnacionalna zajednica" nece da implemetira povratak izbjeglica.

Slijedi vijest o hitnoj sjednici Prdsjednistva BiH gdje Silajdzic i Komsic daju saglasnost za investicije u Srpscu, a da pri tomene ne traze da se rijesi bilo koji problem kojega imaju bilo bosnjacki bilo hrvatski povratnci u RS

FENA, 4. avgust 2008: Održana 20. hitna sjednica Predsjedništva BiH Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je danas Odluku o ratificiranju Sporazuma o kreditu izmedu Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Raiffeisen Zentralbank Österreich Aktiengesellschaft.

Donesena je i Odluka o ratificiranju Sporazuma o kreditu izmedu Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija BiH i trezora, i Bank Austria Creditanstalt AG - Projekt izgradnje vodoopskrbe u opcini Srbac, saopceno je iz Predsjedništva.

Obje odluke Predsjedništvo BiH je donijelo na svojoj 20. hitnoj sjednici u Sarajevu.

____________________________________


3. NA DAYTON SU PRISTALI POD "PRISILOM" JOŠ 1989. GODINE

Pise: Sven Rustempasic, Dipl.Ing.

Naslovnica ¨Oslobodenja¨ od 30. jula, 2008., najavljuje tekst na str. 2 velikim slovima:

Haris Silajdžic: ¨Dejton sam potpisao POD PRISILOM¨

I, u tekstu na drugoj stranici ove novine, nemamo doista transkript gostovanja Harisa Silajdžica na Britanskoj TV mreži BBC, nego kao tobože novinarski opis ovoga izleta u ¨veliki svijet¨, koji tako godi balkanskom kompleksu niže vrijednosti, a izletnicima koji se pojave na BBC-u, daje u ocima malog kompleksaša auru ¨velikog diplomate¨. Istina i cinjenice su, dakako, sasvim drugacije, pogotovo jer je novinar napravio sramni, poltronski prikaz Harisa Silajdžica kao patriote, dok je ustvari i sam tekst eksponirao temeljne nelogicnosti i neistine koje ce iole pažljiv citalac uociti.

Prvo, Dejton jeste potpisan pod prisilom, ali ne onom vrstom prisile koju bi Silajdžic sebi želio priskrbiti. Naime, Dejton je ilegalan i kao ugovor nastao pod prisilom, ali nad Republikom Bosnom i Hercegovinom i njenim odanim gradjanima, njenim Parlamentom, i njenim statusom u Internacionalnom pravu, a ne prisilom nad Alijom Izetbegovicem, Harisom Silajdžicem i Muhamedom Sacirbeyom, likovima koji su sa cetnicima vec bili napravili dogovor o podjeli drzave i prije nego što je i jedna granata ispaljena u BiH. Zapravo, glavni nosioci pritiska i manipulacija na narod i organe Republiek BiH dolazio je upravo od Izetebgovic-Silajdziceve grupe na vlasti. Oni su napravili ogovor sa velikosrpskim projektom još 1989. godine, ali da ne idemo tako daleko, dovoljno je spomenuti svjedocenje internacionalnog posrednika (medijatora), Britanca lorda Davida Owena u njegovoj knjizi o njegovom angažmanu u BiH, gdje pise da je Dejtonski ugovor doista samo akumulacija svih prethodnih ugovora o uništenju i podjeli Republike Bosne i Hercegovine. Rijec je o preko 15 ugovora o podjeli RBiH u periodu 1992-1995, koje su svojom voljom potpisali Alija Izetbegovic, Haris Silajdžic, Muhamed Sacirbey - od Lisabona, preko Londona, ¨nekoliko¨ Geneva, Beca, Washingtona, itd., pa sve do Dejtona.

Silajdžiceva izjava za BBC da je on potpisao Dejton ¨under the gun-point¨ (pod prijetnjom oruzjem), je neistinita i manipulativna, jer je on i prije Dejtona potpisao mnoge ¨dejtone¨, od kada je 1990. godine postavljen na vlast u RBiH. Uostalom, i predstavnik Hrvata u BiH, pravnik Krešimir Zubak, je takoder bio u Dejtonu kao clan delegacije, ali Dejtonski ugovor NIJE potpisao, rekavši da on nije povoljan po Hrvate u BiH, sto je jedan od razloga da je i dan danas Dejton nelegalan. Eno Krešimira Zubaka i danas šeta po Sarajevu, zdrav i živ, niko mu puškom nije prijetio, a kamo li ga puškom za takav patriotski stav u Dejtonu, gadjao!

A nakon što je Silajdžic ustvrdio da je natjeran da potpiše Dejton, on sam sebi pada u totalnu kontradikciju izjavom, u istoj TV emisiji BBC-a, da je on jedini koji taj Dejtonski ugovor želi implementirati u potpunosti. Pa, valjda bi neko ko kaže da je prisiljen da nešto potpiše, ujedno bio PROTIV toga što je potpisao, valjda ne bi želio biti onaj koji to želi implementirati?! Ali, ta ocigledna logika, novinaru ¨Oslobodjenja¨ je strana, te on pušta Silajdžica da manipulise citaloce.

Zatim, Silajdžic ponovno priziva propali Aneks 7 (povratak izbjeglica), iako je svakome jasno da od povratka u RS nema ništa, jer se tamo u proteklih 12 godina vratilo sveukupno do 8% Bošnjaka i Hrvata. Statistika UN kaže da se ratom protjerano stanovništvo vrati u svoj dom u broju koji je maksimalno 20% od prijašnjeg stanja. Dakle, RS je potukla sve rekorde u sprecavanju povratnika cak i po minimalnoj procjeni UN. Ali, Silajdžic ovdje primjenjuje svoju udbašku metodu da traži nemoguce (primjenu Aneksa 7), a izbjegava, ignorira i prikriva moguce (ukidanje Aneksa 4, ustava).

Haris Silajdžic je još jednom dokazao koji je hohštapler i grobar države Bosne i Hercegovine.

____________________________________


4. Bošnjacki delegati donijeli neustavnu odluku o vetu na grb i himnu RS-a

Predsjednik Kluba srpskih delegata u Vijecu naroda Republike Srpske Staša Košarac optužio je danas bošnjacki klub Vijeca da je prekršio Ustav Republike Srpske i Pravilnik o radu Vijeca naroda i donio neustavnu odluku o vetu na grb i himnu RS-a.

Košarac tvrdi da je na sjednici bošnjackog kluba prilikom pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo samo pet delegata, a po Ustavu je neophodno da prisustvuje dvije trecine tog kluba ili šest delegata.

Predsjednik srpskog kluba tvrdi i da bošnjacki delegati više nemaju pravo da raspravljaju o grbu i himni RS-a, jer bi time prekršili Poslovnik, a smatra i da ni po Ustavu i Poslovniku ne može se „telefonom dobiti saglasnost još nekog od delegata Kluba Bošnjaka za pokretanje veta“.

„Odluka bošnjackog kluba je donesena u suprotnosti s Ustavom RS-a i Poslovnikom Vijeca naroda. Srpski delegati ne osporavaju pravo nacionalnim klubovima drugih konstitutivnih naroda u RS-u da donose odluke o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali ih opominju da je to moguce jedino ciniti u skladu s Ustavom RS-a“, rekao je Košarac.

Precizirao je da ce srpski delegati u Ustavnopravnoj komisiji Vijeca naroda RS-a zastupati stav da se „osudi ovakav gest Kluba Bošnjaka i da se i ne raspravlja o njihovoj odluci o vetu na simbole RS-a jer je donesena na neustavan nacin“.

Podsjecamo, bošnjacki delegati Vijeca naroda su nedavno pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na novi grb i himnu RS-a, cime oni ne mogu stupiti na snagu dok se ne postigne dogovor o tom pitanju.

I Klub hrvatskih delegata u Vijecu naroda pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa tog naroda, ali samo o pitanju grba RS-a, dok im nova himna RS-a ne smeta.

Košarac ocekuje da ce se u septembru u Vijecu naroda RS-a analizirati odluka Kluba delegata hrvatskog naroda i da ce predmet toga biti njihovi amandmani na rješenje grba RS-a.

„Do tada zastupacemo stav da je RS vec dobila novu himnu“, zakljucio je predsjednik Kluba srpskih delegata.
(FENA)

KOMENTAR: Ovo je ista ona politika SDA koju je patentirao Tihic, a to je da SDA na sva zvona zauzima ispravne i popularne stavove u narodu, ali onda samo u kljucnom trenutku nezapazeno puste da se nekom "greskom" sve zavrsi u korist cetnika.

Ne moze biti da poslanici skupstine ne znaju sta znaci kvorum. Ne moze biti da je u pitanju neka greska. Pogotovo je simptomaticno sto se takve "greske" stalno ponavljau. Sjetimo se, prilikom nedavne legalizacije policije RS, Tihic i kompanija su bili na rijecima "zestoko" protiv Siljadzic-Dodikovog plana, ali kada god su imali mogucnost da ga zaustave, njima bi se omakla "greska", te je legalizacija Karadziceve policije dovedena do kraja.

Napomenimo da su legalizaciju policije RS mogli u raznim fazama propisane procedure zaustaviti Rancic, Dzaferovic i Tihic, Tihic cak u dva navrata, ali se on u kljucnim momentima nije pojavio na sjednicama Doma naroda.

Sjetimo se takodjer i slicne "greske" advokata Fahrije Karkina, kada je nedolsakom na rociste upropastio tuzbu gospodje Fatime Orlovic.

M. B.
__________________________

5. Gospodine Bakire Izetbegovicu...

Porucujem Vam, u ime svih gradjana Bosne i Hercegovine, izuzimajuci naravno CETNIKE i USTASE, a vezano za Vasu NEVJEROVATNU izjavu, da PRIZNAJETE JEDINU GENOCIDNU TVOREVINU koja postoji na svijetu, izrecenu u emisiju "Telering" novinara Mate Djakovica slijedece:

Mi, gradjani Bosne i Hercegovine, NIKADA ali BAS NIKADA NECEMO PRIZNATI genocidnu tvorevinu tkz. republiku srpsku.

Pozivam Vas, da se javno izvinite gradjanima Bosne i Hercegovine za ovu svoju nesmotrenu ili sto je jos gore SMISLJENU izjavu datu u navedenoj emisiji.To trebate uciniti u prvoj narednoj emisiji "Telering."U toj izjavi morate nedvosmisleno poruciti da GENOCIDNA TVOREVINA tkz republika srpska NECE NIKADA BITI PRIZNATA u PARLAMENTU Bosne i Hercegovine.

Ukoliko to ne ucinite mozemo u buducnosti ocekivati nastavak RUSENJA Bosne i Hercegovine od GENOCIDNIH SRPSKIH VAMPIRA na celu sa trenutno prvim SRPSKIM CETNIKOM miloradom dodikom ZVANIM "Trabunjalo iz Laktasa".

Gospodine Bakire Izetbegovicu u prilici ste da izaberete izmedju nas gradjana Bosne i Hercegovine i dodikovih CETNIKA kao sto su razni spirici,ivanici,radojicici, slavuji i druge NAKAZE koje rade protiv NASE Bosne.

Gospodine Bakire Izetbegovicu na potezu ste, GRADJANI Bosne i Hercegovine ocekuju Vasu HITNU i NEDVOSMISLENU izjavu povodom Vaseg licnog PRIZNANJA JEDINE GENOCIDNE TVOREVINE na svijetu.

Senad K. Tuzla

---

Senad je ovo otvoreno pismo poslao jos i u Predjsndistvo Silajzicu i OHR-u.
__________________________


6. Stranka za BiH podržava rješavanje pitanja državne imovine

29. jula 2008

Stranka za BiH podržava rješavanje pitanja državne imovine, te istice da je neophodno ovaj proces vršiti u skladu s ciljem ocuvanja i zaštite suverniteta Bosne i Hercegovine.

Stranka za BiH podsjeca da državna imovina po definiciji pripada državi, odnosno BiH, te da ta imovina treba konacno biti evidentirana kao vlasništvo BiH.

Ova stranka istice da samo na ovaj nacin BiH može u potpunosti ocuvati svoj suverenitet kao država, te ostvariti prava koja joj nesumnjivo pripadaju.

Takoder, isticu u Stranci za BiH, to je jedini nacin za BiH da osigura adekvatno vršenje svojih nadležnosti, ne samo onih koje proizilaze iz Aneksa 4 Daytonskog sporazuma, vec i svih onih nadležnosti koje ce BiH u buducnosti imati.

Nakon evidentiranja državne imovine kao vlasništva BiH, BiH može odluciti da odredeni dio te imovine ponudi institucijama drugih organa vlasti na korištenje, kako bi se rješilo pitanje eventualnog surplusa državne imovine.

Stranka za BiH naglašava da ostaje otvorena za razgovore o modalitetima rješavanja pitanja državne imovine, s primarnim ciljem zaštite suverniteta i prava Bosne i Hercegovine, istice se u današnjem saopcenju ove stranke.

(FENA)

KOMENTAR: Napokon jedna dobra vijest od "nasih". Medjutim, vidjecemo sada kakva ce tu igra biti odigrana. Vjerovanto ce sada SDA imati malo drukciju viziju, naravno takodjer "patriotsku", pa zato nece podrzati ovo, a SBiH nece podrzati ono za sta je SDA, i tako ce opet proci ono sto su se svi dogovrili ranije sa Dodikom, tj. da se podijeli imovina na entitete, cime bi bila sirom otvorena vrata definitvnoj legalnoj disoluciji BiH.

To je ona dobro uhodana sibicarska igra Dodika, "Hareta" i "Sulje" - ne mogu nas vise praviti budalama. Medjutim, oni ce ici i u otvorenu izdaju, da bi dokrajcili Bosnu i Hercegovinu.

_____________________________


7. Jeste da je do hapsenja Karadzica trebalo doci ranije, ali...

Post. Gospodin Dr. Borogovac

Jeste istina je da je do hapsenja ratnog zlocinca Radovana Karadzica trebalo doci mnogo ranije kao i ostalih krvnika koji su silom nastojali i donekle uspjeli da uniste mirnu koegzistenciju naroda i narodnosti bivse jugoslavije i zbog cijeg djela su prolili krv stotine hiljada nevinog naroda Bosne i Herzegovine.

Medjutim, to hapsenje i sudjenje kao i ostala hapsenja koja ce ubrzo da slijede nebi trebala da se koriste kao retorika za ponovno raspaljivanje mrznje medju narodima Bosne i Herzegovine.

Sasvim suprotno, sudjenje djelotvorcima tog uzasnog krvoprolica, onima koji su direktno odgovorni za pakao kroz koji je prosla nasa Bosna, trebali bi da iskoristimo kao most zblizenja nasih naroda jer samo pojacavanje saradnje izmedju narada Bosne i Herzegovine moze da nas dovede do situacije u kojoj postojanje bilo kojeg entiteta postalo bi nepotrebno i cije bi postojanje sam narod doveo u pitanje.

Svaka direktna konfrontacija i raspaljivanje mrznje samo bi dovelo do utemeljavnja djela onih kojima ce sutra da se sudi.
Sa postovanjem pozdravlja vas

Miroslav S. D.
Mexico D.F.

KOMENTAR: Postovani gosp. Miroslave, za cjelovitost Bosne i Hercegovine mnogo je presudnije njeno politicko uredjenje, nego emocije izmedju njenih naroda. Emocije uopste nisu socioloska, nego pjesnicka i medicinska kategorija. S druge strane ravnopravnost i pravda jesu sociloske kategorije jer ravnopravnost i parvda jesu vazne za funkcionisanje drzave, a ne emocije.

Postoje drzave koje odlicno funkcionisu, mada u njima zive razliciti narodi. Vazno je da su svi gradjani ravnopravni pred zakonima drzave, sto u genocidnim entitetima nije slucaj.

Bitno je da Bosna i Hercegovina bude organizovana kao drzava gradjana sa kljucnim nadleznostima na drzavnom nivou. Dok god su kljucne nadleznosti na etnickim nivoima, bice i teznji ka raspadu.

Drugi razlog zasto se borimo za cjelovitu gradjansku BiH lezi u tome jer bi time bila zadovoljena pravda. Ne smije se dozvoliti da zlocin bude nagradjen, tada nema kraja zlocinu. I ovaj genocid se dogodio jer su prethodni genocidi bili zanemareni i nekaznjeni adekvatno.

Neki drugi citaoci nas pitaju: "Sto se ne bi podijelili, jer svakako se narod podijelio, te BiH nece vise nikad biti izmjesana kao prije." Medjutim, nije ni ta izmijesanost naroda bitna. Bitna je ravnopravnost pred zakonom na cijeloj teritoriji BiH svakog gradjanina BiH. I prije rata smo imali etnicki cistih mjesta u Bosni i Hercegovini (narocito u Hercegovini), ali je bitno da je svako bio kao gradjanin potpuno ravnopravan na svakoj stopi Republike BiH, i u Grudama i u Sekovicima i u Cazinu. Isto kao sto je svaki gradjanin Amerike ravnoptavan pred zakonom na svakoj stopi Amerike, a znamo da i u Americi imamo koliko hocete cistih bjelackih ili crnackih ili kineskih naselja itd.

Dva citaoca (Faruk M. i Fadil L.) su nam trazili da kazemo nas stav o nacionalnom pitanju u BiH, Bosanstvu i Bosnjastvu itd. Ta pitanja su u vezi sa ovom tamom, pa je zgodno da se nadovezemo. Mi smo o tome zauzeli stav prije mnogo godina, i slijedi jedan od nasih tadasnjih clanaka o nacionalnom pitanju u BiH.

________________________________


8. NACIJA I NAROD, BOSANSTVO I BOSNJASTVO

Izvor: Glasnik NKR BiH, br. 272 od 7. septembar 2003.

Primjetili smo da mnogi Bosansci i Hercegovci imaju veliku zbrku u glavi kada su u pitanju pojmovi kao: Nacija, Narod, Bosanstvo, Bosnjastvo, pa cemo probati na, sto je moguce kraci nacin, definisati ove pojmove.

NACIJA I NAROD, BOSANSTVO I BOSNJASTVO

NAROD: U svjetskoj socioloskoj terminologiji pod NARODOM se podrazumijeva etnicka skupina, tj. skupina ljudi koji imaju slicne obicaje, slicnu kulturu, religiju, jezik itd. Primjeri NARODA SU: Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Englezi, Kurdi itd. Na primjer Bosnjaci imaju svoje nosnje, svoja narodna kola, svoju kuhinju svoju religiju i, sto je NAJVAZNIJE, svoj subjektivni osjecaj pripadnosti Bosnjackom narodu. To Bosnjake karakterise kao poseban narod u odnosu na Srbe I Hrvate.

NACIJA: U savremenoj terminologiji nacija se identifikuje sa ISKLJUCIVO SA
DRZAVOM. Na primjer, etncki Meksikanac, kada dobije Americko drzavljanstvo posteje po NACIONALNOSTI AMERIKANAC. Ili npr. etncki Arapin koji je iz Alzira doselio u Francusku, kada dobije francusko drzavljanstvo postaje NACIONALNO FRANCUZ, mada je po narodnosti i dalje Arapin.

ISTO VRIJEDI I ZA BOSNU I HERCEGOVINU: SVAKI PRIPADNIK BOSNJACKOG, SRPSKOG, HRVATSKOG ILI BILO KOJEG DRUGOG NARODA, KOJI JE IMAO PA MU JE NEPRAVDNO ODUZETO ILI IMA BOSANSKOHERCEGOVACKO DRZAVLJANSTVO, JE PRIPADNIK BOSANSKOHERCEGOVACKE, ili skraceno BOSANSKE NACIJE.

Dakle, kada se kaze npr. Britanska nacija misli se na Veliku Britaniju kao drzavu i sve njene drzavljane ukljucujuci i etnicke Engleze, Skote, Irce, Arape, Indijce itd. Isto tako, kada se kaze Bosanska NACIJA, misli se iskljucivo na drzavu BiH i na sve njene DRZAVLJANE Bosnjake, Srbe, Hrvate, Rome, Jevreje itd.
_________________________________________


9. Vremena je sve manje!

Ako je RS djelo pojedinaca, onda ce se suditi pojedincima i na kraju osuditi i njihov proizvod, a ako je to pak htjeo "cijeli srpski narod", onda ce se suditi srpskom narodu (u Bosni) presudom doukinuti i to narodno (ne)djelo.

Hapšenjem Radovana Karadica je u stvari uhapšeno i njegovo jedino (prividno) politicko ostvarenje i ovosvjetsko (ne)djelo, Republika Srpska. Ostaje ipak da se pohapse (preživjeli) njegovi saradnici "s druge strane", bez kojih sve to što je snašlo Bosnu i bosanski narod od 1990 do danas, jednostavno ne bi bilo moguce izvesti ni teoretski, ni na papiru. Iskreno se nadam da ce ubrzo doci vrijeme u kojem ce se pred sud BOSANSKE PRAVDE izvoditi preživjele balije kao cetnicki i HVO saucesnici....

P. S. Volio bih da "neko" danas izvuce iz arhiva "SAOPŠTENJE ZA JAVNOST "BOSANSKE DEMOKRATSKE UNIJE", upuceno faksom sa šaltera na Pošti u Teslicu polovinom Aprila 1992 godine na adresu TV-Sarajevo i "Oslobodenje", u kojem se, poslije prvih granatiranja Sarajeva, na kraju teksta kaže kako zlocin nikada ne zastarijeva i da ce Radovan Karadic sa svojom SDS-bulumentom ipak na kraju odgovarati za sve što cini i što još namjerava da pocini po Bosni...! Za predsjednika BDU - Agic Nurija

Agic Nurija - Uppsala/S
___________________________________


10. SLIKE KARADZICEVIH KLONIRANIH POLITICKIH POTOMAKA

http://republikabih.net/

****************************************

No comments: