Thursday, December 4, 2008

#576 STRAVICNO SAOPSTENJE SDA STRANKE

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

30. Novembar 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 576

SADRZAJ:

1. STRAVICNO SAOPSTENJE SDA STRANKE

2. SILAJDZIC DOBRO GOVORI, ALI...

3. DAN DRZAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

4. NEKE REAKCIJE IZ NARODA NA "SPORAZUM" IZ ODZAKA

4. 1 TIHICEV DOGOVOR - KAPITULACIJA BOSNJACKOG NARODA

4. 2 PERVERZIJA MORA STATI

4. 3 'Ne' sporazumu iz Odžaka

4. 4 DVA, NA PRVI POGLED, NEPOVEZANA PISMA GLASNIKU

5. GRADJANI PISU PROTESTE CAK I DNZ-U

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. STRAVICNO SAOPSTENJE SDA STRANKE

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Slijede izvodi iz saoptenja SDA od 23.11.2008. kako ga prenosi FENA:

SDA smatra da pozivanjem na slucaj presude Suda BiH na tužbu koju je Federacija izgubila u slucaju prijenosa državne imovine u svoje vlasništvo, samo razotkriva drugu stranu Silajdžicevog življenja van vremena i prostora, van evropskog i bh. demokratskog ambijenta.

"Graditi politiku iz pravne norme najveca je zabluda s kojom Silajdžic i njegovi savjetnici hoce konstituirati politicki život u BiH. Nikada pravna norma nije bila princip vodenja politike, ona je tu da se provodi. Pravna norma je posljedica a ne metod vodenja politike", navodi se u saopcenju.
...

"Zašto takav radikalizam u slucaju imovine koja ne vrijedi ni 0,5 posto vrijednosti druge državne imovine koja se i ne pominje, od hidropotencijala, telekoma, rafinerije nafte do imovine u inostranstvu? Zašto odbiti iskazanu volju medunarodne zajednice da se zamrli proces povratka oživi uz podršku PIC-a, UNHCR-a i OHR-a, zarad odbijanja popisa koji ce 2011. bez povratka uz podrške medunarodne zajednice, samo cementirati postojece stanje", navodi SDA.

---
KOMENTAR: Zamislite drzavu u kojoj pravo nije relevantno, nego politika, tj. volja pojedinih politicara? Znaci, nije vazno sto je moja kuca upisana u grunt kao moje vlasnistvo, vazno je sta kaze neki politicar o tome.

U veoma bliskoj proslosti smo imali takvu "drzavu", a to je bila Republika Srpska, 1992. Tada su ljudi morali napustati svoje imanje, jer nije bilo vazno pravo, nego politika.

Cak ni u tim vremenima, cetnici koji su se tako ponasali, nisu smjeli to otvoreno kazati, nego su se skrivali iza nekog novokomponovanog "prava".

Ovo je zaista stravicna, bez presedana, izjava koja pokazuje koliko su daleko spremni ici cetnicki agenti iz SDA, Tihic, Izetbegovic, Dzaferovic, Rancic i slicni., da bi dokrajcili Bosnu i Hercegovinu.

Mada nam podvaljuje po drugim pitanjima, ovu izjavu je ispravno komentarisao Silajdzic u intervjuu za Dane, od 29. novembra, 2008, a dijelovi tog intervjua slijede pod tackom 2.

Prije toga, osvrnimo se i na drugu izjavu SDA, kojom se znacaj imovine Bosne i Herecgovine minimizira, kao samo "0.5 posto" neke vrijednosti. I to je necuvena demagodija, jer, kada je u pitanju drzavna imovina, tu nije bitna novcana vrijednost koliko suverenitet drzave. Prudsko odustajanje od te imovine je odustajanje i od drzave BiH i od prava, i znaci pocetak kraja drzave i uvodjenje politickog vountarizma iz 1992. umjesto pravne drzave.

Kako povratak na mentalitet iz 1992. moze biti ikakvo rjesenje? Raspad drzave BiH ce izazvati opste rasulo i bezvlasce u kojem ce masovne ubice kao sto je npr. Arkan, zamijeniti sitne lopove u poredjenju sa njim, kao sto su Gashi i Shaja.

Bosnjaci, bilo gdje u Federaciji da zive, izricu sebi smrtnu presudu, ako ne zausteve Tihica u kasapljenju Bosne i Hercegovine. A bice nam mnogo gore nego 1992., jer smo tada imali internacionalno priznanje Republike BiH i bili legalna Armija, dok Federacija nece imati internacionalno priznanje i bice teritorija za grabljenje od strane susjednih drzava, ukljucujuci i RS. Eventualne bosnjacke odbrambene snage koje bi se mozda iz nuzde samoorganizovale bi bile nelegalne, "muslimanske milicije", "paravojske", "islamski teroristi".

_____________________________


2. SILAJDZIC DOBRO GOVORI, ALI...

Slijed izvodi iz Silajdzicevog intervjua Danima, od 29. novembra 2008. i zatim nasi komentari pojedinih izjava.

Na Pecaninovo pitanje o saopstenju SDA po kojem nije bitno pravo, nego politika, slijedi odgovor.

SILAJDŽIC: E. pa ovako: nisam ja zaprepašten pokušajem uvredljivog poredjenja mene s dinosaurusom, nego stavom SDA da se ne može politika izvoditi iz pravne norme. Prebacivanje s pravnog na politicki teren dovelo nas je dovde. Prosto nisam mogao da vjerujem svojim ocima kada sam vidio takav njihov stav; oni misle da mogu imati bilo kakav jaci argument za ocuvanje i jacanje države Bosne i Hercegovine od medjunarodnih pravnih normi i Ustava Bosne i Hercegovine. Danas u Bosni i Hercegovini postoje dva nacina politickog bavljenja najkrupnijim državnim problemima: jedan je da se "kao pijan plota" držite medjunarodnog prava, medjunarodnih konvencija i Ustava BiH i tako jacate državu BiH; drugi je da prihvatite ulogu koju vam je namijenio Dodik u njegovom scenariju sasvim izvjesnog nestanka države Bosne i Hercegovine i pritom pokupljene mrvice sa stolova po razlicitim sprudovima koje vam je namijenio predstavljate historijskim kompromisom.

KOMENTAR M. B.: Ovo je sve 100% tacno i ovim je Silajdzic dokazao da mu je jasno kako se Bosna i Hercegovina treba braniti od agresije i podjele, tj. da on nista nije radio u neznanju. A sta nam ovdje Silajdzic podvaljuje? Pa on ovdje implicira da je sve pocelo sa Dodikom. Medjutm, sve je pocelo jos 1992. sa Karadzicem i Bobanom, a ne tek sa Dodikom. Isto kako sada Tihic i Bakir Izetbegovic pomocu pregovora zaobilaze internacionalno pravo da bi zajedno sa Dodikom unistavali Bosnu i Hercegovinu, tako su nekoc Silajdzic i Alija pregovarali sa Karadzicem i Bobanom da bi unistavali Republiku BiH. Postoje svjedoci koji znaju kako se na tim pregovorima Silajdzic oglusivao o apele iz Bosne i Herecgovine da ne pregovara o Ustavu Republike BiH, da se drzi internacionalnog prava itd., sve ono sto on danas govori Tihicu.

DANI: Dobro ste opisali taj drugi nacin: pravi primjer je Vaš sporazum s Dodikom o reformi policije zbog mrvica koje Vam je dao, upropastili ste stvarnu reformu policije, a Vašu kapitulaciju pred njim ste predstavili sporazumom od epohalne važnosti.

SILAJDŽIC: Niste u pravu...

DANI: Kako nisam?! Šta bi s principima o jedinstvenoj državnoj policijskoj strukturi, policijskim oblastima koje ce prelaziti entitetske granice, jedinstvenom finansiranju...

SILAJDŽIC: Nijedan o tih principa nije žrtvovan. Ako pažljivo procitate sadržaj log sporazuma, vidjet cete da dogovoreni nastavak reformi nigdje ne predvida buduce postojanje entitetskih policija. Bit ce da i Vi. kao i Dodik, ipak niste pažljivo procitali prihvaceni sporazum: on mi je naknadno priznao da prije potpisivanja nije shvatio da sam ja u sporazum ugradio kljucne ciljeve policijske reforme. No. ne smijete zaboraviti daje, zahvaljujuci tom dogovoru, Bosna i Hercegovina dobila ugovorni odnos i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. A šta je rezultat "historijskog sporazuma" iz Pruda? Pružanje alibija Dodiku za nastavak opstrukcije i rušenja države Bosne i Hercegovine.

KOMENTAR M. B. Gdje nas Silajdzic ovdje vara?

Svako zna da se ne moze vidjeti u buducnost, da niko nema kristalnu kuglu. Kada bi ja samo jedan dan mogao vidjeti u buducnost ja bih znao tacno koje akcije na berzi da kupim, kako na sportskoj prognozi i lutriji da tipujem itd. Ukratko, bio bih milioner.

Ono sto je u buducnosti to je potuno neizvjesno, niko ne moze predvidejti sta ce zaista biti. Nas narod ima puno poslovica kojima to opisuje, npr: "Bolje vrabac u ruci nego golub na grani.", "Obecanje ludom radovanje." "Od gotovine pravi veresiju." itd.

Od pocetka agresije na Bosnu i Hercegovinu Silajdzic nas vara na taj naci: Ono sto imamo u ruci, on trampi za nesto u buducnosti, dakle, "gotovinu" daje za nesto potuno neizvjesno.

Da malo rezimiramo neke njegove podvale toga tipa.

U Daytonu Silajdzic i Alija odmah, Aneksom 4, dadose cetnicima sve sto su trazili, tj. Republiku Srpsku, i to sa pravom veta, i da odmah, cak prije ratifikacije u Skuptini R BiH, bude uspostavljena. S druge strane, mi dobismo neki "buduci" povratak izbjeglica, Aneks 7. Dakle, njima gotovina, nama veresija.

Poslije presude za genocid, Silajdzic pokvari Srebrenicanima usvajanje Odluke o Srebrenici distriktu, govoreci im da mu treba ta presuda da kasnije ukine policiju RS.

Medjutim, kada dodje na red reforma policije Silajdzic pristade da se pokvari Evropksa (Copolina) reforma policije, dajuci nam obecanje da ce polciju reformisati kasnije, sa ustavnim pormjenama.

A sada, Silajdzic pristaje na legalizaciju RS pomocu amandmana za Brcko, sto ce staviti ad akta svaku drugu ustavnu promjenu. Jer kada jednom RS bude legalna, mi vise nemamo nikavu pregovaracku poziciju, vise im nista ne treba od Bosnjaka, pa nece ni pregovarati o "novom ustavu", niti reformi policije itd.

Na kraju primjetimo jos nesto sto jasno dokazuje da je Silajdzic u istom timu sa Dodikom i Tihicem, samo sto im glumi opoziciju, da bi iskontrolisao nezadovoljstvo naroda.

Naime, on se toboze suprotstavio sporazumu iz Pruda kada je u pitanju drzavna imovina i popis stanovnistva, medjutim, te dvije stvari se odlucuju prostom vecinom, poslanika u Predstavnckom domu, pa ni ne trebaju glasovi SBiH, da bi ta dva zakona prosla.

Ali kada je Ustavni zakon za Brcko u ptanju, tacnije ustavni amandmani kojima se na mala vrata legalizuje RS, potrebna je dvotrecinska vecina, i to bi Silajadic mogao zaustaviti. Ali gle cuda, bas tu Tihic i Dodiik mogu racunati i na glasove Silajdziceve SBiH.

Silajdzic je vrhunski glumac, sibicar, cetnicki agent koji zajedno sa Tihicem i Dodikom "radi" Bosnjake kao malu djecu, uljucujuci poznate novinare i sociologe, a pogotovo "obicnu raju".

____________________________


3. DAN DRZAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Ove godine Dan drzavnosti Bosne i Hercegovine obiljezava se u samo jednom dijelu drzave, Federaciji BiH.

Ovakvim uvodom vec godinama pocinju televizijski prilozi i novinski tekstovi o obiljezavanju datuma kada je 1943. godine, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, obnovljena drzavnost Bosne i Hercegovine. Ni danas se ta recenica nece pisati nikako drugacije. Dan drzavnosti i ove godine, dakle, slavi se na samo jednom dijelu teritorije BiH. Medjutim, do sada je postojao jedan izuzetak od tog pravila. Dan drzavnosti se slavio i u Srebrenici.

Nazalost, ove godine je to ukinuto. Novi nacelnik opstine Srebrenica, Osman Suljic, ukinuo je dosadasnju praksu obiljezavanja Dana drzavnosti za opstinske uposlenike Srebrenice.

Novi nacelnik opstine Srebrenica Osman Suljic, da bi se dokazao kao lojalan Tihicev vojnik i Dodikov nacelnik ne prihvata da se 25. Novembar, Dan drzavnosti Bosne i Hercegovine dalje praktikuje kao neradni dan, ni za uposlenike opstinske administracije.

Ovo je jos jedan primjer da je jedan balija bolji no 1000 cetnika Miloradu Dodiku. Sad je jasno zasto su se Tihic i Izetbegovic umijesali da sprijece, prvo Durakovica, pa zatim i Meholjica, da postanu nacelnci opstine Srebrenica.

Jer, Srebrenica, kao bosnjacka svetinja, u rukama bilo koga ko im nije totalno odan bi mogla prouzrokovati probleme za RS. Zato je svaka prica o genocidu u Srebrenici i zahtjevu za distriktom Srebrenica morala biti ovako ugusena, eliminacijom i Durakovica i Meholjica, i dovodjenjem potpuno poslusnog Suljica. Za Suljica se znalo: Bio je uvijek vjeran gospodarima svojim, pa ce biti vjeran i Sulejmanu Tihicu, Bakiru Izetbegovicu i Miloradu Dodiku kao pas, i na kraju ce zavrstiti kao pas!

BOZE NE OPROSTI IM BAR TI, JER DOBRO ZNAJU BALIJE STA RADE NA PLANU UNISTENJA NASE DRZAVE BOSNE I HERECEGOVINE I KOLIKI JE TO ZLOCIN!!

Abdulah M.

____________________________________


4. NEKE REAKCIJE IZ NARODA NA "SPORAZUM" IZ ODZAKA

Ne stojimo iza svake izjave u slijedecim pismima, ali ih navodimo kao jednu ilustraciju sta narod misli o "sporazumu" iz Odzaka. Veoma znacajno je to sto vecina pisama dolazi od bivsih i sadasnjih clanova SDA ili satelitskih organizacija, kao sto je KBSA. To pokazuje da je Tihiceva izdaja toliko ocigledana da ga cak ni partijska disciplina ne spasava od otpora unutar SDA. Clanstvo ispravno osjeca da bi moglo ostati i bez drzave i bez stranke, ako nastave slijediti Tihica. Na primjer, na web stanici Patriotske lige, koju je ranije SDA uspjela potpuno staviti pod svoju kontrolu, glasa se o sporazumu iz Pruda. Poslije 400 glasova, oko 90% glasaca odbija "sporazum", sto odlicno ilustruje raspolozenje i unutar SDA.

U slicnoj opasnosti kao SDA je i stranka "Radom za boljitak". Lijanovic je nagovjestio da bi mogao podrzati sporazum iz Pruda. Medjutim, ukoliko bi to uradio, to bi bio defintivno kraj njegove stranke, jer za njega glasaju uglavnom Bosnjaci, koji bi to shvatili kao noz u ledja jednog "lukavog Latina".
---

4. 1 TIHICEV DOGOVOR - KAPITULACIJA BOSNJACKOG NARODA

K B S A
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
Congress of North American Bosniaks

B A K
Bosanski akademski krug
Bosnischer akademischer Kreis

Zajednicko saopštenje za javnost KBSA i BAK

Zgroženi rezultatima sastanka i izjavama gospodina Tihica o njegovom dogovoru sa gospodinom Dodikom i gospodinom Covicem, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i udruženje visokoobrazovanih Bošnjaka „Bosanski Akademski Krug“ (München/BRD) konstatuju da postignuti dogovor predstavlja kapitulaciju bošnjackog naroda i izdaju bosanskih strateških ciljeva naspram velikosrpskog plana i realizicije Karadžicevog projekta o samostalnosti genocidne tvorevine Republike Srpske.

Popis stanovništva, koji bi bio popracen i etnickim popisom, je pod trenutnim uslovima i medjunarodnim prilikama uvod u cementiranje i legalizaciju genocida. Ovim potezom gospodin Tihic daje manjem entitetu važne instrumente, koji bi pogodovali daljnjoj dezintegraciji države.
Postavlja se pitanje, zašto se validnost popisa stanovnika ne uslovljava osjetnim i održivim povratkom prognanika na njihova ognjišta? Moramo uz to konstatovati naivnost gospodina Tihica u iskrenost sadašnjeg vodjstva srpskog naroda i «želju» tamošnjih struktura vlasti, da ce oni podržati ubrzani i intezivan povratak prognanih bošnjaka u njihove domove. U tom smislu najoštrije osudjujemo njegove posljednje izjave!

Takodjer smo iznenadeni ustupcima u slucaju državne imovine, koja nikad ne smije biti dodjeljena entitetima, jer se time «de facto» i «de jure» nagraduje agresorska politika. Podjela imovine, bila ona pokretna ili nepokretna, je izdaja Bosne i Hercegovine i simbolicna pobjeda entitetskog naspram državnog koncepta.Pošto se sve ove stvari sudbinski ticu bošnjackog naroda, poražavajuca je cinjenica, da se gospodin Tihic ne drži jedinstva i zajednicki ne nastupa sa bošnjackim clanom Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodinom dr. Harisom Silajdžicem. Nažalost ista kritika se može i mora uputiti i Stranci za BiH i njenom vodjstvu. Mi tu ne pravimo razliku, te smatramo sramotnim prepirke i prepucavanja gospodina Tihica i gospodina Silajdžica. Koliko god se ne voljeli, gospodin Tihic i gospodin Silajdžic imaju dobrovoljno preuzetu obavezu «pred narodom i Bogom» da ce vlastite interese i ubjedjenja podrediti interesima države i naroda.
Zahtjevamo od gospode Tihica i dr. Silajdžica da usaglase stavove i jedino tako legalitimno i sa daleko jacom pozicijom zastupaju starteške interese bošnjackog naroda i države Bosne i Hercegovine!

Pozivamo clanove SDA i SBiH, da iz navedenih razloga doticnima ukažu na njihove greške i iskažu im legalno stranacko protivljenje i neposlušnost takvoj politici!

Bošnjaci i njihova maticna domovina Bosna i Hercegovina nije vlasništvo niti jedne partije i važni sporazumi se ne smiju potpisivati bez ucešca i drugih bošnjackih politickih aktera.

Za KBSA
Amir Cackovic
Za BAK
Amer Sabitovic
________________________


4. 2 PERVERZIJA MORA STATI

Nedavno, 28. septembra 2007, dvateset dvogodisnji Dison Braun iz Dalasa, savezna drzava Teksas je osudjen na cetiri godine zatvora jer je 2006 nozem ubo psa kojeg je nakon toga polio zapaljivom tekucinom i zapalio. Pas je umro nakon 10 dana patnje. Porota nije zadovoljna presudom i trazila je kaznu od 10 godina, po jednu godinu za svaki dan psece patnje.

Juce, 27. novembra 2008, okruzni sud u Banjoj Luci je osudio Mileta Zgonjanina na cetiri godine zatvora a Nikicu Zgonjanina na 3 godine zatvora jer su u oktobru 1992 godine u selu Blagaj Rijeka u opstini Bosanski Novi, mucili, vezali zicom, polili benzinom, zapalili a nakon toga pucnjima ubili

Aziza Huzeirovica,
Arifa Memica
Safetu Memic
Minu Halilovic.
---

KOMENTAR: Republika BiH, njen Ustav i referendum kojeg su narodi Bosne i Hercegovine izglasali 1. marta 1992. su jedini garant da se ovakva sramota nikada vise ne desi.

Zivot 4 drzavljana RBiH u dejtonskoj BiH vrijedi manje od zivota americkog domaceg ljubimca.

Samo povratak Ustava RBiH garantuje opstanak nasim najmilijima koji se nalaze u domovini.

Cetiri covjeka: Milorad Dodik, Dragan Covic, Sulejman Tihic i Haris Silajdzic ovih dana zele da legalizuju genocid na cetitri nacina

1) zele popis stanovnistva 2011 godine - ko ce brojati narod protjeran iz RS?

2) zele da imovina RBiH predje u vlasnistvo entiteta.

3) zele da u drzavnom parlamentu legalizuju podjelu zemlje amandmanima za status grada Brckog

4) priznali su policiju tzv. RS za koju je sudski utvrdjeno da je pocinila genocid u RBiH

U ime nase ubijene djece, majki, oceva, brace, sestara ne dozvolimo da cetiri covjeka opet kroje sudbinu nase domovine iza ledje i mimo volje naroda i da vode novu generaciju drzavljana Republike Bosne i Hercegovine na novo klanje.

Pozdrav domovini, smrt fasizmu, sloboda narodu.

N. N. Institut za evidenciju genocida u RBiH
__________________________________


4. 3 'Ne' sporazumu iz Odžaka

Sporazum iz Odžaka nije trebao biti potpisan jer vodi disoluciji i daljnjim podjelama, a ono što BiH treba jeste gradanski ustav koji bi odgovarao svima i donio stabilnost i u citavoj regiji. Ovo je mišljenje lidera bh. dijaspore u Americi dr. Muhameda Saracevica koji nam je proslijedio ovu analizu, predstavljujuci u isto vrijeme mišljenje same dijaspore.

Piše: prim.dr. Muhamed Saracevic

Moguci povratak u Parlament BiH vec jednom odbijenih reformi iz tzv. Aprilskog paketa

U svjetlu novih dogadaja tj. potpisanog sporazuma u Odžaku izmedu tri partijska lidera - Dodika, Covica i Tihica, a vezano za pitanja državne imovine, popisa stanovništva, statusa Distrikta Brcko i ustavnih promjena, odnosno vracanje u Parlament na ponovno razmatranje vec odbijene reforme u tzv. Aprilskom paketu, nužno je napomenuti da postoji veliko nezadovoljstvo kako u nekim politickim subjektima tako i u vecinskom dijelu naroda.

Razlozi za to su:

A. Pogrešno izabrano vrijeme. Trebalo je pricekati najmanje 4-6 mjeseci i konsolidaciju americke administracije poslije izbora, kada ce se steci uslovi da se pored mnogo važnijih stvari administracija SAD-a dotakne i pitanja BiH, koje je za vrijeme Busha bilo zapostavljeno.

B. Abolicija Dodika koji je imenovan od medunarodne zajednice kao generator problema na putu Bosne ka Evropi, cija svakodnevna retorika je unosila gomilu negativnih tenzija u politickom dijalogu oko buducnosti Bosne. Dodik je takoder oznacen i kao glavni nosilac financijskih malverzacija u prostoru kojim apsolutno politicki vlada, zbog cega su institucije medunarodne zajednice nagovještavale i odredene mjere protiv njega. Na nesrecu Bošnjaka, Tihic je samim dolaskom u Odžak ponovo Dodika potvrdio na politickoj sceni i omogucio mu da predstavlja i dalje konstantu u politickom životu BiH.

C. Ponovno rasplamsavanje sukoba izmedu Bošnjaka koji nose breme odgovornosti za buducnost zemlje, cime ce se medubošnjacki dijalog još više iskomplicirati. To je upravo i namjera srpskih nacionalista i SANU koja je sada Dodiku namjenila ulogu Miloševica i Karadžica od ranije. Dakle, u tom kontekstu ništa se nije promijenilo od onoga vremena iz pocetka devedesetih.

D. Ovaj sporazum je sigurno na štetu BiH i nije velika razlika izmedu ove ponude za rješavanje pitanja BiH, kao i one ponudene 1991, koja nije prihvacena, zbog cega je pobijena, silovana, pokradena i protjerana Bosna.

Da li je trebao biti potpisan sporazum u Odžaku?

Poslije Odžaka, otvara se pitanje, da li je gledajuci sa šireg medunarodnog aspekta po pitanju Bosne, ovo pokušaj da se Sjedinjene Americke Države uhvate u meduprostoru izmedu odlazece i buduce administracije, a sa ciljevima koji su prije svega vojno-strateškog interesa. Naime izmedu stavova Velike Britanije, Holandije i još nekih zemalja Evropske unije koje su pobornici uticaja NATO-a, i s druge strane Francuske, Španije i još nekih koji su više za panevropske oružane snage u zoni interesa Evrope, moguce je strateško suprostavljanje. A Bosna je jedan od prostora sukoba interesa. Ne smije se zaboraviti uvijek prisutno nastojanje Rusije da proširi zonu interesa preko Srbije i BiH (osobito Republike Srpske), cime bi osigurala izlaz na Jadransko more i ujedno instalirala svoje “satelite” u središtu Evrope. Pored politickog utjecaja na Srbe u Bosni, ona to postiže i kupovanjem ekonomskog potencijala Bosne. Iz tog razloga Evropa je spremna da prihvati svaki sporazum tri strane i tako riješi pitanje Bosne bez obzira ko je gubitnik a ko dobitnik.

Ovdje uopšte nije važna moralna strana uzroka svih ratnih posljedica. Evropa najviše gleda svoj interes jer procjenjuje da blagonaklonošcu prema Srbiji približava je Evropi i udaljuje od Rusije. U ovom kontekstu nastojanja medunarodne zajednice sa jedne strane i osobnih politickih ambicija kao i partijskih pretenzija s druge strane, Silajdžiceva politicka opcija izgleda daleko moralnija i patriotskija. Problem je što ona nije pracena širokom akcijom i rezultatima na terenu. Da li je tome razlog što u njegovoj stranci nema dovoljno politicki edukovanih i snažnih pojedinaca koji ga u politickom smislu mogu pratiti dobro osmišljenim akcijama, potvrdujuci opet realnu prepostavku da je Stranka za BiH uglavnom stranka svog lidera. Gledajuci sa strane, i SDA u ovakvim situacijama nastupa uglavnom stavom Sulejmana Tihica, iako u njoj ima i drugacijih razmišljanja koja iz subjektivnih i objektivnih razloga ne mogu doci do izražaja.

Novi ustav kao jedina solucija

Cjelovita BiH je od životnog interesa bh. Hrvatima, kao i samoj hrvatskoj državi, jer jaka Bosna i Hercegovina znaci i jaku Hrvatsku. Takode, na drugoj strani stabilna BiH, znaci ulazak Srbije u EU i druge institucije i završetak najmracnijeg perioda u postojanju ove države. Jacanje srpskog nacionalistickog faktora u Bosni je stalna opasnost kako za samu BiH tako i susjedne zemlje. Dijeljenjem Bosne na tri entiteta u labavoj uniji, u kojima apsolutno dominira najmnogobrojnija nacionalna jedinica, nema garancija za povratak prognanih kao i jednakih gradanskih prava i sloboda za sve stanovnike. U takvim uslovima nema ni dugorocnog mira na ovim prostorima. Ravnopravnost konstitutivnih naroda i uredenje države na Evropskim principima, uz donošenje novog gradanskog ustava je jedina solucija. Rješenje za ovu egzistencijalnu enigmu bh. buducnosti, je u jedinstvu svih probosanskih politickih subjekata kao i akcija.

Inace, kada se radi o Bosni, ima mišljenja da ne treba mnogo ocekivati od Obaminog izbora. Istina je da promjene u važnim administrativnim institucijama državnog sistema SAD-a (Pentagon, CIA, itd.) koje odreduju prioritete državnih interesa i akcija, idu sporo i da je potrebno i do dvije godine da se uspostavi nova struktura koja ni tada nece brzo mijenjati sve ustrojene strateške doktrine i prioritete. I pored svega toga licno vjerujem da su moguce promjene americkog pristupa prema Bosni, pa i promjena Dejtonskog sporazuma, osobito u svjetlu globalnih vojno-ekonomsko-politickih i strateških gledanja. Tu ponovo podvlacim odnos NATO-a i nove panevropske vojne snage kao i Rusije. Naravno ništa se ne dešava samo po sebi, ali uz aktivan, agresivan, sveobuhvatan nastup bh. politike i dijaspore prema americkoj administraciji i drugim subjektima koji su ucesnici u rješavanju pitanja buducnosti Bosne može se utjecati na znacajniji angažman istih. Za to je potrebno mnogo više jedinstva i sinhronizovanog djelovanja, nego je prisutno sada, a pogotovo poslije razocaranja, bošnjacke javnosti, olakom pristajanju Sulejmana Tihica da svojim potpisom na dokument iz Odžaka, prihvata ništa drugo nego rezultate etnickog cišcenja kao i institucije koje su to izvršile.

Oni koji ocekuju da se u ovom tekstu kažu sve naše mogucnosti, moraju znati da bošnjacka diplomatija nije koristila veliki dio svojih mogucnosti, kako u pristupu State Departmentu tako i korištenjem posrednih diplomatskih veza poboljšanju pozicije BiH i intenzivniji interes SAD-a za rješavanje situacije u BiH. Ovdje je važno napomenuti da je najsigurnija zaštita od toga ulazak Bosne u NATO savez.

Svakako je prvenstveno na nama, koji živimo u SAD, da preko svojih institucija iskoristimo naše pravo utjecaja i lobiranja putem kongresmena i senatora, da pritisnu snažnije americku administraciju u izlasku BiH iz opasnih zona. U tu poziciju su je doveli ovoga puta ne samo radikalni bh. Srbi i Hrvati, nego i predsjednik stranke SDA, koja je izmedu ostalog i najzaslužnija za organizovanje i referenduma i odbrane Republike Bosne i Hercegovine.

Na kraju ostaje pitanje da li zaista Glavni odbor i vecina clanova SDA stoji iza Tihicevog potpisa u Odžaku, i sa koliko ce uvjerenja i jedinstva ucestvovati u mogucem parlamentarnom ozakonjenju odžackog dokumenta koji sigurno ne vodi mirnoj Bosni?
(Sarajevo-x.com)

__________________________________


4. 4 DVA, NA PRVI POGLED, NEPOVEZANA PISMA GLASNIKU

Molim vas ne saljite mi vise emailove. Sve to tesko pada na dusu i puno boli, a nemogu nista pomoci.

Veliki pozdrav i hvala.

Sabaheta
---

Ja se izvinjavam sto sam glup pa ne mogu da shvatim da jedan tihic moze prodati drzavu,a da patrioti stoje skrstenih ruku i da budu nijemi.Ako je tolika opasnost za BiH i za Bosnjake od tog celavog tihica,zasto ga neko ne zaustavi u tom poduhvatu.Ako je u pitanju drzava sredstva se ne biraju.

Nije valjda da jedan celo moze unistiti citavu drzavu!!!???

Sredstva se ne biraju!!!

n. n.

KOMENTAR: Postovani gospodine, eto gornje Sabahetino pismo vam daje odgovor. Sistem vrijednosti u Bosnjaka je dosta naopak. Na prvom mjestu nam je rahatluk, pa onda kauci i cilimi, pa baklave i hurmasice itd. itd. a negdje pri kraju liste moja domovina i narod. Za domovinu se necemo ni nasekirati, a kamo li maknuti prstom. Zato je normalno da gubimo drzavu suoceni sa narodom kojem je otadzbina na prvom mjestu i u stanju su "i korijenje jesti da bi imali veliku Srbiju".

____________________________________


5. GRADJANI PISU PROTESTE CAK I DNZ-U

Sa osjecajem nevjerice sam gledao video spotove gdje su vase snage u zajednici sa zlocincima Radovana Karadzica borile se protiv Armije BiH. Video snimci jasno pokazuju zakletvu koju ste davali tom zlocincu tokom agresije na Republike BiH i gonocida koji ste podrzavali.

Ako su prezivjeli gradjani Republike BIH u domovini smogli snage da progutaju vasu veleizdaju to mnogi prognani iz dijaspore nece uciniti. Razlog tome je vas kontinuitet izdaje koji sada javno ispoljavate dajuci podrsku psihopati, ludjaku i najvecem i najopsnijem cetniku danasnjice Sulejmanu Tihicu.

Neka vas je stid i sram, a mozete biti sigurna da vas kontinuitet veleizdaje Republike BiH ce biti zapamcen, zapisan i sankcionisan, kad tad. Patrioti Republike BiH imaju vasa imena, prate vasu bezobzirnu, beskruploznu i sramnu veleizdaju i ukoliko zbog vasih glasova Pralament BiH legalizuje genocidnu tvorevinu, kroz dogovoreni navodni "ustavni zakon" o Brckom i otudji drzavnu imovinu sljedbenicima Radovana Karadzica, vasi potezi ce biti sankcionisani kada patrioti Republike BiH dodju na vlast. Nemojte biti samouvjereni da se to nikada nece desiti. Ni Milosevic nije vjerovao, pa je dolijao. Dolijat cete i vi, pravda je spora, ali dostizna. Mi vec pisemo vasa imena u historiju bosanske drzave i poredimo vas sa najvecim izdajnicima u povijesti Bosne.

S nepostovanjem

Esad Jaganjac
Editor i Glavni urednik WEB Portala Republikabih.net

Evo imena Predsjednistva DNZ-a:

Rifat Dolic, predsjednik DNZ BiH
Datum rodjenja, 28.11.1961. godine
Mjesto rodjenja: Donja Vidovska, opcina Velika Kladuša
Strucna sprema: VSS - diplomirani ekonomista
Bracno stanje: Oženjen, otac dvoje djece
E-mail adresa: rifat.dolic@parlament.ba

Hafeza Sabljakovic, potpredsjednik
Datum rodjenja: 22.03.1963. godine
Mjesto rodjenja: Cazin
Strucna sprema: VSS - doktor medicine
Bracno stanje: Udata, majka dvoje djece
E-mail adresa: sabljakovic.hafeza@bih.net.ba

Muhamed Škrgic, potpredsjednik
Datum rodjenja: 08.06.1946. godine
Mjesto rodjenja: Pecigrad, Cazin
Strucna sprema: Doktor društveno-humanistickih nauka
Bracno stanje: Oženjen, otac troje djece
E-mail adresa: skrle_03@bih.net.ba

Kenan Keserovic, potpredsjednik
Datum rodjenja: 27.01.1981. godine
Mjesto rodjenja: Karlovac, Republika Hrvatska
Strucna sprema: VSS-Diplomirani menadžer u javnoj administraciji
Bracno stanje
E-mail adresa: kenan.kum@gmail.com

Vasilije Lukovic, potpredsjednik
Datum rodjenja: 01.01.1939. godine
Mjesto rodenja: Cetinje, Republika Crna Gora
Strucna sprema: Univerzitetski profesor u penzijij
Bracno stanje: Oženjen, otac dvoje djece
E-mail adresa: vasilijelukovic@yahoo.com

Ibrahim Ðedovic, clan
Datum rodjenja: 26.10.1961. godine
Mjesto rodjenja: Kikaci, Kalesija
Strucna sprema:Magistar vojno-organizacionih nauka
Bracno stanje: Oženjen, otac dvoje djece
E-mail adresa: info@benmal.ba

Admil Mulalic, clan
Datum rodjenja: 09.07.1965. godine
Mjesto rodjenja: Crvarevac, Velika Kladuša
Strucna sprema: VŠS
Bracno stanje: Oženjen, otac troje djece
E-mail adresa: admilm@yahoo.com

Elvira Abdic-Jelenovic, clan
Datum rodjenja: 07.09.1969. godine
Mjesto rodjenja: Karlovac, Republika Hrvatska
Strucna sprema: Diplomirani inžinjer gradjevine
Bracno stanje: Udata, majka dvoje djece
E-mail adresa: elvira.ljiljaabdic@gmail.com

Alija Beširevic: Alija Beširevic, clan
Datum rodjenja: 01.01.1949. godine
Mjesto rodjenja: Begove Kafane, Cazin
Strucna sprema: SSS-privatni poduzetnik
Bracno stanje: Oženjen, otac dvoje djece

Ibrahim Mujic, clan
Datum rodjenja: 27.09.1951. godine
Mjesto rodjenja: Todorovo, Velika Kladuša
Strucna sprema: Doktor tehnoloških znanosti
Bracno stanje: Oženjen, otac dvoje djece
E-mail adresa: ibrahim.mujic@ri.htnet.hr

Husein Hadžic, clan
Datum rodjenja: 20.01.1959. godine
Mjesto rodjenja: Caglica, Velika Kladuša
Strucna sprema: Diplomirani menadžer javne administracije Bracno stanje
Oženjen, otac jednog djeteta

Sejfo Mustafic, clan
Datum rodjenja: 03.01.1949. godine
Mjesto rodjenja: Caglica, Velika Kladuša
Strucna sprema: VŠS-Pedagoška akademija
Bracno stanje: Oženjen, otac dvoje djece

Predrag Sekulovic, clan
Datum rodjenja: 15.05.1939. godine
Mjesto rodjenja: Podgorica, Republika Crna Gora
Strucna sprema: Magistar ekonomije
Bracno stanje: Oženjen, otac dvoje djece

Mirvet Beganovic, clan
Datum rodjenja: 11.02.1965. godine
Mjesto rodjenja: Donja Lucka, Cazin
Strucna sprema: Diplomirani inžinjer prehrambene tehnologije
Bracno stanje: Oženjen, otac dvoje djece
E-mail adresa: mirvy65@gmail.com

Nermin Puric, Portparol DNZ BiH

**************************

No comments: