Thursday, December 4, 2008

#570 Tragicna sudbina Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva

REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

4. Oktobar 2008.

ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 570

SADRZAJ:

1. Tragicna sudbina Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva

2. DVIJE IZJAVE KLJUCNE ZA RAZUMIJEVANJE VLADAJUCE BH FAMILIJE

3. MASOVNO IZBACIVANJE GRADJANA BiH IZ GLASACKIH SPISKOVA

4. Predsjednik HNZ, traži da se poštuje rezolucija Vijeca Evrope

5. RADOM ZA BOLJITAK POZIVA NA PREDIZBORNI MITING U SARAJEVU

6. PRIJATNO IZNENADJENJE

7. UVIJEK SU NEKI DRUGI KRIVI (a.k.a. ¨THE BLAME GAME¨)

8. LAGUMDŽIJA KRŠI STATUT DA OSTANE PREDSJEDNIK

9. DA LI JE LAGUMDJIJA DEFINITIVNO SAHRANIO SOCIJALDEMOKRACIJU U BiH

10. REIS CERIC NAM PONOVO PODVALJUJE ZA BAJRAM

11. TVRDIMO: GALIJASEVIC I DALJE RADI ZA HARISA SILAJDZICA

-------------------------------------------------------------------------
If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
-------------------------------------------------------------------------

1. Tragicna sudbina Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Slika 1

Na pres-konferenciji Ivana Mostarac je naglasila da je 1994. godine "Djeciji pokret za mir, ljubav i prijateljstvo", na cijem je ona celu, inicirao ideju o izgradnji spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, ali da nisu zadovoljni sadašnjim izgledom skulpture koja ih podsjeca na muški spolni organ pa kao takva ima vrlo ružnu poruku za roditelje“.

Mostarac je reagirala i na mjesto na kojem je predvidjeno da budu ispisana imena ubijene djece i naglasila da je "60 do 70 cm odignuto od zemlje neprimjereno za ispisivanje imena ubijene djece".
...

Mišljenja je i da je trebalo da skulptura bude izradjena od nekog postojanijeg materijala, a ne od stakla.
...

Mostarac je kazala novinarima da raspolaže s oko 1.300 imena ubijene djece Sarajeva. Naglasila je da je u toku 2005. do 2007. od roditelja ubijene djece i svih opcina u KS-u kao i rodbine ubijene djece dobijala podatke s dokumentacijom o svakom djetetu posebno.

"Originalnu dokumentaciju sa slikama i spisak ubijene djece poredan po abecednom redu predala sam licno prof. dr. Smailu Cekicu (Institut za istraživanje zlocina protiv covjecnosti i medjunarodnog prava)", kazala je ona.

Današnjoj pres-konferenciji, iako najavljeni, nisu prisustvovali, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva Fikret Grabovica i Bajro Hodžic. (FENA)

Slika 2

Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. podržava izgradnju spomen-obilježja djeci ubijenoj tokom rata kao i izgled skulpture koja ce u kompleksu tog obilježja biti postavljena u Velikom parku u Sarajevu, saopceno je danas iz ove asocijacije.

Udruženje je takoder saopcilo da uime 513 roditelja želi odbaciti napade na racun idejnog rješenja koje u posljednje vrijeme u javnosti upucuje koordinatorica nevladine organizacije „Djeciji pokret za mir, ljubav, prijateljstvo - Djeca Sarajeva" Ivana Mostarac. Ona nije ni clan Udruženja niti je roditelj ubijenog djeteta, saopceno je.

Roditelji ubijenih mališana stalno su bili ukljuceni u aktivnosti Organizacionog odbora za podizanje spomen-obilježja i žirija za odabir idejnog rješenja te odabranom rješenju akademskog vajara Mensuda Kece izražavaju podršku. (FENA)

KOMENTAR: Sarajevski cetnicki jataci sabotiraju taj spomenik od prvog dana. Sve su ucinili da mu uniste svaki smisao. Prvo, to je apstraktna skulptura, "obicnom covjeku" nerauzmljiva, cak i neukusna. Zatim, napravljena je od stakla, dakle, veoma privremenog karaktera.

Ovdje ne mozemo svaljivati krivicu na "svijet", Engleze, Ruse, cetnike i ostale uobicajene zrtvene janjce. Ovo je najbolji dokaz da su sarajevski cetnicki jataci u potpunoj kontorli.

A oni su nam jasni. Oni rade isto ono sto su uradili npr. Majkama Srebrenice, kada su osnovali rezimsku organizaciju sa gotovo identicnim imenom "Majke enklave Srebrenice". Istu stvar su uradili i Bosanskom kongresu, kada su osnovali rezimski "Bosnjacki kongres".

Ovako je to slikovito objasnio jedan ovdasnji Bosnjak: "Kada poskoku izvadis zub, on i dalje izgleda isto, ali nije opasniji od zabe."

Cetnicki agenti na vlasti u Sarajevu upravo to rade - podmecu nam organizacije koje lice na originale, ali im fali jedan bitan dio, nemaju zuba i ni na koji nacin ne ugrozavaju cetnicki projekat, Republiku Srpsku.

Dakle, sada su kreirali i paralelnu organizaciju zaduzenu da upropasti spomenik ubijenoj sarajevskoj djeci isto kao sto su upropastili Memorijalni centar u Potocarima, degradirali ga u obicno mezarje ("tursko groblje"), kao da se ne radi o spomen obiljezju genocida.

Jasni su nam motivi cetnickih agenata na vlasti u Sarajevu. Ponovimo njihova imena: Silajdzic, Tihic, Lagumdjija, Izetbegovic itd. Veoma postovanoj gospodji Mostarac porucujemo da uvijek ima na umu da su njeni (i nasi) glavni neprijatelji ovi cetnicki agenti koji su porobili i psihicki slomili narod Sarajeva.

Ali nisu nam jasni roditelji ubijene djece. Da li je moguce pasti nize od ovoga. Kako je moguce da roditelji ubijenog djeteta pristaju da se tako poigrava sa uspomenom na njihovu djecu?! Zar se smije izdati svoje ubijeno dijete da bi se ulizalo nekom sarajevskom politicaru? Zar ne prestaju sve kalkulacije kada je dijete u pitanju?!

_________________________


2. DVIJE IZJAVE KLJUCNE ZA RAZUMIJEVANJE VLADAJUCE BH FAMILIJE

Izjava 1

Bakir Izetbegovic na Vijecu Evrope: "Moramo li se razici da bismo živjeli u miru i blagostanju?"

Znaci Izetbegovic porucuje Evropljanima da je razlaz siguran put u mir i blagostanje, ali eto on bi volio da se ne razilazmo.

Prvo, to je cista laz, jer "razlaz" ne bi vodio do "mira i prosperiteta" nego do nesagledivih posljedica u Federaciji. Bosnjaci bi ostali razbijeni u nekoliko nepovezanih enklava, tj. rezervata, i izlozeni nestajanju u zabokrecini opkoljenih enklava, rezervata, dok ne bi bili progutani od susjednih drzava, najvjerovatnije od RS i Srbije.

Osim sto je lazna, gornja Izetbegoviceva izjava nam porucuje da se radi samo o "razlazu", a ne i o otimacini teritorija, koja je posljedica agresije i genocida. Bakir je jos jednom po ko zna koji put dokazao da je cetnicki agent, isti kao njegov pokojni otac.

Izjava 2

"Sulejmana Tihica znam osobno. Zajedno smo bili clanovi Opcinskog komiteta. Pošto je bio odvjetnik, koristili smo ga za pravne stvari. U njemu se tada nije mogao prepoznati bilo kakav nacionalizam. Sulejman Tihic tada i danas, sasvim su dva razlicita pojma. Da mu ne znam lik, rekao bih da se radi o dva covjeka. Maticne knjige iz tog vremena potvrdjuju da se on u Šamcu u to vrijeme izjašnjavao kao Srbin" - naveo je nekadašnji tajnik opcinskog komiteta.

Imajmo na umu da su Alija Izetbegovic i Sulejman Tihic prvi rodjaci i da se i Izetbegovic izjasnjavao kao Srbin. Izetbegovicevi i Tihicevi sljedbenici opravdavaju ih tvrdeci da su morali, da su bili pood nekim pritiskom da se izjasne kao Srbi. Medjutim, kada se zna da su oni iz Bosanskog Samca, gdje su Hrvati bili dominatni, a Srbi velika manjina, namece se pitanje kako to da Tihic i Izetbegovic nisu imali problema da se odupru mnogobojnijim Hrvatima, ali su pod pritiskom malobrojnih Srba "pokleknuli' i izjasnili se kao Srbi.

Dr. Muhamed Borogovac
_________________________________


3. MASOVNO IZBACIVANJE GRADJANA BiH IZ GLASACKIH SPISKOVA

Nekoliko minuta prije nego sto sam dobio e-mail sa Glasnikom br. 569 poslao sam svoj e-mail CIK BiH sa slijedecim pitanjem: kada cu dobiti njihovu postu/glasacki list za glasanje?, jer je preostalo jos svega 8 dana do glasanja, a kako nam je vec poznato posta iz BiH putuje duze od 8 dana do Nizozemske. Dakle ovaj moj poslani e-mail se svakako tice vaseg clanka "7. Ivan Krndelj: Moguce je da regularnost izbora dovedemo u pitanje".

Pored gore navedenog slucaja, zelim sa citateljima Glasnika da podjelim i slijedeci slucaj. Ja zivim 13 godina u Nozozemskoj. Da bih mogao glasati na BiH izborima 1996 prijavio sam se tadasnjem CIK BiH. U medjuvremenu sam se preselio u drugi grad u Nizozemskoj i odlucio sam da to ove godine prijavim CIK BiH. CIK BiH mi je odgovorio na moj e-mail.

U njemu traze da ja ponovo dokazem da sam drzavljanin BiH i da ponovo ispunim obrazac i posaljem kopiju licne karte. Ja sam to svakako ucinio, ali se jos uvijek pitam: u kojoj to zemlji svijeta njen gradjanin koji se u medjuvremenu preseli u drugi grad ili ulicu, ponovo mora da dokaze da je njen drzavljanin. Pitam se, zasto sluzi jedinstveni maticni broj u BiH? Polazeci od cinjenice da je u ovom mom slucaju rijec o mom osnovnom ljudskom pravu, pravu na glas, licno sam se uvjerio da je vazeci Izborni zakon BiH, krsi ova prava i da ga sto brze treba gdje je potrebno izmjeniti.

Svakodnevno na digitalnim medijima nase zemlje, mozemo citati tvrdnje/vijesti o par hiljada gradjana iz RS koji imaju pravo da glasaju, a uopce nisu drzavljani BiH. Posebno me pogada to sto je CIK BiH onemogucio Posavljacima da glasaju putem pošte i sto kao sto sam gore naveo na razlicite nacine nasu dijasporu sprecavaju da glasa. Ovo potkrepljujem sa dokumentom od 153 stranica koje je CIK BiH objavi na njenoj internet stranici. Koji vam saljem kao prilog ovom e-mailu.

http://www.izbori.ba/documents/2008/Biraci/Obavjestenja/Obav_podnositeljima_prijava_za_upis_u_izvod_iz_CB_sp_za_glasanje_van_Bosne_i_Hercegovine-bos.pdf

Pitam se, na koji nacin su ovi ljudi obavjesteni; putem poste, telefona ili e-maila. Licno sumnjam da je rijec o samo ovoj objavi na internet stranici CIK BiH. Zasto se onda nepotrebno na obrzacu prijavljuje telefonski broj i e-mail adresa, ako CIK BiH nezna/nemoze da posalje e-mail podnosiocu zahtjeva ili da ga pozove putem telefona.

P.S. Moj licni osjecaj je da ova institucija nije izvan domena vladajucih stranaka. U protivnom neka nam to dokaze CIK BiH. Ocito da se vladajuca klika boj da bih upravo nasi glasovi iz dijaspore mogli da uticu na promjenu politiscke situacije u nasoj domovini.

Omer M.

Corporate Account Manager

Document Systems

__________________________________


4. Predsjednik HNZ, traži da se poštuje rezolucija Vijeca Evrope

Predsjednik Hrvatske narodne zajednice (HNZ) Miljenko Brkic obratio se otvorenim pismom visokome predstavniku medunarodne zajednice u BiH Miroslavu Lajcaku i zatražio od njega da poštuje odredbe Rezolucije 1626 Parlamentarne skupštine Vijeca Europe.

"Kao predsjednik Hrvatske narodne zajednice, odgovorne politicke stranke koja djeluje u Bosni i Hercegovini, pozivam Vas, visokog predstavnika, da poduzmete aktivnosti sukladno Rezoluciji 1626 Parlamentarne skupštine Vijeca Europe od 30. septembra ove godine i ne zanemarujete njene odredbe.

S obzirom na to da je Vijece Europe najstarija europska organizacija, cija je clanica i Bosna i Hercegovina, nije politicki uputno zanemarivati njezine dokumente. Naime, u spomenutoj rezoluciji navodi se 'da je nužno reformirati sustav entitetskoga glasovanja u Zastupnickome domu i vrlo širok spektar 'vitalnih nacionalnih interesa', zajedno s odgovarajucim mehanizmom veta u Domu naroda, kako bi Bosna i Hercegovina postala istinska gradanska država svih gradana koji u njoj žive'. (FENA)

__________________________________


5. RADOM ZA BOLJITAK POZIVA NA PREDIZBORNI MITING U SARAJEVU

Sarajevo,02.10.2008

Narodna stranka Radom za boljitak Vas poziva na predizborni skup koji ce se održati u petak, 03.10.2008 godine u 20 sati, ispred Ekonomskog fakulteta.

Prisutnima ce se obratiti predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivankovic Lijanovic, poslanica u Parlamentu Federacije BiH Alma Cardžic, Josip Pejakovic, predstavnici nevladinog sektora, kandidati za nacelnike opcina Stari Grad i Centar, te ce se predstaviti kandidati na listama za opcinska vijeca Centar i Stari Grad. U sklopu programa bice uprilicen koncert Alme Cardžic i monodrama Josipa Pejakovica.
Nadam se da cete svojim prisustvom uvelicati ovaj skup.

S poštovanjem,

Kantonalni povjerenik NSRZB

Damir Cardžic

__________________________________


6. PRIJATNO IZNENADJENJE

Kolega forumas sa portala sarajevo-x Almir Arnaut Beli nalazi se na listi BPS-a u Tuzli. Pratio sam Almirove diskusije na forumu i mogu reci: "Momak je pravi patriota Republike BiH."

Ja i cijela moja familija (5 glasova) smo njega zaokruzili.

M. B.

__________________________________


7. UVIJEK SU NEKI DRUGI KRIVI (a.k.a. ¨THE BLAME GAME¨)

Piše: Sven Rustempašic

Sarajevo, 28. septembar 2008. -- U Sarajevu je održana tribina Kluba 99 – organizacije kojoj je mentor podli neprijatelj Bosnjaka Jakov Finci, a predsjednik brat supruge Alije Izetbegovica, prof. Hidajet Repovac.

Bilo je to sijelo namijenjeno da se ¨sve¨ svali na ¨Medjunarodnu zajednicu¨; da se moli za ostanak OHR-a u BiH, da bi, prema rijecima glavnog gosta tribine, Sulejmana Tihica, ¨OHR do kraja implementirao Dejton¨. Bilo je tu i Tihicevim skoro placnim, cvilecim i molecivim glasom izrecenog pravdanja što su se on i GO SDA ovih dana usudili spomenuti Ustav Republike BiH u javnom proglasu.

Kada se ta tribina sagleda, proizlazi da je Sulejman Tihic pozvao profesora sa Pravnog fakulteta u Sarajevu, Cazima Sadikovica, u pomoc da zajedno za uništenje države Bosne i Hercegovine, u kojemu od 1990. klaboriraju lideri SDA, optuže famoznu ¨Medunarodnu zajednicu¨. U toj prevari im je prof. Sadikovic uvijek pomagao, pa im je i ovom prilikom rado izašao u susret.

Kako je prenijela TV99, prof. je ugodio Tihicu pozivajuci da se prihvati odbaceni (sa opravdanim, pravno i životno utemeljenim razlogom odbrane države – op. NK RBiH) paket ustavnih promjena iz aprila 2006. godine, sa posebnim naglaskom sadržanim u slijedecoj Sadikovicevoj izjavi, citat:

¨Dejtonski projekt je dobar, ali su njegovi izvodjaci iz Medjunarodne zajednice uradili loš posao u njegovom implementiranju¨ -- kraj citata.

Po pitanju Dejtonskog projekta, Bosanski kongres još od decembra 1995. godine ima potpuno suprotno mišljenje od prof. Sadikovica. Evo citata iz naše novije elaboracije od maja mjeseca 2005. godine:

Prva izmišljotina glasi da je ¨Dejton¨ neki izvana nametnuti eksperiment dobronamjernih, ali neupucenih stranaca. Ali, ustvari, ¨Dejton¨ je kumulirani rezultat dogovornog, umjesto pravnog odlucivanja o jednom pravnom problemu - agresiji i genocidu. On je završni cin kojega je veoma upuceni lord David Owen nazvao ¨zbirom dostignutih dogovora o podjeli Bosne¨. Kao takav, pocetak je procesa nestanka Republike Bosne i Hercegovine na jedini moguci prihvatljiv i bezbolan nacin za internacionalni pravni sistem: da sama žrtva agresije, rata i genocida - gradjani Republike BiH kao subjekt prava - u toku desetak godina sami dobrovoljno prihvate ciljeve i rezultate rata i genocida, te ih preko svojih predstavnika u Dejtonskim parlamentima ozakone (legaliziraju, ratificiraju) na lokalnom i internacionalnom nivou. Naravno, to se nije moglo ostvariti u pravnom domenu, koji razlikuje krivca i žrtvu, nego u domenu dogovora - u kojem se automatski krivac i žrtva pravno izjednacavaju, odnosno u kojem žrtva samim pristajanjem na dogovor amnestira krivca.¨ – kraj citata NK RBiH.

_____________________________________________


8. LAGUMDŽIJA KRŠI STATUT DA OSTANE PREDSJEDNIK

SARAJEVO, 27.09.2008 – Socijaldemokratska partija BiH vec duže vremena iz godine u godinu doživljava izborne poraze, za što nitko ne preuzima odgovornost, a licemjernost predsjednika ove stranke Zlatka Lagumdžije ide do te mjere da cak izborni krah naziva uspjehom. Naime, Lagumdžija konstantno nakon konstatiranja izbornog poraza uvjerava clanove Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a da je stranka zapravo doživjela uspjeh. Ne radi se naravno o podizanju morala kod vodstva i clanstva stranke, nego o prikazivanju sebe kao uspješnog stranackog vode.

Ignoriranje izbornog kongresa

Bez obzira što je bh. društvo, u kojem je ideja socijaldemokracije duboko ukorijenjena, ignoriranjem SDP-a pokazalo da zapravo želi smijeniti Lagumdžiju, a stranku s istinskim socijaldemokratima vratiti na pravi put, sam Lagumdžija godinama krši Statut ne želeci sazvati izborni, nego iskljucivo izvještajni kongres. Naravno, svjestan cinjenice da ne bi dobio podršku s terena, javnost obmanjuje da "izvještajnim kongresom želi pokazati koliko je stranka jaka". Svi oni koji su se, na ranijim izbornim kongresima, dok ih je još bilo, i nastojali kandidirati za predsjednika, proglašavao bi ih neprijateljima Partije. Podsjetimo, nakon što se Nermin Pecanac drznuo 2005. na kongresu SDP-a pojaviti kao protukandidat Zlatku Lagumdžiji za mjesto predsjednika, cijeli Županijski odbor SDP-a Sarajeva je raspušten. Takoder, samo koju godinu ranije, pod velikim pritiskom Lagumžije i njegovih naredbodavaca, Bogic Bogicevic na kongresu je odustao od kandidature, nakon cega je ovaj svijetli lik novije bh. povijesti totalno marginaliziran.

Farsa i lakrdija od kongresa

Da Lagumdžija konstantno pravi farsu i lakrdiju, organizirajuci kongrese izvještajnog tipa, što se protivi stranackom Statutu, potvrdio je nekada visokopozicionirani clan SDP-a Nijaz Skenderagic nedavno za naš list, dodavši da se izbornim kongresom otvara pitanje njegova o(p)stanka na celu stranke. I, naravno, to cini ponovno i vec djeluje na terenu. Lagumdžijini pijuni, naime, na opcinskoj i županijskoj razini vec prave popise s imenima podobnih izaslanika na novom kongresu, koji bi konacno trebao biti izborni, kako bi Lagumdžija mogao promijeniti Statut. Naime, na kongresu se predvida dodavanje klauzule koja ce govoriti da predsjednik može imati neogranicen broj mandata. Uz sve to, kako smo i ranije pisali, SDP je izgubio epitet multietnicke stranke. Premda Statut predvida da predsjednik stranke, predsjednik Glavnog odbora i generalni tajnik trebaju biti iz tri razlicita naroda, Lagumdžija je, bez kongresa, na Glavnom odboru imenovao Nermina Nikšica, Bošnjaka, na dužnost generalnog tajnika, prekršivši tako ponovno, po tko zna koji put, stranacki Statut. I upravo zbog Lagumžije i uskog kruga ljudi oko njega, država BiH, koja danas pregovara o ulasku u pore europskog demokratskog društva, još uvijek na politickoj sceni nema jasno profiliranu politicku ljevicu, koja u razvijenoj Europi sve više uzima maha. Nažalost, priliku da se profilira u europsku stranku socijaldemokratske orijentacije SDP je prokockao, a uz to, od te se stranke nikad nije ni pokušalo, osim statutarno, napraviti istinsku multietnicku stranku.

Piše: I. Maric, Dnevni List

http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=23933

________________________


9. DA LI JE LAGUMDJIJA DEFINITIVNO SAHRANIO SOCIJALDEMOKRACIJU U BiH

Pise: Sven Rustempasic

Iz godine u godinu vidimo da bh patrioti svoga "konja za trku" nemaju niti u jednoj politickoj stranci u BiH. Ne zagovaramo neku ¨ljevicu¨, ali postujemo evropsku socijaldemokraciju, pa i liberalnu demokraciju, kao politicke opcije veoma bliske mnogim ljudima u Bosni i Hercegovini! Socijalizam mnogi stariji i danas nose u srcu; sjecaju se njegovih mnogih dobrih strana i smatraju ga spasonosnim putem ka evropskom gradjanskom društvu u cjelovitoj BiH. Ali da se taj spasonosni put zatrpa, da izdajnici države pucaju na nebranjen gol patriotskog gradjanskog tima, pobrinuli su se ¨agenti paralize¨ kao što su Rasim Kadic, mala velikosrpska sluga koja se popela na vrh LDS BiH i tamo ostala 15 godina -- a svi znamo da stranka kojoj je neko na poziciji predsjednika 15 godina, ne može biti niti liberalna niti demokratska -- te iza sebe namjestila još jednu agenticu paralize, Lamiju Tanovic. Ali ipak su oni ¨sitna boranija¨ za najveceg agenta paralize gradjanske opcije, temeljitog i upornog sabotera, Zlatka Lagumdžiju i one koji ga godinama podržavaju. Taj udbaš, taj ego-manijak, žestoko je osakatio socijaldemokraciju kao patriotsku gradjansku opciju u Bosni i Hercegovini. Pored svih havarija, prouzrokovao je i to da je sada glavni covjek u SDP-u ispod njega, a ujedno i na najvišem egzekutivnom položaju (Dejtonsko predsjedništvo), jedan pro-cetnicki nastrojen demagog kao što je Željko Komšic.

Sada najviše zabrinjava to da je produgo Lagumdžijino djelovanja protiv države BiH, protiv SDP-a, protiv socijaldemokratske odn. gradjanske opcije ostavilo takvu pustoš, da je postalo veoma teško, mada ne i nemoguce, reanimirati socijalisticku i gradjansku ideju i praksu u BiH.

_______________________________________


10. REIS CERIC NAM PONOVO PODVALJUJE ZA BAJRAM

Avaz je prenio izjavu reisa Mustafe Cerica na bajramskoj hudbi koji je ismedju ostalog rekao: "Nije polozaj Bosnjaka ni bolji ni gori od ostalih."

Uslijedile su mnogoborojne reakcije citalaca Avaza. Slijedi jedna od tih reakcija koja u velikoj mjeri sumira smisao i mnogih drugih reakcija:

Reise, napravio si jednu veliku gresku (da li svjesno - rekao bih da) kada si rekao da NIJE POLOZAJ BOSNJAKA NI BOLJI NI GORI OD OSTALIH...

Zar tebi nije jasno da smo protjerani, ponizeni i sabijeni na samo 20% BiH? Kako mozes tako govoriti? Prosetaj malo po Visegradu, Bratuncu, Prijedoru, Zvorniku... pa vidi kakav je polozaj Bosnjaka. BiH ubrzano nestaje na 80% svoje teritorije jer TAMO NESTAJU BOSNJACI...

_______________________________________


11. TVRDIMO: GALIJASEVIC I DALJE RADI ZA HARISA SILAJDZICA

Sarajevo, 27. septembar 2008. -- Cetnici su ¨digli kuku i motiku¨ da Harisu Silajdžicu podignu poljuljani rejting kod Bošnjaka. Jedna od epizoda tog serijala podrške, kojega smo nazvali ¨Zovi ti mene serdarom, ja cu tebe vojvodom ...¨ je i akcija udbaša Dževada Galijaševica, koji cijeli svoj vijek radi za velikosrpski projekt.

Nakon Daytona je udbaš Galijaševic bio lokalni lider Silajdžiceve ¨Stranke za BiH¨, na funkciji gradonacelnika Maglaja! Vec nekoliko godina mu je zadatak da Silajdžicu i njegovoj stranci diže rejting na izborima oslikavajuci ga kao ¨muslimanskog fundamentalistu¨. Ucesnik u ovoj epizodi serijala ¨Zovi ti mene serdarom ...¨, list ¨Dnevni Avaz¨, napominje da je Galijaševic odavno napustio ¨Stranku za BiH¨ i da (otvoreno) radi za velikosrpski projekt.

Mi tvrdimo slijedece: Dževad Galijaševic i dalje radi za ¨Stranku za BiH¨, tako što njenom lideru-vlasniku Harisu Silajdžicu pred Bošnjacima pravi oreol ¨nepravedno okrivljenog muslimana¨, a ujedno, kao i uvijek, radi za velikosrpski projekt – isto kao i Silajdžic. Sjecate li se cetnickog agenta Fikreta Abdica, i kako su mu cetnici neposredno pred agresiju dizali ugled kod Muslimana krilaticom ¨Zvijezda tjera mjeseca¨.

S.R.

**********************************

No comments: