Thursday, December 4, 2008

#556 "HARE" U SREBRENICI

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

12. juli 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 556

SADRZAJ:

1. Karkin: Sud se poigrava s Fatom Orlovic

2. "NAIVNI ADVOKAT" FAHRIJA KARKIN "NASJEO" NA DODIKOVO USMENO OBECANJE

3. "HARE" U SREBRENICI

4. SILAJDŽIC DODIKU: ¨ZOVI TI MENE SERDAROM, JA CU TEBE VOJVODOM - DA RADIMO BRE GLUPE BOSANCE¨

5. INVERZNA LUSTRACIJA

6. Ugljanin pozvao Zilkica i Zukorlica na jedinstvo

7. Nijemci optužili Drzavno Odvjetnistvo Republike Hrvatske za sabotažu procesa

8. SREBRENICA - PONOVO SDA-SBiH IGRE BEZ GRANICA

9. NEKE STATISTIKE O "ONLINE GLASNIKU"

10. GRAFICKI SREDJENI GLASNICI

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. Karkin: Sud se poigrava s Fatom Orlovic

Predmet ce morati biti vracen u prijašnje stanje, kazao Karkin...

Avaz 25.06.2008. 11:00

Prema rijecima advokata Fahrije Karkina, rješenje Opcinskog suda Srebrenica o povlacenju tužbe koju je Fata Orlovic iz Konjevic-Polja podnijela protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) nije dostavljeno ni njemu niti Fati Orlovic.
Kako je "Dnevni avaz" jucer izvijestio, srebrenicki sud zbog nepojavljivanja Fate Orlovic i njenog advokata na raspravi zakazanoj za 7. juni tužbu protiv SPC smatra povucenom.

- Koliko ja znam, to rješenje još nije ni uradjeno. Moraju se utvrditi okolnosti zašto Fata Orlovic i ja, kao njen advokat, nismo došli na sudenje, pa tek onda donijeti rješenje. Od procesnih odluka nema ništa i naravno da ce predmet morati biti vracen u prijašnje stanje. Sud u Srebrenici igra se s Fatom Orlovic - kazao je u telefonskoj izjavi za "Dnevni avaz" advokat Karkin.

On tvrdi da ce pitanje izmještanja crkve iz dvorišta Fate Orlovic "sigurno biti riješeno".

- Ne treba pitati ni Tihica niti bilo koga drugog u vezi s izmještanjem crkve. Ja sam licno s Miloradom Dodikom, u njegovom kabinetu, dogovorio sve aktivnosti vezane uz ovaj slucaj i vjerujem da ce to biti ispoštovano.
Pitanje je samo mjesta na kojem ce nova crkva biti gradena, a ja i tu pomažem da se sve riješi na najbolji moguci nacin - kaže Karkin.

I Fata Orlovic potvrdila nam je da ona još nije dobila nikakvo rješenje od Opcinskog suda u Srebrenici.

Autor: A. HADŽIC
__________________________________


2. "NAIVNI ADVOKAT" FAHRIJA KARKIN "NASJEO" NA DODIKOVO USMENO OBECANJE

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Dakle, Advokat Karkin nas tjesi preko Avaza i kaze da mu jos nisu poslali rjesenje da se Tuzba smatra povucenom. Dakle, on sada ceka to rjesenje od suda u Srebrenici pa ce se onda zaliti. Medjutim, u svakom slucaju on je sada Fatu Orlovic doveo u defanzivu, tj. sada Fata Orlovic mora spasavati nekada vec dobijenu tuzbu. Vjerovatno ta njegova zalba nece imati osnova, jer je on napravio materijalnu "gresku u proceduri", ali mu sada sluzi maskira izdaju, da Bosnjaci koji ne razumiju pravne zavrzlame ne bi vidjeli podvalu.

Primjetimo da na ovaj nacin prljavi "advokat" Karkin, vara gospodju Fatu Orlovic na isti nacin kako "bosnjacki" politicari varaju svoj narod, jer on vec dobijenu bitku izdade i pretvori u poraz, a onda pise zalbe da pokaze da se toboze bori za klijenta "da se predmet vrati u prethodno stanje". On ce sada nama demonstrirati kako se zestoko bori za tu (na zalost sada izgubljenu) tuzbu, a samo je trebao doci na zakazano rociste da uknjizi pobjedu gospodje Fate Orlovic protiv Republike Srpske.

Odavno na taj nacin skolovani udbaski kadrovi, muslimanski Srbi varaju "glupe Bosance". Znaju cetnicki agenti koliko bi bila vazna ova pobjeda protiv cetnika. Plase se da bi se vratio moral svim ostalim cetnickim zrtvama da otpocnu borbu protiv genocidne tvorevine pa su to morali presjeci ovim monsruoznim postupkom jednog prljavog "advokata".

Inace, Karkin je vec pripremio krivce na koje ce se vaditi, a to su Sud u Srebrenici i Milorad Dodik, koji mu je eto "obecao" da ce on izmjestiti tu crkvu. Naravno on nema nista napismeno od Dodika, ali se "nada" da ce Dodik odrzati obecanje?! Zamislite toliko "naivnog" advokata koji poslije toliko godina advokatskog staza upropastava tuzbu svoga klijenta za usmeno obecanje druge strane. Ovaj Karkin je izgleda "naivniji" cak i od samog Alije, koji je toliko puta vjerovao Karadizcu, Milosevicu, Tudzmanu Bobanu itd. Izgleda Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na svijetu gdje su pravnici, cak i predsjednici drzave "naivniji" od naroda.

Medjutim, ovo sto sada rade Karkin i Tihic, i sto su nekad radili Alija i Haris su otisci prstiju srpskih obavjestajnih sluzbi koje mi figurativno oznacavamo starim imenima "UDBA" i "KOS".

Jos jedna poruka za ovog cetnickog krkana, pardon Karkina: Ukucaj rijeci "Karkin Orlovic" u Google pretrazivac, pa ces vidjeti da ces ostati zapamcen jedino po ovom necuvenom zlocinu prema gospodji Fatimi Orlovic.

______________________________________

3. "HARE" U SREBRENICI

Dr. Muhamed Borogovac

Haris Silajdzic je imao obraza doci na 13tu godisnjicu genocida u Srebrenici i govoriti zrtvama genocida i pri tome nas provocirati u zdrav mozak. Nemamo previse prostora za svaku njegovu podvalu pa cemo raskrinkati samo jednu, najvazniju. Slijedi citat i nas komentar:

FENA: Medjutim, ako su tog ljeta 1995. godine napravljene greške i propuštene prilike za pravdu, postavlja se pitanje zbog cega se greške i propusti i dalje prave, pogotovo kada je u pitanju implementacija presude Medjunarodnog suda pravde", navodi predsjedavajuci bh. Predsjedništva, napominjuci kako je u neskladu sa ovim priznanjem i nedavna odluka Generalnog sekretara UN-a Ban Ki-Moona da odbije zahtjev dva clana Predsjedništva BiH za implementaciju ove presude jer treci clan Predsjedništva BiH nije potpisao taj zahtjev.

KOMENTAR: Naravno da ce UN odbiti zahtjev koji je neispravno ispostavljen. Ispravan put je bio da Skupstina opstine Srebrenica, u kojoj su Bosnjaci imali vecinu, usvoji odluku o izdvajanju iz genocidne tvorevine RS. Umjesto toga, Predsjednistvo je ispostavilo nepravosnazan zahtjev, u kojem cak nije ni trazilo nista konkretno, nego neku apstraktnu "implementaciju". To nije bila takva vrsta prasude u kojoj je propisana neka konkretna kazna za RS. To je bila vrsta presude koja je omogucavala pocetak jednog procesa koji je mogao rezultirati slobodnom Srebrenicom od RS.

Sjetimo se da je Prof. Francis Boyle prihvatio da vodi taj predmet za Srebrenicane poslije presude za genocid i napisao ispravan pravni postupak kako Srebrenicani mogu doci do pravde. Prvi korak je bio da prvostepeni organ, tj. Skupstina opstine Srebrenica donese odluku o izdvajanju iz RS i stavljanju pod jurisdikciju BiH.

Upravo Silajdzic je taj koji je po svaku cijenu sprijecio ispostavljanje pravoznaznog zahtjeva Skupstine opstine Srebrenica dovodeci arapske ambasadpore da Srebrenicanima poruce da ce biti para ako ne donesu tu odluku. Njegovo kasnije slanje neispravnog zahtjeva Predjsnistva BiH u UN je samo bacanje prasine u oci "glupim Bosancima" kako nas smatraju cetnicki agenti, ukljucujuci i Silajdzica i Komsica, koji je aktivno pomagao Silajdzicu u varanju Srebrenicana.

Upravo Silajdzic je u Daytonu dogovorio da daytonsko predsjednistvo odlucuje konsenzusom, a sada se kao iznenadjuje sto su UN kazale da je zahtjev predsjednistva neispravan jer nema Radmanovicevog potpisa.

Ostatak Silajdziceve besjede se svodi da Bosnjacima objasni kako eto niko u svijetu nece da nam pomogne. Tu on racuna na robovski mentalitet naseg naroda koji podraumjeva de je sve u rukama drugih, a nista u nasim. Na taj nacin neki drugi postaju odgovorni za Silajdziceve izdaje Srebrenice.

Zatim Silajdzic podvlaljuje kako Srebrenicani traze "suzivot". U stvari Srebrenicani traze pravdu i slobodu, tj. zivot izvan genocidne tvorevine itd. itd.

Silajdzic je skolovani jugoslovesnki obavjestajac, a za protivnika ima dezorganizovane civile, zrtve genocida - potpuno neravnopravna borba.

__________________________________

4. SILAJDŽIC DODIKU: ¨ZOVI TI MENE SERDAROM, JA CU TEBE VOJVODOM - DA RADIMO BRE GLUPE BOSANCE¨

Ljetno je vrijeme idealno za održavanje predstava na otvorenim pozornicama. A u BiH se upravo igra velika predstava na otvorenom. Producenti su cetnici, glavni glumac Haris Silajdžic, a nasov je: ¨ZOVI TI MENE SERDAROM, JA CU TEBE VOJVODOM - DA RADIMO BRE GLUPE BOSANCE¨.

Da bi obranili i potpuno ozakonili Republiku srpsku, odn. Dejtonski ustav, njih dvojica igraju slijedecu predstavu: Dodik maksimalno negira, ponižava, odbacuje Dejtonsku državu BiH (koliko god da je postoji), a ujedno do nebesa promovira državnost Republike srpske (koja prema Dejtonu itekako postoji, ali joj treba još nešto ¨papira¨ za potpuno priznanje na svjetskom nivou). Tako Dodik po svijetu ¨Srpskoj¨ otvara predstavništva, ¨nebu pod oblake¨ uzdiže srpski grb, srpsku zastavu, komponuje srpsku himnu, dijeli srpska odlikovanja (pardon, a kakva druga bi to zastava, grb, himna, odlikovanja i bili u državi koja se zove Republika srpska nego srpska?!), pravi joj državnu nogometnu reprezentaciju. -- A Silajdžic mu u tome cijelo vrijeme pomaže tako što se protiv RS ne bori, nego je u svemu bitnom legalizira u institucijama Daytonskog sistema.

Ali, odjednom, prema scenariju ove cetnicke predstave, Silajdžic se, k'o biva, ¨dosjeti¨ da ukori Milorada Dodika i Visokog predstavnika, i zatraži od njih da se svi vrate na Daytonski ustav i poštuju ga.

Glavna podvala Silajdzicevog pisma Lajcaku je u tome sto on tim pismom krivi druge, koji su u stvari bili nenadlezni, za sve ono sto je on odradio za cetnike u ovom periodu. Jer niko drugi nije mogao npr. spasiti cetnicku miliciju, da upravo Silajdzic nije stao uz Dodika i spasio miliciju RS od Evropske reforme, kada je to Dodiku bilo najpotrebije.

Istina sve vise gradjana BiH "cita" Silajdzica k'o otvorenu knjigu, ali se on ne osvrce na kritike. Slijedi reagovanje jednog citaoca Avaza, u kojem su nabrojane neke Silajdziceve izdaje. U tom reagovanju citalac Silajdzica podrugljivo oslovljava sa Hamdibeg.

S. R.

---

Hamdibeg, ti si grubo pogazio Ustav RBiH i priznao RS, sve se utrkucjuci koji ces komad Bosne dati cetnicima.

Ti si osoba koja je najzasluznija za ucvrscenje RS. Ti si priznao legalnost genocidne milicije RS, sto vodi ka konacnoj legaliziaciji RS kroz ustavne refrome.

Dozvolio si (u perfidnoj igri zajdno sa SDA) da SPC postane drzava u drzavi BiH.

Nisi sprijecio (u podmukloj igri zajedno sa SDA) legalizaciju Karadzicevih cetnickih odlicja.

Drzis se daytonskog Sporazuma kao pijan plota, jer po tom Sporazumu RS opstaje.

E, da si barem u ovom svom cmizdrenju Lajcaku (a ustvari namijenjenom lahkovjernim Bosnjama) nakon svega izveo logican zakljucak i napisao Lajcaku da - buduci da ga RS krsi u mnogim tackama - daytonski Sporazum je NEVAZECI.

___________________________


5. INVERZNA LUSTRACIJA

Sarajevo 9. juli, 2008. - Mnogo puta se dokazuje, pa i u ovom Glasniku, da je Bošnjacki narod obezglavljen, da nema lidera koji djeluju u njegovom interesu, pogotovo po pitanju opstanka njegove maticne domovine, Bosne i Hercegovine. Kako se to desilo?

PRVA GARNITURA - DRŽAVNICI BOSNE I HERCEGOVINE

Republiku BiH su 1970-tih i 1980-tih godina vodili državnici koji su održavali, jacali i branili njenu državnost, dignitet i prosperitet, usprkos mnogih udaraca od Beograda i njegovih instrumenata u BiH. Te državnike koji su stavljali Republiku BiH na prvo mjesto, branili njen Ustav iz 1974. godine koji je unaprijedio pravni temelj suverene države Republike BiH - nazovimo prvim ešalonom, ili ondašnjim jezikom, prvom garniturom. Pod vodjstvom Hamdije Pozderca i Branka Mikulica prva se garnitura borila protiv velikosrpskog hegemonizma, a za jednakost i dignitet Republike BiH u jugoslavenskoj federaciji. Velikosrpski projekt je tu prvu garnituru žestoko napao i konacno eliminirao do kraja 1980-tih godina, putem namjestenih afera ¨Agrokomerc¨, ¨Neum¨ i ostalim manevrima.

DRUGA GARNITURA - SLUGE JUGE

Usporedo je u BiH djelovala veoma jaka druga garnitura, cesto snažnija od prve, koja je na prvo mjesto stavljala Beograd, Srbiju, tj. onu Jugoslaviju koju srpski nacional-šovinizam desetljecima manje ili više otvoreno zagovara, forsira i, na kraju, diktira. Ta druga garnitura je bila prisutna po cijeloj vertikali i horizontali državne i društvene hijerarhije, a uz Bosanske Srbe - koji su, dakako, bili njeno jezgro u BiH, masa i okosnica - okupljala je i mnogo toboznjih Muslimana, u stvari odanih "Jugoslovena". Toj drugoj garnituri su pripadali, npr., Zlatko Lagumdžija, klan Dizdarevica (Nijaz, Raif, Zlatko, Srdjan, Zijo), Zdravko Grebo, Rasim Kadic i mnogi drugi toboznji Muslimani na vjerski osjetljivim pozicijama u zemlji i inostranstvu kao npr. Mustafa Ceric, Haris Silajdzic itd.

TRECA GARNITURA (TRECEPOZIVCI) - LAŽNA DESNICA

Tokom 1980-tih godina, srpske tajne službe su formirale u BiH i trecu garnituru, koja ce 1990-tih godina odigrati glavnu ulogu za velikosrpski projekt. Druga garnitura nije uspjela izruciti BiH u ruke velikosrbima zahvaljuci izvanrednom otporu tadasnjih BiH patriota. Tada su velikosrbi mobilisali trecu garnituru. Anonimni ¨trecepozivci¨, dobiti ce politicki profil (¨image¨) muslimanske desnice, u vidu Stranke demokratske akcije (SDA) u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, koja ce se -- u do danas neslomljenoj koaliciji sa velikosrpskim projektom - usmjeriti ka ukidanju Republike BiH, kao suverene, cjelovite, gradjanske, internacionalno priznate države. Ova lažna muslimanska desnica ce ciljeve ostvarivati uz perfidno varanje naroda kojega predstavlja, a sa kobnim, još nesagledivim posljedicama.

U ovim trima garniturama ne treba gledati koji lideri i funkcioneri jesu ili nisu bili clanovi Komunisticke partije, jer je takvo razmišljanje pogrešno, vodi na stranputicu. Jedina važna razlika je u tome koja osoba jeste i sada, a koja vise nije pod kontrolom SDB Jugoslavije, notorne ¨udbe¨ i KOS-a JNA. Po tome se branitelji i neprijatelji države Bosne i Hercegovine jedino bitno razlikuju! Zato i danas imamo bivše pripadnike Komunisticke partije koji su branili i brane državu BiH, a sa druge strane imamo rušitelje države BiH koji nikada nisu bili clanovi SK BiH - jer je udba regrutovala svoje suradnike posebno medju "vjernicima", gdje su joj bili najpotrebniji. Zato je jedan od udbaških bastiona bila i ostala upravo Islamska Vjerska Zajednica BiH!

Nakon što je prva garnitura ¨pometena¨ sa scene cetnici su odigrali kljucnu kartu podmetnuli su nam lažnu ¨muslimansku desnicu¨ na celu sa Alijom Izetbegovicem. U prvih par godina od osnivanja, SDA je okupljala u svojim prvim redovima i mnoge patriote Republike BiH da bi ih iskontorlisala, ali je postepeno, u proteklih 17 godina, izvršena ¨inverzna lustracija¨, tj. udbaši su iz vrhova SDA odstranili mnoge patriote, da bi sada njome vladali i dugogodišnji clanovi KP, uz lažne ¨muslimanske nacionaliste¨. Ne cudi nas niti to da Sulejman Tihic vec tri godine otvoreno i žestoko zagovara koaliciju SDA sa SDP-om, odn. Zlatkom Lagumdžijom. A ne cudi nas niti cinjenica, koju je ovih dana konstatovao u TV emisiji jedan od lidera SDP govoreci Bakiru Izetbegovicu da ¨u vrhu SDA ima više 'komunjara', nego u sadašnjem vrhu SDP-a¨! To vise nisu iznenadjenja za nas. Uostalom, kao što je gore naglašeno, nije bitno da li je neko bio ili nije bio clan Komunisticke partije, nego je samo bitno da li jos uvijek radi za velikosrpski projekt, koji na internacionalnom planu ima i svojega sponzora u danasnjim srbijanskim obavjestajnim sluzbama koje maksimalno podržavaju Bakira Izetbegovica, Harisa Silajdžica, Mustafu Cerica, Zlatka Lagumdjiju i ostale u vrhu SDA, SBiH i Islamske Zajednice BiH.

Od SDA je samo malo razlicita tzv. Stranka za BiH, koju vode pripadnici druge i trece garniture. Nije stoga cudo da tu stranku od osnivanja do danas neprikosnoveno vodi vrhunski srpski agent u Islamskoj Vjerskoj Zajednici iz doba Jugoslavije, Haris Silajdžic. Imajuci navedeno u vidu, kao i probleme ¨velikih muslimana¨ po pitanju njihovog oportunizma, karijerizma, robovskog mentaliteta, te korumpiranosti svake vrste, zakljucak se odavno nametnuo, da je Bošnjacki narod - obezglavljen, slomljen, porobljen i pred totalnim gubitkom i ovakve drzave BiH, sto bi vodilo i defintivnom nestanku Bosnjaka kao politickog (drzavotvornog) naroda.

Redakcija Sarajevo
______________________________________


6. Ugljanin pozvao Zilkica i Zukorlica na jedinstvo

Autor: Tanjug | 10.07.2008 - 12:52

Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin pozvao je danas dve suprotstavljene strane unutar Islamske zajednice da otvore dijalog o spornim pitanjima, a od Vlade Srbije ocekuje da ozakoni Jedinstvenu islamsku zajednicu.

"Reis Adem Zilkic i bivši muftija Muamer Zukorlic treba da sednu za sto, izmire se i razgovaraju. Oni kao verujuci ljudi nemaju pravo budu strane u sukobu. Oni, naprotiv, moraju vernicima da omoguce ostvarivanje njihovih verska prava", precizirao je Ugljanin u intervjuu Tanjugu.

KOMENTAR NKR BiH: Muslimani Sandzaka su bili jedinstveni i imali su svoje legalno i legitimno tijelo Meshihat, na cijem celu je Efendija Muamer Zukorlic. Medjutim, buduci da srbijanskim vlastima nije dovoljno sto kontrolisu sve Bosnjacke politicke stranke preko svojih agenata Rasima Ljajica i Sulejmana Ugljanina, odlucili su da iskontrolisu i vjersku zajednicu. Tu im je zasmetao muftija Muamer Zukorlic, te su pocele razne zakulisne i otvorene igre srbijanskih tajnih sluzbi iz arsenala specijalnog rata protiv Bosnjaka i muslimana da bi skinuli efendiju Zukorlica, slicno kako su nekad i u Bosni i Hercegovini skidali Hamdiju i Branka.

Naravno kljucni igraci su kao i u Bosni i Hercegovini "veliki muslimani" iz SDA. Sjetimo se da je Alijina desna ruka bio Sulejman Ugljanin, koji je uz Aliju odjednom, niotkud izniknuo u jednog od "lidera" Bosnjaka.

A vidimo kako Ugljanin to radi. On namjerno ispusta iz vida da su upravo srbijanske tajne sluzbe razjedinile muslimane izmisljajuci funkciju Reisa i postavljajuci svog agenta Adema Zilkica na nju. Zatim trazi razgovore Zilkica i Zukorlica radi "jedinstva" svih muslimana, ali pri tome unaprijed odredjuje rezultat pregovora proglasavajuci muftiju Zukorlica "bivsim muftijom". Nadamo se da muftija Zukorlic nikada nece pristati da pregovara za Zilkicem. To bi bio samoubilacki potez, cime bio on sam dao legitimitet Zilkicu, a cime bi ne samo njegova sudbina bila zapecacena, nego i sudbina Sandzaka.

Jos jedno upozorenje Zukorlicu. Borite se iskljucivo vlastitim snagama insistirajuci na vasim pravima i niposto se ne oslanjajte na bilo koga iz vlasti u Bosni i Hercegovini, sve su to udbasi koji jedva cekaju da vas prodaju, pogotovo "Reis" Mustafa Ceric. (Vidite kako je prosla Fata Orlovic kada se oslonila na "velike muslimane" iz SDA.)

Nama cetnici nista ne bi mogli da imamo vise Muamera Zukorlica, a manje pogani kao sto su Ugljanin, Zilkic, Ceric, Izetbegovici, Silajdzic itd.
______________________________


7. Nijemci optužili Drzavno Odvjetnistvo Republike Hrvatske za sabotažu

Sudjenje Pratesu za ubojstvo Stjepana Ðurekovica

Autor Zvonimir Despot

VECERNJI LIST 08. 07. 2008. | 19:59 Wolf-Dieter Dietrich, zamjenik savezne državne odvjetnice SR Njemacke, danas je u završnoj rijeci na sudenju Krunoslavu Pratesu za ubojstvo Stjepana Ðurekovica 1983. teško optužio hrvatske i srbijanske vlasti za nesuradnju. Dietrich je na Višem zemaljskom sudu naglasio da sve do pred kraj postupka nisu mogli doci do važnih dokumenata te da su oni poceli pristizati tek potkraj sudenja, ali da to nije zasluga ni hrvatskih ni srbijanskih vlasti.

S obje strane

Štoviše, i jedne i druge optužio je da nisu bili zainteresirani suradjivati i da se radilo o sabotaži s obje strane, pri cemu je posebice nekoliko puta spomenuo Glavno državno odvjetništvo RH. Dietrich je zakljucio kako Hrvatska želi u Europu, a da u toj zemlji bivši komunisti imaju još velik utjecaj, pa i na pravosude.

Državni odvjetnik Lienhard Weiss zatim je iznio glavne momente iz optužnice te je iznio 12 indicija prema kojima tužitelji drže da je Prates nedvojbeno kriv za ubojstvo.

Od danas Prates više nije optužen za pomaganje u ubojstvu, nego za ubojstvo u kojemu je potpuno svjesno sudjelovao. Stoga su tužitelji za njega zatražili doživotni zatvor. Bivši šef Sluzbe Drzavne Ssigurnosti za SR Hrvatsku Josip Perkovic, osumnjiceni u ovome slucaju, ali i za još dva druga slucaja, poslao je sudskome vijecu pismo koje je ovjerio kod poznate zagrebacke javne bilježnice Anice Hukelj. U pismu je naglasio kako se nadovezuje na dosadašnju dobru komunikaciju sa sudom, što je sud pak shvatio kao ismijavanje, jer zapravo komunikacije nije ni bilo kad se Perkovic oglušivao na sve pozive za svjedocenjem. U pismu je ponovio da nema spoznaja o Ðurekovicevu ubojstvu te da ni Prates nije mogao ništa znati. Napisao je kako su funkcionirale sigurnosne službe u bivšoj Jugoslaviji te da se SDS najviše borio protiv medunarodnoga terorizma.

---

KOMENTAR: Djurekovic je bio direktor INE, najbogatije jugoslovenske kompanije. SDS, tj. nekadasnja "UDBA" ga je likvidirala kada im se zamjerio i emigrirao u Njemacku.

Gornju vijest objavljujemo iz dva razloga:

Prvo, da se sjetimo patriota Republike BiH koji su za vrijeme Jugoslavije naglo umrli pod sumnjivim okolnostima (Bijedic, Pozderac, Dr. Muhic), vjerovatno likvidirani od strane udbe, ali za razliku od Djurekovicevog slucaja za njih niko ne istrazuje istinu.

Drugo, da vidimo da cak i u Hrvatskoj, gdje su velikosrbi vojno porazeni i javno izbaceni iz vlasti jos uvijek bivsi udbasi tajno vuku mnoge konce.

Mozemo samo zamisliti koliku tek vlasti imaju "udbasi" u Bosni i Hercegovini, gdje nikada nisu dozvolili da se izvrsi lustracija, te su oni izvrsili inversnu lustraciju, tj. izbacili iz vlasti svakoga ko nije cetnicki nastorjen, ili ko se nije povukao u duboku ilegalu, te suti i trpi i "gleda svoja posla".

M. B.
______________________________________

8. SREBRENICA - PONOVO SDA-SBiH IGRE BEZ GRANICA

Dani, 11. juli 2008.

Sulejman Tihic, predsjednik SDA, radi americkog hatara, ali i mira u netom sklopljenom politickom braku sa SBiH, kao kandidata je isturio Osmana Suljica, predratnog direktora rudnika boksita u Srebrenici, ratnog opcinskog funkcionera i - što je najvažnije - poratnog direktora sektora proizvodnje u preduzecu Hamzalije Ibrica Jate, bliskog Silajdžicevog prijatelja.

Suljic je clan SDA od '90, a iz zgrade Opcine Srebrenica se preko radioamatera odjavio 11. jula 1995. u 14.07, na dan pada Srebrenice. Za sebe kaže da je "relativno pošten covjek". U ponedjeljak mu je Sadik Ahmetovic javio da ga SDA želi kao svoga kandidata. "Ni s kim prije tog poziva nisam kontaktirao, mandat nacelnika me nije interesirao. Bojim se da neki ljudi u Srebrenici ne znaju šta hoce. Svjestan sam oprecnih komentara o tome, ali cu zagovarati ideju da svi koji hoce upravljati Srebrenicom moraju i živjeti u Srebrenici", kategorican je Suljic.

...
Camil Durakovic, nesudeni kandidat, vec se pomirio sa sudbinom i odlukom stranackog vrha, a njegov zaštitnik Naser Oric javno je porucio da ga ne interesiraju ni SDP ni Zlatko Lagumdžija te da ce "sa svim svojim prijateljima" glasati za SDP-ovog kandidata Hakiju Meholjica?! Zulfo Salihovic, clan Upravnog odbora Udruženja demobiliziranih boraca Srebrenice, kao clan SBiH kaže da ce poštovati odluke stranke, ali ne želi kriti svoje mišljenje: "Iznenadjen sam stavom SDA i njihovim kandidatom, imajuci u vidu da je Tihic rekao da Malkic ne može biti kandidat pošto ne živi u Srebrenici, a Osman Suljic je medju prvima prodao trosoban stan za 17 hiljada maraka Srbinu iz Srebrenice! Prosuto žito se može pokupiti, ali izgovorene rijeci se ne mogu vratiti. Suljic je javno govorio da ga Srebrenica ne interesira. Sad vidim da je SDA konacno odlucila da Srebrenicu još jednom proda. Ono što je Alija poceo 1995. Bakir Izetbegovic sada završava."

Predstavnici boraca, medu njima i Munir Habibovic, i dalje tvrde da je jedini nacin da se situacija smiri da Abdurahman Malkic ponovo bude kandidat za nacelnika. Sam Malkic, aktuelni nacelnik Srebrenice, kaže: "Osmanu želim sve najbolje. Založit cu se da bude izabran. No, još uvijek tvrdim da je celništvo stranke zaobišlo proceduru prilikom odabira kandidata. Predsjedništvo može donijeti takvu odluku, ali se ja pitam cemu onda služe opcinske organizacije, kad su svedene na sarajevske ispostave stranke. Zašto onda nemamo namjesnika?"

E.Ha.

______________________________________


9. NEKE STATISTIKE O "ONLINE GLASNIKU"

Ovaj broj Glasnika ide na 30,337 email adresa. Kada distribuiramo Glasnik, obicno se vrati izmedju 8% i 10% poruka. Najcesce se vracaju poruke sa adresa gdje je doticni mailbox zatrpan postom, dok se poneke vrate jer je adresa postala nevazeca. Mi imamo veoma sofisitciran software tako da lako brisemo odredjene klase adresa, npr. jednim potezom izbrisemo sve adrese koje su se vratile sa porukom "User unknown", ili sa vasom porukom "UNSUBSCRIBE".

Mnogi od vas su nam u posljednje vrijeme poslali vase adresare. Kada importujemo nove adrese u nas adresar obicno se pokaze da se ismedju 10% i 30% adresa vec nalazi u nasem adresaru. Iz toga se moze zakljuciti da izmedju 10% i 30% Bosanaca i Hercegovaca u domovini i svijetu koji imaju pristup internetu cita Online Glasnik Nacionalnog Kongresa R BiH.

Na pocetku svakog Glasnika postoji objasnjenje kako da se odjavite ako ne zelite da dalje primate Glasnik. Kada posaljemo Glasnik na nove adrese, najcesce se niko ne odjavi. Na primjer nedavno smo dobili 752 nove adrese. Kada smo na njih poslali Glasnik odjavila su nam se samo 3 (tri) citaoca. To je ogroman napredak u odnosu na pocetak rada "Bosanskog kongresa" kada nam se ispisivalo i do 30% novih "citalaca" ljutitih sto pisemo protiv "naseg predsjednika Alije".

Narod Bosne i Hercegovine je do sada shvatio koje zlo su mu nanijeli Izetbegovici, Silajdzic i ostali vjeciti vlastodrsci. Nadamo se da smo i mi malo doprinijeli da se ruinira ugled cetnickih agenata Alije i Bakira Izetbegovica, Harisa Silajdzica, Mustafe Cerica, Zlatka Lagumdjije i ostalih koji su planirali podijeliti drzavu sa cetnicima i HVO-om, a u bosnjackim rezervatima biti slavljeni kao spasioci. Srecom, njihova udbaska priroda je raskrinkana, a jos ni Republiku BiH nisu uspjeli dokrajciti, bez obzira na neogranicene materijalne resurse koje imaju na raspolaganju.

S druge strane nas jedini resurs je istina. Mi se nikada ne igramo politike, nego uvijek pisemo iskljucivo ono sto zaista i mislimo. To znaci, kada mi kazemo da je Silajdzic cetnicki agent, to kazemo iskljucivo zato sto to znamo.

Nas moto je: Svaki glas, ma koliko da je usamljen, je vazan, jer ako govori istinu i ako ne bude usutkan, uskoro ce se multiplicirati i postati javno mnijenje.

Saljite nam i ubuduce vase adresare da bi i vasi prijatelji primali Glasnike direktno od nas. Oni koji ne budu zeljeli da primaju Glasnik moci ce se jednostavno ispisati, replicirajuci nam sa "UNSUSBSCRIBE". Mi smo veoma azurni u brisanju takvih adresa.

Redakcija.

______________________________________

10. GRAFICKI SREDJENI GLASNICI

http://republikabih.net/

******************************************

No comments: