Wednesday, December 3, 2008

#542 Holbrooke otkrio tajnu ko je tvorac Republike Srpske

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

14. april 2007.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 542

SADRZAJ:

1. DOM NARODA JE SADA PRESUDAN U ODBRANI DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE !

2. Špiric zna da ce zakoni o reformi policije proci i u Domu naroda

3. Holbrooke otkrio tajnu ko je tvorac Republike Srpske

2. STA JOS TREBA DA SE DOGODI DA BOSNJACI SHVATE KO JE ALIJA?!

4. VRATILI STE KONTINUITET DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE U NJENIM POVIJESNIM GRANICAMA

5. NARODNA STRANKA ZA BOLJITAK TRAŽI OSTAVKE CELNIKA STRANKE ZA BiH I SDA

6. GRADJANI BiH IZ FRANCUSKE VIJECU NARODA: ZAUSTAVITE PROPAST NASE ZEMLJE

7. IZOSTALA CERICEVA OSUDA LEGALIZACIJE GENOCIDA

8. PREMIJERA DOKUMENTARNO-IGRANOG FILMA „VANZEMALJCI IZNAD SARAJEVA“

9. CITAVA GERGA STIZE U SAINT LOUISE

10. ANKETA STA GRADJANI BiH MISLE O "REFORMI" POLICIJE

11. Kostajnica: Kako nam je Hrvatska otela zemlju

12. SA UZITKOM CITAOMO KAKO JE HRVATSKA PRIPITOMILA KOSTAJNICKE CETNIKE

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. DOM NARODA JE SADA PRESUDAN U ODBRANI DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE !

Autor: Sven Rustempašic

Sarajevo, 13. april, 2008. – Velikodržavni fasisticki projekti usmjereni protiv države Bosne i Hercegovine i njihovi jataci sada strepe da bi se u Domu naroda Bošnjaci preko Kluba Bošnjaka mogli pozvati na zakonom omogucenu ¨zaštitu vitalnog nacionalnog interesa¨ i tako odbiju da ozakone policiju Republike srpske. To je Bošnjacima otvorena opcija, jer je policija RS nad njima izvršila genocid i jezive ratne zlocine, što je presudio i Svjetski sud, vrhovni pravni organ UN! Tu SBiH ima samo jednog delegata, a SDA tri; a kada se potegne pitanje zaštite nacionalnog interesa i zatraži primjena Presude Svjetskog suda u domenu Konvencije o sprjecavanju i kažnjavanju zlocina genocida i ostalih segmenata iz te Presude po pitanju ratnih zlocina, kao i niza presuda sa Tribunala, glasovi i ne moraju biti presudni -- jer prednost ima vitalni interes jednog naroda, Bošnjaka. Tomu se niti OHR, niti EU, niti bilo koja država, ne mogu i nece zvanicno usprotiviti. Dakle, sve je u rukama Predsjednika i Glavnog odbora SDA.

Predsjednik SDA Sulejman Tihic je 11. aprila sat vremena za TV99 pravnicki precizno obrazlagao da je obavljeno glasanje u Parlamentu BiH porazno po državu BiH; da legalizira policiju RS i nosi mnoge druge nevolje; da bi konacno usvajanje tog zakona bilo nepovratno, a da ujedno prejudicira i ustavna rješenja ka ¨cementiranju¨ Republike srpske i razbijanju države Bosne i Hercegovine. Dakle, ponovio je sve što je u proteklim danima državnicko-patriotskim tonom govorio i press saopcenjima SDA napisao javnosti, kao i njegov Ministar Tarik Sadovic (SDA).

Ovu totalnu amnestiju policije RS, unutar SDA jedino otvoreno odobrava Bakir Izetbegovic. Ali, taj bi se pro-cetnicki Izetbegovicev glas u SDA mogao ugušiti nakon što je Sulejmanu Tihicu udruženje SUBNOR-a Kantona Sarajevo, koje njeguje antifašisticku i državnicku tradiciju BiH, dalo veliku potporu visokim priznanjem kao borcu protiv fašizma. Tihic to priznanje doista nije zaslužio, pa se ono može posmatrati kao signal i ogromna podrška da on sprijeci ozakonjenje policije RS i time stane u obranu države Bosne i Hercegovine kao antifašisticke, antinacisticke tvorevine iz ZAVNOBiH-a!

SDA može u Domu naroda osigurati zaštitu vitalnog interesa bošnjackog naroda i svih državi BiH odanih Bosanaca i Hercegovaca! U Parlamentu je Sadik Ahmetovic (SDA) prije glasanja dao slicnu izjavu pozivajuci da BiH potpiše SSP, a da se zatim napravi sveobuhvatna reforma.

Naslovnica velikosrpskog propagandnog organa ¨Dnevnog Avaza¨, osvanula je 12. aprila zabrinuta da bi SDA mogla stati u zaštitu Bošnjackog naroda i države Bosne i Hercegovine (a i boravak Richarda Holbrooke-a je povezan sa time da se ¨pogura¨ genocidna policija RS do kraja).

Sada ce se u Domu naroda konacno vidjeti da li SDA blefira ili je iskrena u svom odbijanju da ozakoni policiju RS. U Domu naroda ce SDA pokazati da li doista štiti Bošnjake, njihovu cast i maticnu državu BiH ili ce svojom pasivnošcu amnestirati cetnicku policiju od Presude Svjetskog suda za sav pokolj kojega je sprovela 1992-1995, pogotovo nad Bošnjacima. Popravnog ispita nema -- u Domu naroda ce se zauvijek pokazati stvarni stav i obraz SDA!
______________________________________


2. Špiric zna da ce zakoni o reformi policije proci i u Domu naroda

Predsjedavajuci Vijeca ministara BiH Nikola Špiric izjavio je danas u Bijeljini da vjeruje da ce zakoni o reformi policije u BiH biti usvojeni u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, te da postoji velika šansa da ce BiH do kraja mandata ovog vijeca ministara moci da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom (EU).

Špiric je naglasio da ne misli da ce na sjednici Doma naroda biti novog uvjetovanja.

"Sve nas u BiH tek nakon potpisivanja Sporazuma s EU ceka izazovan posao i poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma to je najbitniji sporazum za BiH", dodao je predsjedavajuci Vijeca ministara BiH.

On vjeruje da ce BiH nakon tog sporazuma veoma brzo biti u prilici da ispunjava ono što jesu evropski standardi, jer to znaci i priliku da se koriste pretpristupni fondovi, rast investicija, nova radna mjesta te rast placa i penzija.

Objavljeno 14.04.2008. u 16:45 -- (FENA)

KOMENTAR: Sulejman Tihic i Glavni odbor SDA igraju drsku ¨predstavu za narod¨ koju je u prethodnim Glasnicima NK RBiH raskrinkao, objasnivši citaocima da je SDA u Parlamentu BiH glasala protiv legalizacije cetnicke policije zato što glasovi SDA doista NISU bili potrebni -- dok se, kako se Špiric u svoje jatake uzda, ocekuje da u Domu naroda gdje glasovi SDA doista JESU potrebni, SDA odn. Klub Bošnjaka pustiti da se desi kapitulacija države BiH i totalna amnestija policije RS od Presude Svjetskog suda.

Naime, u Domu naroda SDA odnosno Klub Bošnjaka može glasati protiv polcijskih zakona, sto ima snagu veta, i cime bi bio zasticen vitalni nacionalni interes bošnjackog naroda i ostalih odanih gradjana BiH, žrtava agresije, genocida i ratnih zlocina¨, prema presudi Svjetskog suda. Ali, pošto Nikola Špiric zna ko je doista Tihic -- on sa razlogom ocekuje da ce SDA odn. predstavnici Bošnjaka u Domu naroda i odobriti amnestiju cetnicke policije i njenih zlocina, te je tako ¨cistu¨ kao i RS, uvesti u Evropu.

S. R.
_______________________________________________________


3. Holbrooke otkrio tajnu ko je tvorac Republike Srpske

Objavljeno 12.04.2008. u 22:31

Holbrooke je na press konferenciji istaknuo i da je svjestan da Daytonski sporazum nije savršen te da u njemu postoje mnogi propusti, ali i da postoji prostor za njegovu nadogradnju u propisanoj proceduri i kroz konsenzus sva tri naroda.

Americki diplomata buducnost BiH vidi u Evropskoj uniji, jer je to, naveo je, najjednostavniji nacin da zemlja ostvari svoje ekonomske potencijale i prošlost ostavi za sobom. Kazao je i da ništa ne bi smjelo da BiH zaustavi na putu ka EU, upozorivši da pojedinci koji zagovaraju nezavisnost RS-a dugorocno odmažu BiH.

Komentirajuci pitanja u vezi s imenom RS-a, Holbrooke je kazao da je ime tog bh. entiteta „dogovoreno dva mjeseca prije potpisivanja Daytonskog sporazuma, tacnije u septembru u Ankari, kada je na to dao svoj pristanak predsjednik BiH Alija Izetbegovic“.

Holbrooke je dodao i da Milorad Dodik predstavlja neku drugu RS u odnosu na one ljude koji su je kreirali na Palama 1992. godine", i misli, "da bi bilo bolje da je to ime drugacije“.

„To je moje licno mišljenje i ja ne sugerišem promjenu“, naveo je on.

Premijer RS-a Milorad Dodik je Holbrookeu prenio stav da RS podržava Daytonski sporazum, evropski put BiH, ali je „isto tako odlucna da više nego ikada traži jasnu poziciju RS-a u BiH“.

„RS je danas u svakom pogledu stabilniji i prosperitetniji dio BiH, te je gotovo 100 posto provela imovinske zakone, odnosno vratila imovinu predratnim vlasnicima, i da kao takva svim svojim gradanima garantuje punu bezbjednost“, ponovio je Dodik.

Holbrooke se jucer po dolasku u Sarajevo susreo s predsjedavajucim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžicem, nakon toga i sa clanom Predsjedništva BiH Željkom Komišicem, a zatim i sa drugim bh. zvanicnicima i predstavnicima politickih stranaka.

(FENA)
____________________________________________


2. STA JOS TREBA DA SE DOGODI DA BOSNJACI SHVATE KO JE ALIJA

Vec 15 godina Nacionalni kongres Republike BiH ponavlja da niko Aliji nije "zavrtao ruke" da potpise podjelu BiH, nego da su medijatori iz svijeta predlagali ono za sto su znali da ce prihvatiti obje strane.

Alija i Haris i drugi izdajnici su za svoje izdaje nalazili opravdanja u svjetskim medijatorima, koji su samo kreirali svoje prijedloge u skladu sa tokom pregovora izmedju Alije i Radovana.

Bezbroj puta je do sada istina izbijala na vidjelo, ali evo da jos jednom objavimo svjedocenje samoga Holbrooka, koji eto rece da je RS dogovrena mnogo prije Daytona. Istina on kaze da je u Turskoj dogovoreno ime "Republika Srpske", medjutim to implicira da je dogovorena i podjela BiH, mnogo prije Daytona i bez "zavrtanja ruku", jer zasto bi se dogovaralo ime, ako vec ranije nije bila dogovorena cetnicka tvorevina u BiH.

M. B.

____________________________________________


4. VRATILI STE KONTINUITET DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE U NJENIM POVIJESNIM GRANICAMA

Sarajevo, 11. 04. 2008. Tihic sa predstavnicima SUBNOAR

Danas je u SUBNOAR Kantona Sarajevo predsjedavajucem Doma naroda i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedniku SDA uruceno priznanje za trajno promoviranje ideja i vrijednosti antifašizma, koje mu je dodijeljeno u povodu 6. aprila – Dana oslobodenja Sarajeva.

U razgovoru sa predstavnicima SUBNOAR, Tihic je istakao historijsku ulogu i vrijednost antifašisticke i narodnooslbodilacke borbe u periodu 1941-1945 za slom fašizma kao najmracnije ideologije u povijesti covjecanstva. „Vaša borba“, istakao je Tihic, „imala je još jednu za Bosnu i Hercegovinu, njene narode i gradane, presudnu ulogu jer je odlukama ZAVNOBiH vracen kontinuitet državnosti i udareni temelji suverenoj državi Bosni i Hercegovini u njenim povijesnim granicama.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995, SUBNOAR i njegovi clanovi prvi su, zajedno sa ostalim bh. patriotima, stali u njenu odbranu. Njima je odmah bilo jasno da je u Bosni i Hercegovini, na samom pragu 21. stoljeca, fašizam uskrsnuo i to u svom najgorem obliku. Ta bolna spoznaja potvrdena je presudom Medunarodnog suda pravde u Den Hagu. Kojoj je utvrdeno da je nad Bošnjacima Srebrenice pocinjen genocid, te brojni masovni i sistematski ratni zlocini i progoni nesrpskog stanovništva diljem Bosne i Hercegovine.

Tihic je dalje dodao kako je ponosan na svoje antifašisticko opredjeljenje te da mu je ovo priznanje posebno važno. „Iz njega cu crpiti dodatnu snagu da i ubuduce, na temeljima antifašizma, jednakosti i medusobnog uvažavanja razlicitosti bh. društva radim na izgradnji i jacanju naše domovine Bosne i Hercegovine – države ravnopravnih naroda i gradana. To je jedina buducnost Bosne i Hercegovine jer su Evropska unija, Sjedinjene Americke Države i cijeli demokratski svijet sazdani na ideji antifašizma i jednakih prava za sve pojedince“.

KOMENTAR: Uzivajuci u ulozi patriote, Tihic je zaista pokupio dosta poena. Medjutim, ako legalizacija cetnicke policije prodje pored njega i u Vijecu naroda, onda cemo znati da je ovo sve bila Tihiceva gluma i da su sva priznanja nezasluzena. Tada Tihic postaje gori izdajnik i od samoga Silajdzica, nista mu ne vrijedi ova prolazna slava. Sto vise poleti, nize ce pasti.

M. B.
______________________________________

5. NARODNA STRANKA ZA BOLJITAK TRAŽI OSTAVKE CELNIKA STRANKE ZA BiH I SDA

Objavljeno: 13. Apr 2008. 06:04:27

Narodna stranka Radom za boljitak zatražit ce ostavke predsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Harisa Silajdžica, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihica, te federalnog premijera Nedžada Brankovica i ministra za boracka pitanja Zahida Crnkica, odluceno je danas na sjednici Predsjedništva Narodne stranke Radom za boljitak održanoj u Goraždu.

Kao razlog za ostavke, clanovi ove stranke navode svoje neslaganje u vezi usvojenih zakona o reformi policije i pravima demobilisanih boraca.

Predsjedništvo Narodne stranke Radom za boljitak smatra da celni ljudi Stranke za BiH i Stranke demokratske akcije Haris Silajdžic i Sulejman Tihic nisu postupili u interesu gradana BiH u vezi usvojenih zakona o reformi policije.

Predsjednik Stranke Mladen Ivankovic Lijanovic i dopredsjednik Mersed Šerifovic kazali su da je Stranka demokratske akcije (SDA) prije godinu dana propustila priliku za usvajanje zakona o reformi policije, dok je Stranka za BiH sada glasala za, kako su istakli, novi nakaradni prijedlog, dodajuci da se na ovaj nacin varaju gradani BiH.
(FENA)
______________________________________

6. GRADJANI BiH IZ FRANCUSKE VIJECU NARODA: ZAUSTAVITE PROPAST NASE ZEMLJE

13. april 2008

Potovana gospodo,

Danas vam se obracamo sa uvjerenjem da cete obratiti paznju na nas appel : zaustavite legalizaciju policije kao i RS u Domu naroda, 16-og aprila.

U ime svih Drzavljana zaustavite propast nase zemlje uvjereni smo da ste u mogucnosti i da je Republika Bosna i Hercegovina u Vasim rukama.

Mi smo misljenja da je krajnje vrijeme da se zaustvi raspad nase zemlje i popustanje kao i odobravanje Genocidnoj RS da nam kroji sudbinu.

Svi ljudi koji vole svoju zemlju mogu zivjeti zajedno ako nam to dazvole oni koji nam upravljaju istom, Prestanimo vise sipanja pijeska u oci narodu koji je na kraju iscrpljenosti.

Dosta izdajica, njih treba da je sramota sta nam rade, a to smo mi svi krivi, jer smo dozvolili da rade kako im odgovara svi bez obzira. Nasi odgovorni sta rade zna se, unistavaju Drzavu u cije ime pitamo se ?…

Dosta vise lazi, pokusajte da spasite sto se jos moze ! Hocemo i mi da zivimo kao ostali svijet normalnim zivotom.

Od vas ocekujemo, da svojim razumom i odgovornoscu vodite drzavu RBiH i za sve gradjane i sve etnicke grupe u Republici Bosni i Hercegovini u ljepsu buducnost a ne u propast.

S postovanjem

Sadija Ombasic

Presjednik S.S.V.D.S –P.P.P.S , Pariz, 16. 12. 2007

_____________________________
Coordinateur du Réseau « Justice Internationale Srebrenica »
6 Square Villaret de Joyeuse 75017 Paris
Tél. : 33. (0) 1.44.40.08.41 Fax : 33. (0) 1.45.74.22.84 www.ssvds.org Présidente : Sadija OMBASIC Secrétaire : Julie Wornan Trésorier : Stéphane Mallene
______________________________________


7. IZOSTALA CERICEVA OSUDA LEGALIZACIJE GENOCIDA

Kao što smo mi godinama pratili i komentirali, gotovo da nema politicke, kulturne, državne, ustavne, a dakako i vjerske teme, koju nije komentirao Reis-ul-ulema Mustafa Ceric. Gdje je sada njegov komentar, gdje je sada njegov glas, njegova inicijativa da se Bošnjaci pozovu na ¨zaštitu nacionalnih interesa¨ u Domu naroda, te da ne dozvole da se policija RS legalizira jer je poklala, pobila, ranila, premlatila, silovala, izgladnjivala i protjeravala upravo najviše i ciljano Bošnjake, pa medju njima i stotine hiljada muslimana, koje Reis Ceric navodno stavlja u zaštitu i koje, navodno, svugdje u zemlji i po svijetu predstavlja?!

Zatim, gdje je sada Smail Cekic i njegov odn. SDA-ov, neki institut za istraživanje ratnih zlocina i zlocina genocida. Gdje je sada Amor Mašovic (SDA) koji godinama istražuje ratne zlocine i zlocin genocida i staje ispred tih žrtava na javnu scenu u zemlji i inozemstvu? Gdje su sada brojne organizacije logoraša (npr. Irfan Ajanovic), i ostale udruge, nevladine organizacije, humanitarne organizacije itd.?! Sve je to udba iskontrolisala, postavila svoje ljude na celo svih tih organizacija, i potpuno nas ugusila.

S. R.
______________________________________


8. PREMIJERA DOKUMENTARNO-IGRANOG FILMA „VANZEMALJCI IZNAD SARAJEVA“

21.aprila u Domu mladih Skenderija

Piše: SEAD ZUBANOVIC

21.Aprila u sarajevskom „Domu mladih“ Skenderija održace se premijera Dokumentarno-igranog filma „Vanzemaljci iznad Sarajeva“.

Film je realizovan u produkciji RTV Bostel, a njegovi autori su Avdo Huseinovic i Muamer Kerla. U pitanju je dokumentarac o proslavljenim komandnatima rahmetli Enveru Šehovicu i rahmetli Safetu Zajki, njihovim herojima, velicanstvenim pobjedama od Pofalicke bitke do velikih pobjeda u rejonu brda Žuc, Naselja heroja Sokole i slobodne vogošcanske teritorije.

-Ovo je naša bogda otmice od zaborava najsvjetlije povijesti grada Sarajeva.
Zajkine i Šehoviceve gazije su tokom 1992. i 1993. godine osvojili 12,5 kilometara teritorije.

Kada se uzmu okolnosti koje su vladale u opsjednutom Sarajevu, kada se prvo sa oskudnim oružjem presjekla namjera JNA i Karadžicevih zlocinaca da linijom Vogošca-Žuc-Pofalici-Kasarna Maršal Tito-Grbavica –Vraca, 16.maja 1992. godine Pofalickom bitkom presijece grad na dva dijela, što bi za kratko vrijeme znacilo i njegov pad, pa do osvajanja dominantnih kota na Žuci koje je JNA zauzela još na pola godine prije rata, vidi se da se radilo o „ober herojima“ za koje je poznati ratni izvještac Šefko Hodžic izjavio da ih je doživio kao „vanzemaljce“, što nam je i poslužilo za samu ideju filma-kaže Muamer Kerla, jedan od autora.

Film ce po prvi put kroz autenticne video i tonske zapise, kao i kroz izjave preživjelih komandanata i ratnika otkriti pojedinosti „fenomena oslobadanja Žuci“.

Najveca kota na ovoj vrleti poznata kao Kota 850,koja je dominantna nad svim dijelovima Sarajeva kroz povijest je bila neosvojiva za mnoge vojske.
-Legenda kaže da koja god je vojska prva zauzela Kotu 850, da je do kraja rata nije gubila.Prvi put u istoriji je izgubio Ratko Mladic,iako je nekoliko puta pokušavao vratiti ispalivši na stotine hiljada granata na mali prostor koji se cijeli normalnim pješackim hodom može preci za sahat vremena.U pokušaju da vrati „Žuc“ Mladic sa vogošcanskim zlocincima Brankom Vlacom(upravnikom logora „Bunker“ u Vogošci), Nikolom Poplašenom i lokalnim mafijašima po prvi put je koristio „živi štit“ u kojem su vogošcanske logoraše gurali ispred sebe,gdje ih je na desetine poginulo i ranjeno.I danas veliki broj preživjelih ratnika sa Žuci ima nevidene traume od tih ofanziva, kada su braneci Sarajevo morali pucati i na svoje sunarodnjake u „živom štitu“-prica nam Avdo Huseinovic, autor scenarija.

Kerla i Huseinovic napominju i sljedece karakteristike vezane za Žuc i to da je Sarajevo u ovim bitkama po prvi put u svojoj povijesti odbranjeno, da je na Žuci poginulo braneci Sarajevo preko 100 boraca srpske nacionalnosti, da je najveci broj dobitnika ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ u Armiji BiH pripao ratnicima Prve slavne i Druge viteške brigade koje su osvajale i odbranile Žuc, da su na Žuci ginuli mladici iz svih krajeva Bosne, Hercegovine i Sandžaka, da je na Žuci zarobljen prvi tenk na sarajevskom ratištu, da su na Žuc napadali placenici iz Srbije, Rusije, Rumunije, da je u najvecoj ofanzivi na grad Sarajevo u rejonu Golog brda na Žuci tokom cijelog jula 1993. godine kada je poginuo komandant Enver Šehovic izravno komandovao Ratko Mladic, te da dobar dio današnjih ulica, kasarni, stadiona, škola nose po herojima sa Žuci Safetu Zajki, Enveru Šehovicu, Safetu Isovicu, Hakiji Mrši, Fadili Odžakovic Žutoj, Ejubu Delalicu, Rokiju Kavazovicu, Smaji Šikalu, Ferizu Tumbulu, Jasminu Isanovicu Žutom, Remziji Veji, Izetu Delicu, Rasimu Kelemišu Didi, Rudi Tomicu, Fehimu Agicu Agi,Refiku Kobiljaku Gagiju...
---------

KOMENTAR: Alija Izetbegovic, kao i svaki drugi Srbin je slijepo vjerovao u nepobjedivost "srpske armije i srpskih junaka". Zato je nama islo tako dobro na bojnopm polju, dok Alija nije obracao paznju na Armiju BiH. Medjutim, kada je shvatio da Armija Republike BiH pobjedjuje, onda su pocele spletke i rasturanje odbrane iznutra, smjene i likvidacije komnadanata, izdajnicki pregovori kojima su cetnicima vracane vec oslobodjene teritorije, izdajnicki potpisi kojim su legalizovali cetnicki ciljevi.

I tako, dosli smo do tacke da je cetnicka policija, bez ispaljenog metka pobjedila i uskoro legalizovana u Predstavniskom domu Bosne i Hercegovine, zahvaljujci Alijinim kadrovima? Uzalud su toliki heroji zivote dali, nikone kmoze pobjediti izdaju u vlastim redovima.

M. B.
_______________________________


9. CITAVA GERGA STIZE U SAINT LOUISE

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Koliko se izdajnici boje istine koja sve vise uzima maha medju BH gradjanima sirom svijeta najbolje pokazuje cinjenica da se cijela izdajnicka gerga spremila na put za Ameriku, slucajno bas poslije nedavnog proglasa KBSA u kojem se trazi od poslanika Skupstine BiH da ne legalizuju policiju Republike srpske. Dakle, na najmanji znak da bi se KBSA mogao otrgnuti kontroli udbasa, dzipili su preko okeana licno i bosnjacki clan predsjednistva Silajdzic, i ministar vanjskih poslova Alkalaj, cak i vrhovni vjerski poglavar Ceric.

Nadamo se da Bosnjaci iz Saint Louisa nece zaboraviti izdaju kojom se potpuno unistava presuda za genocid i nagradjuje genocidna policija RS.

Nadamo se da ovaj put u KBSA nece preovladati ulizice, da su makar nesto naucli o dostojanstvu i slobodi i slobodnom duhu, ziveci sve ove godine medju slobodnim ljudima, Amerikancima.

Slijedi oglas o susretima Bosnjaka Sjeverne Amerike, pa ko voli nek izvoli.

NAJVECI DOGADJAJ BOSANSKOHERCEGOVACKE DIJASPORE 13. TRADICIONALNI SUSRETI BOSNJAKA SJEVERNE AMERIKE

U GRADU SA NAJVECIM BROJEM GRADJANA BIH U DIJASPORI – ST. LOUIS 23 – 26. MAJ 2008

SA SPECIJALNIM GOSTIMA IZ BIH

- DR. HARIS SILAJDZIC, PREDSJEDNIK PREDSJEDNISTVA BIH

- DR. MUSTAFA EF. CERIC, REISU-L-ULEMA IZ BIH

- SVEN ALKALAJ, MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BIH

- PROF. DR. SUAD ARNAUTOVIC, PREDSJEDNIK CENTRALNE IZBORNE KOMISIJE
________________________________________


10. ANKETA STA GRADJANI BiH MISLE O "REFORMI" POLICIJE

http://www.sarajevo-x.com/ankete/386

Indikativno je da potpuno isti procenat ljudi glasa portiv polcije, kao sto je glasao da je Silajdjic gori ili isti izdajnik kao Abdic, kao sto je Glasao za Silajdzica kada smo mislili da se pokajao i postao patriota, a to je 2/3, oko 67%.

Dakle, imamo 2/3 gradjana koji su patriotski raspolozeni, ali ona 1/3 apsolutno drzi sve konce vlasti.

_________________________________________


11. Kostajnica: Kako nam je Hrvatska otela zemlju

Piše: Asim Bešlija

Opcina Kostajnica samo je jedan od primjera kako slaba država, nesposobno državno rukovodstvo i politicari zainteresirani samo za profitabilnu politiku, gradjanima cine samo štetu. Gradani ove opcine najbolje su to osjetili tako što je dopušteno da Hrvatska doslovno useli na bh.teritoriju, i to nakon što joj je država BiH poklonila svježe izgradjen most. Prica krece od mosta koji je tokom rata bio srušen izmedju hrvatske i bosanske Kostajnice. BiH je podigla kredit od milion eura i u korist obje države obnovila most koji se, korak po korak, našao na teritoriji susjedne države.

Zajednicki granicni prelaz – hrvatska zemlja?!?

2002. godine dogovoreno je otvaranje zajednickog granicnog prelaza zbog toga što je prostor na obje strane rijeke Une, hrvatskoj i bosanskoj, izuzetno uzak ali ga je ipak bilo više na bosanskoj. Tu, odmah pored starog grada Kostajnice, postavljene su kucice sa granicnom policijom. No, vremenom, hrvatska država je sav pojas koji je inace na bosanskoj zemlji stavila pod vlastiti nadzor. Na stari grad je izvješena hrvatska zastava a stanovnicima Kostajnice, mjesta od nekoliko hiljada stanovnika, zabranjeno je da idu na svoju zemlju, osim preko granicnog prelaza. Po sredini polja iskopani su kanali kako ljudi koji su decenijama tako radili, ne bi više mogli direktno od svojih kuca ici pravo prema svojim njivama.

Sada svaki put kada obraduju zemlju, sa validnim papirima moraju na granicni prelaz, kako za sebe tako i za poljoprivredne mašine, pa onda na posao.

Sve se ovo dešava u pravnom vakuumu kada granicna linija nije iscrtana, nema granicnog kamena, i kada su jedine žrtve neriješene situacije gradani BiH. Granica hrvatske se tako uselila gotovo u centar ove male opcine.

Hrvatska nas hapsi na našoj zemlji

Nacelnik opcine Bosanska Kostajnica Drago Bundalo navodi da je granicni prelaz otvoren kako bi gradani iz obje države lakše komunicirali, trgovali, dakle, iz najboljih namjera. Hrvatska je to, prema njegovim rijecima, iskoristila da pocne provoditi svoje zakone na našoj zemlji. Tako su pocela hapšenja naših državljana koji su na svoja polja išli mimo granicnog prelaza.

"Da bi hrvatski policajac hapsio gradanina BiH, on treba sa sobom da vodi geometra koji ce mu objašnjavati gdje može hapsiti a gdje ne", objašnjava nacelnik Bundalo jedinu varijantu po kojoj se može dešavati ovo što se dešava.

Hrvatska je od Bosanske Kostajnice prisvojila kanalizacioni i elektro sistem, a put M 14 prema Kozarskoj Dubici, koji je tranzitni put pored Kostajnice, izgraden je do pola jer Hrvatska ne dozvoljava dalje, tvrdeci da se radi o njenoj zemlji.

Uz ovo, gradska plaža na koju su gradani Kostajnice godinama išli na kupanje, smještena odmah ispod starog grada, vec 6 godina im je nedostupna. Hrvatska uz sve, obnavlja i stari grad kao da se radi o de fakto njenom vlasništvu.
________________________________


12. SA UZITKOM CITAOMO KAKO JE HRVATSKA PRIPITOMILA KOSTAJNICKE CETNIKE

Interesantno kako su se sada Kostajnicki cetnici sjetili "drzavne granice Bosne i Hercegovine", iste one drzave koju tako nemilosrdno ruse.

Interesatno kako sada nadjose Bosnjaka, pored tolikih kostajnickih Srba da pise o ugorzenosti "gradjnana Bosne i Hercegovine" od strane hrvatskih granicara, a ne o ugrozenosti gradjana "Srpske".

Jos je intersantnije kako isti oni cetnici koji izigravaju silu kada su Silajdzic, Tihic, Covic, Ljubic, Jovic u pitanju, bleje ko ovce kada su slobodni ljudi, hrvatski graniocari s druge strane. Jer, cetnici su uvijek bili hrabri kada su isli na nejac ili kada bi im s druge strane nastupali samo sparing partneri, njihovi udbasi u namjestnom igorkazu. Medjutim, kada se sretnu sa muskarcima, tamo gdje nema Silajdzica i Tihica, e onda "prpa bato", guraj balije u prve borbene redove da kupe metke.

Dr. Muhamed Borogovac

**********************

No comments: