Thursday, December 4, 2008

#574 IDEMO U EVROPU, ALI SE OGLUSUJEMO O EVROPSKE PRINCIPE?!

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

15. Novembar 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 574

SADRZAJ:

1. NOVI, ODZACKI CIN IGROKAZA VALJANJA SIBICA

2. BiH JE NASLJEDNIK IMOVINE REPUBLIKE BiH, ALI CE ENTITETI BITI UPISANI KAO TITULARI VLASNISTVA???

3. IDEMO U EVROPU, ALI SE OGLUSUJEMO O EVROPSKE PRINCIPE?!

4. HDZ 1990 OSUÐUJE UZURPACIJU TIHICA, COVICA I DODIKA

5. KOMSIC VEC GURA DA DODIK-TIHIC-COVICEV SPORAZUM BUDE USVOJEN U PARLAMENTU

6. EVO MALO CETNICKOG "HUMORA"

7. Hrvatski predsjednik Mesic stiže u Tuzlu na proslavu 25. novembra Dana Republike BiH

8. ZIVIO STJEPAN MESIC, NAJINTELIGENTNIJI BORAC PROTIV VELIKOSRPSKOG FASIZMA

9. SREBRENICA JE PALA PREKO SARAJEVA - DA LI JE SADA TUZLA NA REDU?

10. PODJELOM IMOVINE BiH LEGALIZIRA SE GENOCID I ETNICKO CISCENJE NAD BOSNJACIMA

11. CETNICI NE MIRUJU NI U SLOVENIJI

12. STATISTIKA

13. STA NAROD MISLI O TIHIC-DODIK-COVICEVOM "SPORAZUMU"

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. NOVI, ODZACKI CIN IGROKAZA VALJANJA SIBICA

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

U proslom broju Glasnika smo komentarisali Tihic-Dodik-Covicev dogovor iz Odzaka. Tada smo konstatovali da ce taj sporazum dovesti do legalizacije i ubrzo do otcjepljenja RS, tj. do nestanka BH drzave. Buduci da ostatak BiH, tj. danasnja teritorija Federacije, nije drzava, doci ce do palestinizacije, tj. to trajne nestabilonosti, gdje ce RS biti gospodar situacije kao jedina organizovana, legalizovana drzava na teritoriji bivse BiH.

Konstatovali smo da ce upravo sporazum o Brckom dovesti do legalizacije RS na mala vrata. Jer, kada jednom bude promjenjen ustav zbog Brckog, to znaci i legalizaciju daytonskog ustava.

Tada jos nismo znali reakcije ostalih BH stranaka povodom dogovora iz Odzaka. Medjutim, kada su stigle reakcije, obistinile su se nase sumnje da je na djelu jos jedan cin Silajdzic-Tihiceog igrokaza u kojem varaju narod Bosne i Hercegovine.

Naime, Silajdzic je "zestoko" i veoma emotivno napao sporazum, rijecima: "Od cetiri tacke sporazuma s Miloradom Dodikom, koji više i ne krije da ga ne zanima država BiH, za SBiH prihvatljiva je jedino ona o utvrdjivanju konacnog statusa Distrikta Brcko u bh. parlamentu" (FENA 9. Nov. 2008)

Znaci, Silajdzic je navodno veoma ljut, ali mu to ne smeta da prihvati upravo glavnu stvar, da se u skupstini usvoje amandmani za Brcko, cime ce biti legalizovana cijela RS. Nije li Silajdzic dobio opste izbore upravo zato sto se predstavio kao covjek koji je srusio amandmane kojim je RS trebala biti legalizovana u proljece 2006?! U stvari, ovo pokazuje da Silajdzic nema nista protiv legalizacije RS, i da se u proljece 2006 pridruzio patriotskom bloku samo zato da bi prigrabio slavu rusitelja amandmana, sto mu je donijelo izbornu pobjedu kojom se uspjesno vratio iz Turske na celo BiH. Usput, Silajdzic je tada iznutra rasturio i patriotski blok.

To sto Silajdzic prihvata amandmane za Brcko, tj. legalizaciju RS na mala vrata, dokazuje da je on samo lazna opozicija Tihicu. On nam je podmetnut samo zato da bi kao lider otpora Tihicu umrtvio taj otpor. On ima iskustva u tome. On je glumio opoziciju Izetbetovicu uoci Daytonskih potpisa, da bi se kasnije ispostavilo da je on cijelo vrijeme bio 100% za Dayton. Slicno je Tihic gloumio opoziciju Silajdzicu kada je Silajdzic upropastio evropsku reformu policije. Tada je Tihic bio opozicija Silajdzicevoj izdaji, ali tako da je nista ne pokvari, da osigura da sve glatko prodje.

Da je Silajdzic istinska opozicija Odzackoj izdaji, on bi pozvao narod na demonstracije da se sprijeci izdajnik Tihic, kao sto je npr. Djindic izveo Srbe na ulice protiv Milosevica.

Jedina nada je da ce narod sam spontano doci pred skupstinu, ne cekajuci Silajdzicev poziv, kada Tihic krena da "sporazum" provede kroz skusptinu.

A udbasi na vlasti u BiH se boje naroda. Narod je zaista gnjevan. To se moze vidjeti npr. na mnogobrojnim web stranicama. Ja se ne sjecam da su ikada u istoriji Bosnjaci mrzili i prezirali nekoga kao Tihica danas. Sa sigurnoscu se moze tvrditi da je Tihic omrznutiji od Karadzica i Mladica zajedno.

Cetnicki provokatori taj gnjev naroda protiv izdaje nastoje prikazati kao neku ujdurmu "dijaspore" koja gura narod u demonstracije. Medjutim, upravo je bitno sprijeciti Odzacku izdaju zbog ljudi u Bosni i Hercegovini, a ne zbog dijaspore. U dijaspori se nista nece promjeniti, a u Bosni i Hercegovini ce doci do tragedije, ako narod spontano ne izadje na ulice i ne sprijeci izdajnike.

Ako Bosnjaci izgube medjunarodno priznatu drzavu BiH, time gube i jasan cilj politickog organizovanja. Ko je taj ko ce definisati neki novi cilj, neku novu drzavu? Koje granice ce imati ta nova drzava? Da li ce je priznati iko u svijetu, ukljucujuci Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku. Susjedne drzave ce vjerovatno svojatati teritorije bivse BiH, sto ce dovesti do novih krvoprolica, etnickih ciscenja itd. itd.

Mi u dijaspori necemo to osjetiti na nasoj kozi, ali ne mozemo, a da ne saosjecamo sa narodom u domovini nad kojim se nadvila tragedija polaganog umiranja u nekoliko nepovezanih rezervata, ako dopuste da nestane drzava BiH.
_______________________________________


2. BiH JE NASLJEDNIK IMOVINE REPUBLIKE BiH, ALI CE ENTITETI BITI UPISANI KAO TITULARI VLASNISTVA???

(Isjecak iz intervjua Dana)

DANI: Hoce li sva imovina države BiH pripasti državi BiH sa suverenim pravom njenih organa da je dodjeljuju na korištenje, pri cemu ce titular imovine biti država?

TIHIC: Da. Imovina pripada državi i državnim zakonom se odreduje kome šta pripada. Znaci, država odreduje šta pripada njoj, a šta entitetima, kantonima, opcinama.

DANI: Da li Dodik prihvata prije tog odredenja da sva imovina bude uknjižena kao vlasništvo države Bosne i Hercegovine?

TIHIC: Nije mi jasno pitanje.

DANI: To je najbitnije!

TIHIC: Nije bitno. Jer, pazite, dodjela imovine se može utvrditi i riješiti zakonom, a može i odlukama nekih organa. Mi hocemo da se to riješi zakonom. Znaci, imovina je bosanska, državna, i sad se zakonom kaže: ovo pripada državi, ovo pripada entitetu, ovo pripada kantonu, opcini...

DANI: Uredu, samo moramo rašcistiti sljedece. Da li, dakle, Dodik prihvata da prije tog zakona država BiH bude upisana kao titular sve imovine države BiH, a pri tome, naravno, ne mislim da država koristi tu imovinu, jer je ona ogromna, ili kad joj ne treba, a da pravo korištenja pripada i entitetima, kantonima, gradovima, opcinama...?

TIHIC: Po medunarodnom sporazumu, BiH je pravni sljednik te imovine. I BiH svojim zakonima rasporedjuje kome ce ta imovina pripasti, koliko treba njoj, koliko ostalima. To ce biti riješeno zakonom. Ne odlukama nekih organa, nego zakonom.

KOMENTAR: Tihic je stvarno lupez!? Naime, on se slaze da je drzava BiH naslijedila imovinu Republike BiH, ali ne dozvoljava da drzava bude titular te imovine, nego se odmah moraju donijeti zakoni da imovina bude uknjizena entitetima. Dakle, na rijecima to jeste drzavna imovina, ali se kao titulari upisuju entiteti. Svako dijete zna da se JEDINO broji ko je titular. Dakle, opet nama suplje rijeci, a cetnicima pravosnazni papiri. Jer ne moze biti jedan vlasnik imovine, a drugi titular. Ima samo jedan vlasnik, i to je po definciji upravo titular. Vlasnik i titular su jedno te isto pravno lice. Ako RS bude upisana kao titular vlasnistva, onda je RS i jedini zakoniti vlasnik, i mi nemamo nista od Tihicevog priznanja da je drzava naslijedila tu imovinu od RBiH i SFRJ. Tihic je pravnik i on zna sve to, ali on zrtvuje svoj pravnicki integritet i svoj obraz radi genocidne RS.

Zamislimo da sada npr. Fahro Radoncic kaze: Evo, slazem se da je planina Igman vlasnistvo Bosne i Hercegovine, ali dozvolite da ja budem upisan kao titular vlasnistva nad Igmanom. Sta mislite, da li bi Igman bio bosanski ili Fahrin poslije toga?

Ovdje se uopste nije trebalo pregovarati sa Dodikom. Tebalo je ici na arbitrazu, ako bi on bio uporan. Tihic je isao u pregovore, samo zato da spasi RS, a u intervjuu za Dane nam prica kako je on pravnik, kako jedino on daje ispravno tumacenje. Upravo smo vidjeli koliko je to njegovo tumacenje pravnicki supljo i procetnicko.

Gradjani BiH bi trebali izaci na ulice i zahtijevati arbitrazu, jer je na putu jos jedna pljacka nevidjenih razmjera u korist RS uz saglasnost muslimanskih cetnika.

Dr. Muhamed Borogovac
______________________

3. IDEMO U EVROPU, ALI SE OGLUSUJEMO O EVROPSKE PRINCIPE?!

Autor: Sven Rustempašic

Sarajevo, 12. novembar 2008. - Cetnici godinama traže bilo kakvu priliku, izgovor da u Dejtonskoj skupštini BiH amendiraju (promijene) barem jednu recenicu, Dejtonskog Ustava, Aneksa 4. Oni znaju da amendiranje ugovora, predstavlja pristanak obje strane na cjelokupan ugovor. Bilo da se promijeni jedna rijec ili pola teksta, to je ugovoru instant-ratifikacija. A to znaci da Republika Srpska treba da postane zakonita država, što ona sada nije, a što bi joj primjena Presude Svjetskog suda odn. Internacionalnog prava, zabranila da bude, da su BH politicari ispostavili proceduralno ispravan zahtjev u tom pravcu poslije presude za genocid, tj. da su pustili Skusptinu opstine Srebrenica da usvoji odluku o izdvajanju Srebrenice iz jurisdikcije RS.

Poslanici Skupštine Republike BiH nisu ni pod ratnim terorom ratificirali Dejtonski ugovor, decembra 1995, te je on, pa i Aneks 4, nelegalan prema Povelji UN, Internacionalnom pravu i Internacionalnom ugovornom pravu, kao i ustavnom pravu RBiH. Sva bi ta nelegalnost bila ¨oprana¨ ako cetnici sa poslanicima SDA, SBiH i SDP sada u parlamentu usvoje amandmane za Brcko u skladu sa dogovorom iz Odzaka. To su pokušali aprila 2006, ali je to Patriotski blok sprijecio. Nažalost, Tihic-Izetbegovic-Lagumdžija uz Dragana Covica (i potajno Silajdzica) im to sada nastoje omoguciti. Time bi Republika srpska zauvijek, ireverzibilno postala zakonita država. Od tog trenutka RS nece imati nikakve obaveze da razgovara o ¨popravljanju Dejtonskog ustava¨. Ne bi postojala nikakva pravna podloga niti pregovaracka pozicija da se RS na to primora. A cak i kada bi RS na pregovore pristala, o popravljanju ustava u korist države BiH, apsurdno je i govoriti.

Ministar Gavrilo Grahovac (SBiH) je izjavio upravo to da je amendiranje Dejtonskog ugovora/ustava ¨rješavanjem pitanja Brckog¨, ustvari izgovor da se ratificira Dejtonski ugovor odn. Aneks 4 u skupštini BiH -- što, naglašava Grahovac, ne bi trebalo uciniti (sa cim se, naravno, slažemo).

Evo šta o tome piše cetnicka agencija SRNA, a što prenosi njena filijala u Sarajevu, ¨Dnevni avaz¨, citat:

Pojašnjavajuci stavove Stranke za BiH u vezi sa Distriktom Brcko, clan Predsjedništva ove stranke Gavrilo Grahovac podsjetio je da Tihic tvrdi da se sa Dodikom dogovorio da se to pitanje riješi ¨donošenjem ustavnog zakona sa dvotrecinskom vecinom¨ ali je, istovremeno, naglasio da Ustav BiH ne poznaje instituciju ¨ustavnog zakona¨.

¨Dvotrecinska vecina neophodna je iskljucivo za usvajanje amandmana na Ustav BiH, te iza ove maske stoji namjera da se vec sada amandmanski djeluje na Ustav BiH, cime bi se Aneks 4. ratifikovao i prije otpocinjanja pregovora o ustavnoj reformi¨, smatra Grahovac. – kraj citata.

Šta komentirati nego, bravo ministre Grahovac! Ali, ne lezi vraže! Ovaj ministrov akt je brže-bolje poništio upravo njegov predsjednik Haris Silajdžic, tako što je PRIHVATIO Tihicev pristanak da se u dejtonskom parlamentu ratificira, Aneks 4 - ¨rješavanjem Brckog¨. Evo te Silajdžiceve pro-cetnicke intervencije u citatu zvanicnog saopcenja SBiH od 9. novembra:

Od cetiri tacke sporazuma sa Miloradom Dodikom, koji više i ne krije da ga ne zanima država Bosna i Hercegovina, te da je ne voli, za Stranku za BiH prihvatljiva je jedino ona o utvrdivanju konacnog statusa Distrikta Brcko u Parlamentu Bosne i Hercegovine. – kraj citata.

Silajdžic odbija etnicki popis stanovništva koji nije hitan, jer se treba desiti tek za tri godine (2011, do kada ce ga on vjerovatno podrzati), a prihvata ¨rješavanje Brckog¨, koje se može desiti odmah! Eto kako Haris Silajdžic ¨kritizira Tihica¨, eto kako ispravlja ¨grešku¨ vlastitog ministra Gavrila Grahovca.

Tihic i cetnici, uz HDZ BiH, ustvari prekidaju kontnuited drzave BiH obnoovljene na ZAVNOBiH-u kao državotvornoj skupštini koja je stvorila Republiku BiH. Danas, umjesto delegata ZAVNOBiH-a, predstavnici Bošnjaka i Hrvata kao ustavotvorce uspostavljaju cetnike, i to jos od potpisivanja Dejtona u Parizu, decembra 1995. Koliko vrijede price Sulejmana Tihica o simpatijama za borce SUB NOR-a i njegovom antifašizmu kojeg "njeguje" kada sa Zlatkom Lagumdžijom ode u Jablanicu da slavi godišnjicu bitke protiv cetnika u Drugom svjetskom ratu, na Neretvi, kada ovako unistava djelo tih antifasista?

Evropska unija je ljeta 2006. donijela Rezoluciju u kojoj je konstatirala da ustav BiH nije zadovoljavajuci, tražeci da se to promijeni na bolje. Iako ne ocekuje da ce se BiH brzo prestrojiti sa etnicke drzave ka gradjanskoj, Parlamentarna skupština Vijeca Evrope u Clanu 20 Rezolucije traži da se:

20.1 - do oktobra 2010. godine zamjene mehanizmi etnickog predstavljanja, mehanizmima utemeljenim na gradjanskom, recimo prestankom diskriminacije ¨ostalih¨;

20.2 - nadu efikasne i racionalne procedure donošenja odluka, koje nisu žrtvovane principima ukljucivanja predstavnika svakog konstitutivnog naroda u svakoj odluci;

20.3 - revidira teritorijalna organizacija države i njena podjela na entitete, kantone i urbane sredine i podjela kompetencija izmedu države i nižih nivoa u cilju povecanja efikasnosti i održivosti;

20.4 - revidira potreba za trima zvanicnim jezicima;

20.5 - ispita kako (re)integrirati Distrikt Brcko.

.. kraj citata iz Rezolucije EU od ljeta 2006.

Dakle, opcija novog ustava je, što se tice EU, a i SAD, Bosni i Hercegovini i dalje otvorena, ali SDA, HDZ i SNSD (odn. sve stranke iz Republike srpske), dogovorom Tihic-Dodik-Covic u Odžaku – opciju EU za novi ustav, nastoje ukopati. Dogovor u Odžaku je dogovor grobara države BiH.

____________________________________


4. HDZ 1990 OSUÐUJE UZURPACIJU TIHICA, COVICA I DODIKA

Amandmanska izmjena Ustava BiH o kojoj su se danas saglasili lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA nije prihvatljiva za HDZ 1990, rekao je portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar.

On je naveo da amandmani na postojeci dejtonski Ustav BiH ne mogu riješiti nijedno bitno pitanje u zemlji, pogotovo ne pitanje srednjeg nivoa vlasti.

Problem je, kako tvrdi Vegar, u cinjenici da se amandmanima ne može izvesti ništa što bi išlo na štetu Republike Srpske kao entiteta, a samim tim bi se zacementirala i dosadašnja dvoentitetska podjela zemlje.

On je naglasio je da se Dejtonski sporazum ne isplati popravljati, jer je, kako je rekao, nepopravljiv pogotovo s aspekta hrvatskih nacionalnih interesa, ali i funkcionalnosti BiH.

"Nama treba novi ustav kako bismo svi mogli uživati svoja gradanska i nacionalna prava i od toga necemo odustati", istakao je Vegar.

On je uputio kritike na ovakav nacin pregovaranja bez predstavnika drugih politickih stranaka koje, kako je naveo, imaju legitimitet da predstavljaju narod iz koga dolaze.

"/Lideri SDA Sulejman/ Tihic, /HDZ-a BiH Dragan/ Covic i SNSD-a /Milorad/ Dodik pokušavaju preuzeti monopol u predstavljanju svakog od tri naroda, na što, osim djelimicno Dodika, nemaju pravo", rekao je Vegar.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihic i HDZ-a BiH Dragan Covic saglasili su se danas da se Ustav BiH mijenja kroz amandmansko djelovanje na postojeci Ustav, te da se u tom procesu koristi strucna pomoc medunarodnih institucija.

Izmedu ostalog, Dodik, Covic i Tihic su se saglasili da bi popis stanovništva trebalo izvršiti 2011. godine, nakon donošenja zakona o popisu stanovništva na nivou BiH.

KOMENTAR: Ovome saopstenju se nema sta ni dodati ni oduzeti jer je istinito i precizno. Ovo saopstenje je na linije onoga sto mi je nedavno u Sarajevu rekao jedan od najvisih funkcionera BiH, iz redova HDZ 1990. Doticni gospodin, kojem ne zelim da kazem ime jer se radi o privatnom razgovoru, mi je znatno prije Odzackog sporazuma rekao da Tihic i Dodik pokusavaju "legalizirati RS kroz amandane za Brcko".

Medjutim, ono sto zbunjuje je slijedeca izjava predsjednika "HDZ 1990", Dr. Boze Ljubica, citiram: "Dijelovi zajednicke izjave predsjednika ove tri stranke o državnoj imovini i status distrikta Brcko korenspondiraju s našim stavovima. To je nešto što možemo podržati i prihvatiti. Ne slažemo se s popisom stanovništva na ovaj nacin jer to pitanje treba vezati za donošenje potpuno novog ustava, a ne izmjene postojeceg", istice Božo Ljubic, predsjednik HDZ 1990.

Sta je sad ovo?! Zar ovdje Ljubic ne radi isto ono sto i Siljadzic, podrzava glavnu stvar, amandmane za Brcko, tj. legalizaciju RS, mada je HDZ 1990 nastao na odbijanju legalizacije dvoentitetske podjele BiH. Sjetimo se da su tada poslanici Skupatine BiH iz redova HDZ-a, na celu sa Martinom Raguzem sprijecili legalizaciju RS, ali da je i njima odjednom iz vedra neba nametnut Bozo Ljubic za presjednika i otada nista ne stima u HDZ 1990.

Dr. Muhamed Borogovac

________________________________________


5. KOMSIC VEC GURA DA DODIK-TIHIC-COVICEV SPORAZUM BUDE USVOJEN U PARLAMENTU

Clan Predsjedništva BiH Željko Komšic je rekao kako je egzistencijalno pitanje za BiH, i u politickom i u ekonomskom smislu, evropski put BiH. Osvrnuvši se na jucerašnji sporazum lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, Komšic je kazao kako je svaki dogovor koji vodi ka smirivanju tenzija dobra stvar, ali da se prava ocjena postignutog dogovora može dati tek kada dogovor bude primjenjiv u parlamentarnoj i zakonodavnoj proceduri. U suprotnom, naveo je, dogovor može predstavljati samo jedan u nizu bezsadržajnih papira.

__________________________________


6. EVO MALO CETNICKOG "HUMORA"

Milorad Dodik, premijer Republike srpske, Dragan Covic iz HDZ-a BiH i Sulejman Tihic iz SDA su nakon sastanka u Odžaku, Tihicu dali da procita zajednicku izjavu, a zatim su uslijedila pitanja novinara.

Tek što je novinarka izustila "gospodine Dodik, Arijana Saracevic-Helac, magazin 60 minuta Federalne televizije" i rekla "što mislite...", Dodik joj je odgovorio "Jebe mi se!"

Dodikov odgovor izazvao je smijeh prisutnih, a medju njima i predsjednika SDA Sulejmana Tihica, javlja Pincom. info.

KOMENTAR: Nadajmo se da ce Arijana Saracevic-Helac, koja bi trebala biti uvrijednjena da ima dostojanstva, nakon ovog cetnickog humora koji je toliko simpatican i Sulejmanu Tihicu, barem malo manje navijati za Republiku Srpsku u svojoj emisiji ¨60 minuta¨, nego što je do sada godinama navijala.

S. R.
__________________________________


7. Hrvatski predsjednik Mesic stiže u Tuzlu na proslavu 25. novembra Dana Republike BiH

Clanovi kolegija Skupštine Tuzlanske županije su informirani da je iz ureda predsjednika Republike Hrvatske stigla potvrda o dolasku Stjepana Mesica u Tuzlu za "Dan državnosti BiH".

TUZLA - Clanovi kolegija Skupštine Tuzlanske županije su informirani da je iz ureda predsjednika Republike Hrvatske stigla potvrda o dolasku Stjepana Mesica u Tuzlu za "Dan državnosti BiH".

S obzirom na to da je dolazak potvrdjen odluceno je da svecana sjednica u povodu "Dana državnosti" bude održana, takoder, 25. studenog, za razliku od uobicajene prakse kada su svecane sjednice održavane dan prije praznika. Dogovoreno je da vrijeme održavanja svecane sjednice bude utvrdjeno nakon što bude poznat tocan protokol posjete predsjednika Mesica.

Za sada je poznato da ce predsjednik Republike Hrvatske kao pocasni doktor Univerziteta u Tuzli održati predavanje za Dan državnosti.

Dan državnosti, inace, slavi se samo u bošnjackim dijelovima BiH, na nekim podrucjima s hrvatskom vecinom, uglavnom u srednjoj Bosni taj je dan neradni, dok je u Hercegovini radni. Srbi pak 25.studenog, spomendan prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog 25 studenog 1943. u Mrkonjic Gradu ne priznaju kao dan državnosti BiH. Smatraju kako se radi o nelegalnom prazniku. Naime, zakon o državnim praznicima u BiH, pa tako ni o danu državnosti, ni 18 godina nakon rata još nije usvojen, jer se predstavnici tri naroda ne mogu dogovoriti o datumima i dogadajima koji bi se obilježavali kao državni praznici.

Dolazak predsjednika Mesica na obilježavanje zakonski nepostojeceg praznika, kojeg obilježavaju pripadnici samo jednog od tri konstitutivna naroda u BiH, zasigurno ce izazvati negativne reakcije medju Srbima. Hrvati, pak Mesicu, kojem ce ovo biti drugi dolazak u Tuzlu, zamjeraju što ni jednom za vrijeme svoja dva mandata na dužnosti predsjednika Hrvatske nije posjetio Hercegovinu.

10.11.2008.
R.I./ Pincom.info

_______________________________________

8. ZIVIO STJEPAN MESIC, NAJINTELIGENTNIJI BORAC PROTIV VELIKOSRPSKOG FASIZMA

Stjepan Mesic je jedini od protivnika velikosrpskog projekta koji shvata koliki je problem za velikosrspki projekat postojanje Republike BiH i zato cini sve sto je u njegovoj moci da taj velikorpski projekat zaustavi na jedini moguci nacin, cuvanjem medjunarodno priznate drzave Bosne i Hercegovine.

Zato srpske obavjestajne sluzbe na sve moguce nacine nastoje srusiti Mesica, ruseci mu ugled medju Hrvatima. Pri tome veoma vjesto manipulisu antikominstickim osjecanjima mnogih Hrvata, kojima je odvratno sve sto je naslijedjeno od komunizma. Komunisti su zaista bili katastrofalni kada su u pitanju bile ljudske slobode i ekonomija, ali uvijek treba biti oprezan da se sa prljavom vodom ne izbaci i dijete. Jer, komunisti, tj. Tito, je definisao granice Republika, ukljucujuci i Republiku Hrvatsku, bez ikakvih autonomija itd., sto je Tudjman kasnije gotovo ugorzio. Tito je ostavio ustav SFRJ po kojem su Republike imale pravo na samoopredjeljenje, sto je dovelo do priznanja nezavisnosti Jugoslovenskih Republika kao nezavisnih drzava, u njihovim AVNOJ-evskim granicama.

Zato kazemo, zivio Mesic, najinteligentniji borac priotiv cetnickog fasizma na prostoru bivse Jugoslavije, koji zna sta treba uzeti, a sta treba odbaciti od komunstickog naslijedja.

Dr. Muhamed Borogovac
__________________________________


9. SREBRENICA JE PALA PREKO SARAJEVA - DA LI JE SADA TUZLA NA REDU?

Kada je ljetos Muhamed Brkic iz Tuzle uhapsen u Splitu zbog potjernice interpola koju je izdala Srbija zbog zbog ratnih zlocina protiv Srba u Tuzli, mnogim braniteljima Tuzle se zaledila krv u zilama. Muhamed Brkic je pusten na slobodu, ali samo zato sto se radilo o zamjeni licnosti. Jer, branitelj Tuzle sa istim imenom, za kojim je izdana potjernica je davno umro.

Ne zna se tacno na koga su sve lokalni Srbi uprli prstom i za kojim je sve braniteljima Tuzle raspisana interpolova potjernica. Ali zna se, da se iste potjernice se nalaze i u RS, pa su branitelji Tuzle sada u nekoj vrsti kucnog pritvora, ne smiju izaci nigdje izvan Feracije.

Vijest da tuzilac RS iz Bijeljine u Sarajevu saslusava Nasera Orica jos vise je povecala strah Tuzlaka. Tuzlacima se odjednom razjasnilo, sada kada je i njihova koza na pazaru, da su cetnici u Srebrenicu usli "preko Sarajeva" i pitaju se da li je sada i Tuzla na redu.

Danas cetnci hapse i saslusavaju Jurisica, Dudakovica i Orica, a sutra ce Selima Beslagica i ostale heroje odbrane, jer cetnicima je draze sto je veci kapitalac na odsrelu. Tako oni izgledaju mocni, nedodirljivi, a Republika Srpska neprikosnovena pravna drzava.

Da li ce Tuzlaci napokon shvatiti da se i oni i citava Tuzla brani tako sto se brani Bosna i Hercegovina. Nije to vise tako jednostavno kao zaustaviti cetnike na Majevici i Ozrenu. Sada se cetnici moraju zaustaviti u Sarajevu, jer ako se to ne uradi i u Tuzlu ce uci preko Sarajeva.

Vidjecemo kako ce se Selim Baslagic ponijeti prema Tihicevoj izdaji - to ce nam sve objasniti.

N. N.

__________________________________


10. PODJELOM IMOVINE BiH LEGALIZIRA SE GENOCID I ETNICKO CISCENJE NAD BOSNJACIMA

Nedavnim sramnim sporazumom u Odzaku izmedju Tihica Covica i Dodika, dovrsava se ono sto je iza Karadzica ostalo nedovrseno, dovrsava se razbijanje Bosne i Hercegovine.

Dosadasnja praksa je pokazala da Bosnjaci ne trebaju da podlijezu pritisku niti zapadnih politicara niti dogovorima izdajnika BiH, te da treba da dignu svoj glas protiv svakog oblika ugrozavanja jedinstvenog drzavnog i drustvenog tkiva BiH.

Evropski put nije toliko vrijedan da se mora slijediti po svaku cijenu, pogotovo ne po cjenu odricanja od drzave, priznavanja rezultata genocida na teritoriji BiH, pristanka na etnicki popis stanovnistva poslije ubijanja civila i nasilnog raseljavanja. Uostalom, Evropa bi nas prihvatila i kao normalnu drzavu, pa nema nikakva potrebe unistavati drzavu nazivajuci to "evropskim putem".

Izdajnicka politika Harisa Silajdzica i Sulejmana Tihica vratila se ponovo u fazu u kojoj ulogu patriote igra Silajdzic, a ulogu izdajnika Tihic. Dosada je izmjena uloga bila veoma cesta, pa ju je sada lako prepoznati. Dokaz je i pad popularnosti i gubitak glasaca na oktobarskim izborima u BiH.

Pristankom na podjelu drzavne imovine sustinski se mijenja medjunarodno priznati dogovor o sukcesiji bivse Jugoslavije, te ignorira cinjenica da je drzava BiH jedini legitimni vlasnik imovine evidentirane kao vlasnistvo bivse SFRJ ili RBiH.

Neprihvatljivi su stavovi koji se odnose na popis stanovnistva, jer se pristaje na etnicki metod (a znamo da je to u korist onih koji su pobili i raselili bosnjacki i hrvatski narod iz RS) bez obzira na cinjenicu da Aneks VII (povratak prognanih) nije sproveden. U Odzaku Tihic nije ni pokusao da sprijeci da se iz BiH drzavljanstva istjera preko pola miliona gradjana BiH. Sav bosanski, patriotski orijentisani narod smatra da svaki popis stanovnistva mora ukljuciti popis brojne bosnjacke dijaspore.

Smatramo da se podjelom imovine drzave BiH i legalizacijom genocida i etnickog ciscenja kroz etnicki popis stanovništva zadaje novi tezak udarac drzavi BiH.

Podjimo od toga da ako Bosnjaci (pod uticajem svojim dosadasnjih politickih vodja-izdajnika) izgube medjunarodno priznatu i krvavo odbranjenu drzavu BiH, oni gube i jasan cilj svoga politickog organiziranja i egzistiranja.

Ovim pozivamo sve bosnjacke politicke faktore u matici i dijaspori da se upotrebom svih raspolozivih metoda spontano suprostave bilo kakvom obliku ugrozavanja jedinstvenog drzavnog i drustvenog tkiva BiH, a samim time i osujete sve pokusaje podrivanja opstanka Bosnjaka u njihovoj vlastitoj drzavi.

Cilj Milorada Dodika nije drugaciji od cilja Slobodana Milosevica kojeg je na najbolji, tj. na najmonstruozniji nacin realizirao ratni zlocinac Radovan Karadzic.

Uradimo sve, potrudimo se da se ta izdajnicka banda cetnicki orijentisanih politicara u BiH osujeti. Oni su nama dobro poznati: Sulejman Tihic, Haris Silajdzic, Zlatko Lagumzdija, Bakir Izetbegovici, Dzaferovic, Belkic i mnogi drugi manje poznati njihovi sateliti.

Abdulah M.

__________________________________


11. CETNICI NE MIRUJU NI U SLOVENIJI

Eselamu alejkum, postovani prijatelji!

Zelim vam javiti da je neko (ne zna se ko) prije 2-3 dana premazao sve nisane u Logu pod Mangartom sa bijelom farbom. Na svim nisanima je nacrtan srpski KRST sa 4 C, a sva su imena muslimanskih vojnika premazana. Ovo niste vidjeli niti culi u nijednom mediju.

Braco, sestre, prijatelji! Reagujte! Javite svim Slovenackim i BH medijima koje znate, neka slovenska javnost vidi, sta je srpska kultura koja ne da mira ni mrtvima u SLO, zamislite sta bi nam uradili da dodju do vlasti. Imam 2 fotografije koje dokazuju sta su uradili. Velikog su formata i ako ih neko zeli vidjeti, neka mi javi mahsuz pa cu mu poslati po emailu (samo Yahoo ili Gmail).
...

Nemamo puno vremena. Molim vas prosirite ovu informaciju i potrudite se da novinari dodju do Loga. Ja sam daleko, toga ne mogu uraditi, ali sam barem dostavio ovu vijest. Zeljezo se mora udarati dok je vruce, neka Slovenija vidi kakvi zive u njoj.

Ahmed P.

NAPOMENA: Glasnik ne salje nikakve atachmente slika, jer bi tako visestruko uvecali volumen saobracaja na nasem serveru, sto bi stvorilo tehnicke probleme buduci da Glasnik ide na oko 30,000 adresa.
__________________________________


12. STATISTIKA

Ove nedjelje ste nam poslai 145 adresa. Od toga je bilo 11 duplikata, 5 neispravnih i 129 ispravnih novih adresa. Kada smo im poslali posljednji Glanik, br. 573, niko od novih se nije ispisao.

Ovaj Glasnik ide na 29,682 adresa. Obicno se vraca manje od 10% poruka, najcesce sa oznakom "mailbox quota exceded" ili sa nekom drugom greskom.

Saljite nam i dalje adrese vasih prijatelja i rodbine. Mi odmah izbrisemo iz adresara one koji ne zele da primaju Glasnik.

__________________________________


13. STA NAROD MISLI O TIHIC-DODIK-COVICEVOM "SPORAZUMU"

Najvece BH web stranice sarajevo-x i Avaz su kontrolisane od strane protagonista projekta velike Srbije. To je toliko ocigledno da ni oni to vise ne skrivaju. Oni masovno brisu, bez ikakva opravdanja patriotske komentare citalaca, dok se nekolicina placenih cetnickih provokatora, a koje svi citaoci vec znaju, kao npr. "Tufahija", "Strelok", "Mircerka", "Zoom" itd. satrase da sakriju izdaju, da cetnicke jatake maskiraju kao "muslimane" ili "naivicine" itd., ali ipak gube tu bitku sa narodom. Zato nije nikavo cudo nagli veliki uspjeh foruma politika na web stranici republikabih.net, gdje ljudi slobodno, bez straha od "banoivanja" (cenzure), pisu o situaciji u BiH.

Ako neko zeli da stekne istinsku sliku o javnom mnijenju u BiH treba otici na tu, nekontrolisanu web stranicu, da shvati koliko su Tihic i ostali izdajnici omrznuti u narodu.

Evo linka

http://www.republikabih.net/kafe/index.php


*****************************************

No comments: