Thursday, December 4, 2008

#557 POVRATAK TIHICA: VAMPIR OSTAJE VAMPIR

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

20. juli 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 557

SADRZAJ:

1. SREBRENICA 13 GODINA POSLIJE

2. KOMENTAR: GOSP. KACIN, PRVO PRAVDA PA ONDA POMIRENJE

3. POVRATAK TIHICA: VAMPIR OSTAJE VAMPIR

4. RE: INVERZNA LUSTRACIJA

5. Nezvanicno, Abu Hamza odbio primiti rješenje...

6. Haristos Siladzijev

7. Rodilo se dvoje, umrlo 200 povratnika

8. POSLJEDNJI POZIV ZA PRIJAVU ZA OPSTINSKE IZBORE

9. I U ZDRAVSTVU IMA PUNO KARKINA

10. REUTERS I DALJE FALCIFIKUJE CINJENICE

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. SREBRENICA 13 GODINA POSLIJE

Pise: Jelko Kacin, MEP,
Poslanik/zastupnik u Evropskom parlamentu
Clan Odbora za vanjsku politiku EP i
Izvjestilac EP za Srbiju

Izvor: IFIMES

U petak, 11.jula/srpnja ucestvovao sam na komemoraciji povodom 13.godišnjice genocida i sahrani 308 bošnjackih žrtava genocida, koje su bile identificirane u poslednjoj godini. Na groblju u Potocarima okupilo se na desetine hiljada ljudi, koji su se poklonili sjecanju na hiljade nedužnih žrtava i na svoj poslednji put ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida. Prije ukopa govorili su mnogi ugledni govornici, prije svega politicari, na celu s predsjedavajucim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžicem, americkim ambasadorom Charlesom Englishem, visokim predstavnikom medjunarodne zajednice u BiH Miroslavom Lajcákom i podpredsjednicom Evropskog parlamenta (EP) Diano Wallis s kojom smo zajedno predstavljali Evropski parlament. Kao mnogi drugi položili smo cvijece i razmišljali o Srebrenici danas. Moje razmišljanje je namijenjeno živim, koji žive u siromaštvu i sanjaju buducnost. Iako je ime grada u svijetloj prošlosti povezano s rudnikom srebra, sadašnjost nije tako obecavajuca.

U petak u Potocarima nije bilo predsjednika Vlade Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, koji je mogao svojom prisutnošcu na komemoraciji ogromno i odlucno doprinijeti pomirenju. Naredni dan, mogao je doci u Srebrenicu i prisustvovati srpskoj priredbi u Domu kulture u centru grada. Ocajni Bošnjaci su se prije trinaest godina našli u krivo vrijeme, na krivom mjestu, u zašticenoj zoni i bili okrutno pobijeni u zanosu »oslobodjenja Srebrenice od Turaka“, kao što je tada hladnokrvno izjavio komandujuci Ratko Mladic i dodao jedan zastrašujuci zakljucak: »sada je došlo vreme, da se mi Srbi osvetimo Turcima za sve ono, što su oni vekovima cinili nama…«.

Bošnjaci naravno nikada nisu bili Truci, jer su dio Slavenskog stanovništva, koji u BiH pripada trima vjeroispovijestima: pravoslavnoj, katolickoj i islamskoj. Medjutim, situacija u pogledu suživota na Sandžaku u Srbiji i na sjeveru Crne Gore posve je drugacija medju razlicitim etnickim skupinama u odnosu na BiH gdje su odnosi još uvijek veoma napeti. Kako i ne bi bili? Kao najbolja ilustracija stanja ucinila mi se misao, koju je na našem razgovoru sa mladim iz Srebrenice izrekao mladi Bošnjak. Za mene je nemoguce prihvatiti tvrdnju, da živim u Republici Srpskoj, jer živim u BiH, za mog srpskog susjeda i prijatelja važi, da ne može prihvatiti BiH, jer živi u Republici Srpskoj.

Srpski predsjednik Tadic javno osudjuje zlocine, priznaje genocid i izvinjava se, njegove kolege iz RS su još uvijek daleko od toga. Izjave britanskog ambasadora, da su Ratko Mladic in Radovan Karadžic po svemu sudeci (ocito) u Srbiji izrecene u danima poslije komemoracije u Srebrenici su znacajne i odražavaju ocjenu dvolicnosti država sa tog podrucja, kada se radi o hapšenju i izrucenju Haagu. »Više svjetlosti, više djela!« mogao bi parafrazirali Goethea. Bez pune saradnje svih država u regiji s Haagom nema pomirenja ni evropske buducnosti. Zar nije na neki nacin bilo perverzno, da je za saradnju s Haagom u donedavnoj Koštunicinoj vladi odgovoran jedini Nesrbin, Bošnjak, ministar za rad i socijalu Rasim Ljajic? Te države i posebno manje razvijena podrucja naseljena s Bošnjacima trebaju neophodnu razvojnu pomoc i programe za razvoj sela, koje može obezbjediti EU. Zato je EU nacin kao i smjerokaz za put u buducnost. Pitanje je samo kada?

U utorak su majke iz Srebrenice i Žepe u Novoj Kasabi položile cvijece na mjestu, gdje su ih Srbi preobuceni u pripadnike mirovnih snaga UN prevarom namamili na fudbalsko igralište pored rijeke i tako skupili bošnjacke izbjeglice. Na putu iz Srebrenice u nadi, da je kraj agonije i da su na sigurnom u ocaju i bez nade našli su se najizmuceniji i iznemogli, koji nisu bili sposobni za put preko rijeke Jadar nazad u brda i naprijed prema Tuzli. Sa tog mjesta su na gubilište odveli dvije hiljade djece i muškaraca.

U mjestu Kravice, u susjednoj opštini Bratunac, samo nekoliko kilometara od Potocara, u zgradi bivše Poljoprivredne zadruge, gdje su okrutno mucili Bošnjake iz Srebrenice, nisu im dozvolili da polože cvijece. Tome se suprostavilo lokalno stanovništvo i zbog toga je majke i udovice zaustavio kordon policajaca Republike Srpske.

Sve dok u BiH bilo gdje bude problem zbog polaganja cvijeca u znak sjecanja na ubijene u ratu imace te problem i tamo, ali i u susjednim državama i clanicama EU.

S Dianom smo se odlucili, da na konferenciji predsjednika, koja priprema i uskladuje rad EP predložimo, da u Brisel pozovemo mlade iz Srebrenice iz obje etnicke zajednice. Nadamo se i želimo, da bi zajednicki višednevni boravak na putu i u EU, u okviru institucija EU, omogucio otkrivanje historije, zabluda i upoznavanje Zapadne Evrope. Možda ce to omoguciti nove mogucnosti za dijalog i razumijevanje. Potrebne su mjere i napori za jacanje povjerenja, kojeg nema. Ko to može, ako ne mladi?
___________________________________


2. KOMENTAR: GOSP. KACIN, PRVO PRAVDA PA ONDA POMIRENJE

Postovana gosp. Wallis and postovani gops. Kacin,

nadamo se da niste sa zlom namjerom odlucili da pozovete na druzenje "mlade iz Srebrenice iz obje etnicke zajednice". To zaista nije dobra ideja jer time cete samo dalje victimizirati mlade Bosnjake iz Srebrenice. Razlog je veoma jednostavan. Mladi Srbi iz Srebrenice u ogromnoj vecini stoje iza rezultata genocida, oni otvoreno pokazuju da su Mladic i Karadzic njihovi heroji, a mladi Bosnjaci iz Srebrenice su u genocidu svi izgubili gotovo sve svoje clanove porodice.

Nazlost, Bosnjaci Srebrenice su ljudi slomljeni i pokoreni, oni su prezivjeli genocid, i oni vjerovatno misle da ne smiju odbiti vazne ljude iz Evrope, ali znajte da cete ih jos jednom victimizirati organizujuci njihovo druzenje sa njihovim vrsnjacima Srbima, koji slozno stoje iza Dodika, Karadzica i Mladica. Zar niste pomislili da bi prvo trebala pravde biti zadovoljena, pa tek onda organizovana pomirenja dvije etnicke skupine.

A istinsko pomirenje ce biti moguce tek kada pravda bude potuno zadovoljena i kada se RS, kao entitet izvine i prestane raditi na daljem etnickom ciscenju Srebrenice u cilju stvaranja velike Srbije, i prestane rovariti protiv zelje Srebrenicana da budu posebna administrativna jedinica Bosne i Hercegovine, izvan jurisdikcije RS.

Dr. Muhamed Borogovac

____________________________________


3. POVRATAK TIHICA: VAMPIR OSTAJE VAMPIR

Danas, 17. jula 2008 je bio tekst u Oslobodjenju, a sutra ce ista novina objaviti puni intervju, sa Tihicem, u kojem nas Tihic obavještava da nema ništa od NOVOG USTAVA. Naravno, da od novog ustava nema ništa, nego samo treba odbaciti Aneks 4, tj. ne treba nikada dozvoliti da Aneks 4 prodje u skupstini proceduru usvajanja Ustava BiH.

Izmišljotina o pravljenju novog ustava je patent Harisa Silajdžica, kojom je on kupio vrijeme u protekle dvije godine cetnicima, da koristeci tu podvalu-obecanje, ujedno propusti sve pro-cetnicke zakone koje je potpisao, kao što je policijska kvazi-reforma, itd. Nikada nije niti bilo šanse za novim ustavom, što smo mi uvijek i pisali.

Dakle, sada je i Tihic objasnio da je Silajdziceva prica o novom ustavu samo podvala. Nazalost, Tihic to nije uradio iz bilo kakve casne namjere, nego samo zato da bi "proradila" njegova taktika protiv Bosne i Hercegoivne.

Da bi to objasnili pocnimo sa citatom iz Avaza:

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) osudilo je aktuelne izjave premijera RS-a Milorada Dodika kao antidejtonske i protivne zakonu, navodeci da Dodikovo antibosansko i antidejtonsko djelovanje, kojim po svaku cijenu nastoji legalizirati genocid i etnicko cišcenje, može dovesti do destabilizacije prilika u BiH i regiji. - kraj citata.

Ovo podsjeca na lovacku hajku - sa jedne strane grupa lovaca digne graju, te poplasena divljac bjezeci od njihove graje naleti na zapete puske ostalih lovaca. Tako i Tihic dize graju protiv Dodika, da bi Bosnjacima prodao Dayton kao spas, a Dayton je u stvari jedina prava opasnost za opstanak Bosne i Hercegovine. Cetnicki topovi su bili mnogo glasniji od Dodikovog brbljanja, ali Bosnu i Hercegovinu kao drzavu niko nije dovodio u pitanje SVE DOK DAYTOIN NIJE POTPISAN.

S. R. i M. B.

______________________________________


4. RE: INVERZNA LUSTRACIJA

Likvidacije spomenute u clanku pod navedenim naslovom odnijele su još jednu osobu koja je bila bosanskohercegovacki kadar i koja je stajala na putu agresiji velikosrpskog nacionalizma, bolje je reci agresiji nacizma, a koja se nalazila na jednom od najvažnijih mjesta - Predsjednik SKJ u JNA. - ondje gdje su politicki um i volja definirali svoju moc i odakle je sve, na kraju i realno zapocelo.

Posljednji Kongres SKJ u JNA organizaciji odnio je jedinog covjeka koji se suprotstavio kompletnom vrhu - Generalštabu JNA i Veljku Kadijevicu osobno. Rijec je o pokojnom admiralu JRM - Petru Šimicu, ne samo rodom iz Bihaca vec u uvijek ubrajanom u BiH kadrove u vrhu SFRJ.

Zvanicno umro je naprasno od moždanog udara, nakon što je sprijecio donošenje politickih odluka koje su omogucile nadolazak Potopa u liku Slobodana Miloševica. Vlasti nikad nisu dopustile obdukciju. Iz redova onih koji su konstatirali smrt proculo se da je to bio tako snažan udar na mozak da je odnio pola glave. Jedan od vanjskih znakova nužnosti ove smrti jest i do da se njegova sahrana odigrala kao da je sa scene otišao kakav podoficir, a ne covjek broj 2 u JNA.

I to je tema cije bi rasvjetljavanje pridonijelo kompletnijem uvidu u stvar kojom se bavite.

Tomislav Dretar

______________________________________


5. Nezvanicno, Abu Hamza odbio primiti rješenje...

Imad Al Husin, poznatiji kao Abu Hamza, pozvan je jucer na razgovor u terenski ured Službe za poslove sa strancima BiH u Sarajevu. Iako se to ocekivalo nakon najava direktora Službe Dragana Mektica, Abu Hamza nije prebacen u Imigracioni centar u Lukavici.

On je na razgovor došao zajedno s advokatom Osmanom Mulahalilovicem i predstavnicima Udruženja "Vaša prava" i Helsinškog komiteta, te nakon sat i po napustio ured. Mulahalilovic je novinarima izjavio da Služba nema zakonski osnov Abu Hamzu prebaciti u Imigracioni centar.

- To bi znacilo da je pokrenut proces njegovog protjerivanja, što je izricito zabranio Sud za ljudska prava u Strazburu. Bilo bi to grubo kršenje zakona, Ustava i Evropske konvencije prije nego što Ustavni sud BiH odluci o apelaciji Abu Hamze - kazao je Mulahalilovic.

Istakao je da je Abu Hamza pozvan zbog licnih dokumenata te da je i dalje državljanin BiH sve do odluke Ustavnog suda.

- Sud se ocitovao da me ne mogu deportovati i sada BiH ne zna šta ce. Oni bi htjeli da me deportuju, ali zbog svog imidža i "alžirske grupe" nadam se da to nece uciniti - rekao je Abu Hamza.

Iako Mulahalilovic kaže da jucer nije bilo razgovora o smještanju u Imigracioni centar, nezvanicno saznajemo da je Abu Hamzi Služba pokušala uruciti rješenje o tome, ali ga je on odbio primiti.

Ured ne smije davati izjave

Ni Mektic, ni njegov zamjenik Izet Nizam nisu se javljali na telefonske pozive, a uposleni u terenskom uredu rekli su nam da su dobili uputstvo iz Ministarstva sigurnosti BiH da ne daju izjave.

Autor: T. L., Dnevni Avaz
______________________________________


6. Haristos Siladzijev

Da bi se saznalo kolika je "popularnost" bosnjackih politicara ne treba nikakvo naucno ispitivanje javnog mnijenja, dovoljno je prosetati bosanskim internet stranicama. Bezbrojna su (zasluzena) pljuvanja, narocito po Silajdzicu, te "ocu i sinu Izetbegovicu".

Navedimo jednu duhovitu reakciju kao primjer.

Kada je Avaz objavio vijest da Silajdzic ide ne olimpijadu i da vodi svoje udbase umjesto Sredoja Novica i jos nekih cetnika jedan citalac je to prokomentarisao slijedecim rijecima:

"Svi nabrojani, ukljucujuci i Haristosa Siladzijeva zasluzuju putovanje na Goli otok, a ne u Peking, zbog sramnog cina veleizdaje, te saucesnistva u agresiji i genocidu."

A drugi citalac dodaje: "Ne vjerujem da ce Olimpijske igre proci bez Cerica! To ce biti jedinstvena i velika prilika da na racun tragedije bosnjackih muslimana pokusa kod svjetskih zvanicnika isposlovati blagoslov da postane Grand Mufti.

Inace, mene ne cudi uopce da je Hamdibeg (jos jedan Haristosov nadimak) prekrsio Odluku Savjeta ministara.

To nije uopce vijest! Sta je to, spram grubog gazenja Ustava Republike BiH u korist najvecih dusmana RBiH!?

Slazem se sa "horionbosona" da Hamdibega (i njegovoga bosa Cerica) treba poslati na Goli otok. Ili, makar, poruciti im, da se ne vracaju u Bosnu, niti da se brinu o Bosni i o nama. Bice bolje za sve nas!

___________________________________________


7. Rodilo se dvoje, umrlo 200 povratnika

Zbog još jedne prevare federalnih vlasti u toku je novi talas odjavljivanja povratnika • Na svojim ognjištima vegetira 420 porodica • Bez predstavnika u Opcini...

20.07.2008. 00:29

Na podrucju opcine Sokolac u proteklih šest godina umrlo je 200 Bošnjaka, a rodeno ih je samo dvoje.

Alarmantne podatke iz grada u kojem je do rata živjelo oko 3.500 Bošnjaka saopcio nam je glavni imam Medžlisa IZ Sokolac Jasmin ef. Bajric, koji dodaje da danas na ovom podrucju živi oko 420 povratnickih porodica.

Vjernost djedovini

- Vecina ovih ljudi vratila se ne zbog koristi nego što vole svoje mjesto, svoju djedovinu. Nije problem ako prodaš svoju kucu, vec što na taj nacin prodaješ dedu, nanu i pradjedov grob, sve što si ovdje imao 500 godina - kaže Bajric.

Trenutno je u toku novi val odjave povratnika sa Sokoca i ponovnog prijavljivanja u opcinama Sarajevskog kantona, nakon što ih je Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe FBiH prije nekoliko mjeseci još jedanput prevarilo.

- Organizovali su sastanak, obecali pomoc za održivi povratak ako se prijavimo ovdje. Digli smo se po selima pisati šta kome treba, ljudi su se masovno prijavljivali, a jednostavno su nas obmanuli. Sada ljudi ponovo bježe u Sarajevo - kaže Rifet Vrabac.

Ef. Bajric istice da je, u medjuvremenu, Ministarstvo iz Sarajeva dodjeljivalo donacije po principu "kljuc u ruke" za raseljene osobe.

- Tako su naši ljudi izigrani, jer su se prije konkursa odjavili i dobili licnu kartu na Sokocu. To su planski, mudro odigrali. Odjavite se, a kada to uradite, mi cemo objaviti konkurs. I kada se javiš, neceš imati pravo - kaže Bajric.

Mladi imam sa Sokoca poziva vlasti da se konacno izjasne da li im je stalo do istocne Bosne.

- Svima koji drže vlast porucujem da su dužni i pred Bogom i pred narodom da se brinu o svom narodu. Porucujem i tihicima, i silajdžicima, koji se nama igraju, da ce biti odgovorni za svoj narod. Mi ne možemo glasati za nekoga ko nas je do jucer klao, ali sada je došlo vrijeme da nemamo glasati ni za koga. Jedni su nas klali i ubijali, drugi vidiš šta nam rade - istice Bajric.

Poziv na registraciju

Ipak, glavni imam Medžlisa IZ Sokolac poziva prognane sugradane da se prijave i glasaju u svojoj opcini, jer ako to ne urade, Bošnjaci od oktobra nece imati nijednog odbornika.

- Pozivam Bošnjake da glasaju, da dobijemo bar tri odbornika u SO, da bar cujemo šta pricaju na sjednicama i pokušamo promijeniti stanje povratnika.

Ako naša vlast ovako nastavi, nema ni Knežine, ni istocne Bosne. Allah nije dao da nas nestrane, ali strah me da nas ti naši predstavnici iz FBiH ne istrijebe - dodaje Jasmin ef. Bajric.

Autor: A. BAJRAMOVIC
___________________________________________


8. POSLJEDNJI POZIV ZA PRIJAVU ZA OPSTINSKE IZBORE

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini 05.10.2008 godine se polahko blize. Na proslim izborima u BiH, koji su bili na drzavnom nivou, odziv gradjana iz dijaspore je bio minimalan. Od vise od pola miliona potecijalnih glasaca koji zive van granica domovine, njih samo par hiljada je dalo svoj glas. To je moguc pokazatelj nezainteresovanosti ili apaticnosti onih koji su silom ili milom napustili svoj dom, a moguc je i odraz nezaintersovanosti politickih struktura u BiH za onima koji su otisli.

Cinjenica je da ovakvo stanje nije dobro ni za Bosni i Hercegovinu, ni za nas koji zive van domovine. Ako zelimo bilo kakve promjene u BiH potrebno je da i mi damo svoj glas. Pitanje je da li mozemo sebi dati za pravo da se zalimo ili da kritikujemo desavanja u nasoj domovini, ako ne iskoristimo ono demokratsko pravo koje nam je dato, a koje nam je istovremeno i gradjanska duznost, naime pravo glasa na izbor predstavnika bilo to na lokalnom ili drzavnom nivou. Ako zelimo da nas ti predstavnici ozbiljno shvate, onda mi moramo izaci na izbore. Pored toga imamo moralnu duznost prema onima koji su ostali da zive u zemlji koja mrkotrpno gradi svoj put ka demokratskom, pravnom i prosperitetnom drustvu. Pokazimo da njih, a ni nasu Bosnu i Hercegovini nismo zaboravili i definitivno otpisali i izadjimo na sljedece lokalne izbore!

Zelimo ovim putem da zamolimo sve one koji se do sada nisu prijavili za glasanje na loklanim izborima da to urade najkasnije do 22.og jula.
Tog datuma se zatvara prijava za glasanje. CIPSova licna karta vam je dovoljna da ostvarite pravo glasa na sljedecim izborima, za razliku od prijasnjih izbora na kojima vam je vise dokumenata bilo potrebno.

Sve vazne informacije u vezi izbora i prijave za iste mozete procitati na www.izbori.ba.

Unaprijed vam se zahvaljujemo na vasoj paznji i nadamo se da cete izaci na predstojece izbore u nasoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini!

Za bolje sutra BiH, za bolje sutra svih nas!

S postovanjem,
Mladi BiH
---

KOMENTAR: Saznajemo da se veoma malo gradjana BiH iz dijaspore prijavilo za izbore (oko 900). Razlog je veoma jednostavan: NEMA SE ZA KOGA GLASATI jer sve stranke kontrolisu udbasi iz stranackih rukovodstava u Sarajevu. Ipak, nada je da medju lokalnim glasacima ljudi licno poznaju kandidate, te da ce biti izabrani oni koji nisu prodane duse. Zato se ipak treba prijaviti za izbore i pokusati srecu, mozda prepoznate nekog postanog i sposobnog na opstinskim listama.

___________________________________________


9. I U ZDRAVSTVU IMA PUNO KARKINA

Zelio BiH skrenuti paznju na lopovluk koji se desava u Nasem zdravstvu.

Doktori i sav kadar koji radi u zdravstvenim ustanovama ogrezao je u mitu i korupciji. Od nasih gradjanja/drzavljana BiH, za bilo kakvu intervenciju, za koju su vec placeni, oni traze novac.

Posto sam sa Unsko Sanskog kantona, od tamo imam vise informacija.

Jedan moj komsija otisao je u bolnicu posto je slomio ruku. Morao je cekati 4 dana da netko dodje i da vidi sta da se radi. Ni tada ne bi bilo fajde da ovaj covjek nije upitao: "Pa ljudi hoce li mene itko pregledati, ja sam u bolovima." Doktor mu je rekao: "Imas li svoga doktora?" Posto covjek dolazi iz Velike Kladuse u Bihac sa uputom iz Hitne sluzbe rekao je: "Ja imam uputu." Tada mu je doktor odgovorio da se tu nista ne moze uraditi.

Zatim mu je covjek ponudio 100 KM. Tada je ovaj doktor bez oklijevanja uradio ono sto treba kao humanista i doktor, koji je polozio profesionalnu zakletvu, da uradi.

Neka se srame ti hostopleri koji uzimaju mito.

Imamo jos slucajeva, npr. slucaj gdje se operacija pacijenta trebala uraditi jos 2006 i svaki put kad se ode u Bihac operacija biva odgodjena. Pacijent je trenutno prebacen za Septembar, a Bog zna dali je i to u redu ili nije.

HVALA VAM UNAPRIJED AKO OVO OBJAVITE. Nadam se da ce ovaj clanak podstaknuti i druge da se o ovome otvori debata da se jadan citav narod ne vuce u kriminal mita i korupcije. Ne daj Boze da dodje do neceg goreg, da neki ljudi pocnu licni obracun sa doktorima ukoliko dodje do smrti u porodicama ili nedaj Boze gubljenja kojeg djela tjela zbog nemarnosti tih zdravstvenih ustanova i radnika.

Mahsuz selami

Vahid D.
________________________________________


10. REUTERS I DALJE FALCIFIKUJE CINJENICE

Sjecate se nase polemike sa Darijom Sito Suscic iz Reutersa? Tada smo joj u Glasniku skrenuli paznju da postoji zvanicna terminologija Republike BiH iz vremena agresije na BiH. Nazalost, Reuters i dalje upotrebljava cetnicku terminologiju kada govori o ratu u BiH. Naime, Reuters ne zove pravim imenom Armiju Republike BiH, dakle zvanicnim imenom legalnu armiju suverene clanice UN, nego je zove imenom kojim su je pocinitelji genocida, Karadzicevi cetnici zvali - "Muslimanska vojska". Komandante Armije Republike BiH oni zovu "muslimanski komandanti" itd.

Ovom ilegalnom terminologijom Reuters pokazuje neprofesionalnost i pristrasnost i upropastava svoj krdibilitet za racun cetnickih zlocinaca.

http://uk.reuters.com/article/homepageCrisis/idUKL15646923._CH_.242020080715

****************************************

No comments: