Tuesday, December 2, 2008

#525 BOSNA I HERCEGOVINA SE DIJELI U SRIJEDU 20 februara 2008.

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

19. februar 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 525

SADRZAJ:

1. BOSNA I HERCEGOVINA SE DIJELI U SRIJEDU 20 februara 2008.

2. RE: SILAJDZIC I BELKIC

3. OVO JE NEVJEROVATNO KOJIM BUDALAMA NAS SMATRAJU

4. Zakoni o policiji dobili zeleno svjetlo

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. BOSNA I HERCEGOVINA SE DIJELI U SRIJEDU 20 februara 2008.

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Tek sto smo distribuirali Glasnik br. 524 saznali smo kljucnu informaciju koju moramo proslijediti do gradjana Bosne i Hercegovine prije Srijede. Nesto od toga je objavio SAN, sa istim naslovom, medjutim mi smo saznali nove detalje.

Prevara koja se dogodadja ovih dana sa "reformom" policije i koja ce biti finalizirana sutra, u srijedu 20. februara 2008., je u sustini slijedeca:

Predstavnici Stranke za BiH (npr. Belkic) i SDA (npr. Dzaferovic) glasaju ZA "reformu" tamo gdje bi je mogli zaustaviti, s time sto se spremaju da glasaju protiv reforme tamo gdje ce biti "preglasani". Tamo gdje znaju da ce biti preglasani oni ce glasati "protiv" i tako ce imati neko opravdanje pred narodom da nisu izdali, da su bili "preglasani". Medjutim, buduci da SDA i SBiH imaju dovoljno glasova da NE budu preglasani Tihic, Silajdzic i Dodik su smislili slijedecu igru:

SDA i SBiH ce biti navodno protiv "reforme", ali protiv razlicitih dijelova "reforme". Silajdzic i SBiH ce toboze traziti da se usvoje njihovi "amandmani" po kojima bi se nekada u buducnosti, novim ustavom regulisalo kako ce novoformirani policijski organi BiH uticati na lokalne policije, tj. na Policiju RS. Medjutim, njihovi amandmani ce biti odbijeni, oni ce biti preglasani od ostalih ukljucujuci SDA, SNSD itd.

Isto tako SDA ce predloziti svoje amandmane, a to je da ODMAH, nevezano za novi ustav, bude definisano kako ce novoformirani policijski organi na nivou BiH uticati na lokalne policijske organe. Medjutim, i oni se biti "preglasani" od ostalih, ukljucujuci SBiH SNSD itd.

Tako ce i SBiH i SDA, tj. Siljadzic, Tihic, Belkic, Dzaferovic, Izetbegovic itd. imati neku odsutpnicu pred narodom da toboze nisu izdali da su oni drugi krivi sto nisu usvojeni njihovi amandmani kojima bi bila spasena drzava.

Zato im je trebala ova iscenirana nagla "svadja" ismedju Tihica i Silajdzica i navodni "rascjep" koalcionih parnera, da bi mogli odvojeno glasati jedni protiv drugih, dok i jedni i drugi glasaju u korist RS. Dakle, planirano je da "reforma" prolazi bez i jednih i drugih amandamana, 100% u korist RS.

Na djelu je klasicna prevara koju cesto vidimo na Sarajevskim ulicama, gdje jedan od prevaranata "valja" sibice, a ostali prevaranti toboze igraju protiv njega, dok u stvari svi oni igraju protiv zrtve, koju zovu "papak" ili "seljak".

U ovoj igri, "papci" i "seljaci" smo mi, "glupi Bosanci", gradjani Bosne i Hercegiovine, u prvom redu Bosnjaci, dok Dodik valja sibice, a Hare i Tihi toboze igraju protiv njega.

Jedini problem smo im mi iz NKRBiH koji vidimo sta oni rade, i donekle su ih malo iznenadile demonstracije gradjana Sarajeva.

Medjutim, demonstracije su stavili pod svoju kontrolu posredstvom portala sarajevo-x. Naime, originalnim organizatorima iz pokreta Dosta i Grozd je na diskretan nacin priprijeceno da ce zavrstit u zatovu, i oni su se prepali pa su ustuknuli i prepustili vodjstvo webmasreima sarajevo-x, gdje su glavni Dario i "MirCerka", koji su potpuno u sluzbi RS. Sarajevo-x je revolt gradajana sa stanjem u drzavi usmjerio na veoma limitiran krug "pitanja". Vec je usvojeno da se "mirne" demonstracije "ne politiziraju"?! Cemu sluze demonstracije bez politike?

Dakle, igra sibicara se moze zavrsiti. Bosna i Hercegoviana sutke pada u srijedu. Bice demonstracija u subotu, ali mozda proitiv nekih "huligana" ili nekih trecerazrednih sarafa vlasti, ali ne i za ocuvanje domovine, osim ako se gradjani na ulici ne otmu kontroli cetnickih agenata, kao sto su se oteli prosle srijede.

__________________________________________

2. RE: SILAJDZIC I BELKIC

U pravu ste za Belkica i Harisa... nocas na Temi Plus u 22 na BH1 Bakir Izetbegovic pred sami kraj promrmlja kao komentar da je on "cuo da evo da je SBiH promjenila stav za srijedu". Sve u poluglasu, i to nakon sto voditeljica nije mogla povjerovati jeli dobro cula (a nastojala iscupati ko kljestima).

Haris bio gost na Kantonalnoj TV sat vremena i tulio price o nedjeljivosti BiH, referendumu RS za otcjepljenje, kako ce on sutra na sjednici predsjednistva staviti veto na sporazum s pravoslavnom crkvom jer da "ta crkva za razliku od Vatikana nije drzava". Sad se sjetio prepisivati iz Glasnika, naravno uvijek prava tema u pogresno vrijeme.

Nazva neka zena kaze: "G. Silajdzicu vi fino govorite, ali sta vi CINITE da nas zastitite od RS? Oni danas pale nasu zastavu u BL..." Nije nista smisleno odgovorio, isto kao ni gledaocu koji podje da pita o srijedi i reformi policije, ali ga voditelj prekide i promijeni temu... Pokusavo sam zvat u program ali bezuspjesno...

Amar Delic

__________________________________________


3. OVO JE NEVJEROVATNO KOJIM BUDALAMA NAS SMATRAJU

Dzaferovic sad glasao "ZA" reformu na Ustavno-pravnoj komisiji sa obecanjem da ce ubuduce glasati protiv!? Kaze da je u redu da ode na parlamentarnu raspravu zato sto ispunjava uslove za to, i da je to stav SDA, ali javni stav SDA, koji se vec danima vrti u svim medijima, je bas da ne ispunjava uslove zato sto nije ispostovan konsenzus ni na komisiji za reformu policije ni na savjetu ministara.

Spiric je priznao da nije ispostovan konsenzus, sa onim famoznim "neka to bude na moju odgovornost". Svaki lopov krade na svoju odgovornost.

Mislim da je jos nevjerovatnije da je zakon prosao kroz ustavnu komisiju, i pored toga sto je Srbin u komisiji bio protiv! Stvarno tretiraju Bosnjacki narod kao malu djecu.

Vijest je u Nezavisnim novinama, nisam je mogao naci u Avazu. Mozda se ipak boje da ovako ociglednu izdaju stave pred narod prije nego sto je sve gotovo.

Evo clanka iz Nezavisnih.

B. T.

___________________________________


4. Zakoni o policiji dobili zeleno svjetlo

N. Krsman

18.02.2008 20:13

SARAJEVO - Prijedlozi dva zakona o policijskim strukturama dobili su juce zeleno svjetlo na Ustavno pravnoj-komisiji Predstavnickog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Potvrdio je ovo juce Šafik Džaferovic, predsjednik ove komisije, kazavši da postoji ustavni osnov da se o ovim zakonima izjašnjavaju poslanici.

Savjet ministara BiH prošle sedmice uputio je u parlamentarnu proceduru zakone o policiji, kojim se osniva sedam novih tijela na nivou BiH, a izjašnjavanje na Ustavno-pravnoj komsiji prva je istanca koju su morali proci.

Džaferovic je kazao da ce se o sadržini zakona izjašnjavati sutra na zajednickoj komisiji za odbranu i bezbjednost, ciji je i on clan.

"Za zakone sam danas glasao jer postoji ustavni osnov, ali kada je sadržina zakona u pitanju bicu protiv jer nisu u skladu sa tri principa EU o reformi policije", kazao je Džaferovic, podsjecajuci da je takav stav zauzela i njegova stranka - SDA.

Rekao je da ce SDA djelovati amandmanski na predložene zakone za koje u Savjetu ministara nisu glasali ministri iz njihove partije. Ni ministri Stranke za BiH nisu podržali ove zakone na sjednici Savjeta ministara, uz konstataciju da nisu u skladu s Mostarskom deklaracijom. Predsjedništvo Stranke za BiH juce je zatražilo punu primjenu ove deklaracije.

"Istovremno se u novom zakonu ne potvrduje postojece stanje, cime se otvara mogucnost reforme policije u skladu s tri principa kroz izradu novg ustava", piše u saopštenju Stranke za BiH.

Zajednicka komisija za odbranu i bezbjednost bice održana sutra ujutro, a nakon toga zakoni idu pred poslanike Predstavnickog doma, koji ce sjednicu održati istog dana.

Reforma policije i javnog RTV sistema BiH još su dva uslova koja su ostala BiH da bi potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

SDS protiv prenosa nadležnosti
Momcilo Novakovic je jedini clan Ustavno-pravne komisije koji je juce glasao protiv ovih zakona, jer smatra da ne postoji ustavni osnov da se o njima izjašnjava parlament.

"Ovdje se radi o prenosu nadležnosti sa entiteta na državu i osnivaju se nove institucije na nivou BiH. Kada je rijec o ovakvim pitanjima neophodna je saglasnost Narodne skupštine RS, a mi je nemamo", kazao je Novakovic.

****************************************************

No comments: