Thursday, December 4, 2008

#547 NAJNOVIJE SVJEDOCENJE DA JE IZETBEGOVIC TAJNO DIJELIO BOSNU I HERCEGOVINU

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

11. maj 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 547

SADRZAJ:

1. Odluka o ratifikaciji ugovora izmedju BiH i SPC destruktivna po vitalni interes FBiH

2. DAKLE, PONOVO NAS "HARE" RADI

3. NAJNOVIJE SVJEDOCENJE DA JE IZETBEGOVIC TAJNO DIJELIO BOSNU I HERCEGOVINU

4. NOVA ODMAZDA PROTIV IBRANA MUSTAFICA

5. Mostar: Obavljena zajednicka dženaza za 12 pripadnika Armije RBiH

6. ZALOSNA JE DRZAVA U KOJOJ JE HARIS HALILOVIC KONZUL

7. BILO BI CUDNIJE DA JE SILAJDZIC IMENOVAO NEKOG STRUCNOG COVJEKA ZA KONZULA

8. Poruka komandanta odbrane otoka Ivo Jima

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. Odluka o ratifikaciji ugovora izmedju BiH i SPC destruktivna po vitalni interes FBiH

Predsjedavajuci Predsjedništva BiH Haris Silajdžic proglasio je danas Odluku o ratifikaciji Osnovnog ugovora izmedu Bosne i Hercegovine i Srpske pravoslavne crkve, koja je jucer usvojena glasovima druga dva clana Predsjedništva, destruktivnom po vitalni interes Federacije BiH.

Iako se ne protivi niti jednom dijelu samog teksta Ugovora, i smatra da isti treba biti zakljucen, Silajdžic nije podržao Odluku o ratifikaciji jer ta Odluka precizira da se bazira na clanu Ustava BiH koji Predsjedništvu BiH daje nadležnost za zakljucenje i ratifikaciju “medunarodnih ugovora”, te na osnovu Zakona o postupku zakljucivanja i izvršavanja medunarodnih ugovora.

Konstatacija pojedinih bh. dužnosnika da postoji razlika izmedu “medjunarodnih” i tzv. “medjudržavnih” ugovora je potpuno neutemeljena, kao i njihova tvrdnja da pojedinac ili privatna kompanija može biti predmet medjunarodnog ugovora, saopceno je iz Ureda predsjedavajuceg Silajdžica.

Medjunarodno pravo poznaje iskljucivo medjunarodne ugovore (treaty), koji se mogu zakljucivati izmedju dvije ili više država ili izmedju država i medjunarodnih organizacija, te ugovore (agreement) koji se zakljucuju sa privatnim osobama, nevladinim organizacijama i slicnim subjektima. Medjunarodni ugovori se, stoga, ne mogu sklapati sa SPC, jer ta crkva, za razliku od Vatikana, nije suverena država, kao ni medjunarodna organizacija, navodi se u saopcenju.

Tretiranje SPC kao države ili medjunarodne organizacije bi BiH izložilo postupcima pred medjunarodnim sudskim tijelima ukoliko bi došlo do nesuglasica oko primjene ugovora, te bi mogao kreirati povlastice za SPC koje su rezervisane iskljucivo za države i medjunarodne organizacije, poput imuniteta, nedodirljivosti objekata, te drugih povlastica.

S obzirom na ove opasnosti, Odluka o ratifikaciji ugovora sa SPC na osnovu pogrešnih i nedopustivih Ustavnih odredbi je destruktivna po vitalni interes Federacije BiH, navodi se u saopcenju.

Objavljeno 08.05.2008. u 17:41 (FENA)
____________________________________


2. DAKLE, PONOVO NAS "HARE" RADI

Haris Silajdzic je izdao 4 fundamentalne stvari za opstanak BiH, u koje smo preko stampe mogli proniknuti, a to je:

- Presudu za genocid, jer je ubijedio Srebrenicane da odustanu od pravosnaznog zahtjeva za izdvajanjam iz RS,

- Evropsku reformu policije koju je pretvorio u legalizaciju policije RS,

- Zakon o imovini BiH kojim je imovina drzave podijeljena entitetima,

- Zakon o upotrebi imena "Bosna i Hercegovina" kojim je onemogucio da kompanije koriste to ime jer sada moraju traziti saglasnost RS za to.

Osim toga, kada je mogao zaista zaustaviti legalizaciju Srpske Pravoslavne Crkve kao zvanicne crkve BH pravosavaca, on to nije ucinio, nego je bio uzdrzan. Sada se pali na "minus 30" i toboze grcevito bori za interese BiH kada se vec doslo do ratifikacije te izdaje. Nikoga ovim ne moze prevariti, jer ovo u prethodnom clanku su sada samo rijeci, dok su djela vec davno odradjena za Srbe.

Istu taktiku je Silajdzic primjenio i nedavno kada je Evropa potpisala Sporazum o pridruzivanju sa Srbijom, mada Srbija nije uhapsila Mladica. Tada je Silajdzic porucio Evropi da su "gradjani Bosne i Hercegovine veoma razocarani". Medjutim, niti on, a niti ostali BH vlastodrsci nisu nikakvu zvanicnu drzavnu notu uputili Evropi, nego je upravo suprotno Sven Alkalaj zvanicno, dakle ispred drzave BiH, a ne uime nekih imaginarnih "gradjana", cestitao Srbiji na potpisivanju Sporazuma. Dakle ponovo, krokodilske suze "Hareta i Alkija" namijenjene gradjanima BiH, dok konkretne papire daju Srbiji.

Muhamed Borogovac
___________________________________


3. NAJNOVIJE SVJEDOCENJE DA JE IZETBEGOVIC TAJNO DIJELIO BOSNU I HERCEGOVINU

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Miomir Žužul, koji je 90-tih obavljao visoke dužnosti u hrvatskoj vladi i bio sudionik svih mirovnih pregovora, svjedoci u Hagu u slucaju "Prlic i drugi" na poziv obrane Jadranka Prlica koja je s izvodjenjem dokaza pocela u ponedjeljak (5. 5. 2008.).

"Samo dva dana nakon sporazuma o konfederaciji s Hrvatskom Alija Izetbegovic potpisuje slican sporazum s Radovanom Karadžicem, a da to nije spomenuo hrvatskoj strani. Radi se o sporazumu koji predvidja republike unutar unije BiH, a u sadržaju je interesantno da Izetbegovic potpisuje mogucnost izdvajanje srpske strane nakon dvije godine", izjavio je Žužul.

Na pitanje odvjetnika obrane Jadranka Prlica, Michaela G. Karnavasa je li na djelu prekrajanje Bosne i Hercegovine, Žužul je potvrdno odgovorio.

"Da, to je davalo mogucnost prekrajanja BiH", rekao je Žužul.

S tim u svezi je posvjedocio da je Izetbegovic u pauzi pregovora u Ženevi u proljece 1993. Tudjmanu predložio prikljucenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

"Izetbegovic je to sasvim izravno predložio, ali Tudjman nije prihvatio takav razgovor i moj je dojam bio da je iznenadjen", rekao je Žužul.

Prema njegovim rijecima, Tudjman je dao do znanja da to ne može biti solucija krize u BiH, a niti rješenje statusa bosanskohercegovackih Hrvata.

"To nije rješenje koje može biti prihvatljivo", prenio je Žužul rijeci tadašnjeg hrvatskog predsjednika.

Prisjetio se da mu je isto iskustvo s Izetbegovicem prenio i tadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granic, ali je "taj prijedlog ukljucivao i teritorijalno odredenje jer su se spominjale opcine".

"I tada je Tudjman odbio razgovarati o takvom rješenju", rekao je Žužul pozivajuci se na Graniceve rijeci.

Žužul je, govoreci o polovici 1991. godine opisao opci okvir unutar kojeg se vode rasprave o rješavanju krize u SFRJ.

On je kazao da su Slovenija i Hrvatska zagovarale konfederaciju po uzoru na zemlje Benelux-a, ali Srbija i Crna Gora o tome nisu želje ni razgovarati vec su tražile još unitarniju Jugoslaviju, pa je bilo kljucno što ce reci Izetbegovic i makedonski predsjednik Kiro Gligorov.

"Oni su bili bliži stavu Beograda... a Izetbegovic je u više navrata ponovio da je BiH spremna ostati i u toj krnjoj Jugoslaviji", kazao je Žužul.

"Inklinirao je Srbiji cak i nakon što je poceo rat u BiH", dodao je Žužul kako prenosi FENA.

Na gornje Zuzulove izjave je odmah reagovao Bakir Izetbegovic preko Avaza u srijedu 7. maja 2008. rijecima:

"Nije to prvi put da se to prica. Ali, nikada nisu to pricali kad je Alija bio živ, dok je mogao da to demantira. Tek kad je on umro onda je ta prica pocela. To su budalaštine. Neka Žužul dokaže to što govori. Neka pokaže papire, bilo kakve dokaze za te nebulozne tvrdnje."

Medjutim, jedini koji ovdje laze je Bakir Izetbegovic. Dok je Alija bio ziv veoma cesto je optuzivan od raznih BH i inostranih politicara da je upravo on kljucni izvodjac projekta podjele BiH. Evo na primjer, sta mu je general Sefer Halilovic govorio javno, o istoj stvari o kojoj i Zuzul govori:

"Ako si zbog godina ili starosti zaboravio, podsjecam te da si 16. septembra 1993. godine sa Momcilom Krajisnikom tajno potpisao Zajednicku deklaraciju o podjeli BiH na tri etnicke republike, koja u stavu pet kaze ''da oformimo radnu grupu za posebna pitanja koja se odnose na teritorijalno razgranicenje izmedju dviju republika u buducoj uniji BiH, ukljucujuci istocnu Bosnu'', a dva dana prije toga sa Tudjmanom si potpisao Deklaraciju o bosnjacko-hrvatskom razgranicenju. I u jednom i u drugom tajno potpisanom dokumentu stoji da se Republika Srpska i HR Herceg Bosna, nakon dvije godine, mogu referendumom izjasniti zele li ostati u uniji BiH ili se prikljuciti Srbiji i Hrvatskoj"

Sjetimo se da tada Alija Izetbegovic nije odgovorio na optuzbe generala Halilovica sto je Halilovic s podsmjehom tada komentarisao rijecima: "Alija se brani sutnjom."

Alija se jedino i mogao braniti sutnjom jer su dokazi protiv njega bili toliko dokumentovani (kasnije objavljeni u Halilovicevim knjigama "Drzavna Tajna") da mu je jedino preostajalo da se usuti i ceka da se prasina slegne. U stvari, Izetbegovic se "branio sutnjom" ne samo kada su Haliloviceve optuzbe u pitanju, nego uvijek kada god bi neko iznio nove dokaze da je on u stvari kljucni izvodjac podjele BiH.

Isto se dogada i danas. I Bakir Izetbegovic brani Aliju sutnjom tamo gdje nema nikakve sanse u polemici sa drugom stranom. Na primjer, on suti o optuzbama Ibrana Mustafica da nam je Alija Izetbegovic podmetnut od strane srpskih obavjestajnih sluzbi sa ciljem da podijeli BiH. U mnogim intervjuima poslije izlaska iz stampe knjige "Planirani haos" Ibran Mustafic ovako govori o formiranju Izetbegoviceve SDA, kao prve "nacionalne stranke" u BiH, kako prenosi PRESS RS:

"Niko nije toliko naivan da poveruje da se u tim vremenima mogla formirati neka politicka partija koja prethodno nije prošla detaljne provere jugoslovenskih obaveštajnih službi! Neko je morao dati saglasnost za formiranje prve nacionalne partije u BiH. Obavještajne službe su imale potpunu kontrolu nad svakim segmentom života u Jugoslaviji, a KOS, kao vojna obaveštajna služba, imala je primat nad svim slicnim agencijama", kaže Mustafic.

Mustafic je Izetbegovica optužio i za dešavanja u Srebrenici 1995. godine.

"Izetbegovic je grobar BiH! On je poslednji, a ne prvi predsednik države, kako ga cesto nazivaju njegovi slepi sledbenici. Dodao bih i da je Izetbegovic najveci grobar bošnjackog naroda! On je jedan od glavnih aktera planiranog haosa u Srebrenici 1995. godine! Taj covek je za vreme trajanja genocida u Srebrenici otputovao u Zenicu gde je sastancio sa Glavnim odborom SDA i kompletnim rukovodstvom Armije BiH! Zamislite da danas u Hercegovini besni požar, a sva vatrogasna udruženja sastance u Sarajevu ili Banjaluci i prave planove za zaštitu od požara za sledecu godinu!? Ocigledno je da je Srebrenica svesno žrtvovana i da su svi "vatrogasci" bili namerno udaljeni sa mesta nesrece", rekao je Mustafic.

Dakle, kada je Mustafic u pitanju onda Bakir Izetbegovic brani sutnjom Aliju, jer zna da nema sanse da ga odbrani argumentima. A kada je Milomir Zuzul u pitanju onda ga brani "patriotizmom" u stilu "Zuzul je Tudjmanovac, naravno da ce lagati na nasega Aliju." Medjutim, ko malo bolje prati prilike u Hrvatskoj zna da su tamo jedini koji brane Aliju i cak falcifikuju istoriju da bi sakrili Alijinu udbasku prirodu upravo Tudjmanovci, koji su sada okupljeni oko Mire Tudjmana.

___________________________


4. NOVA ODMAZDA PROTIV IBRANA MUSTAFICA

Bez obzira sto su propagandnom hajkom izdajnici kao i cetnici pokusali diskreditovati knjigu Ibrana Mustafica lazno je prikazujuci da se bavi "zlocinima nad Srbima" ipak je pravi smisao knjige izbio na povrsinu, a to je izdaja Republike BiH i Srebrenice od strane Alija Izetbegovica i njegovih poslusnika u Srebrenici.

Zato poslije fizickih napada na Mustafica slijede i napadi kojima izdajnici pokusavaju potuno onemoguciti i egzistenciju i svaki politicki rad Ibrana Mustafica.

Slijedi pismo koje smo dobili licno od Mustafica o novim represalijama protiv njega.
---

Postovani,

poznato je da sam ja, u saradnji i sa Udruzenjem gradjanja "Majke Srebrenice i Podrinja", razbio izdajnicki plan o pokopu zrtava genocida u nekoj sumi kod Kladnja i Memorijalni centar "donio" u Potocare. Nakon sto je od strane Visokog predstavnika imenovan Izvrsni odbor, raspisan je konkurs za izvrsnog sekretara Fondacije "Memorijalni centar i mezarje Potocari - Srebrenica". Naravno, kad sam ja napisao program svog rada i pojavio se na konkursu, konkurs je istog momenta ponisten.

Nakon toga se morala formirati Savjetodavna radna grupa za inplementaciju Memorijalnog centra. Tu nisu imali nikakvu sansu da me zaobidju. Ja sam potrosio cetiri godine rada bez bilo kakve naknade na inplementaciji i izgradnji Memorijalnog centra, mada sam u samoj grupi imao velikih neprilika. Nakon toga je raspisan konkurs za direktora. Ja sam konkurisao i naravno, odbijen. Poslije toga sam konkurisao na mjesto referenta za investicije i odrzavanje. Izabran je covjek sa visom strucnom spremom, a ja sam ignorisan.

Ja sam svjestan da meni ne bi bilo mjesta ni za cuvara, kosioca ili bastovana, ali sam samo isao da bih ispostovao svoj princip. Sada je donesen zakon od Fondaciji na nivou drzave, tako da se Fondacija finansira iz drzavnog budjeta. Kako definitivno sa fondacijom nema nista Visoki predstavnik, treba se izabrati Upravni odbor fondacije i Savjetodavna radna grupa. Na konstituirajucem sastanku Savjetodavne radne grupe ja sam izabran za predsjednika, samo kako bi bio eliminisan da udjem u Upravni odbor. Ali kako se pojavio "PLANIRANI HAOS" i brutalni napadi na mene, uslijedio je i sastanak postojeceg Upravnoh odbora koji je donio Odluku u kojoj stoji da je konstituirajuci sastanak Savjetodavne radne grupe nistavan i da ce doci do novog sastanka na kojem se trebaju izabrati novi clanovi SRG.

Poslije brutalnog napada na mene, ovo je najnoviji, ali hvala bogu pa su primjenili najbezbolniju metodu ovaj put. Nadam se da vam je u potpunosti jasna pozadina ove odluke. Ko moze donijeti ovakvu odluku, taj moze stajati i iza brutalnog napada na mene.

Ibran Mustafic

__________________________________


5. Mostar: Obavljena zajednicka dženaza za 12 pripadnika Armije RBiH

Na Trgu Musala u Mostaru danas je obavljena zajednicka dženaza za 12 pripadnika Armije RBiH koji su stradali 1993. godine, a njihova tijela su ekshumirana tijekom svibnja prošle godine iz masovne grobnice Rimski bunar u Gorancima.

Tom prigodom nazocnima se u ime Organizacijskog odbora obratio ratni zapovjednik 4. korpusa Armije RBiH Esad Humo, koji je kazao kako se danas Mostar oprašta od žrtava, heroja koji su stradali prije 15 godina u tom gradu.

"Danas je dan u Mostaru pun tuge i boli, dan kada je teško govoriti ali i dan kada svakako ne smijemo šutjeti jer šutjeli smo previše dugo", kazao je Humo.

Humao je dodao kako je današnja zajednicka dženaza poruka onima koji zauzimaju znacajna mjesta u vlasti, a cine, kako je kazao malo ili ništa, da zlocini i zlocinci moraju biti kažnjeni.

Dženazu-namaz danas je predvodio reis-ul-ulema Mustava ef. Ceric.

Objavljeno 09.05.2008. u 17:41(FENA)

KOMENTAR: Sta ima Ceric sa Armijom sekularne Republike BiH osim da joj podmece kako je to bila samo "muslimanska milicija" u gradjanskom ratu? Ovakvim ponasanjem Ceric daje municiju tipovima kao sto je Holbrooke da tvrde da bi napad na New York isao iz BiH da u Daytonu nisu likvidirane Armija BiH i Republika BiH.

Zato Ceric dobija nagrada od tipova kao Kisinger.

Osim toga, nedopustivo je sto mediji nisu prenijeli imena nasih poginulih boraca. Mogli su im makar toliko pocasti odati, umjesto sto su prenosili bezvrijedni Silajdzicev i Cericev govor.

__________________________________


6. ZALOSNA JE DRZAVA U KOJOJ JE HARIS HALILOVIC KONZUL

Pise: Nihad Filipovic

Nekoliko dodatnih opservacija vezano za primjednbe gdje. Klepo na oktroiranje Harisa Halilovica za generalnog konzula BiH u Njemackoj;

Harisa Halilovica ne znam u mjeru u kojoj ga ocito pozna gdja. Klepo, ali onoliko koliko ga znam mogu kazati da tu nema materijala za predsjednika mjesne zajednice, a kamoli za konzula i to generalnog, i to u tako golemoj i za BiH znacajnoj zemlji kao sto je Njemacka.

Harisa sam ja upoznao dok sam bio aktivan u Glavnom odboru SSDBiH. Ubrzo nakon njegovog involviranja ja sam se povukao iz GO. Nije on bio uzrok, nego ukupna atmosfera i odnosi kako u GO tako i odnosi sa drzavnim organima BiH. Moja je procjena bila da "u tom zitu isuvise kukolja ima" i da tu nejma hajra.

Haris je bio jedan od onih koji je od ukljucivanja unosio haos svojim laickim i neznalackim nastupima koji su ciljali samo na jedno: da se Njemackoj gdje je bio najveci dio nasih zemljaka da nekakav prioritet u SSDBiH. Naravno, niko razuman protiv toga nije imao nista ni tada, a nema ni danas, ali evo svih ovih godina Njemacka se nije uspjela uvezati u toj mjeri da ona preuzme liderstvo u tom famoznom SSDBiH. Zapravo je tih godina SDA vodjena svojim interesom,nastojala preko svojih aktivista "poklopiti" SSDBiH, ali je "utakmica" zavrsena tako, kako svi danas znamo, sto je de facto Stranka za BiH poklopila SSDBiH uvlaceci njene kadrove u nekakve svoje komisije za dijasporu. Naravno odigrao je tu svoju ulogu i Namik Alimajstorovic, predsjednik u dva saziva, pa ga je kao nagradu onda Stranka za BiH bila postavila na svoju izbornu listu na posljednjim izborima. I aktuelna predsjednica Senada Softic je bila dio te igre, a i nas Haris (svi i danas clanovi te Silajdziceve komisije za dijasporu).

Na ovaj je nacin fakticki doslo do politicke instrumentalizacije, strancarenja i zloupotrebe SSDBiH koji je po statutu "nepoliticka i interesna organizacija udruzenja gradjana BiH u raseljenistvu...".

No da se vratim Harisu koji je, danas sam u to uvjeren, od pocetka imao zadatak da na ovaj nacin "sludi" GO, samo sto je onda "u hodu" doslo do presaltavanja sa SDA na Stranku za BiH, bas kao sto je ponovnom pojavom Silajdzica na BH politickoj sceni doslo do znacajnog pomjeranja odnosa snaga unutar bosnjackog korpusa.

Haris je mene odmah "skuzio" kao glavnog kocnicara, a kada se i Alimajstorovic ukljucio u "projekt", ja sam shvati da mi je vrijeme "kopacke o klin okaciti".

Haris Halilovic nije u stanju nadrasti osobnu sujetu. Zbog polemickog varnicenja koje je na sastancima GO imao samnom on je svaki moj prilog za periodicni dodatak "Oslobodjenja" o dijaspori, stopirao, ne nalazeci shodno ni da mi odgovori na pitanje sta nije u redu i zasto se moji prilozi ne pojavlju.

To je dakle osoba koja suceljavanja na razini opceg interesa prevodi na osobni sukob. Takav na poziciji generalnog konzula BiH u Njemackoj je doista, pogresan covjek na pravom mjestu. Takvi poput njega pak, na pozicijama istinske politicke moci, bivaju i opasni.
...
__________________________________


7. BILO BI CUDNIJE DA JE SILAJDZIC IMENOVAO NEKOG STRUCNOG COVJEKA ZA KONZULA

Postovana gospodo, nije mi jasno da ste iznenzdjeni sa postupkom gosp. Silajdzica u vezi imenovanja konzula u Munchenu. Bilo bi jako cudno da je gosp. Silajdzic imenovao strucnog i postenog covjeka , borca za cijelu BiH. To nije ni prvi, a ni zadnji 'LOS' kadrovski potez 'LEPOG CANETA'.

Raspitajte se tko su ambasadori u nekim zemljama naftom bogatog bliskog istoka, pa ce Vam sve biti jasno.

Pozdarav

Dr. Danijal Dz.

_________________________________


8. Poruka komandanta odbrane otoka Ivo Jima

Poruka komandanta odbrane otoka Ivo Jima uoci Americkog napada u Drugom svjetskom ratu, kada se znalo da im niotkuda ne moze stici pomoc i da ce svi izginuti od visestruko jaceg neprijatelja:

“Amerikaci mogu napadati nasu domovinu odavde ako osvoje ovo ostrvo. Zato moramo sve uciniti da im otezamo posao. Nemojte se nadati da ce iko prezivjeti. Medjutim, nemojte da bi poginuli uzalud, dok ne ubijete makar deset neprijateljskih vojnika. Ja vam garantujem da necu izdati, da cu poginuti zajedno sa vama”.

Uporedimo ovo sa Izetbegovicevom, Silajdzicevom, Lagumdjijinom predstavom kako im je Holbrooke zavrtao ruke da potpisu Daytnsku izdaju.

*****************************************

No comments: