Wednesday, December 3, 2008

#538 Nijedan od evropskih principa nije ugradjen u aktualnu reformu policije

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

3. april 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 538

SADRZAJ:

1. KONGRES BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE O "REFORMI POLCIJE"

2. Sadovic: Nijedan od evropskih principa nije ugradjen u aktualnu reformu policije

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

Postovani gradjani Bosne i Hercegovine,

steta bi bila da danasnje saopstenje KBSA ne dodje na vrijeme do poslanika Parlamanta BiH, pa ga zato objavljujemo u ovom broju Glasnika, uoci sutrasnje istorijske sjednice.

Znacaj toga saopstenja je i u tome sto pokazuje koliko su Bosnjaci jedinstveni PROTIV "Dodikovih" policijskih zakona.

KBSA nikada ne uzima strane u medjubosnjackim sukobima. To sto u zakljucku slijedeceg saopstenja traze od poslanika Skupstine BiH da NE usvoje ovakve policijske zakone, nedvnosmisleno ukazuje da je Stranka za BiH ostala potpuno izolovana u Bosnjackom narodu.

Nadamo se da ce delegati iz redova SBiH znati izabrati izmedju buducnosti domovine i stranke na jednoj stani i onih koji ih guraju da izdaju domovinu, na drugoj.

---

1. SAOPCENJE KONGRESA BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}, krovna organizacija koja zastupa interese više od 350.000 americkih i kanadskih Bošnjaka smatra da Evropska Unija {EU} ne bi trebala insistirati na aktuelnoj reformi policije kojom se legalizira policija Republike Srpske {RS} kao uvjetu za ukljucivanje Bosne i Hercegovine {BiH} u evropske integracije. Ponudjena reforma policije je na tragu „Dodikove Rezolucije o odgovornosti“, ponudene u Predstavnickom domu Parlamentarne Skupštine BiH kojom je želio da dejtonsku RS pretvori u trajan državotvorni entitet, cime se otvara put njenom osamostaljivanju i otcjepljenju. Suštinski smisao ponudene „Dodikove Rezolucije“ jeste u tome da eliminiše cjelokupnu povijest BiH, promoviranjem Dejtonskog mirovnog sporazuma rodnim mjestom cjelokupne bosanskohercegovacke državnosti. Time se nastoji negirati više od osam stoljeca nesporne bosanskohercegovacke državnosti.

„Dodikova Rezolucija“ je takode na tragu djelovanja fašistickih organizacija „Izbor je naš“, SPONA i Ravnogorski cetnicki pokret, koje svojim antidejtosnkim, protuustavnim i militantnim djelovanjem dovode u opasnost BiH, regiju, Evropu i svijet, zašto KBSA poziva Viskog predstavnika u BiH da upotrebom bonskih ovlasti zabrani rad navedenih teroristickih organizacija.

„Dodikova Rezolucija“ je i na tragu veta Narodne Skupštine RS na odluku Predsjedništva BiH da Ministarstvo pravde i Arhiv BiH pripreme pravni i strucni projekat za prihvat arhivske grade Medunarodnog krivicnog tribunala {MKTJ}, sa konacnim ciljem sakrivanja istine o agresiji na BiH i genocida nad Bošnjacima. KBSA smatra da ta ostavština mora ostati nedjeljiva, dostupna svim zainteresovanim stranama i mora biti ustupljena BiH radi nastavka sankcionisanja ratnih zlocina i poslije zatvaranja MKTJ u ime pune isitne o agresiji i genocidu.

Ponudjeni Zakon reforme policije ne donosi ništa novog na nivou države BiH, nego cimentira postojece stanje u policijskoj strukturi, pa time i policiju RS koju je osnovao ratni zlocinac Radovan Karadžic, a koja je odgovorna za pocinjen genocid i druge zlocine, pa i progon nas sjevernoamerickih Bošnjaka, što je potvrdio i Medjunarodni sud pravde {MSP}. Odlukom MSP su bili stvoreni pravni uvjeti za ukidanje genocidne policije RS i same genocidne tvorevine RS. Sada se nudi Zakoni o reformi policije koji genocidnu policiju RS legalizuje ne samo kao bosansku, nego i kao evropsku vrijednost.

KBSA smatra da EU se ne može zalagati, lobirati, i vršiti pritisak na žrtvu genocida da Parlamentarna skupština BiH ozakoni okrivljenu i osudjenu policiju RS kada je tu presudu donio najviši pravni organ na svijetu, MSP. Time EU doista želi ignorirati, odbaciti i prekršiti presudu MSP po pitanju Konvencije o sprjecavanju i kažnjavanju zlocina genocida. KBSA predlaže da EU nastavi proceduru prijema BiH u evropske integracije bez uvjetovanja ovakve nezakonite policijske reforme. KBSA predlaže da EU nakon potpisa dokumenata o evropskim integracijama ponovno pokrene istinsku, legalnu reformu policije, prema medunarodnom pravu, Povelji UN-a, presudi MSP, kao i zakonima u EU.

Zakon iz oblasti reforme policije, koje EU putem visokog predstavnika u BiH - Miroslava Lajcaka, britanskog ambasadora Rycrofta i drugih birokrata namecu našoj zemlji, prejudiciraju i buduca ustavna rješenja u BiH, jer reformu policije ce slijediti druge reforme, što je takode nedopustivo u medunarodnom pravu i praksi u suvremenom demokratskom svijetu.

KBSA koji štiti interese oko 350.000 Bošnjaka Sjeverne Amerike traži od zastupnika Parlamentarne Skupštine BiH da ne usvoji zakone o reformi policije po Dodikovim diktatu. Time ce dokazati svoju patriotsku i državnicku zrelost, potvrditi da im je stalo do pravde i do gradana, prije svega svih žrtava genocidne policije RS, medu koje spadaju i oni koje zastupa KBSA. Umjesto toga, od partijskih voda i evropskih birokrata zahtijevamo da se okane obecanja o drugoj fazi refrome polcije, te da se vrate izvornim principima koje je za reformu policije na pocetku predložila EU i na osnovu kojih je vec bio postignut dogovor od kojeg je prvo odustao Dodik.

KBSA poziva sve patriote u Parlamentarnoj Skupštini BiH, a posebno one koji prestavljaju žrtve genocida, da ne usvoje Zakon o reformi policije koje je ponudilo Vijece ministara BiH.

Emir Ramic
Predsjednik UO KBSA
______________________________________


2. Sadovic: Nijedan od evropskih principa nije ugradjen u aktualnu reformu policije

Objavljeno 01.04.2008. u 18:17

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadovic ocijenio je da ce entitetske i kantonalne policije raditi i ubuduce po svojim zakonima, imati vlastite budžete i biti pod kontrolom lokalnih politicara.

U Sadovicevom saopcenju se navodi da ce se parlamentarci sutra izjašnjavati o zakonima kojima je predvideno da se Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i agencije za policijsku podršku medusobno koordiniraju samo sa dvije državne policijske agencije SIPA i GPBiH.

Uspostavlja se Agencija za forenzicko ispitivanje i vještacenje, da bi zadovoljila oko pet posto potreba za forenzickim poslovima koje iskazuju državne agencije.

Predvideno je da se uspostavi nova Agencija za školovanje i strucno usavršavanje, premda bi bilo neuporedivo brže, jednostavnije i jeftinije objediniti resurse postojecih policijskih akademija u Sarajevu i Banjoj Luci, te školovati i obucavati kadrove za sve policijske agencije u BiH i privatni sigurnosni sektor.

Nema nikakvih garancija da ce se nastaviti proces reformiranja policije. Oni koji tvrde suprotno treba da kažu ko garantuje drugu fazu, jer gradani vide da se poslije cetiri godine i dalje tapka u mjestu.

Cak ni odredbe važeceg Zakona o ministarstvima i odluke Vijeca ministara BiH nisu ugradene u policijske zakone.

- Reforma policije kojom se ništa ne mijenja je specijalitet domace politicke kuhinje, a odnedavno i evropski, ocijenio je u svom saopcenju za javnost ministar sigurnosti BiH Tarik Sadovic.

(FENA)
*****************************************************

No comments: