Tuesday, December 2, 2008

#530 DA NAS ZMIJA NE UJEDE -- NIPOŠTO RATIFICIRATI DEJTONSKI UGOVOR !

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

3. mart 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 530

SADRZAJ:

1. BOSNJACI IZ RS TRAZE OD PARLAMENTA BiH DA NE LEGALIZUJE POLICIJU RS

2. NE POSTOJI BOSNJAK KOJEM POSLIJE LAGALIZACIJE POLICIJE RS NECE BITI JASNO KO SU SILAJDZIC I TIHIC

3. DA NAS ZMIJA NE UJEDE -- NIPOŠTO RATIFICIRATI DEJTONSKI UGOVOR !

4. I ZAKON O LUSTRACIJI POSTAJE PONOVO AKTUELAN

5. ORGANIZOVACEMO USKORO PRAVE DEMONSTRACIJE

6. DISTRIBUIRAJMO ISTINU, ZAOBIDJIMO IZDAJNIKE


-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. BOSNJACI IZ RS TRAZE OD PARLAMENTA BiH DA NE LEGALIZUJE POLICIJU RS

Objavljeno 03.03.2008. u 17:45

Klub delegata Bošnjaka u Vijecu naroda Republike Srpske (RS) traži da bošnjacki poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH ne podrže, kako je navedeno, legalizaciju policije RS-a.

"Ukoliko vaši glasovi potvrde i legalizuju policiju Republike Srpske, onda zaista možemo reci da je ova zemlja definitivno podijeljena zahvaljujuci vama, gospodo. Pozivamo vas da to ne ucinite", stoji u pismenom obracanju delegata Bošnjaka u Vijecu naroda RS-a njihovim sunarodnjacima u državnom parlamentu.

Delegati bošnjacke nacionalnosti u Vijecu naroda RS-a napominju da su kolege u državnom parlamentu predstavnici Bošnjaka iz cijele BiH, a samim tim i Bošnjaka iz Republike Srpske.

"Vrlo cesto svjedoci smo rješenja na nivou BiH koja ne predstavljaju interes povratnika u Republiku Srpsku.

Zahvaljujuci vašoj podršci izmjenama Izbornog zakona BiH u prošlom sazivu, naše politicko djelovanje u Republici Srpskoj je reducirano i postalo je beznacajno.

Nakon što smo mi koji smo se vratili u Republiku Srpsku prošli sve uvrede, ponižavanja i tretman u Republici Srpskoj kao neki strani element od prvih dana povratka do danas, dolazimo do zakljucka da je to sve bilo uzalud", navode bošnjacki delegati iz RS-a.

(FENA)

____________________________________________


2. NE POSTOJI BOSNJAK KOJEM POSLIJE LAGALIZACIJE POLICIJE RS NECE BITI JASNO KO SU SILAJDZIC I TIHIC

Dr. Muhamed Borogovac

Kako sada stvari stoje Tihic, Silajdzic i Dodik su na putu da legalizuju policiju RS. Ostao je jos samo jedan finalni korak u Skupstini BiH do POTPUNE i TRAJNE, za sva vremana uknjizene, legalizacije policije RS.

Imajmo na umu da se to dogadja poslije pravosnazne presude protiv policije RS za genocid i poslije odlucnog pokusaja Evrope da ukine policiju RS. Evropa je cak isposlovala da i Skusptina RS prihvati Evropsku reformu policije.

Medjutim, tada su Silajdzic i Tihic bacili pritjesnjenom Dodiku pojas za spasavanje, tako sto su stali iza Dodika usvajajuci "Mostarsku deklaraciju" koja, poptuno suprotno intencijama Evrope, ne ukida, nego cak legalizuje Policiju RS. Time je zrtva, Bosnjaci, oprostila genocid cetnicima i tu ni Evropa vise ne moze nista uciniti.

Ovom najnovijom izdajom su gradjani BiH satjerani u ugao i ostali bez ikakvog izlaza, dovedeni do potpunog unistenja drzave.

To je natjeralo izabrane predstavnike Bosnjaka iz RS, ljude najmjerodavnije da kazu svim Bosnjacima u BiH kako da se odnosimo prema genocidnoj policiji RS, da istupe i zahtijevaju od svojih stranackih kolega da ucine jedinu ispravnu strvar, DA NE LEGALIZUJU GENOCIDNU POLICIJU RS.

Ovim su Bosnjaci iz RS istjerali Tihica i Silajdzica na cistinu. Ne postoji dijete u BiH kojem sada nece biti jasno koliki su oni izdajnici.

Dakle, uskoro cemo vidjeti da li im je "Srpska" draza i od njih samih, da li ce Silajdzic, Tihic, Belkic, Dzaferovic, Izetbegovic, Lagumdjija, Beslagic i svi drugi "bosnjacki" zastupnici zrtvovati svoj licni integritet, dici ruku za policiju RS i ispasti otvoreni izdajnici u ocima svojih sunarodnjaka, rodjaka, zrtava genocida, da bi odradili stvar za "srpstvo".

____________________________________________


3. DA NAS ZMIJA NE UJEDE -- NIPOŠTO RATIFICIRATI DEJTONSKI UGOVOR !

Autor: Sven Rustempašic

Sarajevo, 28. februar, 2008. – U parlamentu BiH se ne smije nikada izglasati-ozakoniti, ratificirati Dejtonski ugovor ili neki od njegovih aneksa. Ne smije se niti amendirati (mijenjati, nadopuniti) bilo koja stavka tog ugovora ili njegovog aneksa – jer je promjena i jedne recenice, automatska legalizacija, ratifikacija cijelog ugovora ili aneksa.

Npr. odbacivanjem amandmana na Aneks 4 (ustav) u parlamentu BiH, aprila 2006, parlamentarci su spasili državu BiH jer su odbili da taj ustav koji uspostavlja Republiku srpsku, ozakone (ratificiraju) pod maskom njegovog amendiranja. Klopku legalizacije Republike srpske putem promjene dijelova Dejtonskog ugovora, cetnici sada postavljaju traženjem ¨da se za diskusiju o ukidanju clana 17 Zakona o državljanstvu, promijeni clan ustava koji se na to odnosi¨.

Životni je dokaz da za ratificiranje ili amendiranje Dejtonskog ugovora ili njegovih aneksa, vec 12 godina nije bilo niti potrebe niti obaveze -- a nema niti sada kada RS i njeni jataci varaju ¨da je ratificiranje Dejtona uvjet za pravljenje novog ustava¨. Ne samo da za to nema potrebe, a niti obaveze ili prinude – nego bi to bilo pogubno!

Ako Aneks 4 (ustav) jednom ratificiramo, dešava se bespovratni gubitak pravnog kvaliteta statusa države BiH. A od nekog ¨novog ustava¨ nema ništa, jer ga Republika srpska može komotno nakon ratifikacije Dejtona odbiti – a da se niko tada ne može suprotstaviti. Ako bi se, pak, neki ¨novi ustav¨ i napravio, bila bi to mala promjena Aneksa 4, koju bi diktirala Republika srpska. O pogodnosti takvog ¨novog ustava¨ po državu BiH, nema niti govora! Država BiH bi ¨za badava¨ bila žrtvovana ¨srpskoj državi zapadno od Drine¨.

Vec nam 12 godina niko u svijetu nije tražio, niti sada traži, niti može nametnuti da taj ugovor ili anekse ratificiramo. Novi ustav se može napraviti bez toga. Jedina je opasnost da ce SDA, SBiH i SDP pohrliti da nam dostojanstvo i državu BiH, nepovratno unište.

Decembra 1995. godine, Sarajevo i teritorije koje kontrolira Armija RBiH, bili su zgarišta cetnickih i HVO agresora, sa umornim, traumatiziranim, ranjenim, izgladnjelim, smrznutim, bolesnim …. gradanima Republike Bosne i Hercegovine, i njihovim parlamentarcima. Ipak, i tako terorizirani, u Parlamentu Republike BiH su imali ponosa, pameti, hrabrosti, energije, … da ne ozakone Dejtonski ugovor kada je iz Pariza stigao na glasanje u opkoljeno Sarajevo. Iako je Izetbegovic i iz inozemstva avionom dovozio parlamentarce na sjednicu, ipak se našlo državnicke pameti, hrabrosti i ponosa tih ljudi, da nad sobom ne ozakone genocid; da ne ratificiraju Republiku srpsku.

A kakve parlamentarce imamo danas? Republika srpska smatra da je stanje ¨zrelo¨ da SDA, SBiH i SDP izglasaju kapitulaciju BiH, te zahtijevaju da se taj ugovor u parlamentu ratificira. Eno se vec TV novinaru u mikrofon ¨vlasnik¨ Tuzle Selim Bešlagic (SDP) nadri-logikom krevelji: ¨Kako to da toliko godina nismo ratificirali Dejtonski ugovor?!¨

___________________________________


4. I ZAKON O LUSTRACIJI POSTAJE PONOVO AKTUELAN

Ja Adnana S. sam postavio clanak o lustraciji na Komšicev blog. U tom clanku trazim da se usvoji zakon o lustraciji buduci da je postalo ocigledno da Bosnom vladaju srpski obavjestajci, udbasi i kosovci medju Bosnjacima. Evo zanimljive reakcije jednog gradjanina, po reagovanju, veoma dobrog poznavaoca situacije

http://www.blogger.ba/profil/Bacak/komentari

Interesantan prijedlog ADNANA SALIHOVICA o lustraciji! Ali kriva adresa. Ne ocekujete Adnane valjda od partije u kojoj je Lagumdžija i njemu slicni prijedlog zakona o lustraciji. Nažalost nije bolja ituacija ni u SDA i SBiH, kao ni u oba HDZ-a i HSP-u. O Srbima da ne govorim: pogledajte samo tko su njihovi ministri u Vijecu ministara i što su i za koga jucer radili. U BITI LUSTRACIJA JE U BiH DOVRŠENA: Ocišceni su svi koji nisu prošli bilo pancevacki obavještajni kurs, bilo kumrovecku školu. Još samo NAIVNI mogu vjerovati da bi Kocis koji je i u Madžarskoj (komunistickoj) radio za obavještajnu službu, imao na kraj pameti izvršiti lustraciju u BIH. A eto baš je njega dopala reforma obavještajnog sektora u BiH (kojeg li cuda?).

Lustracija se provodi i preko Agencija za zapošljavanje od one Fincijeve do opcinskih. KOS, UDBA i slicne obavještajne hobotnice dave bh društvo i zato jest kako jest. Zato, moj Adnane, šalji prijedlog eventualno na Bruxelless, Strasbourg ili Europsku Komisiju. Bilo koja institucija u Sarajevu je pogrešna adresa. Zadnji dokaz je imenovanje Barašina na mjesto državnog Tužitelja.

Ali, primjera je bezbroj. Pravo je cudo da se o tom više bilo gdje smije i može zapisati i jedno slovo! To je tužna bosanska realnost. Zovi je PROKLETA AVLIJA, NICIJA ZEMLJA ili kako hoceš, ali je jednostavno krivo poci od BiH kao zemlje nade, zemlje u kojoj bi se jednog dana, uz sve druge zlocine moralo i trebalo suditi i partizane i postratne komunisticke zlikovce, baš kao i sve druge. Pod velom antifašizma, skrivaju se stotine zlocinaca. Oni koji su jucer špijunirali NATO, danas su casnici za vezu s istim. Oni koji su ubijali naše emigrante, danas vode razne urede za veze s iseljeništvom itd.

BiH je zemlja paradoksa, zemlja kojoj nema napretka dok se ne suoci sa svojom mracnom prošlosti.

___________________________________


5. ORGANIZOVACEMO USKORO PRAVE DEMONSTRACIJE

Poštovana gospodo,

Vec dugo pratim vaše djelovanje, nalazeciu istomišljenike u vama. Ja sam cetvrtog aprila 1992. kupio puške sebi i sinu i ostao do kraja rata u Armiji Republike BiH, izašao kao natporucnik. Nisam popustio ponudama da predem u HVO ni za redovnu placu ni za obilne pakete, nisam htio pogaziti svoje bosanstvo.

Sada vodim nevladinu organizaciju "Spokojna Starost", nagonimo centre za socijalni rad da stare ljude, koji su na ulicama spavali godinama, smjeste u odgovarajuce ustanove, pomažemo pravnim savjetima, pisanjem podnesaka za one kojima su izdata nezakonita rješenja o penziji.

Najnovija akcija je da upremo prstom u prave krivce za sve lopovluke koje je vlast ucinila i cini na racun penzionera, iz dostavljenih priloga cete moci vidjeti detalje.

Uglavnom, Prvog maja cemo im prirediti igranke pred sjedištima njihovih politickih partija, a ovo je izborna godina za lokalne vlasti. Necemo odustajati od naših zahtjeva, proteste cemo ponavljati svakog prvog u mjesecu do ispunjenja naših zahtjeva. Pridružit ce nam se i brojne druge nevladine organizacije.

Ipak, nismo svi u Bosni i Hercegovini bekani, pripadnici torova, osvješcujemo ljude ukazujuci im da su na vlast izabrali lopove.
Pridružujemo se vama. Budimo zajedno jer nam je i cilj isti: Republika Bosna i Hercegovina, pravna demokratska država, gradjanska država koja ce poštivati prava svakog svog gradanina.

S poštovanjem,

Alojz K., Tuzla

___________________________________


6. DISTRIBUIRAJMO ISTINU, ZAOBIDJIMO IZDAJNIKE

Mnogi od vas su se odazvali nasim pozivima i pisali na razne adrese, predstavljauci licno sta narod BiH misli, bududci da su nas nasi polticari izdali. Neki su nama poslali kopiju pisma. Objavljuejmo neka od tih pisama. Neka cemo objaviti u slijedecim brojevima:
-----

Ja sam poslao Vase pismo na vise od 50 E-mail adresa ovdje u Holandiji.

Tu su istaknute licnosti, dokazani patrioti, naucnici, novinari.

Nadam se da ce reakcije biti zestoke i da ce se ta farsa oko podjele nase drzave jednom zaustaviti, prije nego sto bude prekasno.

Za BiH.

Kemal.

-----


Postovanje Dr. Borogovac,

hvala vam za vas mail sa linkom za vasu cijenjenu knjigu http://www.hdmagazine.com/bosnia/

Vracajuci se na ideju o kontaktiranju gos. Lajcaka direkto:

Ideja je odlicna iz vise razloga:

1. Informacije se direkto salju na mjesto odlucivanja

2. Evropsko prestavnistvo ce dobiti informacije koje mogu uticati na njihovo odlucivanje

3. Dio bosanskog naroda se prestavlja kao organizovan, ali i pokazuje time svoju frustraciju zbog nemogucnost ispunjavanja svojih demokratskih prava kroz regularnu vlast u zemlji.

4. Obavezujemo prestavnistvo da koristi svoje ovlasti i zastiti demokratse/evropske principe te odustane od etnicke ustrojenosti BiH.

Kontakt sa visokim prestavnistvom trebao bi da bude organizovan u obliku peticije protiv donosenja zakona koji etnicki ustrojavaju nasu zemlju, ali i nase zelje da se koriste njima date ovlasti i protektuje demokratsko ustrojstvo zemlje (policijska reforma ili clan 17). Peticiju bi mogli organizovati i slati u regularnim intervalima ili po potrebi?!

Sa postovanjem

Mirza K.

-----

Prije ce Sava i Drina presusiti nego se srpska genocidna republika odcijepiti od Bosne. Nemaju sanse ni jedan posto. Glave gore, nema kukanja.

I Hrvati i Bosnjaci bi bili nistarije kad bi to dozvolili. Porucite Dodiku neka uci svoje plivati.

Josip R. - SutrA magazine - New York

-----

Postovani,

Upoznata sam sasvim dobro o zbivanjima u BiH. U svakom slucaju hvala vam veliko, mada vijesti nisu nimalo ohrabrujuce.

Ja sam upravo sada uputila jedno pismo gospodinu Lajcaku. Nadam se da nece biti cenzurisano, i da ce biti objavljeno na portalu OHR-a. ... Bilo bi pozeljno da se u sto vecem broju cuje glas naseg naroda. Otidjite na stranicu www.reci.ba pa cete moci dati svoje misljenje, i citati komentare nasig gradjana.

Lijep pozdrav, Azemina

__________________________________


Postovani zemljaci,

Cestitam Vam 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ujedno podrzavam Vasu ideju da sto vise gradjana Bosne i Hercegovine posalje E-mail na adresu Miroslava Lajcaka kako bi izvrsili pritisak da OHR ukine diskriminatorski Clan 17. Zakona o drzavljanstvu BiH. Zamislite, kada bi samo clanovi probosanskih stranaka poslali pojedinacno takav zahtjev Lajcaku odnosno OHR-u.

Sa svoje strane ja sam vec uputio cestitku za Dan nezavisnosti BiH Lajcaku, Gregorijanu i Maroevicu gdje sam zatrazio ukidanje navedenog Clana i istovremeno ih podsjetio na SRPSKI FASIZAM odnosno SRPSKO LUDILO koje je na djelu u Bosni i Hercegovini od 1992. godine.

S postovanjem

Senad K.

Tuzla

__________________________________


Gospodine Lajcak,

u vezi sa "Reformom policije" koju preko koljena sebi na stetu usvojise bosnjacki (ne)politicari, a na stetu osiromasenog i ratom unakazenog naroda BiH,moram da Vas kazem slijedece:

1. Vi dobro znate da policija tkz."RS" nije legitimna, a kao takva ne smije dobiti status legitimnosti i priznati se njeno postojanje. Vi znate da je tkz. "RS" stvorena na genocidu. Pogledajte presudu Medjunarodnoga Suda Pravde iz Den Haag-a gdje se izricito kaze da je policija tkz. "RS" zajedno sa bosanskim Srbima (i onima glavnim Srbima iz Srbije) izvrsila GENOCID u Bosni i Hercegovini, a specijalno u SREBRENICI, gdje su nacinili KRUNU ZLOCINA.

Pitam Vas lijepo kako moze neko ko je nacinio zlocin, a zlocin je dokazan presudom Medjunarodnoga Suda Pravde Den Haag, moze da se legitimizira, kad medjunarodna zajednica i medjunarodno pravo ne priznaju nesto na genocidu stvoreno. To sto je tvoreno na Genocidu, mora se anulirati, tj. vratiti na stanje prije, konkretno kod nas u BiH, na stanje prije Aprila 1992,zar ne?

2. Ta Reforma, mada se o tome ne moze pricati, nije bazirana na TRI EVROPSKA PRINCIPA na kojima se bazira pravo, vladavina prava i demokratija, nego ta policija tkz "RS" je bazirana na GENOCIDU, otimacini, ubijanju i barbarizmu. Da, barbarizmu-a ako sumnjate pogledajte rezultate GENOCIDA pocinjenoga u SREBRENICI od strane bosanskih Srba i SRBA iz SRBIJE. Ubijalo se 7-12 dana bez prestanka. Koga se ubijalo? Neduzne, civile, zene, djecu, starce, a i sposobne za rad i vojnu sluzbu, ako su pali dzelatu ruke. Zasto? Zato sto su imali vojnu moc, jer u suprotnom GENOCIDA ne bi bilo.
...
Kako dzelat srpsko-sovinisticki, u uniformi policije tkz "RS" moze da stiti zrtvu, jos da mu zrtva bude ponizna, da je batina kad se vrati na ognjiste odakle je protjerana?

...

2.Umjesto policije bazirane na tri evropska principa-imamo Genocidnu policiju"RS"koja je upravo za zlocin prema nesrbima nagradjena ustolicenjem i drzavnim platama da bije povratnike u istocni dio Bosne i da im se u lice smije, kao sto rade, sto se iz zadnjih primjera povratka da vidjeti.

Znate gospodine, Lajcak, ja znam da su "nasi" politicari izdajice naroda, ali ne mogu da shvatim da Vi ko Visoki predstavnik Medjunarodne zjednice sve to aminujete i jos dajete izjave u medijima da je Bosna napravila korak ka EU-ovom nakaznom policijom. Tako nesto mogu ljudi bez osjecaja morala i trunke odgovornosti za posao koji obavljaju da urade, pa znajuci da VI niste ta osoba: POZIVAM DA UCINITE SVE IZ VASE NADLEZNOSTI KAKO TA NAKAZNA REFORMA NEBI PROSLA SLEDECI KORAK-DA JE EU NE USVOJI! VAS glas se slusa-mislim!

3.UKIDANJE CLANA 17.zakona o drzavljanstvu BiH je neminovan korak. Niko nema prava da nasilno otme i drzavljanstvo osobama u dijaspori, jer do sada im je srpski agresor oteo sve. Fali samo jos to drzavljanstvo koje upravo koce poslanici iz "RS" entiteta odbijajuci da glasaju ZA vec 5.put!

Zeljko KOmsic (i Mirnes Ajnovic, ranije) vam je predlagao da iskoristite svoje Bonske ovlasti i ukinete to-niste to uradili, odbili ste. Znate da Srbi nece da glasaju za to. Nije li to Vasa podrska opet njima "slucajna" ili je nesto drugo u pitanju.

Haris Silajdzic i Sulejman Tihic potpomognuti jos nekim politickim slijepcima, sad glasaju ovako, sad onako-zavisno od svoga interesa. Tamo gdje mogu da glasaju i da im glas prodje oni ne glasaju, a tamo gdje im glas ne moze da prodje, gdje ce da budu nadglasani od Srba, oni glasaju ZA! SMIJESNO-ZAR NE?

Da su bolja vremena-takvi politicari bi sa lisicama na rukama bili na GOLOM OTOKU-gdje im je poodavno mijesto. Ovako u "Vunenim bosanskim vremenima" moze svako kako hoce, nazalost, pa cak i predstavnici medjunarodna zajednice - sto je zalosno.

Zasto niste iskoristili svoje Bonske ovlasti i ukinuli Clan 17.Zakona o Drzavlnstvu kad je to POZITIVNA STVAR?

Cekate slijepe politicare iz Federacije i one bandite iz tkz."RS"da se dozovu pameti.Pa oni nemaju pameti,gospodine Lajcak!!To dozivanje trajace do SUDNJEGA DANA i nece donijeti rezultata.
...

Abdulah M.

____________________________________________


Pozdrav,

Kad sam dobila vas prvi mail, bila sam iznenadjena sto ste me "pronasli", ali bilo mi je i drago. Mene vec godinama muci sto ni meni, koja sam vec 18 godina u inostranstvu, a ni mom muzu koji vec 35 godina zivi izvan BiH, do sad ni jednom nije upucen poziv na glasanje. Da li znate da li ima ili ce biti promjena po ovom pitanju? Mi koji smo izvan BiH nismo uvijek u mogucnosti otici na glasanje u domovinu. Uostalom, imamo osjecaj odbacenosti. Baceni smo na marginu drustvenih i politickih zbivanja u domovini. Namjerno? Nezainteresovanost od strane vladajucih stranaka da se i nas dijasporce pozove na glasanje nam govori da se i te kako izbjegava cuti glas dijaspore.

Pitam se da li je moja familija jedna od rijetkih slucajeva ili je ovo opci problem dijaspore?

Karmen

--------

Postovana gosp. Karmen,

potrudicemo se da uskoro objavimo kako se iz dijaspore moze registrovati za izbore.

******************************

No comments: