Wednesday, December 3, 2008

#533 U SRAMU I BEZ DOSTOJANSTVA NESTAJE JEDAN NAROD

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

15. mart 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 533

SADRZAJ:

1. "BOSNJACKI" LIDERI PONOVO JEDINSTVENI IZA DODIKA

1.1 U SRAMU I BEZ DOSTOJANSTVA NESTAJE JEDAN NAROD

1.2 POTURANJE KUKAVICIJEG JAJETA EVROPI

1.3 RS NIKADA NECE DOZVOLITI DA BiH UDJE U EVROPU

1.4 LAJCAKOVA NENAMJERNA POMOC PATRIOTIMA U SKUPSTINI BiH

1. 5 U BiH POSTOJE DVIJE ALIJANSE

2. ZAKONI O POLICIJI NISU PROŠLI NA KOMISIJI ZA ODBRANU I SIGURNOST

3. REGISTRACIJA ZA IZBORE

4. PENZIONERI TUZE BANDU

5. NIJE "PRLJAVI HARE", NEGO "LJIGAVI HARE"

6. RE: ZALOSNA TERMINOLOGIJA POLITICARA DAYTONSKE BiH

7. Bakir Izetbegovic za "Kurir": "KOSOVO JE SRBIJA"

8. VI STE MINIRALI REPUBLIKU BiH

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------
1. "BOSNJACKI" LIDERI PONOVO JEDINSTVENI IZA DODIKA

Dr. Muhamed Borogovac

1.1 U SRAMU I BEZ DOSTOJANSTVA NESTAJE JEDAN NAROD

Odmah poslije vijesti o odbijanju "refrome" policije na "Komisiji za odbranu i sigurnost" saznajemo da su se Silajdzic, Tihic i Lagumdjija iznenada pomirili te da ce sada opet jedinstveni progurati Dodikovu reformu policije, radi "Evropske perspektive"?! Znaci, jedini stvarni ucinak Komisije je bio da su odbacili sve amandmane, koje su oni sami predlagali da nama zamazu oci, dok ce Dodikovi policijski zakoni netaknuti ipak proci na Parlamentu. Sve je to igrokaz u kojem sibicari foliraju svadju, ali uvijek sigurno pobjedjuju, jer je igra odavno namjestena.

U svakom slucaju ovim privremenim odbijanjem Dodikovih policijskih zakona je za trenutak izbjegnut pad sa litice - drzava BiH se jos uvijek noktima drzi da ne padne u provaliju. Naglo ponovno ujedinjenje "bosnjackih" lidera u cilju izglasavanja Dodikovih zakona jos jednom pokazuje koliko su udbini agenti Tihic, Silajdzic i Lagumdjija sposobni zrtvovati za Srpstvo - cak i licni integritet. Ne postoji normalan gradjanin BiH kojem nije jasna njihova izdajnicka uloga i koji ih zbog toga ne prezire. Zato su se oni okruzili sa najgorim sljamom poslusnika koji zbog sitnog interesa poslusno unistavaju drzavu. Ne sumnjamo da ce taj sljam "tijesnom" vecinom, ali sigurno izglasati legalizaciju genocidne policije RS.

Tim cinom ce ne samo unistiti svaku nadu za normalnu drzavu Bosnu i Hercegovinu, nego ce i svima nama licno nanijeti nevidjenu sramotu. Zamislimo sta ce istorija pisati o Bosnjcima i sta ce buduce generacije misliti o narodu koji je samo godinu dana poslije pravosnazne presude po kojoj je policija RS proglasena genocidnom, sam, dobrovoljno, suprotstavljauci se evropskoj reformi, stao na stranu te policije i u parlamentu je pretvorio u legalnu i, dakle, vjecnu na genocidom ociscenoj polivici teritorije BiH.

Veoma vjestom predstavom izdajnici su nas doveli u ovako beznadeznu situaciju. Buduci da su Mostarskom deklaracijom unistili istinsku evropsku reformu policije, Silajdzic i Tihic su nas doveli u situaciju da Evropa trazi od nas da se to zavrsi ovako, legalizacijom policije RS, kada nismo htjeli onako, tj. istinskom Evropskom reformom, buduci da je Evropi i svijetu najvaznije da se u BiH legalizuje stanje, ovako ili onako.

Dzaferovic iz SDA se ovaj put nije spustio tako nisko da kaze: "Ovaj put cu glasati "ZA", ali cu na sjednici Parlamenta glasti PROTIV." S druge strane, Silajdziceva Stranka za BiH sve dublje tone u otvorenu izdaju. Ovaj put je svoj obraz za srpstvo zrtvovao Adem Huskic iz Bugojna.

1.2 POTURANJE KUKAVICIJEG JAJETA EVROPI

Izdajnici sada racunaju da su Evropa i svijet napokon shvatili da normalnu drzavu Bosnu i Herecgovinu niko ni ne zeli, te da ce Evropljani, umorni od bezuspjesnih pokusaja spasavanja drzave koju niko ne zeli, dici ruke i traziti da se to sve napokon zavrsi. Izdajnici racunaju da ce im tako biti spasen obraz, da ce na kraju Evropa ispasti krivac u ocima politicki nezrelih Bosnjaka. Tako ce i biti ako zaboravimo ko je krivac za Mostarsku deklaraciju koja nas je ubacila u rupu od "minus 30". Silajdzic i Tihic su nas doveli u situaciju da je totalni poraz Bosne i Hercegovine najjednostavniji zavrsitak "reforme" , pa ce u tome pravcu sada i Evropa vjerovatno gurati.

Medjutim, isto kao sto je Dodik odbio istinsku reformu ne osvrcuci se na zelje Evrope, sada gradjani BiH ocekuju od "bosnjackih" poslanika da odbiju ovu lagalizaciju policije RS, ne osvrcuci se na Silajdzica, Tihica i Lagumdjiju. Sto se tice Lajcaka, on nece nista nametnuti, ako kojim cudom zakoni ne bi prosli u Parlamentu BiH, jer jedini smisao ovako skrojenih zakona je legalizacija policije RS. Ako Lajcek nametne ove zakone, opet policija RS nije legalizovana, nego je nametnuta, tj. nista se ne mijenja, osim sto cemo dobiti nove trutove koji dobro zive na drazvnom budzetu. Lajcak bi mogao samo lajati, da nema nasih izdajnika koji izglasavaju cetnicke zakone. Sjetimo se, reforme Daytonske BiH su pocele sa motivacijom da se smanji drzavni aparat daytonske BiH, ali da se udovolji Dodiku, on se ovim zakonima poveceva, jer ostaju i sve etitetske policijske institucije.

1.3 RS NIKADA NECE DOZVOLITI DA BiH UDJE U EVROPU

A sto se prijema BiH u Evropu tice, tu je BiH taoc Republike Srpske. Zato ne smijemo davati nikave ustupke kojima se unistava BiH, jer RS ce na kraju uvijek naci nacina da blokira ulazak BiH u Evropu. Naime, Srbija je odlucila da ce u Evropu ici iskuljucivo ako joj bude vraceno Kosovo. Nikada se nece dogoditi da ce Evropski politicari promjeniti svoju odluku i priznati da je Kosovo Srbija. Oni znaju koliko su vazne rijeci "kredibilitet", "integritet", "obraz", nisu kao Tihic i Silajdzic, koji slazu cim zinu. Jedini nacin da Kosovari izgube drzavu bi bio da postupe po "bosnjackom receptu", tj. da oni sami pristanu da sa Srbima ponovo pregovaraju sta ce biti sa Kosovom, kao sto je Alija poslije priznanja Republike BiH otisao da pregovara sa Kardzicem i Bobanom, ili kao sto su nedavno Silajdzic i Tihic pristali da ponovo pregovaraju reformu policije, pa su dogovorili Mostarku deklaraciju.

Nikada se nece Kosovo vratiti Srbiji, niti ce Srbija bez Kosova u Evropu. Zato nikada nece RS pristati da udje u Evropu, i da bude trajno odijeljena od Srbije granicom izmedju dva nova bloka, Evropske Unije sa jedne strane Drine i Rusije i Srbije s druge strane granice. Zar se nisu svi ratovi od 1914. do 1995. vodili upravo zato da Srbija predje preko Drine?

Upravo jedini nacin da BiH zavrsi u Evropi je da se porazi cetnistvo u BiH, da cetnici ne mogu vise ucjenjivati i blokirati put BiH u Evropu. A da bi se porazilo cetnistvo ne treba ratovati. Dovoljno je da nasi politicari prestanu davati saglasnost Dodikovim cetnicima za njihovu antidrzavnu aktivnost, tj. da prestanu usvajati cetnicke zakone kakvi su i ovi zakoni o policiji.

Dakle, ni po koju cijenu se ne smije lagalizovati policija RS jer ce to na dugu stazu ojacati RS i time oslabiti nase sanse da ikada odemo u Evropu. Poptpisivanje Sporazuma o saradnji sa Evropom je samo mamac kojeg Silajdzic, Tihic i Dodik koriste da legalizuju RS.

1.4 LAJCAKOVA NEHOTICNA POMOC PATRIOTIMA U SKUPSTINI BiH

Ovih dana Lajcak izjavi, citiram:

"Ako je politicki neprihvatljivo za bošnjacke politicke lidere da kažu: 'RS jeste realnost' - onda nešto nije u redu", kazao je.

Visoki predstavnik smatra da je Dodik najjaci politicki lider u BiH i da ne vidi spremnost sarajevskih politicara da iskoriste Dodikov pozitivan utjecaj. - kraj citata.

Da nasi poslanici imaju trunku ljudskog dostojanstva gornja izjava bi im posluzila kao motivacija da se usprave i dostojanstveno suprotstave Lajcaku svojim prkosnim glasom PROTIV Dodikove incijative. Time bi pokazali i Lajcaku i Dodiku da Bosnjaci vise nece biti cetnicke zrtve.

Medjutim, kako se radi o ljudskoj slini, oni ce u parlamentu poslusati Lajcaka i pokoriti se Dodiku i dici ruku da se slazu da je genocidna RS vjecita i nepromjenljiva.

1. 5 U BiH POSTOJE DVIJE ALIJANSE

U prvoj Alijansi su Dodik, Silajdzic, Tihic i Lagumdjija i Alijansa sluzi da se legalizuje RS.

U drugoj Alijansi su Dodik i Covic i ta alijansa sluzi da se razvaljuje i Federacija. Evo upravo danas su "Hrvati" pokazali da su "legli na rudu" Dodiku, trazili su da se mijenjanju ustavi "entiteta". To znaci da ni oni vise ne dovode u pitanje granice entiteta, tj. RS, nego da sada racunaju samo na dijelove Federacije, u stilu, "Dodo, daj sta das".

Jedini nacin da se ne raspadne i Federacija je da se ne dozvoli legalizacija "srpske". Sto je "srpska" slabija to je BiH stabilnija.

To je jasno svakom gimnazijalcu, forumasu sa sarajevo-x, a toboze nije jasno Tihicu, Silajdzicu, Lagumdjiji, Covicu.

__________________________________________


2. ZAKONI O POLICIJI NISU PROŠLI NA KOMISIJI ZA ODBRANU I SIGURNOST

¨Oslobodenje¨, 13. mart, 2008.

Prijedlozi zakona o reformi policijske strukture u BiH nisu dobili podršku vecine clanova Zajednicke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH na jucerašnjoj cjelodnevnoj sjednici. U skladu s tim, Predstavnickom i Domu naroda bice upucen negativan izvještaj ove nadležne komisije o policijskim zakonima.

Zbog toga, Predstavnicki dom na sjednici 18. marta nece moci raspravljati i donijeti zakone u drugom citanju sve dok se ne pribavi pozitivan stav nadležne parlamentarne komisije.

Rezultat glasanja na jucerašnjoj sjednici Komisije bio je šest naprema šest. Podršku zakonskim prijedlozima dali su clanovi SNSD-a, HDZ-a, HDZ-a1990, te SBiH, dok su protiv glasali oni iz SDA, SDS-a i SDP-a.

Clan Komisije Sulejman Tihic obrazložio je kako SDA nije mogla dati podršku predloženim zakonima jer oni nisu odraz i duh onoga što sadrži mostarska deklaracija.

„Nije tacna i ne stoji tvrdnja da su oni koji su protiv prijedloga zakona Vijeca ministara BiH protiv potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Amandmani koje je podnijela SDA na tekst zakona u potpunosti su u skladu sa Ustavom BiH i sadašnjim stanjem. Problem je što je kod utvrdJivanja teksta zakonskih prijedloga preskocen citav prvi pasus mostarske deklaracije kojim se garantiraju evropski principi“, naveo je Tihic.

On je istakao kako je SDA uvijek bila i ostace vodeca snaga za reforme u BiH koje ce našu zemlju približiti evropskim integracijama. Tihic je istakao i kako je prije godinu dana Direkcija za reformu policije došla do prijedloga rješenja zakonskog okvira policijske strukture, no kako on nikada nije stavljen na razmatranje na Vijecu ministara BiH.

Odbijeni amandmani

„Stoga se SDA ne može optužiti da je ta koja je kriva za neusvajanje reformskih procesa“, naveo je Tihic. Prvi zamjenik predsjednika Komisije Šefik Džaferovic istakao je kako predloženi zakoni nisu ni 20 posto onoga što je sadržavao ranije dogovoreni proces reforme policijskih struktura naše zemlje.

„Ovo je primjer kako ne treba voditi reforme u BiH”, naveo je on.

Zajednicka komisija za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH na jucerašnjoj sjednici inace nije podržala niti i jedan od cak 93 amandmana koje su podnijeli na tekst zakona poslanici Bakir Izetbegovic, Hazim Rancic, Vinko Zoric, Jozo Križanovic, Remzija Kadric i Adem Huskic. Desilo se to unatoc cinjenici da su pojedini amandmani imali cak i opcu vecinu na sjednici, ali s obzirom kako su se clanovi SNSD-a opredijelili da ce biti protiv svakog amandmana, a oni iz SDS-a bili suzdržani, oni nisu mogli proci jer nisu imali podršku niti i jednog predstavnika srpskog naroda kako je to propisano.

SDA i SBiH razlicito

Drugi zamjenik predsjedavajuceg Komisije Slobodan Caraba cak je tražio da se o prijedlozima zakona o policijskoj strukturi BiH uopce ne raspravlja na sjednici tog tijela dok se o njima, na posebnoj sjednici 17. marta, ne ocituje Narodna skupština RS-a.

Iako mu nije prošao kljucni amandman, koji je govorio o tome kako ce se reforma policijske strukture primjenjivati i na lokalne policijske snage u BiH, ali nakon što se okonca i reforma ustavnog procesa, clan Komisije iz SBiH Adem Huskic opredijelio se da podrži donošenje zakonskih prijedloga.

Naime, Oslobodenje doznaje kako je SBiH dobila cvrsta uvjeravanja Kluba poslanika SNSD-a kako ce u samom Parlamentu BiH podržati ovaj njihov amandman kako bi zakonski prijedlozi mogli biti usvojeni. Interesantno je da su clanovi iz SDA u Zajednickoj komisiji bili protiv tih amandmana, jer, kako je pojasnio Hazim Rancic, ne osiguravaju provedbu reforme odmah kako traži ova stranka, što i jesu dva dijametralno suprotna stava amandmana SDA i SBiH.

Clan Komisije iz SDP-a Jozo Križanovic naveo je kako je formiranje sedam novih institucija u BiH samo dodatna komplikacija cijelog stanja te se zapitao gdje je tu “razum i racionalnost“.

__________________________________________


3. REGISTRACIJA ZA IZBORE

Postovani gradjane u dijaspori, ako zelite da se registrujete za lokalne izbore u BiH, a sto je i vasa dug prema napadnutoj domovini, potrebnop je da da pod HITNO pošalju na email dresu

bhizbori2008@gmail.com

slijedece podatke:

1) puno ime i prezime,
2) adresu gdje sada živite kako bi mogli primiti poštu direktno iz BiH
3) i mjesto/grad u kojem ste živjeli prije odlaska u dijasporu.
4) kao i kontakt telefon ili email (ako zelite)

OVO MORATE URADITI DO 25. MARTA 2008.

Centralna izborna komisija ce vam dostaviti sve papire za prijavu za glasanje. Tu ce vam biti objasnjeno kako da popunite te papire da bi ste mogli glasati na opstinskim izborima koji ce se odrzati OVE GODINE. I ne samo to - SA TOM REGISTRACIJOM CETE MOCI GLASATI NA SVIM BUDUCIM IZBORIMA U BiH.

Napominjemo da je izuzetno vazno da se prijavite u svojim mjestima na teritoriji "Republike srpske". To je nas dug prema nasoj domovini i prema nasim sunarodnjacima koji sada zive pod cetnckim terorom u tzv. RS.

NKRBiH

_________________________________________


4. PENZIONERI TUZE BANDU

UDRUŽENJE-UDRUGA
„SPOKOJNA STAROST“
ID.BR.4209802570008
75000 TUZLA
Ulica 6. bosanske 102
Tel.:061 151 390
E-mail.: spokojna.starost@gmail.com
www. necenzurisano.com


JAVNOM TUŽIOCU
HERCEGOVACKO-NERETVANSKOG KANTONA

MOSTAR


U skladu sa odredbama cl. 229.-230. Zakona o krivicnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine („Sl. novine FBiH“, br. 35/03), podnosim Javnom tužiocu Hercegovacko-neretvanskog kantona

PRIJAVU

o saznanju nesumnjivo pocinjenih krivicnih djela u sticaju.

Prijavu podnosim protiv:

1.- Nedžada Brankovica iz Sarajeva, aktualnog premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

2.- Ahmeta Hadžipašica, bivšeg premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, 3.- Alije Behmena, bivšeg premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine

4.- Edhema Bicakcica, bivšeg premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

5- Vjekoslava Bevande, aktuelnog ministra financija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine

6.- Dragana Vrankica, bivšeg ministra financija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine

7.- Dragana Covica, bivšeg ministra financija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine

8.- Nikole Grabovca, bivšeg ministra financija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine

9.- Nadira Kovacevica, direktora Federalnog zavoda penzijskog/mirovinskog i invalidskog osiguranja

10.- Bože Mišure, bivšeg privremenog direktora Federalnog zavoda penzijskog/mirovinskog i invalidskog osiguranja

11.- Seada Zece bivšeg direktora Federalnog zavoda penzijskog/mirovinskog i invalidskog osiguranja

12.- Nepoznatih mi clanova Nadzornog odbora Federalnog zavoda penzijskog/mirovinskog i invalidskog osiguranja u periodu od 1996. godine do danas, medu kojima predstavnike clanove Saveza udruženja penzionera i Stranke penzionera-umirovljenika

13.- Nepoznatih mi clanova Upravnog odbora Federalnog zavoda penzijskog/mirovinskog i invalidskog osiguranja u periodu od 1996. godine do danas, medu njima predstavnike clanove Saveza udruženja penzionera i Stranke penzionera-umirovljenika.

Prijavu podnosim iz slijedecih

Razloga

1.- Prijavljeni pod rednim brojevima 1. do 8. su pismenim ili usmenim putem izdali nezakonite naloge za priznavanje prava iz penzijskog/mirovinskog osiguranja priznavanjem prava iz posebnog staža ucesnicima rata priznatog clanom 94. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju unatoc odredbi clana 82. stav 5. istog zakona („Sl. novine FBiH“, broj 29/98) da se prava iz osiguranja ne mogu priznati za vrijeme za koje nije placen doprinos.

Na ovaj nacin je do danas nezakonito ostvarilo pravo na penziju više od 75.000 osiguranika,a za taj iznos su ošteceni osiguranici kojima se visina penzije obracunava tako da se dijeli iznos sredstava prikupljenih doprinosa, po odredbama cl. 51 citiranog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, umanjujuci koeficijent za obracun mjesecne penzije, cime su pocinjena krivicna djela iz Krivicnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine („Sl.novine FBiH“, br. 36/03), konkretno iz clana 55. Produženo krivicno djelo jer su to prijavljeni cinili tokom citavih svojih mandata cineci krivicno djelo propisano kao takvo clanom 383.Zloupotreba položaja ili ovlašcenja i produženo krivicno djelo iz clana 387. Nesavjestan rad u službi,

2.- Prijavljeni pod rednim brojem 9-11 svjesno su, jer se pretpostavlja da su znali ili morali poznavati zakonske propise, kao odgovorne osobe, direktori Federalnog zavoda PIO/MIO svojim potpisom na drugostepenim rješenjima i instrukcijama u prvostepenom postupku i reviziji cinili krivicna djela iz cl. 55. Produženo krivicno djelo, 383. Zloupotreba položaja ili ovlašcenja i clana 387. Nesavjestan rad u službi.

3.- Prijavljeni pod rednim brojem 12.-13. su kao nadzorni i vrhovni upravni organ znali, ili su morali znati, a nisu se tome suprotstavili da prijavljeni pod rednim brojem 9.do 11. cine krivicna djela cime su i sami pocinili krivicna djela iz clana 5. Produženo krivicno djelo, clana 383. Zloupotreba položaja ili ovlašcenja i clana 387. Nesavjestan rad u službi.

4.-Svi prijavljeni, iako su znali, ili morali znati, da je citiranim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, clanom 126. propisano da se vojne beneficirane penzije isplacuju sa posebnog podracuna koji alimentira budžet Federacije Bosne i Hercegovine, naredivali ili odobravali da se vojne beneficirane penzije isplacuju iz doprinosa namijenjenih civilnim penzijama jer iz budžeta nisu uplacena finansijska sredstva. Na taj nacin se, primjenom clana 51 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, odredivanje koeficijenta,odnosno visina mjesecnih penzija, to vršilo tek nakon što su iz sredstava namijenjenih civilnim penzijama isplacivane vojne beneficirane penzije. Time su civilni penzioneri znacajno finansijski ošteceni u korist budžetskih sredstava prevaljivanjem obaveza iz budžeta na teret civilnih penzionera.

Time seu svi prijavljeni pocinili krivicna djela iz clanova 55.-383.-387 Krivicnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

5.- Prijavljeni pod rednim brojem 1.-9. su protuzakonito na nacin propisan odredbama cl. 55.-383.-387 Krivicnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, oštecujuci materijalno civilne penzionere, ali i ucesnike rata kojima je vrijeme u ratu priznato kao poseban staž, podzakonskim aktima suprotnim zakonu i bez ovlašcenja iz zakona, derogiranjem zakona podzakonskim aktima, umanjivali ili potpuno oslobadali od uplate doprinosa rudnike, deminerske organizacije i Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine prevaljujuci tako obaveze budžeta i preduzeca u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine na teret civilnog penzijskog fonda, odnosno time direktno umanjujuci visine civilnih penzija.

Prijavljeni pod rednim brojem od 9.-13. su znali ili morali znati da se sa tako umanjenim doprinosom, u skladu sa odredbama clana 82. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju nisu mogla priznavati prava iz penzijskog osiguranja, cime su saucesnici u dijelima iz cl. 55.-383. i 387. Krivicnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

6.- Svi prijavljeni su znali ili morali znati za odredbe clana 1. Zakona o dopunama Zakona o privatizaciji preduzeca („Sl.novine FBiH“, br. 32/00) kojima je propiosano da se 20% od gotovinskog dijelcaprivatizacije uplacuje za osiguranje osnovnog kapitala u fondu penzijskog i invalidskog osiguranja.

Svi prijavljeni su, istovremeno, znali ili morali znati da ta sredstva nisu, shodno zakonu, uplacena u fond za civilne penzije,cime su penzioneri ošteceni jer su primali manje penzije od onih koje bi primali da su sredstva po zakonu uplacena. I ovakav rad prijavljenih svodi se pod odredbe cl.-55.-383. i 387 Krivicnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

7.- Prijavljeni pod rednim brojem 9.do 13. su znali ili morali znati da u više kantona Federacije Bosne i Hercegovine iz kantonalnih budžeta nisu redovno placani doprinosi za zaposlenike koji place primaju iz kantonalnog budžeta nisu redovno i u zakonskom iznosu placani doprinosi, zbog cega su izbijali i štrajkovi prosvjetnih radnika i drugih. Na taj nacin su ozbiljno, za racun kantonalnih budžeta, umanjene visine penzija civilnih poenzionera a da odgovorni nisu poduzeli adekvatne mjere za naplatu dugujucih sredstava.

8.- Prijavljeni pod rednim brojem 4. i 7. su znali ili morali znati da nisu bili ovlašceni ni jednim zakonom da prava iz penzijskog osiguranja utvrduju svojim podzakonskim aktom iz 1997. godine, odredujuci grupi od oko 500 povlašcenih vojnih lica penzije i od po 1200 KM mjesecno isplacivanih sa racuna za civilne penzije. Podzakonski akt je ukinula naredna Vlada Federacije Bosne i Hercegovine a šteta civilnom penzionom fondu nije namirena.Suprotno osnovnim pravnim uzusima nezakonit podzakonski akt je proizveo posljedice koje nikad nisu otklonjene. U ovom nezakonitom postupanju saucesnici su prijavljeni pod rednim brojem 9.-13.

Javnom tužiocu smo u mogucnosti dostaviti samo dio dokaza do kojih smo uspjeli doci provedbom Zakona o slobodi pristupa informacijama, cak vodeci upravni spor kod Kantonalnog suda u Mostaru koji je svojom presudom naložio davanje informacije.

Znacajan dio dokaza nismo uspjeli pribaviti jer prijavljeni i za poštivanje Zakona o slobodi pristupa informacijama nisu izvršili svoju zakonsku obavezu, o cemu smo obavijestili i Federalno ministarstvo pravde.

Javni tužilac ima ovlašcenja da angažuje odgovarajuce organe Ministarstva unutrašnjih poslova HNK i FBiH da se provjere i utvrde svi navodi iz ove prijave, kao i tacne adrese svih prijavljenih.
Ja sam svoju gradansku dužnost izvršio po savjesti, svjestan svojih prava i obaveza, što ocekujem i od Javnog tužioca i nadležnih organa Ministarstva unutrašnjih poslova.

Moja je gradanska dužnost i moje gradansko pravo da ovu prijavu prosljedjujem najširoj javnost, Javnom tužiocu Federacije Bosne i Hercegovine, Visokom sudskom i tužilackom vijecu, drugim organima za koje nadem da je svrsishodno, kao i Antikorupcijskom timu i Uredu Visokog predstavnika.

Tuzla, 10.03.2008. godine

Podnosilac, Alojz Knezovic

___________________________________________


5. NIJE "PRLJAVI HARE", NEGO "LJIGAVI HARE"

Zamjerio bih Abdulahu M. sto Harisa Silajdzica zove "Prljavi Hare". To ime asocira na "Dirty Harry", medjutim ta asocijacija je totalmo neodgovarajuca.

Dirty Harry je simbol 1. neustrasivog borca za pravdu i 2. "cool and tough guy", u slobodnijem prevodu "muskarichna".

S druge strane "Hare" je ljigavi izdajnik "not cool at all". Cak i fizicki Hare nije muskarchina. On je od onih momaka koji su ostali "ljepuskasti" jer nisu imali buran pubertet pa su zadrzali pravilne crte lica. Muskarac u pubertetu dozivi "akromegaliju" izduzi mu se nos, ruke, noge i drugi organi, sav se izgorobeta. Eto npr. Tihicu su narasle velike usi.

Hare nije ni nalik na muskarchinu, a nije vala ni na neustrasivog borca za pravcu. Zato odsada iskljucivo "ljigavi Hare", molim.

Haka MO

___________________________________________


6. RE: ZALOSNA TERMINOLOGIJA POLITICARA DAYTONSKE BiH

Postovani clanovi NKRBIH. Molim vas da objavite ovo pismo u slijedecem glasniku, kao gest podrske gospodinu E.Z. koji se oglasio sa tekstom: "ZALOSNA TERMINOLOGIJA POLITICARA DAYTONSKE BiH"

Neki novi Karadzic pod imenom Dodik sa armijom srbo-muslimanskih patuljaka navikava gradjane BiH da su imali genocid jer su to zasluzili i da je disolucija, odnosno nestanak Republike BiH stvar kao bajagi "REALNOSTI". Najdalje u toj "realnoj" politici otisli su cetnicki kolaboranti Lagumdzija i Tihic, koji javno pricaju o genocidnoj tvorevini kao "realnosti", kao biva pomirimo se stime, a dok treci cetnicki kolaboracionista Silajdzic dolazi iz Amerike sa LAZIMA da su ga tamo neki pitali: "A zasto se to kao RBiH ne bi podjelila?" Cetvrti pritajeni cetnicki agent, koji "uci" nase studente pravu, je nakon 16 godina prvi puta progovorio. Pogadajte, radi se o personi sa bradom, Zdravku Grebi, koji nikada za nikada nije stao pred kamere da osudi cetnicki genocid, ali je nedavno dosao u emisiju na Hayatu da nas navikava da "BiH vise nema", po zadatku iz Beograda. Mogu misliti sa koliko entuzijazma ce njegovi studenti braniti cetnistvo na svakom koraku popaljene nam domovine.

Zamislite jednog Simon-a Wiesenthal-a, koji bi o "Trecem Rajhu", stvorenom na holokaustu Jevreja, pricao kao o "REALNOSTI", neminovnosti, sudbini, specificnosti, navikavao Jevreje da im je holokaust sudbina i razno razne druge gluposti.

Nije nikakava tajna da su svi mediji u dejtonskoj BIH u rukama KOS-a, i ne samo mediji vec sve poluge vlasti. Ono sto gradjani Rebublike BIH jos nisu shvatili je da ti mediji rade gebelsovsku propagandu navikavanja zrtve da im je genocid sudbina i da je rusenje hiljadugodisnje drzave BiH "REALNOST!?". Najmanje par hiljada puta oni svaki dan izgovore PUNIM USTIMA ime tzv Republike srpske, tako da i mladi i stari pocinju da zive sa tim monstrumom kao nekim "dobrom", kao nekom "sudbinom" sta li? Najvecu podrsku tom svojevrsnom nastavku genocida drugim sredstvima daju lazni "Bosnjacki" intelektualci, politicari i mafija, a u stvari radi se io srpskim nacionalistima, Srbo-muslimanima, koji takav nastavak genocida drugim sredstvima brane (po zadatku) svim sredstvima. Realnost je da su na povrsinu isplivali razne Nemanje, pa cetnicka brigada "Mesa Selimovic", pa razni Abdicevci, a ni u u ratnom Predsjednistvu Republike BiH nije se nikada osjetio manjak KOS-vih kadrova, kao ni danas u vlasti dejtonske BiH.

Mi opreostali, normalni i lojalni gradjana Republike BIH, te milioni protjeranih van granica Republike BiH, prije nego sto nas fasisticka bratija istejera iz drzavljansva, mi bi morali oduprijeti se tome, koliko mozemo.

Svako spominjaje tzv. RS ili tzv. FBiH, bez ovog "tzv" pridjeva znaci legalizaciju Milosevicevih ciljeva ostvarenih genocidom. Kao potvrda ovoga je cuvena, opsteprihvacena izjava Simon-a Wiesenthal-a da je navikavanje zrtve da mu je genocid sudbina takodjer genocid.

Sa zaloscu se da primjetiti da u vokabularu rezimskih medija u RBiH ni jednom se ne ponavlja istina da je Republika BiH pravno jos uvijek Republika BiH, vec se spominje samo BiH, dok su puna usta ilegalnih tvorevina, "RS" i "FBiH", cije se ime ponavlja milion puta, svaki dan, navikavajuci zrtve progona i genocida da su im ove tvorevine "sudbina" i "realnost".

S toga ja predlazem slijedeci zaokret bar kod normalnih ljudi, gradjana Republike BiH, lojalnih svojoj domovini.

1. Uvijek stavljati tzv. kada god se spominju fasisticke tvorevine, tzv. RS ili tzv. FBiH.

2. Uvijek pisati Republika BiH, a ne drzava BiH ili BiH, jer Ustav Republike BiH je jos uvijek vazeci i legalan i legitiman, ali je samo privremeno suspendovan voljom fasistickih dronjaka, koji su proveli agresiju i genocid u Republici BiH.

S toga ovih dana cetnicko-srbobalijsko-ustaska bratija Dodik, Silajdzic, Tihic, Lagumdzija i Covic, sada kada imaju vecinu u Parlamentu multi-cetnicke BiH, zagovaraju LEGALIZACIJU GENOCIDNE TVOREVINE U MULTI-CETNICKOM PARLAMENTU MULTI_CETNICKE BIH. To im lahko moze poci za rukom. Probni balon sa legalizacijom policije tzv. RS (koju je ICJ nasao odgovornom za genocid) je prosao uspjesno. Nema vise nikakvih smetnji da i citava genocidna tvorevina, a zatim i disolucija Republike BiH bude izglasana u tom, takvom multi-cetnickom paralamentu dejtonske BiH.

Htjeo bih takodjer da ohrabrim brojne gradjane BiH koji imaju sta da kazu, a jos se uvijek plase da se potpisu iza svoga teksta. Normalno je bojati se, ali se isplati i boriti za ideju slobode, pravde, istinske demokratije. Oni koji se bore na tom putu historija ce zapmtiti, a oni koje tako nesto podrzavaju, a ustezu se da napisu svoje ime iza toga, historija ne moze da zapamti. Ja im predlazem da uvijek potpisu svoje puno ime i prezime, pa kud "puklo da puklo". Nemamo sta vise izgubiti jer smo zahvaljujuci veleizdajnicima i samo zahvaljujuci veleizdajnicima izgubili skoro sve sto smo imali. Ujedno time dajete integritet i ozbiljnost tekstu koji pisete.

Esad Jaganjac, dipl.ing.

Editor Web Portala Republikabih.net

---
KOMENTAR: Najcesce se ljudi potpisu imenom i prezimenom kada nam posalju clanak, ali nemamo vremana da iskomuniciramo kako tacno zeli covjek da se potpise, pa onda stavimo samo incijale itd. da budemo sigurni da nekome ne naskodimo. Cesto nam je najvaznije da Glasnik ode sto prije, da stigne na vrijeme, npr. prije nekog vaznog dogadjaja, pa nemamo vremena za dotjerivanje svih mogucih detalja.

____________________________________


7. Bakir Izetbegovic za "Kurir": "KOSOVO JE SRBIJA"

Sin Alije Izetbegovica i potpredsednik bosanske Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegovic kaže da bi otcepljenje Kosova bio opasan presedan
Hadžija iz senke

Bakira Izetbegovica, iako je formalno potpredsednik SDA, u BIH mnogi smatraju najmocnijim covekom te stranke, a u pojedinim krugovima važi cak i za najuticajnijeg muslimanskog politicara u Bosni. Takode, hrvatski i bosanski mediji ga opisuju kao sivu eminenciju u razlicitim dogadajima, aferama i unutrašnjim bošnjackim politickim previranjima u poslednjoj deceniji. Retko daje intervjue, pogotovo za nezavisne medije. Po zanimanju je arhitekta, a svojevremeno je bio direktor Zavoda za izgradnju grada.

BEOGRAD - Bakir Izetbegovic, potpredsednik Stranke demokratske akcije i sin pokojnog lidera te stranke Alije Izetbegovica, oštro se protivi otcepljenju Kosova od Srbije i proglašenju nezavisnosti južne srpske pokrajine. U izjavi za Kurir, Izetbegovic ocenjuje da bi da "bilo bolje da se Kosovo ne otcepi jer bi to bio presedan za Evropu".

- Ne bi bilo dobro da se tako nešto dogodi, jer bi to onda dovelo do serije separatizama, cime bi se ohrabrili secesionisti u svim državama, a to ne bi bilo dobro - smatra Izetbegovic.

http://nezavisnipolitickimagazin.blogger.ba/arhiva/2008/02/28/

---

KOMENTRAR: Svaki pismen Balkanac je imao priliku saznati da Kosovo nije "pravni presedan" nego da je Kosovo steklo nezavisnost upravo zbog internacionalnog prava, jer je bilo legalna autonomija u Jugolsaviji i jer je bilo zrtva srpske agresije. Jedino Srbi trube kako Kosovo nije dobilo nezavisnost na zakonit nacin, nego kao neki nezakonit presedan.

Eto Bakir stade uz Srbiju, pa kud puklo da puklo, isto kao Emir (Nemanja) Kusturica, Omer (Jovan) Zametica, Muhamed (Tunjo) Filipovic, Haris (Hare) Silajdzic i mnoge druge balije.

______________________________________


8. VI STE MINIRALI REPUBLIKU BiH

Takvi kao sto ste vi minirali su Republiku BiH. Prestanite se izivljavati u vasim nacionalistickim tekstovima...

Ne saljite vase tekstove koji smrde po nacionalizmu, te su protiv cjelovite BiH - suverene drzave Bosnjaka Srba i Hrvata i nacionalnih manjina koji BiH smatraju svojom domovinom. Vasa nacionalna praznjenja idu u prilog dzelata BiH... Sramite se...

Ejub Pasalic, Svedska

---

KOMENTAR: Nisu te nasekirali oni koji u svojim rukama imaju vlast u BiH i koji vec 18 godina unistavaju Republiku BiH svojim odlukama, nego mi koji njih kritikujemo, i koji necemo da se pomirimo sa nestankom Republike BiH, a sto imamo pravo i duznost da radimo jer po Ustavu Republike BiH niko nema pravo poptisati kapitulaciju niti okupaciju teritorije Republike BiH.

Muhamed Borogovac

***********************************************

No comments: